Saturday, Sep. 22, 2018

Măseaua de minte…de aur

Written By:

|

Friday, 24 February, 2012

|

Posted In:

|

25 Comments

Măseaua de minte…de aur

Când, după atâtea exporturi, nu mai aşteptam niciun anunţ cu adevărat îmbucurător de la CFR, direct de la „tata-site-ul CFR” apare cea mai bună ştire a primăverii. Face mai mult decât o victorie, face cât un trofeu moral, obţinut e drept, cam târziu, însă totuşi binefăcător. Sub un înveliş dulceag se anunţă încetarea parteneriatului cu Roşia Montana Gold Corporation. Într-o ţară în care toată media se hrăneşte cu nesaţ din firmiturile ipocrite şi mincinoase oferite de canadienii de la RMGC, nu poate fi decât de apreciat faptul că CFR a renunţat la beneficiile lor, multe sau puţine, câte au fost şi ar fi fost.

Din punctul meu de vedere, acest parteneriat era pata cea mai greu de suportat, durerea „cea mai cianurică” de pe legătura mea cu acest club. Mereu mi-a fost teamă de momentul în care parteneriatul ar fi trecut la next-level şi ne-am fi pomenit, ca în acele câteva demo-uri, cu sigla Gold Corporation pe tricouri. Aşa, cu 1-2 bannere pe stadion, ne mai puteam face că plouă….acid.

Uşurarea de a şti că ne-am eliberat de această pacoste a cinstei e nemărginită. Dacă am simţit ceva amărăciune la schimburile Renan-Vranjes sau Weldon-Ganea, prin această decizie pot spune că eu redevin mulţumim. Putem termina pe 10 (dacă banii vor fi o problemă decisivă în contraperformanţă), dar măcar o vom face demn. Anul trecut, RMGC-ul aplicat pe CFR; pe echipa pe care o denumim „a Ardealului” era o calamitate sub aspectul imaginii, era o ruşine incomensurabilă.

Îmi aduc bine aminte cum am luat cu toţii foc la începutul lui martie 2011, atunci când s-a anunţat colaborarea. Am fost unul dintre iniţiatorii petiţiei on-line contra acestui parteneriat, un text scris mai mult grăbit şi la nervi, care nu spunea nici jumătate din oprobiul şi din ideile pe care le simţeam. Chiar dacă, cel puţin pe internet agitaţia a fost mare, nu s-au adunat prea multe semnături, poate mulţi nici n-au ştiut de asta, cert este că şi anul ăsta încă mai erau sporadic 1-2 semnatari. Trebuia măcar să arătăm nemulţumirea CFR-iştilor, trebuia să ne curăţăm măcar puţin imaginea şi ştiam foarte sigur că nu vom fi luaţi în seamă, că se va merge peste noi. Dar, era vorba de a nu lăsa capul în pământ. La fel de adevărat este că nu a fost nici unanimitate, că o altă bună parte dintre suporterii CFR au ales să treacă în tabăra susţinătorilor. Nu era loc de neutralitate în această privinţă. Fie eram ca noi „Nu, RMGC, cu orice preţ!”, fie ca ei „Parteneriatul va aduce bani cu care CFR-ul va obţine rezultate!”. Ce rezultate s-au obţinut, s-a văzut, nu mai reiau. Şi chiar dacă mersul lucrurilor ar fi fost altfel. Orice performanţă a noastră era umbrită de alăturarea cu Gold Corporation. Mai bine bucurii mici şi depline decât mereu astfel de “scame” (exprimarea e doar eufemistică, vă asigur).

Decizia de azi vine aşadar ca o eliberare. Nu e însă o victorie glorioasă, cel puţin nu una DOAR a noastră, a suporterilor, aşa cum textul oficial ar clama. Cred că maximum acţiunii noastre a fost, poate, frânarea dezvoltării parteneriatului, anul acesta şi împiedicarea apariţiei acelui blestemat logo pe tricourile CFR. Aia ar fi fost chiar prea mult pentru foarte mulţi dintre fanii ceferişti. În rest, de atunci şi până azi, parteneriatul a continuat, totuşi, destul de dosnic, cu toată mârâiala noastră. Pe de altă parte, încerc să văd care ar fi fost beneficiile RMGC din această colaborare. Două bannere pe stadion şi unul pe site, mici reclame ici-colo şi poate alte acţiuni nemediatizate (sau care mi-au scăpat mie) nu au totuşi un efect de campanie demn de luat în seamă. Ca să spun deschis, ceea ce bănuiesc este că ruperea parteneriatului a fost reciproc acceptată/dorită. RMGC-ul nu mai vroia să dea suficienţi bani pentru cât li se oferea, iar pentru acea sumă ce totuşi s-ar fi dat, este posibil ca nici CFR-ul să nu mai fi fost dispus să-şi uzeze imaginea.

Mica mea mare problemă stă tot în comunicare (că tot pomeneam în articolul precedent, cel cu Weldon, de păcatele vorbelor).

Faptul că interesata noastră conducere a ales să ne măgulească pentru eforturile noastre de a ne opune ar fi ceva… dacă ar fi complet sincer. E bine să fii luat în seamă, până la urmă asta au solicitat foarte mulţi dintre noi. Totuşi, ceva nu-mi place în comunicatul de azi, suprapus peste amintirea anulului trecut. Azi s-a scris astfel „Părerea suporterilor noştri contează întotdeauna”. “Întotdeauna” a fost şi ieri, a fost şi acum o lună, chiar şi anul trecut… Nu extrapolez pe alte teme discutate de suporteri, nu e cazul şi poate nici nu se cade să cerem mai mult decât ne este permis. Dar aici, în privinţa imaginii clubului, suporterul are dreptul şi chiar trebuie să spună ceea ce gândeşte! Aşadar, dau un pic timpul înapoi, cu un an. Vă amintesc un amănunt deloc lipsit de relevanţă: protestele suporterilor au început înainte ca parteneriatul să fie semnat. În momentul în care preşedintele Mureşan semna actul de asociere, exista deja acea petiţie, existau câteva zile de păreri exprimate, lumea se inflamase deja. Contau acele atitudini? Sau acum un an nu începuse încă acel „întotdeauna” despre care se vorbeşte azi?

În fine, e destul să caut în arhiva netului ca să găsesc declaraţiile lui Mureşan din acel martie 2011, pe gsp si pe ftr.ro:

“Este un parteneriat foarte important pentru noi. Chiar dacă sînt anumite reţineri vizavi de această corporaţie, eu n-am avut nici o reţinere să implic această societate printre sponsorii importanţi ai echipei”. (părerea noastră nu dădea nicio reţinere atunci)

„Am cunoscut procesul de exploatare al minereului. Poate unii se gîndesc că e un proiect controversat, dar nu e nimic controversat. Eu m-aş bucura ca peste 2-3 ani compania să poată să exploateze aurul de la Roşia Montană, iar noi să putem pune sigla CFR-ului pe un lingou de aur. Noi tindem spre aur întotdeauna” (…). Sunt bani care nouă ne prind bine, dar mult mai bine ar prinde României acel aur care urmează să fie exploatat. (…) Cianuri se găsesc în sâmburii de la toate fructele. În cafeaua pe care o bem se găseşte cianură, o doză de 6 miligrame. Substanţa periculoasă va fi deversată într-un loc special şi va fi o concentraţie mică. Aceste lucruri trebuie explicate. E o necunoaştere, iar dacă se explică în mod normal oamenii trebuie să înţeleagă (…) Şi eu dacă aş şti că cineva vine cu cianură şi aş inhala şi aş muri, normal că nu mi s-ar părea normal. Dar m-am documentat şi tot ce se doreşte să se facă nu e deloc periculos. E păcat să rămînă sute de tone de aur acolo în subteran”. (era un deficit de informare? Cine s-a informat între timp? Nu vreau să fac acum jocul de cuvinte cu lingoul CFR şi …atitudinea umană omonimă).

„La anul s-ar putea să apară pe tricou (n.a. – sigla RMGC), dar acum publicitatea va fi doar pe stadion. Nu e vorba că ar putea avea un impact negativ, dar aşa am considerat. E adevărat că vom încasa şi noi o sumă de bani, nu e o sumă prea mare, dar ne prinde bine. Când vor începe exploatările, vom lua mai mulţi bani” (…) „Am jucat în Ligă, iar banii se cheltuie! Ne-am gîndit că poate la anul nu vom fi în Champions League şi trebuie să facem bani şi din alte surse”. (nu cumva se spune aici clar că „părerea principală” sunt banii?)

Vedeţi? Hârtia are o memorie a ei. Azi spui ceva, mâine ceva opus şi se ridică steguleţul de offside. Merge în politică, merge în avocatură, poate merge şi aici, important este să ajutăm uneori declaraţiile de ieri şi cele de azi să se cunoască, să se vadă faţă în faţă. Cumulând toate vorbele acestea eu nu mă pot entuziasma pentru discursul de azi al clubului. E lăudabil că au făcut în sfârşit ce trebuia deşi, acest an de colaborare a stricat toată ideea de castitate. Ştiu, ideea asta e perimată în ziua de azi. E de apreciat şi efortul tuturor celor ce s-au pronunţat pe această privinţă, au dovedit că sunt vii şi nu doar masă manevrabilă.

Ce s-a întâmplat cu RMGC e ca un măr (de aur, dacă tot e astfel povestea). Pe 3 sferturi încă proaspăt, aspectuos, dar pe un sfert viermănos, stricat de tot ce s-a întâmplat în ultimul an. Să aruncăm aşadar sfertul acesta cât mai grabnic şi cât mai în tăcere, să-l facem pierdut şi să uităm pentru totdeauna acest episod. E timpul ca onoarea noastră de ceferişti să fie din nou inestimabilă!

Share This Article

Related News

Dacă e vineri, batem la Mureş!
Cum am coborât neplanificat din deal la stână [CFR - Astra 1-1]
În deplasare, Şumudică a avut-o mereu mare. Până acum!

About Author

albusibiu

La început a fost cuvântul... Apoi a inceput gâlceava!

(25) Readers Comments

 1. un franar vechi
  Friday, 24 February, 2012 at 07:27

  Bine ca au renuntat goldistii la finantare, restul sint minciuni. Eu i-as lua titlul de "lingaul de aur" lui Base si i l-as da lui Muresan, pentru minciuna cu "la cererea suporterilor". Cand a vorbit Muresan cu suporteri, sa fim seriosi? Daca va continua dialogul cu suporterii ca si pana acum, in curand va juca cu tribunele goale si noi vom vedea meciurile la tv. A plecat de la club un "elefant", Martin, dar a mai ramas unl vechi pe acolo, Popica cu puii lui. Acesta va pleca doar cand va iesi la pensie, la 35 kg.

  • albusibiu
   Friday, 24 February, 2012 at 10:16

   Exact ce cred si eu. Plecarea RMGC (sau contributia mult prea mica a lor) s-a incercat a fi transformata intr-o decizie de imagine pentru CFR dar...simt printre randurile discursului oficial o inversunare impotriva RMGC(din partea CFR-ului) pe care doi parteneri de afaceri despartiti amiabil nu ar avea cum s-o aiba.

   • c24
    Friday, 24 February, 2012 at 11:38

    RMGC a ales colaborarea cu Paszkany, mizand pe "facilitatile" acestuia la nivel politic. Nu imagine cautau ei la noi, daca ar fi cautat asa ceva nu se asociau cu echipa cea mai terfelita de presa sportiva, interesul era altul, relatiile politice. Au observat, probabil, ca si altii si dumnealor interventia lui Basescu in favoarea lui Paszkany, au corelat cu cotizatiile din campanii electorale si au socotit ca asta-i calea ca totul sa inceapa. Socoteala nu s-a potrivit iar Muresan se straduie sa devina intaiul vanzator de gogosi al ligii, asa cum s-a straduit s-in privinta lui Weldon, aburindu-ne cum ca ar fi cam ca la Renan. In alta ordine de idei proiectul RMGC sta intre 2 grupuri de interese unul pro altu contra, ambele fara sa implice interesele reale ale RO si fara sa-i intereseze partea legata de ecologie sau arheologie. Prin natura activitatilor pe care le prestez am avut acces la suficiente detalii ca sa va pot spune marea problema acolo e contractul. Nu prin redeventa ci prin faptul ca nu cuprinde exploatarea(in fapt redeventa) altor minerale poate mai benefice decat aurul. In conditii corecte RMGC ar trebuie sa aduca RO beneficii de circa 50-60 miliarde in 10 ani. Dpdv ecologic, asa cum e conceput proiectul, e un castig, ati vazut haldele de steril din zona? Ei bine acestea urmeaza sa dispara. Pierderi masive ar la nivelul vestigiilor istorice pe care oricum nu suntem in stare sa le valorificam. Personal nu sunt de acord cu prevederile contractului incheiat de Romania cu RMGC, in privinta trambitatului dezastru ecologic nu pot spune decat ca e o tema fabricata de grupul de interese care nu are acces la acest ciolan suculent.

    • albusibiu
     Friday, 24 February, 2012 at 12:06

     C24, foarte buna completarea la ceea ce am scris eu. De fapt, in textul petitiei de anul trecut eu am fost unul dintre cei care am insistat pentru pastrarea si a referirii catre partea economica defavorabila a proiectului. Si pe mine asta ma ardea cel mai mult, nu problema ecologica ci tradarea pe care prin RMGC romanii o fac contra romanilor. RMGC era vehiculul acesteia, iar CFR-ul tocmai se urcase in el. Stiu ca pierdem mult si la redeventa de aur dar, inzecit (poate si mai mult) pierdem la celelalte resurse existente acolo. Cu ce-am putea scoate de-acolo (printr-un contract cinstit) ne-am amortiza datoria galopanta, am reusi probabil sa ne salvam din aceasta criza. E vorba despre soarta fiecaruia dintre noi, nu doar de macropolitici! Se pare insa ca ni se planuieste soarta Argentinei anilor 2000 (aici un documentar despre asta: http://www.youtube.com/watch?v=rH6_i8zuffs), sa ajungem in situatia de a fi stransi cu usa. De asta CFR-ul nu trebuia sa ia nici macar un RON de la aceasta mare hotie, indiferent cata performanta ne-ar fi adus. Ce frumos ar fi fost, imaginati-va, ca acest discurs cu "parerea suporterilor conteaza" sa se fi petrecut anul trecut, inaintea asocierii.. Cu sau fara motive ascunse (dar usor de ghicit) atunci ar fi fost un beneficiu mare de imagine, de mandrie a fiecaruia dintre noi..

 2. zeidas
  Friday, 24 February, 2012 at 09:00

  Valul se ridica incet, prea incet. E afacerea lor de acord, dar sa nu ne vanda iluzii false si sa umple ecranul (si la propriu) cu declaratii contrare actiunilor viitoare. Pentru asta sunt suficientii senatorii de drept Becali, Iancu, Porumboiu... Suntem o fabrica bani se titreaza, o conditie necesara dar nu si suficienta daca "ne pasa de fotbal". Avocatii diavolului si "consilierii financiari CFR" poate gasesc un loc la RMGC.

 3. Dede
  Friday, 24 February, 2012 at 09:20

  Ma bucur ca au renuntat la acest parteneriat. Imaginea clubului a avut de suferit, precum si suporterii. Tind totusi sa cred ca si parerea noastra a contat putin in aceasta decizie, pt ca si-au dat seama ca daca nu au public la stadion...nu mai au de ce sa aiba echipa. Multi CFR-isti si-au expus pctul de vedere in legatura cu aceasta sponsorizare, iar daca anul acesta echipamentele aveau pe piept sigla GOLD Corporation....multi nu mai veanau la stadion. IN SFARSIT O DECIZIE INTELEAPTA

 4. CJ-07-CFR
  Friday, 24 February, 2012 at 13:29

  Nici nu mai contează factorul determinant în încetarea... colaboraționismului. CFR va rata niște bani frumoși/murdari după încetarea sponsorizării. Dacă e din vina suporterilor, atunci să ne acceptăm povara. Dacă de la 6.000 abonamente s-a ajuns la sub 3.000, e momentul să venim lângă echipă și să mai achiziționăm vreo 4.000, 5.000... 100.000! Bănuiesc că foarte mulți suporteri au ezitat să-și facă abonament, de groază că va veni o zi când jucătorii vor intra pe teren cu rmgc pe piept (așa cum bine spune Dede mai sus). Ar fi fost ziua când pe club și pe suporteri se punea o pată care nu mai putea fi ștearsă. Nu aveai de ales decât să-ți calci cu crampoanele pe inimă și să rămâi alături de echipă sau să te delimitezi total și să te retragi. Acum, singura pată rămâne pe Iuliu Mureșan. El va apărea în veci în pozele de pe internet (atât timp cât nu se inventează ceva mai mega-super decât internetul) ținând între degete tricoul cu sigla companiei controversate. Să-și ducă, sănătos, povara!

 5. Dantesc
  Friday, 24 February, 2012 at 13:33

  Inainte de a comenta si a fi ipocriti va invit sa cititi randurile de mai jos. Bwin currently sponsor football giant Real Madrid. In October 2010 Bwin announced a sponsorship for the upcoming three football seasons in which they will be the title sponsor of the Portuguese League Cup - in future named "Bwin Cup". Italy's second tier Serie B has already been re-branded "Serie bwin" after a two-year sponsorship deal was signed in July 2010. Besides, Bwin cooperates with the International Basketball Association (FIBA) and has been sponsoring the European and World Basketball Championships since 2006. The second Basketball sponsorship is Euroleague Basketball. Bwin´s marketing and media rights agreement for Euroleague events runs until June 2014. In the area of motorsport, the company is one of the main sponsors of the MotoGP series. In 2012, Bwin is the title sponsor of the races in Jerez and GP in Brno and official partner of the Misano, Mugello and Silverstone. In the past, many other top events in the international and local sports world were supported by the corporation. Bwin also lent its name to the Portuguese first football league (bwinLIGA), was sponsor of AC Milan and has been partner to famous clubs such as Juventus Turin and Werder Bremen. Si-acum sa revenim punctual,fotbalul si sportul in general e condus si traieste FINANTAT din surse de cele multe ori indoielnice iar pariurile sportive sunt unul din cele mai elocvente exemple in sensul acesta de aceea am si citat de pe siteul oficial al celor de la Bwin. Dar trecem mai departe si revenim la subiectul CFR Cluj, RMGC vad ca mai voalat sau nu, e acuzat iar Muresan de asocierea CFR-ului cu cei de la RMGC uitand sau facandu-ne ca uitam faptul ca decizia finala apartine lui Paskany. Iar acum cand s-a renuntat la acel parteneriat,un lucru laudabil dealtfel tot gasim,intr-un pur stil romanesc noduri in papura ...si chiar intreb ,pe voi dragilor ce va mana in lupta?

  • CJ-07-CFR
   Friday, 24 February, 2012 at 14:13

   Dantesc, se poate să discutăm între noi, suporterii (că doar nu e și conducerea CFR de față) fără chestii de genul ”ipocriți”? Poate tu nu-ți dai seama, dar asta e o jignire gratuită. Și-ți începi textul cu o jignire adresată celor care stau în tribună alături de tine! încearcă să nu mai vorbești de sus, de la loja oficială, că e mai corect față de ceilalți! Încearcă!... Bwin nu-ți bagă mâna în buzunare, nu te obligă să-ți papi banii cu care ar trebui să-ți hrănești copiii. Bwin - sau altă agenție de pariuri sportive - nu vine să-ți exploateze bogățiile țării. Flutirașii lor de hârtie sunt reciclabili, nu afectează chiar așa de mult mediul. Ca individ, poți zice lejer NU pariurilor. Tot ca individ, nu poți decât să strigi NU când vine vorba de rmgc, pentru că această afacere ți se poate băga pe gât fără acordul tău! Așadar, comparația ta e forțată. Iuliu Mureșan e taxat pentru aburelile pe care le-a declarat la semnarea parteneriatului. Trebuia (de fapt nu trebuia!) să semneze, nu să ne asigure pe noi că rmgc e OK, că știe el și pentru ceilalți!

   • zeidas
    Friday, 24 February, 2012 at 19:12

    Punctul pe i !

  • saliceanu
   Sunday, 26 February, 2012 at 11:54

   Dantesc ca de obicei bate campii cu gratie. Inca n'a invatat ca daca nu spune nimic are sanse sa para intelijent. Cu toate ca...

   • Dantesc
    Sunday, 26 February, 2012 at 13:26

    He,he...bine ai revenit "maestre"...:)

    • saliceanu
     Sunday, 26 February, 2012 at 13:53

     Daca mai pui maestre intre ghilimele ne suparam.

     • Dantesc
      Sunday, 26 February, 2012 at 13:59

      No ! n-are rost sa te superi :) din cauza vitezei la tastat :)

     • saliceanu
      Sunday, 26 February, 2012 at 14:14

      Daca vrei, te scot din viteza!....

 6. Mich
  Friday, 24 February, 2012 at 14:39

  ...de fapt conducerea (spre multumirea fanilor si a lustruirii imaginii CFR) nu a facut altceva decat a deturnat colaborarea RMGC-CFR catre RMG-TransilvaniaL!veTV, unde exista chiar un spot publicitar in care este sustinut indirect 'Gold-ul' prin prezentarea nevoii, dar mai ales dorita oamenilor din zona de a avea locuri de munca! Pe de alta parte, conducerea este constienta ca s-ar putea sa aiba loc o schimbare de natura politica la nivel national. Actuala opozitie, se stie bine, se opune la tot ce a acceptat si promovat actualii politicieni! Daca s-ar fi continuat colaborarea cu RMGC s-ar fi putut ca in viitor sa fi fost adusi cu adevarat intr-o situatie critica. Pana la urma cred ca este o chestie mai mult politica decat "de grija fanilor"

  • albusibiu
   Friday, 24 February, 2012 at 15:33

   Nu-ti fa griji pt ca uneori apar sau alteori nu postarile, sau daca gresesti ceva si vrei sa corectezi. Cat putem rezolvam totul, urgent, doar ca nu vazusem ca mesajele tale erau in spam. Scuze pt mica eroare...

 7. Mihai
  Friday, 24 February, 2012 at 14:42

  Ma bucur sincer de rezilierea contractului dintre RMGC si CFR, care, asa cum zicea Alex, era o pata de rusine pe spiritul ardelenesc care exista in jurul echipei. RMGC este un mare bluff, o porcarie mosita de grupuri de interese pe carora nu le pasa deloc de. In ceea ce-l priveste pe Muresan as dori sa abandoneze clownerii-le tipic regatene la care se deda in ultima vreme, as dori sa se comporte ca un ardelean. Nu i-a cerut nimeni sa se lanseze in discursuri penibil-triunfaliste despre tinte pe care nu le poate atinge, facand asa aduce doar o aura de penibil echipei.

 8. Canad
  Friday, 24 February, 2012 at 15:58

  Eu cred ca ata Paszkany cat si Muresan, ambii stiu ce declara si ce fac. Si mai cred ca este totul o chestie politica si de imagine{la imagine putem sa fim si noi inclusi]. Atat. Muntii nostrii aur poarta / Noi cersim din poarta-n poarta! Uf. Plictiseala. abia astept sa inceapa meciurile!

 9. otto
  Friday, 24 February, 2012 at 23:47

  In sfarsit o veste buna! Pot merge din nou cu constiinta curata la meciurile CFR.

 10. saliceanu
  Sunday, 26 February, 2012 at 12:23

  E jignitorare aceasta atitudine a conducerii. Ne ia de prosti? Sa'si ia Muresan lingou' ala de aur cu sigla CFR'ului pe ea si sa si'l bage in cur. Si sa mearga din usa in usa sa'si ceara scuze de le suporterii carora le'au confiscat banneru' ala cu protestul. Si de la cei care au fost insultati ca n'au fost de acord. Totul e curvasarai politic si economic fara scrupule si ipocrizie fara margini. Nu stiu daca realitatea trebuie mascata doar de dragul simpatiei fata de club. Sunt lucruri distincte. Una e clubul si alta nevertebratele care se unduiesc dupa cum le dicteaza interesele. Ca de obicei o insulta la adreza spiritului toata sarada.

 11. Max
  Monday, 27 February, 2012 at 23:49

  Saliceanu asta....."maestre"

  • saliceanu
   Tuesday, 28 February, 2012 at 16:55

   Max, de ce esti imbecil? Mi'am dat cu parerea si eu ! Musai sa'mi coincida parerea mea cu aia din capul tau gol?

 12. Max
  Wednesday, 29 February, 2012 at 08:49

  ."maestre"

  • saliceanu
   Wednesday, 29 February, 2012 at 12:10

   Ok Max, asa'i. Mi'ai zis'o si'am murit de ciuda. Te simti mai implinit? ..........hai, mai zi odata sa te descarci de tot ! :) Si dupa ce te'ai descarcat zi'mi cat de mult ma iubesti.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>