Friday, Jul. 20, 2018

Așezați Pandurii la Masa Tăcerii!

Written By:

|

Friday, 16 March, 2012

|

Posted In:

|

17 Comments

Așezați Pandurii la Masa Tăcerii!

Iată-ne ajunși în fața primului meci din acest retur al CFR-ului, care, cel puțin pentru presa sportivă, se recomandă drept capul de afiș al etapei. Privit prin prisma locului ocupat de gorjeni în clasamentul la zi, dar mai ales al jocului prestat în tur de către elevii antrenorului Petre Grigoraș, înclinăm să dăm dreptate celor care socotesc astfel, dar dacă e să aruncăm privirea asupra lotului actual de jucători, Pandurii nu mai reprezintă, aparent, o echipă chiar așa de temut. Plecările din această iarnă ale celor mai buni jucători au făcut ca Pandurii să aibă de suferit în aproape toate compartimentele, în evidență ieșind mijlocul terenului și împrejurimile careului lui Mingote, adică exact locurile unde ceferiștii trebuie, în mod normal, să-și facă cel mai mult simțită prezența, la ceea ce ne dorim să fie un bal de sâmbătă seara, mâine, în Gruia. Mai mult, chiar aș zice că lotul de acum al echipei din orașul lui Brâncuși nu pare a fi mult peste cel al târg-mureșenilor, întărit substanțial în pauza competițională. Desigur, înțelept ar fi să nu începem să comparăm anumite jocuri, întrucât rar seamănă unul cu altul, dar parcă nici nu aș exclude, chiar de tot, până și pe cel din urmă termen de comparație, valoarea medie a echipelor. Cel puțin la acest capitol, bugetarii, noi și vechi, ai Primăriei din Târgu-Mureș, par să formeze o echipă care va impune ceva mai mult respect în retur, decât a făcut-o în tur. Cu toate acestea, în disputa cu noi, deși animată de sforăielile de dinaintea jocului (citat din Opere Alese, de Marius Lăcătuș: “Mă duc la Cluj să ajut Steaua!”), FCM nu și-a depășit, până la urmă, condiția de candidată la evitarea retrogradării. Nici ea și nici formația din Mediaș, o săptămână mai târziu…, pentru aceasta din urmă, domurile gazeifere din orașul transilvănean părând, de-acum, mai degrabă niște nisipuri mișcătoare. Drept e că nici CFR-ul nostru nu a fost până într-acolo, vinerea trecută, încât să scoată oiștea din gard, înfiptă între uluci neașteptat de strâmte încă din minutul trei, fără să nu lase urme, dar aici, analizele au fost făcute deja în cadrul Tribunei. Nu e cazul să (mai) insistăm, cel puțin nu acum. De fapt, sperăm că nicicând… (Doamne ferește să fim nevoiți să “contabilizăm” pierderile neplanificate de puncte de pe traseu, în măsură să ne fi produs vreun neajuns, când afla-ne-vom la sfârșitul ediției de campionat.)

Revenind însă la formația de pe Jiu, în pofida subțierii lotului, Pandurii rămâne o echipă robustă, incomodă, cu ambiții nu tocmai mici. Ce i-ar putea mâna pe ei în luptă?, se cuvine să ne întrebăm. Printre amenințatele cu retrogradarea nici chip să se afle, după cum nici între pretendentele la titlu nu are trebuință. Este conștientă însă că o incursiune europeană, asemeni celei făcute de Mediaș anul trecut, îi este pentru ultima oară la îndemână, numărul echipelor participante diminuându-se de la an la an, din cauza coeficientului de țară tot mai slab.

Astfel stând lucrurile, circumstanțele ar trebui să indice, pentru mâine seară, un meci nici prea-prea, nici foarte-foarte, în ceea ce privește dificultatea obținerii victoriei de către CFR. Palmaresul întâlnirilor directe, de la Cluj-Napoca, ne este și el, întrucâtva, favorabil. Aruncând o privire asupra confruntărilor all-time dintre CFR și Pandurii, în șase meciuri disputate, observăm că alb-vișiniii s-au impus de trei ori (1-0, în 2006-2007 și 2009-2010; 2-1, în 2010-2011). O singură partidă s-a terminat la egalitate (1-1, în 2008-2009), în timp ce, de două ori, gorjenii au plecat cu toate punctele (un dublu 2-1, în 2005-2006, respectiv 2007-2008, aceasta din urmă fiind cea mai dureroasă înfrângere).

Ce va fi mâine seară? În ceea ce ne privește, nu prea ne aflăm în grafic, nădăjduind înaintea reluării întrecerii că vom lega patru-cinci victorii dintru început și că vom deveni lideri. Deocamdată, n-a fost să fie, dar ne dorim să se întâmple cât mai curând, poate chiar după meciul cu Pandurii. Iar apoi, să sporim, meci de meci, zestrea, astfel încât să evităm disconfortul ultimelor etape, când orice pas greșit ne va așeza pe margine în privința șanselor la titlu, cel puțin până în runda următoare. Certitudini însă că mult așteptatele trei puncte ne vor reveni în mod automat, fără ca Viera, Cardoso, Pintilii sau – de ce nu? – Paul Batin, să nu încerce, făr’ de zăbavă, obținerea unui rezultat care să îi mențină în lupta pentru un loc de Europa League sau, dacă nu, cel puțin în atenția celor plătiți pentru head-hunting pe la echipele mari din Liga I, nu avem. Dimpotrivă, dacă i se oferă ocazia, veteranul Cardoso va încerca să ne reamintească momentul aprilie 2008, când Pandurii ne învingeau în Gruia, cu 2-1, în urma unui meci mai mult decât modest făcut de CFR. Înfrângerea de atunci picase într-o perioadă când lumea ne părea mai dragă decât ne este acum: veneam după cea mai lungă serie de jocuri fără înfrângere pe teren propriu din istoria de primă divizie a clubului și ne aflam pe locul întâi în campionat, cu un avans față de ocupanta locului secund care ajunsese la un moment dat și la 11 puncte. (Ulterior, ecartul dintre noi și urmăritoare s-a îngustat, iar adjudecarea primului titlu din istorie s-a făcut târziu, în ultima etapă).

Am pierdut atunci cu Pandurii, am câștigat însă titlul, dar să nu ne lăsăm pradă superstițiilor, după cum nici vân(z)ători de iluzii să nu devenim. Nu ne rămâne decât să fim aproape de echipă în meciul de mâine seară, îndemnând-o să-și așeze oaspeții la masa tăcerii.

Călin Popa

Share This Article

Related News

Dacă e vineri, batem la Mureş!
S-a rezolvat, nu se poate…
Cum am coborât neplanificat din deal la stână [CFR - Astra 1-1]

About Author

Calin Popa

(17) Readers Comments

 1. caneto
  Friday, 16 March, 2012 at 19:46

  Sa speram ca meciul cu Dinamo nu i-a ambitionat ci i-a epuizat pe gorjeni. De fapt indiferent cum vin, trebuie sa-i batem. Daca au reusit brasovenii, ar fi culmea ca noi sa ne impiedicam. In presa scrie ca Batin nu are drept de joc maine, conform unei clauze din contractul de imprumut. Il au si pe Voiculet suspendat, dupa eliminarea din meciul cu cainii.

  • calin popa
   Friday, 16 March, 2012 at 23:30

   E o veste buna ca nu joaca Batin. Nu stiam dar, asa si e normal sa se intample, pentru evitarea oricaror reactii urat tendentioase dupa meci. Acestea ocupa aproape tot spatiul tv dupa fiecare joc al CFR-ului. Trag nadejde ca pana la pauza conducem cu 2-0, astfel incat, la final, orice intrebari rautacioase de genul "a fost sa nu galben?" "a fost sau nu corner?", "a fost sau nu aut?", "s-a executat autul din locul prin care mingea a parasit suprafata de joc?" etc etc, sa fie de prisos....

   • SeaMan
    Saturday, 17 March, 2012 at 15:27

    Despre articol:Asa-i ca nu ai scris-o tot tu si poza?

    • albusibiu
     Saturday, 17 March, 2012 at 21:20

     Poza e facuta de cj07. Si asa e cel mai bine, sa lucram mereu in echipa. Aportul individual e vizibil pentru toata lumea, fiindca fiecare are propriul sau stil (de scriere si realizare).

 2. caneto
  Friday, 16 March, 2012 at 21:24

  Am inlemnit, imi era frica ca nu cumva sa se dea vreun gol in prelungiri la Chiajna. Da’-i bine si asa :)

 3. valentin-romulus varga
  Friday, 16 March, 2012 at 23:08

  Sigur,un meci dificil ! Dificil, din mai multe motive: echipele lui Grigoras joaca fotbal,dupa cate am vazut pana acum,si, modalitatea noastra de exprimare . Grigoras stie sa-si faca elevii sa joace fotbal,indiferent care ar fi ei,le inoculeaza acea bucurie a jocului(ceea ce noua ne lipseste!),un fel de "joga bonito"...Noi?? Noi jucam cam "mofluz,bosunflati",ceea ce ma mahneste mult....! Cer iertare celor pe care-i voi supara, dar nu putem avea o alta exprimare cu Rui Costa ca si conducator de joc (sau ce-o fi jucand,fiindca nu mi-am dat seama pana acum).! Baiatul asta este un tip simpatic,fotogenic,dar numai atat. Este un jucator lent,cam alearga pe "calcaie",nu are eficienta , franeaza jocul in zone in care este necesar sa faca altceva, nu are forta,iar,controlul balonului este precar. De ce nu l-am luat noi pe Stanciu de la Alba,de ce nu vedem si jucatori romani,chiar si pe Grozav,pe care l-a vazut insusi Boloni,dar noi nu..?? Asta-i politica noastra ??? De ce nu,Brata de la Panduri,Antal,care sunt simleuani??? Sunt ardeleni, n-au numele cu sufixul "escu". Eu nu critic,imi exprim niste pareri,niste dorinte.!! La meciul asta,clar, noi avem prima sansa, dar sa fim atenti.! Costa are un lot destul de extins si trebuie sa se impuna , pentru ca ,in "forta" unui lot ,25% este priceperea antrenorului. Jucatori nostri trebuie sa stie ca joaca acum pentru acest club,CFR,un club care le ofera alte conditii decat oricare altul din tara. De multe ori ,unii dintre ei ,dau senzatia ca au ajuns intr-un loc "caldut" ,fiecare jucand pentru el,numai ca -l vedem noi ca-si face datoria pentru banii ce-i primeste ....Ehhh ! Noi trebuie sa aratam forta (nu duritate), conceptie de joc,superioritate. Altfel....vom strange din spate la ficare etapa !!! Hai CFR !!

 4. dan.f
  Saturday, 17 March, 2012 at 10:07

  E clar ca echipa lui Grigoras e una din cele mai incomode din campionat si, totodata, imprevizibile. Dar eu cred ca mai mult ne e teama de jocul nostru decat de al adversarilor, stiut fiind ca nu am prea rupt gura targului in acest inceput de retur. Nu vreau sa ma hazardez in pronosticuri, dar cred ca revenirile lui Muresan si Beto in primul 11 ne va aduce un plus mare de valoare fata de meciul de la Medias, deci teoretic avem prima sansa. Sper ca si Costa sa fie inspirat in alegerea titularilor, marile nedumeriri fiind mijlocasul stanga si perechea lui Muri la inchidere. Bafta baieti, bafta Kape!

 5. albusibiu
  Saturday, 17 March, 2012 at 11:37

  Nu stiu de ce, dar de data asta sunt mai increzator. Ne revin Muri si Beto, echipa a jucat binisor in ultimele 2 partide si cred ca ne putem astepta la un rezultat normal, pozitiv. Asa, de dragul pariului, spun 2-1, desi asta tine doar de noroc. Totul tine doar de ceea ce va alege sa joace Grigoras. Daca incearca sa joace precum in meciul cu Dinamo (si in altele vazute), daca vor vrea macar sa dea gol, sa muste pe contraatac atunci aceea ar fi cea mai mare sansa pentru noi. Mi se par destul de naivi in aparare si in zona centrala, daca nu se vor preocupa exclusiv de defensiva, fara dublaje cainoase, ar fi o sansa foarte buna pentru noi, acolo, pe centru, sa le aratam ce joaca CFR-ul in 2012. Cel de anul trecut nu juca acelasi lucru, asta e sigur! Daca insa vor veni precum autobaza Pandurii (varianta Cartu) misiunea noastra va fi mult mai dificila. Va fi mult pana am da un prim gol, ar fi un meci de maximum 1-2 goluri. Totusi, ma bazez pe faptul ca Grigoras nicaieri n-a jucat astfel si nu cred ca va da dovada de lasitate tocmai cu CFR-ul. O a treia varianta ar fi cea a neprevazutului. Gol picat din senin, rapid, cartonas rosu in prima repriza.... Astea nimeni nu le poate lua in calcul dar, sa speram, macar ai nostri isi vor stapani nervii. Primele 2 etape au fost de incalzire, centrifuga campionatului, cu 2 meciuri/saptamana, acum incepe!

 6. IQ
  Saturday, 17 March, 2012 at 16:15

  Pandurii este echipa in care se vede cel mai bine filozofia si "mana" antrenorului;este echipa care in opinia mea joaca cel mai modern si bun fotbal la ora actuala:angajament total,agresivitate pozitiva,pressing foarte bun(in anumite momente sufocant),joc ofensiv bazat pe mobilitate,viteza si excelente combinatii pe jos(un doi-uri,triunghiuri de pase,verticalizari etc.) pe trasee exersate evident la antrenamente. Acestea au fost atuurile cu care (desi nu au mari individualitati) au dominat net pe dinamo chiar si-n inferioritate.Deci vom vedea o echipa frumoasa,chiar daca ((jucand afara) nu ne vor ataca in valuri si nu ne vor inghesui ca pe dinamo ,decat probabil spre final daca scorul le va fi defavorabil.Care ar fi sansele noastre?Exista foarte multi de DACA.Daca vom juca la nivelul primelor 2 etape( mediocru ,in fata unor adversari slabi) si/sau vom avea(din nou!)2-3 maini moarte( gen diogo,godemeche,bastos,hora)nu vom castiga decat cu foarte mare sansa.Daca insa vom incepe cu echipa optima,daca nu vom uita de vranjes si de zerbi,iar beto va apara bine,atunci va fi altceva.In plus subliniez si eu o anume fragilitate defensiva a gorjenilor,lipsa foarte importanta a conducatorului de joc voiculet si poate nu in ultimul rand relatiile bune dintre cluburi in ultima vreme...

 7. Dumbrava Minunata
  Saturday, 17 March, 2012 at 17:41

  Doamne,Maftei asta e gen N.Dica.Nici la Mioveni nu ar mai face fazta.

  • Dantesc
   Saturday, 17 March, 2012 at 20:26

   Nu te supara ,de pe stadion s-a vazut cu totul altceva...Am vazut oare doua meciuri diferite? :)

   • caneto
    Saturday, 17 March, 2012 at 23:12

    M-a intrebat un prieten in pauza meciului: tu ce schimbari ai face? Raspunsul meu: Panin in locul lui Maftei. Si, bineinteles, oricine in locul lui Bastos :)

 8. nea_silica
  Saturday, 17 March, 2012 at 20:28

  Doua lucruri pozitive. M-a uns la suflet golul lui Kapetanos. Fara driblinguri, fara incercarea de a rupe plasa. Simplu, direct. Bravo si pentru jocul lui din defensiva. Altceva. Interviul lui Cadu pe gesepe. Aud pentru prima data o opinie autorizata a cuiva din fotbal in privinta Cupei Ligii. Ricardo a spus ca sunt prea multe meciuri de jucat. Cu 18 echipa in prima liga, plus meciurile din cele trei cupe, sunt prea multe meciuri de jucat. Si cred ca are dreptate. Geaba, tre sa vina un jucator din Portugalia ca sa gandeasca pentru noi... Ca la mitici gura bate... (puncte puncte).

 9. tgv cluj
  Saturday, 17 March, 2012 at 22:57

  Viciere de rezultat !!! Nu ne-au dat un corner in a doua repriza. Daca ni-l dadeau bateam la scor de neprezentare si ne mai rotunjeam putin golaverajul. E bine si asa, dar hai Sportul, tine-o tot asa (meciul asta)!!! FORZZZA CFR !!!!!

  • ulise3223
   Saturday, 17 March, 2012 at 23:56

   Sportul ne-a facut lideri! Dar la meciul ce vine din Regie vom avea viata grea! Trebuie sa invingem si sa consolidam primul loc. Si pentru asta e musai sa jucam mai mult fotbal! Echipa e inca datoare ca exprimare.

 10. IQ
  Sunday, 18 March, 2012 at 00:52

  Multumiri maestre Grigoras,sper ca meciul de azi ,cu cele 2 reprize diametral opuse ,sa fie un atu pt. o viitoare pozitie pe banca in gruia...Multumiri sportul si chiajna si sper! astra si ceahlaul.Am ajuns in sfarsit lideri,mai mult cu ajutorul altora decat prin meritele noastre.Ca sa ne mentinem acolo va trebui insa sa jucam mai mult fotbal,; dupa meciul cu otelul nu vom mai avea prieteni in intalnirile directe...

 11. Canad
  Sunday, 18 March, 2012 at 03:41

  Pandurii ne-au dat o lectie in prima repriza! noi lor o lectie in a doua! dar jucam lamentabil!

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>