Sunday, Sep. 23, 2018

Jorge Costa între strategie și tactică

Written By:

|

Monday, 19 March, 2012

|

Posted In:

|

42 Comments

Jorge Costa între strategie și tactică

Obiectivul lui Jorge Costa îl cunoaștem toți: TITLUL cu numărul 3! Într-un campionat al ligii l atingi obiectivul parcurgând 34 de pași la fel ca fiecare dintre competitoare. Ca să-ți împlinești visul în cei 34 de pași ai nevoie de o strategie pe termen lung. La elaborarea strategiei sunt elemente pe care le ai sub control (proiectarea lotului, previzionarea primului 11, programarea pregătirii, compensarea minusurilor de bioritm, dozarea efortului necesar fiecărui pas etc.) și elemente pe care nu le ai sub control (lotul, bioritmul și forma adversarilor, maniera de arbitraj și arbitrii fiecărei etape și de aici hazardul suspendărilor proprii, dar și ale adversarului, jocul rezultatelor, calitatea terenurilor de joc, timpul probabil etc.). Ca urmare, fiecare judecată de etapă trebuie făcută prin raportare la obiectiv.

Știu, fiecare spectator dorește spectacol. Se naște însă o întrebare: cât de satisfăcut e spectatorul de calitatea spectacolului în lipsa rezultatului? Aș sugera celor care critică jocul, calitatea lui, să-și pună la victorie o întrebare simplă: dacă ar fi fost un joc spectaculos, cu 3-4 șuturi în bară, cu 8-9 ocazii imense, cu mingi printre picioare, cu călcâie de ovaționat, dar cu scor final 2-3, câtă mulțumire ar fi simțit? Dar dacă asta s-ar repeta aproape etapă de etapă? Galeria lui U se laudă că e mulțumită de joc, că preferă jocul rezultatului, noi îi ridiculizăm, le spunem cu emfază cum că trofeele contează. La fel le spunem și altora. De fapt trebuie să ne hotărâm, ce contează oameni buni? Dacă greutatea cade pe spectacol, atunci trebuie, cred eu, să găsim resurse financiare pentru asta, să fim de trei ori mai mulți în tribună și să plătim întreit pentru bilete, ca să compensăm pierderile financiare generate de lipsa rezultatelor. Cred că nu vom găsi niciodată pe cineva care să ne plătească nouă rezultatul.

Să revenim la strategie, mai apoi vom ajunge la tactică. Am stabilit că strategia pentru un obiectiv major implică o serie de elemente dependente sau independente de acțiunea oamenilor din club, sau de spectatori (prin număr spectatorii influențează disponibilitățile financiare, prin modul de manifestare, spectatorii pot influența hotărâtor relația jucător-club, dar și mai mult evoluția jucătorilor în teren, meci de meci – că ne place sau nu ne place, meciurile Stelei ne-au arătat în câteva rânduri cât de important este publicul entuziast, vulcanic). Elementele de care facem vorbire sunt cele care dictează tactica fiecărui meci în parte. Ca să câștigi un titlu e suficient să aduni cel mai mare număr de puncte. Pentru asta ai nevoie de efort bine dozat pe întreg parcursul unui campionat (am văzut adesea la noi echipe fulminante pe parcursul câtorva etape și care s-au stins încet, încet, ca farurile unei mașini uitate aprinse peste noapte). Poate o să-mi amintiți Barcelona sau Real, am să vă răspund că nu avem buget de două, trei ori mai mare decât celelalte echipe cu pretenții, nici zeci de mii de abonați. Ei bine, această dozare face tactica de meci. S-ar putea ca J.C. să ceară prudență, să fie înspăimântat de cartonașe (afirmațiile privind lotul, calitatea lui cer și ele lămuriri), de accidentări, de oboseala unor anumiți jucători etc. Cât timp rezultatele sunt pozitive, A1 nu poate fi criticat excesiv. Pot fi trase semnale de alarmă, se poate obiecta când vezi un Bastos care la ultimul meci mai avea de tras pentru a fi egal cu zero, dar nu se poate critica abordarea meciului.

Practic Costa a încercat o securizare maximă, aproape refuzând jocul. Părerea mea este că el a mizat pe lipsa de maturitate a gorjenilor, pe boemia jucătorilor (era cât pe ce să-l trădeze gafele individuale neprevăzute și inferioritatea numerică numită Bastos) și i-a ieșit. Dominarea Pandurilor, proclamată prin cavernele GSP-ului, a fost una sterilă, cu șuturi de la distanță, mult peste și pe lângă poartă, șuturi care au venit ca urmare a lipsei de soluții din partea lor. Au avut mingea mai mult, dar nu au avut ce face cu ea. Fiind destul de iuți și de combinativi, gorjenilor le-ar fi plăcut o echipă care face presing, care se apără sus, care să fie surprinsă cu apărarea rarefiată, nu s-a întâmplat așa. Li s-a lăsat mingea să o mângâie lung și fără folos. Asta le-a crescut curajul, i-a amorțit puțin, le-a diminuat concentrarea, suficient pentru a greși. Cred că atât și-a dorit Costa, să speculeze greșeli, să lase un adversar imatur la cârmă până greșește. Tactica, după cum s-a dovedit, ne-a adus mai puține cartonașe decât de obicei, a fost economicoasă etc., cert una potrivită obiectivului strategic. S-a făcut vorbire și despre pedeapsa lui Mureșan; cred că a fost mai puțin pedeapsă și mai mult rațiune tactică cu rezultat clar, un plus de mobilitate. Condensarea jocului în zona cuprinsă între 20 și 30 m de propria noastră poartă a obligat Pandurii să urce mult și să ne lase spațiu mare pentru contre. În plus, ținându-l în propria jumătate pe Sougou al nostru, A1 l-a ferit de offside, oferindu-i simultan și oportunități de a-și valorifica calitățile de sprint pe spații largi. Dorind să-i lase să joace pe gorjeni, Costa nu a avut nevoie de o mulțime de baloane câștigate, ci de jucători mobili care să închidă și să blocheze culoarele și în mare a reușit (Bastos l-a cam încurcat). Dacă ai răbdare, adversarul greșește la un moment dat, e suficient să speculezi o dată. La Inter, Murinho a predat această lecție la modul strălucit. Să nu o fi învățat Costa, care l-a avut antrenor și care se consideră a-i fi discipol (atenție, nu epigon)? Declarațiile de după meci făcute de Grigoraș îmi arată de ce a antrenat mereu echipe fără obiectiv.

Meciul cu Pandurii mi se pare unul din cele în care Costa se arată a fi perfect adaptat lotului. Are câțiva jucători capabili de sclipire și exploatează atuul la maxim. Faptul că echipa nu are un joc combinativ coerent… evit încă să mă pronunț cui îi este imputabil. Am să vă propun o analiză a lotului în zilele următoare, atunci probabil vom descoperi cui aparține culpa în această direcție. Am văzut echipa jucând plăcut ochiului în unele meciuri: Vaslui, Dinamo, cu rezultate diferite. Când a fost tactica bună?

Obiectivul echipei ne obligă să emitem verdicte corelat și nu izolat meci de meci. Ne obligă să evaluăm tactic jocul prin prisma obiectivului. Suntem puși în situația de a ne întreba mai întâi ce a urmărit Costa concordant cu obiectivul și ce a obținut. Trebuie să analizăm prestația antrenorului făcând distincție între strategia de obiectiv și tactica de meci, altminteri suntem supuși distorsionărilor.

Share This Article

Related News

Uitarea
Contraatacul de noapte
„Speranţa moare ultima” (citat dintr-un banc al lui Retardilă)

About Author

admin

(42) Readers Comments

 1. Primavera
  Monday, 19 March, 2012 at 18:22

  Eu sper sa ai dreptate,si ceea ce ai expus tu aici sa fie exact ce Costa gandeste.Si daca e asa,si astfel si a pregatit echipa pentru meciul cu Pandurii sunt curios cum o sa gandeasca meciul cu Steaua,Dinamo sau Vaslui care e peste toate echipele din Liga I.

  • Calin Cocora
   Monday, 19 March, 2012 at 19:21

   Acelasi lucru mi-l doresc si eu. Senzația asta a fost. :)

 2. Dantesc
  Monday, 19 March, 2012 at 18:31

  Hmmmm...foarte buna analiza ,de exceptie as putea spune cu...atentie ! o singura conditie... sa nu fi fost blat...Ca daca a fost :) Toata sandramaua pica si ti-ai muncit creierul pe degeaba ...:) Oricum vorbind serios cam asa am vazut si eu lucrurile,inca odata felicitari

  • Calin Cocora
   Monday, 19 March, 2012 at 19:23

   Merci de apreciere. Daca fost-a blat atunci nu ne putem plange de strategie iar tactica a fost suficienta pentru un meci cu rezultat cunoscut.

 3. Canad
  Monday, 19 March, 2012 at 20:06

  politicos este sa raspund : Da. Victoria este ceea ce vrem. Dar CUM? Ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi gresit Cardoso? Ar fi gresit altcineva? Si daca nici altcineva nu ar fi gresit? Sper ca n-o sa-mi spui ca JC ar fi "ales" alta tactica!!!!! De cate ori ai merge sa vezi un film slab, dar care se termina bine? Sau ce mandrie poate avea un suporter daca echipa lui castiga campionatul dar nu joaca nimic, da goluri din penaltiuri discutabile, offsaidulri imaginare si face trei faze frumoase tot meciul? Spunea Albu saptamana trecuta ca in sfarsit am incercat sa jucam mai mult pe jos. a fost durere cu pandurii-fluturii au fost invitati la joc. Apoi noua ne trebuie 20 de pase sa ajungem cumva aproape de careeul adversarilor, mediesenii si pandurii din 4-5 pase erau linga Beto. Pe G Muresan l-a tinut pentru meciul cu sportul? sau a fost b l a t ! ptr ca daca ....

  • tgv cluj
   Tuesday, 20 March, 2012 at 01:16

   Canad. Chiar inainte de meci discutam cu cineva din familie -ceferist si el - despre cum se va derula partida cu Pandurii. Ce crezi ca mi-a zis acest al 2-lea Albu, in varianta Satu Mare ? Ca meciul va fi foarte strans, dar ca vom castiga dupa o greseala venita de pe zona lor centrala. Asa o fi gandit probabil si Costa, cred ca ''Animalul'' o fi mirosit naivitatile lor din aparare.

 4. b_o_g_d_a_n
  Monday, 19 March, 2012 at 20:06

  Salut. Mi-a atras atentia in articolul tau o notiune cu care recunosc nu m-am mai intalnit in discutii despre strategii in fotbal: bioritm. Am dat un google si tot cam nelamurit am ramas. As fi interesat, daca poti, sa dezvolti putin notiunea asta si mai ales metodele de compensare a minusurilor de bioritm- care ar fi exemplele practice. Pentru ca ai amintit de Inter-ul lui Mourinho si l-ai dat ca exemplu pentru CFR-ul lui Costa o sa spun si eu doua vorbe pe tema asta. 4-2-3-1 e un sistem speculativ care pune mare pret pe faza de tranzitie a jocului. In acest sistem traseele in general sunt verticale si lungi, constructia migaloasa cu pase scurte fiind un obiectiv secundar si de circumstanta. In consecinta nu exista echipe care sa fi adaptat aceasta tactica si care sa fi fost considerate spectaculoase. Daca cineva are o alta idee chiar sunt interesat s-o aflu. Pentru cei care poate sunt curiosi ce inteleg eu prin faza de tranzitie o sa explic. In general in pregatirea tactica o lunga perioada de timp s-a pus accent pe doua faze ale jocului: momentul cand o echipa se apara si altul cand ataca. In ultimii ani s-a dezvoltat o noua notiune -jocul de tranzitie care are la randul lui doua parti: momentul actiunii echipei imediat dupa recuperare (cu alte cuvinte trecerea de la aparare la atac) si cel al regruparii dupa pierderea mingii.

  • Calin Cocora
   Monday, 19 March, 2012 at 21:59

   E greu de raspuns in cadrul limitatat al forumului. Pe scurt omul este supus unor variatii cu caracter periodic al energiilor proprii. Observatii cu caracter medical au relevat o succesiune ciclica a zilelor bune si rele pe trei paliere diferite emotional, intelctual si fizic. Durata pe fiecare palier este diferita: 28 de zile emotional, 23 de zile fizic, bioritmul intelectual are o ciclicitate de 33 de zile. Se vorbeste si de un bioritm pe palierul psihic(intuitiv) cu o durata de 38 de zile si de alte cateva, deocamdata acestea din urma nu sunt clar definite. http://www.dsclex.ro/astrolog/bioritm/bioritm.htm e un site unde gasesti un calculator functie de ziua de nastere. http://www.asociatiaromanadebioritm.ro/ e un loc unde, posibil se pot realiza contacte si aduna informatii suplimentare. In plus fiecare individ are ceasul sau interior, reglat de regula pentru 24 de ore, un ceas care se cere si el armonizat cand vorbim de o echipa. Iti mai pot da linkuri catre inf. in limba engleza pe adresa personala. Am sa si dezvolt tema in materiale viitoare.

 5. IQ
  Monday, 19 March, 2012 at 20:30

  Te felicit ca ai avut curajul si inspiratia( bazate desigur pe cunostinte temeinice si o mare experienta)de a descifra si explica strategia si tactica lui costa.Am totusi cateva mici nedumeriri...Recunosc ca-mi place uneori sa lucrez cu materialul clientului ,asa ca imi permit pt. obiectivitate sa te citez tot timpul,comentariile mele scurte si la obiect fiind trecute in paranteze.Sa incepem deci: Intr-un campionat al ligii 1 atingi obiectivul parcurgand 34 de pasi ca fiecare dintre competitoare(atunci toate termina la egalitate si isi ating obiectivul) Ca sa castigi un titlu e suficient sa aduni cel mai mare numar de puncte( multumim de informatie,nu stiam,esti sigur ca doar atat e suficient?) Se poate obiecta cand vezi un bastos care mai avea de tras pt. a fi egal cu zero,dar nu se poate critica abordarea meciului( de acord cu tine ,cu toti care l-au fluierat si i-au cerut schimbarea,respectiv cu toti care l-au contestat de mult timp,dar pt. Dumnezeu,cum explici ca tocmai costa care a abordat corect jocul il introduce meci de meci) Atentie urmeaza fineturile: Practic costa a incercat o securizare maxima refuzand jocul.Au avut mingea mai mult dar nu au avut ce face cu ea( intreaba-l pe beto despre suturile din prima repriza,sau pe fundasul cadu care a spus: excelenti!) Asta le-a crescut curajul,i-a amortit putin,le-a diminuat concentrarea suficient pt. a gresi( curios ,dominarea lor a fost in prima repriza cand n-au gresit deloc...) Condensarea spatiului in zona cuprinsa intre 20-30 metri de propria noastra poarta(magnifica strategie)a obligat Pandurii sa urce mult(dar daca refuzau si ei jocul ca si costa?).....si tinandu-l in propria jumatate pe sougou l-a ferit de offside( de acord e cea mai buna pozitie pt.un atacant,cu mentiunea ca la golul lui n-a respectat indicatiile tactice,stand la 30 metri de poarta adversarului,pacat era mai frumoasa o cursa de 50-60 de metri...) Meciul cu pandurii mi se pare unul din cele in care costa se arata perfect adaptat lotului( de acord cu mentiunea ca avem cel mai bun lot doar in opinia lui Arpi si Muresan) Faptul ca echipa nu are un joc combinativ coerent( in etapa 21,dupa vreo 10 amicale in cel mai lung cantonament)...evit inca sa ma pronunt cui ii este imputabil(aici chiar nu mai am ce comenta...) Iti final IQ iti multumeste in numele lui si al altor suporteri mai nestiutori ,ca ne-ai explicat tactica lui costa la meciul cu pandurii,pt. ca el modest a spus, citez"Nu- mi explic apatia din prima repriza,dar in fotbal e greu sa explici uneori totul".Subscriu, intr-adevar e greu( mai ales dupa un blat...)

  • Calin Cocora
   Monday, 19 March, 2012 at 22:43

   Dupa observatiile pe care le faci ma tem ca lucrezi cu propria infatuare, cu propria ofuscare, probabil pentru ca nu ti-am inghițit teoria blatului. Nu m-ai convins cu ea, poate chiar a fost dar nu te-ai sprijinit pe argumente reale, pe ceva ce poate fi probat. Suma de coincidente mai mult sau mai putin vizibile nu constituie se constituie in probe. Faptul ca acum extragi fragmente din context nu ma determina sa-ti accept polemica. Motivul e simplu, nu propui o polemica ci incerci, cauți o satisfactie pentru orgoliu ranit, iar interesul meu nu este de a sufoca spatiul virtual de discutii cu harjoneli personale. Cand vei intelege ca nimeni nu detine adevarul, ca intalnirea noastra aici e pentru a ne apropia de el(adevar) nu pentru al stapani, cand vei intelege ca fiecare are dreptul la opinia proprie fie ea falsa sau justa voi fi dispus si la polemica, dar doar de va fi fiind sa fie constructiva.

   • tgv cluj
    Tuesday, 20 March, 2012 at 01:17

    Buna analiza ta Caline, felicitari !

  • steve
   Tuesday, 20 March, 2012 at 05:26

   @IQ imi pare rau dar astea nu sunt argumente, ce pui tu in paranteza.

 6. DaniCheferistul
  Monday, 19 March, 2012 at 20:38

  ca bine zici...oricum imi doresc sa revine cat mai repede nicolas care e peste toti mijlocasii nostri...na ..nu oricine e capitan la naval 4 ani..oricum are super pase si verticalizari..si cu vrajnes in locu lu bastos...:)

  • Calin Cocora
   Monday, 19 March, 2012 at 22:52

   Nicholas a fost speranta pentru mine la prima aparitie, in amicale, apoi a scazut ca tocanita pe foc mic, cate un pic, pic cu fiecare meci. Nu inteleg nimic in ceea ce-l priveste. Mi se pare jucator cam lent, dar cu potential, fie si doar pentru ca are mereu privirea sus, faptul ca a fost si capitan la Naval imi spune ca are caracter, o sa vedem, nu cred ca ne-a aratat inca ce poate.

 7. Calin Cocora
  Monday, 19 March, 2012 at 20:49

  @ Canad: Cu Pandurii porneam cu morcov, am pierdut multe puncte cu ei, cred ca devenisera o echipa vis a vis de care am dezvoltat un complex. Nu stiu ce s-ar fi intamplat concret, dar cert nimeni nu e perfect, pe fondul unei usoare relaxari cineva trebuia sa o comita. Grigoras e un antrenor care pune un accent major pe stapanirea mijlocului, Costa a raspuns cu un mijloc retras la 30 de metri, cu un Kapetanos impins mult, la sacrificiu chiar, pentru a lungi echipa Pandurilor, miza fiind pusă clar pe viteza lui Sougou si cu o greseala Bastos. De Muresan nu era nevoie pentru tactica aleasa, Gabi nu inchide culoare el se pozitioneaza bine, anticipatia il ajuta si recupereaza mult. Nu recuperari multe dorea Costa, ci sa le lase mingea, o minge care sa-i oboseasca, o minge cu care sa nu stie ce sa faca, o minge pe care sa o paseze gresit, o minge valoificabila dintr-o zvacnire, la fel cum dintr-o zvacnire putea fi valorificata o degajare sau o pasa lunga pe Kapetanos, urmata de deviere, viteza lui Sougou era tot ce trebuia. Riscul era ca odata cu trecerea timpului Grigoras sa-si tempereze echipa multumit cu un punct. Repet, cam asta facea mereu Mourinho la Inter si i-a iesit, a chiar eliminat in CL un adversar net superior, cu o clasa chiar(Barcelona). Mingea in posesie ne cerea joc de pase, mi se pare ca suntem usor corigenti la acest capitol, cert cu Pandurii am fi riscat mai mult

 8. gica10
  Monday, 19 March, 2012 at 20:52

  Imbratisez total toata constructia ta......fiind un antrenor venit dintro tara in voga la acest moment in fotbalul european ar fi normal sa aiba in minte considerente de ordin tactic.....daca n-ar fi asa mi-as retrage creditul de care beneficiaza in acest moment din partea mea.Am mai scris in urma cu scurt timp de lectiile pe care le oferea Conceicao prin schimbarile pe care le facea la pauza.Costa imi pare ca regleaza din mers rateurile pe care le da mecanismul echipei. Vor urma etape intermediare fara numar......aici se va face diferenta in functie de calitatea optiunilor de pe banca.Deocamdata (ajutat si de rezultatele celor de sus) a reusit sa ne duca pe 1 treapta,lucru foarte important pentru incredrea baietilor.Mi se pare important pentru felul lui de a fi ,ca nu intra in panica.Spunea cineva ca daca nu-i iesea cu greseala lui Cardoso ce mai specula?Pai exista posibilitatea sa se termine egal....sau fortza in final cu introducerea lui Ganea!In fond este un joc de sah pe care-l transpune pe teren. Este chiar bine ca inca n-am ajuns la jocuri in care sa parem imbatabili ,in forma maxima.Pai numai departe de etapa trecuta Rapidul era creditat cu lotul cel mai bun.....Steaua dupa 2-1 cu Astra este galactica,de neoprit. Important pentru noi ca la meciurile directe sa batem acasa si sa nu pierdem cu Vaslui si Dinamo si atunci sa vedem cine se urca pe locomotiva ? Am incredere totala in echipa si cei din conducerea tehnica.......deocamdata cred ca nici nu le-a aratat cravasa!Sprintul final il dai pe ultima linie dreapta.....mai este putin.Deocamdata sa ne mentinem cu un cap in fata plutonului.

  • Calin Cocora
   Tuesday, 20 March, 2012 at 00:32

   Ma tem ca optiunile noastre de pe banca sunt o mare bataie de cap pentru Costa. Cert insa numarul de puncte acumulate il situeaza intre cei mai eficienti antrenori pe care i-am avut. Andone a adunat dupa 21 de etape 49 de puncte si a castigat un campionat, al doilea este Costa cu 46 de puncte/21 de etape. Regularitatea rezultatelor mi se pare a fi atuul lui. Inca nu stim unde e varful de forma programat, asa cum nu stim daca laudata Steaua nu-si va epuiza potentialul inainte de vreme. Modul in care au pregatit returul, constransi si de EL, ma face sa cred ca vor gafai rau pe final. Avem un campionat care e dominat de o succesiune de echipe ale momentului, prefer un CFR care să fie echipa campionatului fara sa fi fost in vreo etapa echipa momentului. Costa m-a convins in acest meci in care a suparat pe multi, sper sa nu fiu dominat de o falsa impresie.

  • tgv cluj
   Tuesday, 20 March, 2012 at 00:38

   Bravo Gica, sunt si eu total de acord cu tine ! Imi place optimismul tau debordant, ma regasesc si eu in el. Daca stam sa ne bocim ca babele chiar si acum cand suntem lideri, atunci cred ca avem cu adevarat o problema. Sunt de acord ca inca nu jucam asa cum am dori noi ceferistii, dar pana una-alta suntem lideri dupa 21 de etape, ceea ce nu-i deloc putin lucru. Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne gandim ce ne-am dori: lotul de jucatori, fotbalul practicat, dar si pozitia din clasament a ''galacticelor''noastre : Steaua, F.C. Vaslui, sau Pandurii cei prea mult laudati, ori situatia noastra, a C.F.R.-ului, cu bune si cu rele? Eu aleg ultima varianta autopropusa, adica pe a noastra. Si stiti de ce? Pt ca ma ghidez dupa principiul: ''mai bine un asin viu, decat un leu mort''(in clasament). Mai discutam si joi, dupa etapa asta intermediara, atunci cand vom pune minim 4 puncte intre noi si toate celelalte urmaritoare ale noastre. Forza CFR !!!!

   • Calin Cocora
    Wednesday, 21 March, 2012 at 01:23

    Pentru ca ai amintit de Vaslui, de Steaua subintelegand si altele, m-ai determinat sa aduc o completare. Cu jocuri din trei in trei zile nu mai poti aborda meciurile individual, cand, in plus, mai vrei si titlul e obligatoriu sa gandesti strategic, sa nu te epuizezi intr-un spectacol care-ti aduce tot trei puncte si sa clachezi in meciul cu o rivala. In acest interval comprimat e de gestionat confortul fizic, intelectual si emotional al echipei. Il vad pe Costa in stare sa o faca, vorba lui Gica 10, nu l-am vazut niciodata panicat. Poate uneori enervat, dar niciodata panicat. Chiar si discursul sau de dupa cocotarea pe primul loc ne arata ca stie ce face, a spus simplu vorbe pe care nu le-am auzit in Romania, ceva de genul(citez din memorie): Am ajuns pe lucul l, asta ne-am dorit, acum avem o presiune pozitiva. E ceva in mesajul lui Costa din filosofia lui Mourinho.

 9. Saul
  Monday, 19 March, 2012 at 21:07

  Salutari! Sunt nou pe aici,dar am descoperit cateva articole interesante si m-am hotarat sa scriu si eu.Felicitari pentru articole si pentru modul decent si de bun simt al comentariilor.In sfarsit o pagina cu discutii despre fotbal,fara limbaj trivial,abjectii si insulte.Nu degeaba suntem mandria Ardealului! N-am mai fost pe stadion din noiembrie de la meciul cu Dinamo,cand am facut un puseu de tensiune si mi-am zis ca e mai intelept sa ma protejez.Vazand vremea de sambata n-am mai rezistat.Din pacate,am fost neplacut surprins de jocul echipei favorite si de lipsa de exprimare din teren.Nu ma prea pricep la strategie si tactica de joc,dar ceea ce am vazut pe teren mi s-a parut lipsit de orice relatie de joc,de coerenta,de luciditate.Daca asta e tactica lui JC,mi-e teama de jocurile care urmeaza! Daca nu cunosteam jucatorii as fi crezut ca sunt 11 tipi care joaca impreuna pt prima oara.As vrea si eu sa vad un joc legat,in care sa nu mai traiesc cu palpitatii la inima,pana la final.Nu inteleg,in calitate de presedinte sau (mai ales) de investitor,cum poti fi multumit de un asemenea joc?! Ar fi multe de spus,ma abtin de la alte comentarii.La final poate ma lamuriti voi (in masura in care se poate),de ce se insista cu Bastos,Celestino si sunt ignorati jucatori precum De Zerbi sau Sare?! Va multumesc si astept noi postari interesante. Forza CFR!!!

  • Calin Cocora
   Monday, 19 March, 2012 at 22:11

   La De Zerbi probabil au fost probleme de negociere. E posibil sa fi suportat si el un asalt precum Peralta, italianul n-a cedat, dar nici n-a luptat pentru a se impune(vezi atitudinea din meciurile de pregatire. E mare pacat pentru ca avea calitate cum rar vom avea prilejul sa intalnim la jucatorii ce se perinda pe la noi, de obicei mediocri. De Zerbi era pentru first class care stia jocul si tactc si tehnic. Sare cred ca e tributar propriilor apucaturi, ma refer la disciplina si cred ca e in dizgratia lui Costa. Spectaculozitate e greu de asteptat de la un joc in sistem 4-2-3-1. Costa la ales, nu pentru ca ar fi plecat Renan, ci pentru ca e mai sigur pe faza de aparare. Creste frecventa meciurilor, cresc riscurile de accidentare, creste oboseala, creste presiunea si riscul de a claca, Costa a ales varianta in care echipa se expune cel mai putin. Daca urmaresti doar obiectivul final, fara urma de interes pentru spectacol e optiunea potrivita. Se diminueaza riscul de a incasa goluri accidentale ca la Medias.

   • Saul
    Monday, 19 March, 2012 at 22:28

    Multam pentru lamuriri! Sper sa ai dreptate si ceea ce jucam sa nu fie rodul intamplarii ci strategie pura. Pana acum locul din clasament ii da dreptate lui Costa.Oricum,vor veni si suspendari(Cadu,Sougu,Bastos sunt la limita) si atunci va fi nevoit sa-i foloseasca si pe altii.Imi doresc sa facem vreo 10 puncte din urmatoarele 4 meciuri si atunci ne mai relaxam.

    • Calin Cocora
     Monday, 19 March, 2012 at 22:47

     Saul eu imi doresc 12 puncte din urmatoarele 4 meciuri și macar unul din al cincelea. Dupa vom putea sa injuram daca nu vedem si un pic mic de spectacol. Cel mai mult imi doresc sa nu ma fi inselat, ci chiar sa fie vorba de tactica si strategie.

     • Saul
      Tuesday, 20 March, 2012 at 20:31

      Si eu imi doresc 12,iti dai seama,dar am gandit cu ratiunea,nu cu sufletul.De ce doar un punct in al cincelea meci,pt ala e cu gazarii si trebuie castigat,macar pt a razbuna remiza din tur.Seara frumoasa si bafta maine in Regie! Forza CFR !!!

  • tgv cluj
   Tuesday, 20 March, 2012 at 00:55

   Si eu ultima data tot la acel meci de trista amintire am fost, cel cu Dinamo. Atunci echipa noastra tin minte ca a fost laudata pt jocul prestat, totusi drumul de 170 km pana acasa mi s-a parut nesfarsit. Sincer, as fi preferat sa fi fost prezent la meciul asta din ultima etapa cand am castigat neconvingator. Tu pe care il preferi ? Cred totusi ca tot pe asta.

   • Calin Cocora
    Tuesday, 20 March, 2012 at 10:33

    ITALIA la diverse editii ale campionatelor europene sau mondiale era etichetata drept echipa cu jocul cel mai urat, de cate ori au sarbatorit italienii pe strazile Italiei? Se pare ca trofeele castigate au compensat uratenia jocului... au compensat si abordarea economicoasa ce facea o lume intreaga sa se intrebe daca ies peninsularii din grupa

 10. dan.f
  Monday, 19 March, 2012 at 22:02

  Caline, punctul tau de vedere e binevenit si ma bucur ca mai exista suporteri care cred in Costa. Daca ai putut gasi o stratege pentru ceea ce s-a intamplat in prima repriza, e clar ca esti un optimist incurabil sau... prieten cu Jorge. :) Lasand gluma la o parte, sunt de aceeasi parere cu tine: cifrele vorbesc. Atata timp cat suntem in fruntea clasamentului, si nu de o etapa-doua, ci de la inceputul campionatului, inseamna ca exista un dram de calitate la aceasta echipa si la staff-ul tehnic. Sa nu uitam ca nici Mandorlini nu era adeptul unui joc spectaculos, ba chiar din contra si, cu toate acestea, a reusit sa castige campionatul in pofida tuturor comentariilor legate de valoarea sa sau a lotului. Eu sper ca istoria sa se repete si pt J.C. In alta ordine de idei, mi se pare greu sa-i mai ceara cineva antrenorului nostru acelasi obiectiv ca si in toamna, in conditiile in care am vandut cei mai buni jucatori si nu am adus altii de valoarea lor. Mi-e groaza sa ma gandesc la meciurile in care nu vom putea conta pe Kapetanos, Sougou, Cadu sau Beto, jucatori care par de neinlocuit in acest moment. Totusi, lotul de care dispune acum Costa are anumite carente greu de acoperit. Cred ca daca vom reusi sa castigam campionatul, va fi de-a dreptul o minune iar Costa va trebui recunoscut ca un antrenor adevarat, fara sa-i mai poata pune cineva la indoiala valoarea. FORZA CFR!

  • Calin Cocora
   Monday, 19 March, 2012 at 22:26

   Cred ca J.C. i-a pregatit o surpriza lui Grigoras. De regula noi incercam sa inscriem primul gol dupa care abordam un joc la trecerea timpului, daca era posibil mai muscam pe contra si cam atat. De data aceasta, contrar obiceiului A1 a decis sa astepte. Ca Pandurii a ajuns si in careul nostru i s-a datorat lui Bastos, prin indolenta acesta l-a scos din zona sa pe Celestino. Golul creat trebuind acoperit au mai ramas si ceva culuoare. Eviden au fost speculate, dar, in general, Pandurii fie au plimbat mingea la 30-40 de metri de poarta, fie au tras la poarta de la distanta si imprecis din lipsa de rabdare. Poate sunt optimist, dar asta am vazut si vorba ta sub Mandorlini am vazut si meciuri mai urate. Cu Mandorlini am fost meschini cu fotbalul, am fost marunti la rezultate(chinuitul 1-0), in final am sarbatorit toti cei care criticam jocul, al doilea titlu. De atunci m-am lecuit de criticat si incerc sa gasesc explicatii.

 11. un franar vechi
  Tuesday, 20 March, 2012 at 07:20

  salut, felicitari pentru comentariu, si eu iti impartasesc ideile. la un moment dat mi s-a parut ca e un meci de sah intre un profesionist si un amator, in care amatorul incerca mutari noi iar profesionistul astepta sa plaseze lovitura decisiva. daca nu venea golul in minutul 60, venea in minutul 65. sint convins ca tot jocul a fost o strategie a lui Costa. referitor la strategai cu suporterii, constat de ani de zile ca aceasta nu exista, ei sunt o cantitate neglijabila, se pare ca avem prea multi bani la club si aportul spectatorilor nu conteaza (pentru moment, mai vedem noi cu evolueaza criza ). inainte de meci, erau cozi imense la bilete. la n se vand bilete la mall, la noi stai la coada la stadion sa le dai bani. nu mi se pare ok. cele 7 trofee castigate ar trebui expuse in centrul orasului, ca obiectiv turistic, si nu ascunse pe la oficiala. poate le spune cineva si lor acest lucru.

  • Calin Cocora
   Tuesday, 20 March, 2012 at 10:28

   Multumesc. Ai perfecta dreptate cand compari jocul de sambata cu sahul, cel putin din punctul meu de vedere. A fost un meci in care am constientizat o anume senzatie de siguranta. Lucrurile pareau a merge prost in prima repriza si totusi asteptam cu incredere. Senzatia asta de siguranta m-a stapanit la multe meciuri in actuala editie, credeam ca vine de la paradele lui Beto, acum am realizat ca are si Costa meritele lui. Asa cum sublinia si Gica 10, Costa vine dintr-un fotbal bun, dintr-o scoala prea seriosa, ca sa credem ca nu-i in stare de judecati strategice si tactice.

  • Saul
   Tuesday, 20 March, 2012 at 20:25

   Ai perfecta dreptate! Eu am ajuns la stadion la 16,50 si nu-mi venea sa cred vazand cata lume e la casele de bilete si la portile de intrare.Credeam ca va fi plin stadionul si organizatorii au fost luati prin surprindere! De data asta m-a luat un prieten cu el la vip si mi-am clatit si eu privirea cu trofeele,"ascunse" in zona respectiva.Ar trebui expuse si in alta parte! De unde vii pana la Cluj,ca am vazut scris 170 km? Felicitari pt efort si atasament fata de echipa! Forza CFR!!!

 12. caneto
  Tuesday, 20 March, 2012 at 10:27

  Unii(unul) spun ca a fost blat, altii vorbesc de noroc, tu spui ca a fost premeditare din partea lui Costa; musai sa amintim si varianta reciprocitatii :) Eu bat la mine, tu bati la tine. Doar au fost doua meciuri identice. Noi am dominat la Tg. Jiu, ei la Cluj, noi am luat gol la o gafa a lui Fernandes, ei la gafa lui Cardoso, noi am pierdut cu 2 – 0, ei la fel :) Terminand cu gluma, ca tot ai amintit de Mourinho, acesta declara, pe cand era la Inter, ca o echipa cand face ceva pe teren o face in detriment la altceva. Intaresti atacul - slabesti apararea, vrei spectacol – maresti riscul de a pierde controlul partidei. Mi-am adus aminte de o caracterizare a lui Mourinho, facuta de Andrei Niculescu. Am cautat-o: ” Stilul lui Mourinho e arhicunoscut. El a ajuns mare făcîndu-şi echipele să joace ca unele mici. Însă mereu a cîştigat. Jose Mourinho nu trebuie judecat pe baza esteticii, a designului. Sînt două criterii care nu contează totuşi. Pe Jose Mourinho trebuie să-l judecăm în funcţie de rezultate. Asta dacă ne asumăm ideea că fotbalul e o afacere, e un joc unde se cîştigă sau se pierde, nu e Cirque du Soleil, nu e un film cu John Wayne”. “ E antrenorul ideal pentru un parcurs de regularitate, aşa cum e un campionat în 38 de etape.” Iar cum bine spui, de Costa sigur s-a lipit cate ceva de la Mourinho.

  • Calin Cocora
   Tuesday, 20 March, 2012 at 10:51

   Caneto, "gura lumii e sloboda", in consecinta si a mea. Ce am vazut cu Pandurii prea mi-a dat o senzatie de urat asemanatoare cu cea pe care mi-au mai dat-o meciurile echipelor lui Mou. Cu jucatorii pe care i-a avut la Inter, multi nu si-ar fi imaginat ca se poate juca atat de urat. Pana la urma urmei uratul asta al lui Mou e un urat estetic. Chiar daca e conditionat de calitatea lotului, eu sper ca al nostru Costa sa-l copieze stralucit.

  • tgv cluj
   Tuesday, 20 March, 2012 at 16:54

   Fain comentariu.

  • tgv cluj
   Tuesday, 20 March, 2012 at 16:55

   Fain comentariu Caneto.

 13. Daniel
  Wednesday, 21 March, 2012 at 09:17

  ai foarte mare dreptate, iar analiza este exceptionala! Si intr-adevar, modul de abordare si atitudinea in general a CFR-ului sub comanda lui Jorge Costa e foarte asemanatoare cu cea a Interului lui Mourinho, in sezonul cand au castigat absolut tot!

  • Dantesc
   Wednesday, 21 March, 2012 at 09:42

   Sa inteleg din ceea ce spui ca vom castiga Ch League ? :))..bine sezonul viitor

   • Calin Cocora
    Wednesday, 21 March, 2012 at 10:38

    Ne-ar prinde bine, zau asa. Singurul lucru regretabil dupa ar fi ca am ramane fara varf, ca ar pleca si Kapetanos in China, cert nu l-am mai putea tine. Dinco de tinichelele ce rasplatesc castigatorii, noi am avea inca unul, s-ar gasi o echipa din serie B care sa-l imprumute pe Bastos. Am fi chiar de 2 ori castigati: 1) nu ne-ar mai da dureri de cap; 2) Un an dupa plecare nu ne-am mai plictisi nici macar o secunda, tot timpul ne-am ruga sa fie cumparat definitiv. :)

  • Calin Cocora
   Wednesday, 21 March, 2012 at 10:41

   Daca pastram proportiile si admitem ca avem jucatori de calitate indoielnica, putem gasi multime de asemanari cu cu ceea ce facea Mou la FC Porto si la Inter.

 14. Calin Cocora
  Wednesday, 21 March, 2012 at 13:26

  Un argument in plus pentru cele sustinute in editorial vine de la Beto(citat dintr-un interviu GSP): "Meciul cu Pandurii a fost foarte greu, dar am jucat inteligent. Ei au atacat, dar noi am avut strategia noastră. Consider că strategia e foarte importantă în sport. Antrenorul a făcut o anumită strategie pentru meciul cu Pandurii, noi am respectat-o şi în final am cîştigat cele 3 puncte. Rezultatul final este mai important decît statistica." Faptul ca echipa se subordoneaza tactic ne mai da cateva repere. Jucatorii au incredere in antrenor, atmosfera este buna, relatiile(umane) intre jucatori s-au consolidat, exprimarea tactica a echipei are perspective de crestere, etc.

 15. Van_Damme
  Thursday, 29 March, 2012 at 04:26

  Felicitari si la cat mai multe analize! Trebuie sa recunosc ca editorialul este savuros :) La o sa saptamana si inca doua meciuri jucate de atunci stau la 4 dimineata ca sa citesc materialul impreuna cu toate comentariile.. Dincolo de faptul ca demonstrez mai degraba ca intru rar pe acest site trebuie sa subliniez ca am fost atras atat de idee cat si de expunerea ei! In alta ordine de idei sper sa ai dreptate in tot si in mai putin de doua luni sa ne bucuram impreuna pentru al 3lea titlu.. Pace!

  • Calin Cocora
   Monday, 2 April, 2012 at 16:10

   Multumesc pentru aprecieri, pentru timpul acordat la 4 dimineata. Sa speram ca vom sarbatori al patrulea titlu. pacat ca intre timp, cu Costa in tribuna am pus de -o mamaliga tocmai cand ne era lumea mai draga. Meciul cu Sportul a fost castigat cu lejeritate dezarmanta, pacat ca ai nostri au inceput sa sforaie in ghete inainte de fluierul final. Nota de plata: 2 puncte din cele trei castigate.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>