Thursday, Jun. 21, 2018

Mai tari ca oţelul

Written By:

|

Sunday, 25 March, 2012

|

Posted In:

|

20 Comments

Mai tari ca oţelul

Campioana vine să joace în Gruia. Ce rău sună pentru noi! Ne aminteşte încă o dată de sezonul de figuraţie trecut. Unui club ca CFR-ul, făcut pentru a câştiga tot, mereu trebuie să-i fie dificil să vorbească despre altul drept „campion”, iar când acesta este un club pe structura şi mărimea Oţelului situaţia este de-a dreptul jenantă. Dar, minunile nu ţin, s-a revenit, din nou, la normalitate, anul acesta „granzii” (cum cu atâta exaltare proclamă mass-media) îşi dispută campionatul.

Să nu uităm totuşi că jucăm cu campioana en-titre fiindcă acest fapt are relevanţă în lotul oponent. Nu vorbim despre o echipă ce şi-a vândut jucătorii, i-a menţinut în speranţa greşită a unei valorizări în Champions League. De unde nu era, cine să le dea…? Însă, pentru întrecerea noastră internă lotul Oţelului este unul de temut. Dacă ne-am făcut atâtea griji pentru meciul trecut de acasă, contra Pandurilor, atunci, prin prisma lotului adversarilor, acesta de faţă ar trebui să ne creeze şi mai multe emoţii. În plus, ca un element suplimentar de impacientare, ar trebui să privim şi ultimele evoluţii, destul de consistente, ale gălăţenilor. E clar, nu va fi sub nicio formă uşor!

Conspiraţioniştii nu cred că-şi pot găsi acum o ancorare pertinentă. Faptul că anul trecut a fost în Gruia acel meci suspect de moale pentru CFR (ca să nu spun mai mult), că nu i-am încurcat atunci în cursa pentru titlu sau că, încă din etapa a VI-a, la acel 4-0 pentru noi din tur, Porumboiu acuza Oţelul că îşi plăteşte datoria, nu ar trebui să fie elemente serioase decât pentru „analiştii lui ungurii fură”. Ne aducem bine aminte că în tur am dat peste o echipă ce visa cu ochii deschişi la primul meci din Champions League, că meciul a avut o desfăşurare perfectă pentru noi (cu gol din primul minut) şi că, dacă tot vorbim despre fotbal-teatru, acelaşi lucru ar fi putut fi bănuit şi în privinţa Gazului, acum 2 săptămâni. Ne-au dat medieşenii 3 puncte în contul unei posibile datorii de anul trecut? Nici vorbă! La fel va fi şi acum.

Interesant este că la ultimul meci tare al Oţelului, cel de acum exact 4 zile, au afişat împotriva unui adversar mai bine clasat decât ei cam aceeaşi formulă de joc pe care o folosim noi constant, fie vreme bună sau rea: 4-2-3-1. Sigur, faptul că au jucat acasă, iar acum în deplasare, s-ar putea să schimbe această aşezare, Dorinel Munteanu să fie mai precaut şi să treacă poate spre un 4-4-1-1 mai defensiv, dar este destul de posibil să avem un oponent în oglindă. Pentru ei, meciul din Gruia ar trebui să reprezinte una dintre ultimele şanse pentru a se mai apropia de grupul din faţă, de a mai avea obiectiv în acest sezon. Nu pot recupera 11 puncte până la noi, dar măcar cele 5 puncte faţă de echipele de pe locurile 3-4 sunt perfect realizabile. Iată încă un motiv pentru care ar trebui să le luăm foarte în serios ambiţia. Iar pericolul vine în principal din linia lor de mijlocaşi ofensivi, Antal şi Iorga fiind deosebit de periculoşi. Cele mai mari griji îmi fac pentru zona dreaptă a apărării noastre, acolo unde lucrurile scârţâie cel mai puternic. Revine şi Didi în locul în care şi-a afirmat gloria şi asta îi va da aripi, îl va motiva suplimentar. Punctele slabe ale lor sunt apărarea centrală: o linie de închizători destul de modestă, dublată de fundaşi centrali lenţi şi portari de experienţă, dar cu suficiente scăpări. Cum s-ar trata toate astea?

CFR-ul a răsuflat uşurat după „etapa împiedicaţilor”, dar a ratat o imensă şansă de a pune o diferenţă ce putea fi decisivă, măcar moral, în clasament. Ar fi mers altfel lucrurile având acea linişte, atât de necesară pentru un climat productiv. Aşa însă, cu toată vâltoarea de scandal artificial din presă şi, mai mult, cu toată nemulţumirea făţisă, atât a fanilor, dar mult mai importantă, a conducerii, probabil că ceferiștii se simt extrem de cravaşați pentru acest sprint final. Vom vedea, deci, imediat, cât de nărăvaşă sau pur-sânge ne este echipa.

Minuni nu se pot face în doar câteva zile. Ceea ce a început promiţător, la meciul cu Tg. Mureş şi a continuat suficient de bine, cu Gaz Metan, s-a transformat într-un vis urât în ultimele partide. Nicio idee de joc, pase căznite, duşmănoase, faze fixe tratate fixist… şi greşit. Pressing deloc, indolenţă, erori… Nu e vorba că ne dorim mai mult ci, faptul că mai puţin chiar nu cred că se poate. De aceea spun, sunt două variante pentru acest meci: fie jucăm altceva, la nivelul din măcar primele etape ale lui 2012 şi atunci mă aştept la o victorie grea, dar victorie, să zicem un 1-0, fie evoluăm (pardon, involuăm) ca în ultimele două reprezentaţii şi atunci îmi iau mâinile de pe orice pronostic, spunând doar că nu avem cum să câştigăm. Meciul acesta se constituie, totuşi, într-un derby, iar derby-urile nu se câştigă decât prin joc bun (sau noroc dus la extrem – slabe şanse).

Ce soluţii stau la îndemână. Am zis deja de primele două meciuri din 2012. Asta aş vrea să văd: exact acelaşi prim 11. Rui Pedro şi Bastos, amândoi slabi spre lamentabili în ultimele apariţii, merită încă o şansă, fiindcă ei au fost autorii acelor prime reuşite (din punctul de vedere al stilului de joc) şi fiindcă doar de la ei ne-am putea aştepta la un joc rapid, în viteză, la firul ierbii, acolo, în atac. Nu e timp acum pentru un joc bătrânesc, cu Peralta, poate nu e vreme nici pentru experimente (precum Vranjes). Suntem descoperiţi, trebuie să ne asumăm asta, dar trebuie să sperăm într-o schimbare de atitudine, nu de echipă. În apărare trebuie să ne blindăm cu Mureşan (vă mai amintiţi cum a jucat în tur?) şi cu Piccolo sincronizat cu Cadu. Camora va închide pe stânga, nu-mi fac mari griji pentru asta, iar pe dreapta… ar fi excelent dacă ar putea reveni Maftei. Important este să nu primim gol, apoi de dat, vedem noi, pică un gol, cumva. Nu sunt alte multe soluţii. Ronny a arătat că este bun doar când intră ca rezervă, Ganea nu m-a convins cu nimic în Regie, Celestino nu ştie să aranjeze deloc jocul, iar Godemeche… cred că îşi caută deja echipă. Nu ştiu cum va gândi Costa, dar din câte mi-am dat seama nu este omul care să rişte. Sunt 100% convins că pe teren vor fi Kapetanos, Sougou, Cadu, Camora şi Beto. Restul… Nu la primul 11 ar trebui însă să lucreze antrenorul, ci la nivelul de ambiţie al jucătorilor. Nu ştiu dacă va putea el să facă asta, însă sper că şedinţa de vineri avută de conducere cu tot lotul să îndeplinească acest aspect. De la asta mă aştept să vedem o altă faţă a echipei.

În rest, sunt curios, ca şi voi, să văd în caz de victorie ce motive puerile se vor găsi. Că am furat cu Luna, că n-am lăsat-o să intre în primul pătrar, că am jucat cu mingi fabricate în Ungaria sau că suntem rude, după Adam şi Eva, cu arbitrii? Toate astea sunt perfect plauzibile pentru maimuţăria bucureşteană. Trataţi subiectul ca pe divertismentul de după meci şi, dacă râsul e pentru noi, atunci va fi bine. Chiar şi eu voi fi în patria lor, voi deveni câteva zile albubucureşti (vedeţi ce rău sună?!) merg „în spionaj” în teritoriul inamic, voi vedea cât de alb-negru se vede CFR-ul din Capitală şi poate mă veţi auzi, după impactul apei sau a aerului bucureştean spunând „CFR fură… mai buni”.

Dar noi să ne vedem de treaba noastră şi să putem spune la final fericiţi:  Ce-i mai tare ca Oţelul? CFR-ul!

Share This Article

Related News

Dacă e vineri, batem la Mureş!
S-a rezolvat, nu se poate…
Cum am coborât neplanificat din deal la stână [CFR - Astra 1-1]

About Author

albusibiu

La început a fost cuvântul... Apoi a inceput gâlceava!

(20) Readers Comments

 1. Calin Cocora
  Sunday, 25 March, 2012 at 19:47

  Incep prin a te contrazice, Alex, cu Sportul nu jocul a fost marea problema, ci rezultatul. Am avut tot jocul sub control, a fost atat de al nostru, mai ales repriza a ll-a, incat relaxarea ne-nmuiat si ne-a adormit. Picoteau ai nostri atat de tare la faza lui Lungu incat se auzea sforaitul din ghete. Ai nostri nu asteptau decat fluierul desteptator pentru a merge acasa. A fost un meci in care mi-au aparut emotii abia odata cu ratarile, vreo 6 la numar in 15-20 de minute. Junii Sportului pareau timizi de tot si cam atat. Cu Sportul n-a fost un joc slab ci unul economicos. Cu Galatiul, daca a fost vreo datorie s-a platit, atunci cand a urlat Porumboiu. Acum cred ca e un meci care pe care. Pentru bugetul Galatiului EL e mana cereasca. Daca vom juca la fel de economic finalul nu ne va surade, daca mai experimentam cu mijlocasi care-si incalta ghetele invers vom fi in mare pericol, asa ca astep formula Peralta-Muresan, ambii muncesc, ambii pot scoate mingea spre atac cu precizie cat de cat decenta. Meci greu, meci care se castiga ori cu noroc ori cu determinare, noua cred ca ne trebuiesc amandoua. Cert este ca maine putem miza pe un nivel superior de concentrare, ori atunci cand o avem facem meciuri bune.

  • albusibiu
   Monday, 26 March, 2012 at 12:38

   Calin, cu Sportul si jocul a fost o problema. Stiam ca Vointa va bate Sportul si o va domina. Marturie imi sta si pronosticul de pe stiuscorul.ro: Vointa-Sportul 1-0. Da, am condus jocul din Regie, da, am avut posesie, dar fara faze. Iar cand am avut intr-adevar multe faze eram deja cu un om in plus. Si, chiar si asa, cu om in plus, ne-am trezit egalati. Deci, problema este totusi si jocul... Acum, dupa rezultatul de aseara, meciul cu Otelul devine o finala, ce trebuie castigata. Trecem de asta, dupa care putem juca chiar la egal in derby-uri. O distanta de 5 puncte poate fi decisiva.

   • Calin Cocora
    Monday, 26 March, 2012 at 13:24

    Alex, cu Sportul mi s-a parut ca am jucat ceva, mai mult decat cu Tg Mures sau Pandurii si mai mult chiar decat cu GMM(acolo ne-am sufocat fizic). Ca n-a fost nimic de superlativ asta e partea a doua. Cred ca nici Costa nu vrea sa joace mai mult decat minim pentru a trece cu bine de aceasta perioada cu meciuri dese, ma rog, mai bine decat adversarii. Meciul de azi ne poate duce la 5 puncte, fara sincope cu echipele mici, cu egaluri in directe, avem titlul asigurat. Marele meu semn de intrebare legat de meciul serii este daca facem fata fizic. Avem suficienta conditie fizica pentru a bate Otelul?

 2. dan.f
  Sunday, 25 March, 2012 at 19:47

  Si eu imi pun mari sperante in puterea motivationala a lui Paszkany, sper ca jucatorii sa-si revina si sa dea totul in teren. Daca va fi asa, nu cred ca nu vom castiga acest meci, mai ales ca pare cel mai facil din seria de 3 derby-uri care le avem in urmatoarele 2 saptamani. FORZA CFR!!!

 3. CJ-07-CFR
  Sunday, 25 March, 2012 at 20:37

  1) Nici n-a plecat bine omul spre București și deja s-a molipsit de superficialitate. Trântește avancronica și uită să ne spună lucrul cel mai important: cât va fi scorul! (pentru cei care nu știu, Albusibiu le cam nimerește). 2) Sunt convins că CFR va da totul în meciul cu Oțelul. Măcar așa poate aflăm și noi cam cât ar fi ”totul” acela. 3) Am avut o discuție cu Albusibiu (el n-a fost de acord cu mine, datorită unor ”meciuri personale”). Eu susțineam că s-a format instinctiv o oarecare legătură între suporterii ceferiști și cei ai Oțelului. Un fel de pact mutual al suporterilor ultimelor două campioane din care ceilalți încearcă să muște ca niște câini turbați. Cel puțin din comentariile pe care le mai citesc din când în când pe ProS și gsp am observat că aproape numai gălățenii ne mai țin partea. Poate mă înșel, dar, mai ales după cum am fost primiți la Mediaș și în Regie, m-aș risca să le urez gălățenilor bun-venit la Cluj, capitala fotbalului civilizat!

  • Dantesc
   Sunday, 25 March, 2012 at 21:39

   Batem cu 2-0... catzeii fac egal

   • Calin Cocora
    Sunday, 25 March, 2012 at 22:49

    Catzeii ma tem ca o iau pe coaja.

  • albusibiu
   Monday, 26 March, 2012 at 12:40

   Dinu, am spus undeva in articol despre un caz fericit si 1-0 pentru CFR. Eu asta sper, nu la mai mult, are si Kapetanos limitele sale (mai mult de un gol pe meci nu poate da). Cat despre chestiunea cu galatenii, eu nu am sa-l uit niciodata pe "plescoianu"de pilda, precum pe inca vreo cativa de pe net ce ne injurau vartos inainte de a fi ei campioni. Sondeaza adanc intr-un galatean si ai sa vezi ca spune "CFR sunt unguri". De acolo incepe toata chestiunea de incredere.

 4. ZzZ
  Monday, 26 March, 2012 at 00:11

  Ba da qrosti in cateii astia..Un egal nu au putut scoate cu Vaslui.Pacat,ne ajuta mai mult deoarece acum Vaslui vine tare din urma si ne asteapta cu un moral bun la Vaslui.

  • albusibiu
   Monday, 26 March, 2012 at 15:56

   Am fost aseara in Groapa si am vazut meciul. Posibil sa aiba moralul bun Vasluiul dar a jucat jalnic. E foarte bine sa fie foarte increzatori, fara sa se bazeze pe ceva concret. Initial eram foarte speriat de meciul de la Vaslui, acum cred ca un egal e realizabil, chiar si cu CFR-ul actual.

 5. IQ
  Monday, 26 March, 2012 at 09:54

  Avem toate motivele sa dorim ,justificat,sa vedem alta evolutie a echipei fata de ultimele 8 etape.Suntem lideri si ne putem desprinde la 5 puncte,suntem avertizati ca indolenta ne costa puncte grele,conducerea a sunat mobilizarea totala,costa si jucatorii au fost avertizati,jucam cu o echipa incomoda,ne asteapta meciuri grele....toate acestea sunt arhisuficiente pt. a mobiliza la maximum echipa si antrenorul.Daca in asemenea conditii nu vom fi in stare sa jucam clar mai bine si vom pierde puncte,atunci pt. mine e clar:acest antrenor si actuala formula de echipa si-au aratat limitele,e timpul unor schimbari radicale.P.S.Dupa nici in meciul de azi cuplul bastos-pedro(2 din cei 4 oameni de atac)nu vor avea realizari concrete atunci vor ajunge la 5 jocuri ineficiente,deci ar fi cazul sa se cauite alte solutii...de zerbi si vranjes,poate ganea sau nicoara

  • albusibiu
   Monday, 26 March, 2012 at 15:58

   In acest retur am avut toate sansele din lume de partea noastra. Daca nu profitam de cea din seara asta, vorba lui Preda, "timpul nu va mai avea rabdare". Nu exista nicio justificare pentru care sa nu batem azi...tocmai de asta imi e atat de teama de aceasta sansa de aur ce ni s-a aratat acum. Cu 6 puncte si un egal la Vaslui i-am cam rezolvat pe moldoveni.

 6. Chefere
  Monday, 26 March, 2012 at 10:17

  http://www.cheferetv.net/index.php/blog/16-vino-acasa-campionule

 7. poisonremedy
  Monday, 26 March, 2012 at 13:47

  eu sper sa castigam sa ne distantam la 4 puncte acuma daca nu am fi pierdut punctele cu gaz si sportul ohooo ce bine ar fi fost

  • caneto
   Monday, 26 March, 2012 at 14:46

   la 4 puncte n-avem cum, ori la 3, ori la cinci :) Ca n-am batut Gazul si Sportul e o treaba, dar macar restul contracanditatelor puteau sa mai piarda niste puncte daca erau domni :)

 8. Canad
  Monday, 26 March, 2012 at 16:41

  trebuie sa batem daca vrem sa ramanem cu sanse mari la titlu! CFR-Victorie!!!! CFR-Victorie!!!! CFR-Victorie!!!! (de parca sa fi pe stadion)

 9. CJ-07-CFR
  Monday, 26 March, 2012 at 17:53

  Se preconizează următoarea formație a CFR-ului: Beto - Maftei, Cadu, Piccolo, Camora - G. Mureșan - Sougou, Peralta, Vranjes, Bastos - Kapetanos. 4-1-4-1 - interesant!

  • Calin Cocora
   Monday, 26 March, 2012 at 18:09

   Mai mult decat interesant, era o formula pe care o vedeam posibila, intr-un comentariu la un articol sondaj publicat de tine mai la inceputurile site-ului, prin aducerea lui Vranjes. Sunt curios daca m-am inselat au ba. Eu sper ca nu, si mai sper ca la ora 21 sa avem 5 puncte avans fata de locul 2, asa cum sper, ca peste o saptamana, sa scoatem visurile de titlu din capul agricultorului. Se poate sunt convins. Din 4-2-3-1, Vranjes face posibil acest anuntat 4-1-4-1, un sistem care ne poate mari un pic solutiile, conditie esentiala, sa joace Vranjes mai mult de 5 minute. La modul serios vorbind cred ca in acest meci era nevoie de un plus de forta la mijloc. Sper sa scapam fara cartonase.

 10. poisonremedy
  Monday, 26 March, 2012 at 21:00

  ce meci HORROR noroc cu accidentarile si cu intrarea lui ronny nu inteleg dc nu se incepe cu acest jucator ca e mai bun ca bastos .dar oricum nu prea sa putut construi ca otelu s-au baricadat mai mult si nu se putea construi oricum victorie foarte importanta.

 11. Saul
  Monday, 26 March, 2012 at 23:21

  Bine ca am luat cele trei puncte! Sper sa fim neinvinsi si dupa meciul de la Vaslui. Bun jocul lui Ronny,s-a simtit intrarea lui.Voi ati inteles ceva din gestul ala srupid al lui Kape??!! Nu gasea alta modalitate sa arate ca-i accidentat? Poate s-a gandit ca la Vaslui nu trebuie sa atacam ci doar sa nu luam gol!

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>