Thursday, Jul. 19, 2018

Biletul spre campionat

Written By:

|

Friday, 6 April, 2012

|

Posted In:

|

29 Comments

Biletul spre campionat

După cel mai greu meci al acestei primăveri, ciocnirea teribilă de la Vaslui, iată că vine acum momentul cu cea mai mare încărcătură psihologică pentru acest campionat. „Derby-ul roților de tren” reprezintă atât pentru ambele echipe implicate, cât și pentru vecinele de clasament un real „macaz”. Acum distanțele și programul de final de sezon fac ca direcția dată de rezultatul de sâmbătă seara să fie virtual ireversibilă. Poate mai puțin pentru noi, dar, cu certitudine pentru Rapid.

E drept că ne despart 9 puncte de ei, dar, aglomerarea de derby-uri din aceste ultime 10 runde face ca totul să fie încă instabil. Calculul adversarilor noștri din această etapă nu poate începe decât cu ideea „cum recuperăm 3 puncte dintr-o mișcare”. Altfel, cu o înfrângere dar chiar și cu un egal, toate declarațiile lor oarecum resemnate, vis-a-vis de poziţiile de sus, din această săptămână, vor prinde contur. Pentru noi, pe de altă parte, cu o victorie și cu păstrarea avantajului de 5 puncte (fiindcă la Dinamo-Petrolul nici nu îmi imaginez altceva decât un 1 solist), ar fi acel pas uriaș, ar fi BILETUL pentru campionat. Am trece de primul calup de derby-uri cu mare avantaj, am putea trata partidele cu nou-promovatele cu liniștea celui care se concentrează doar la treaba sa și nu la ce se aude de pe alte stadioane. Şi, cine știe, cu un egal în Dinamo-CFR, am putea să ne asigurăm finalul la care visăm. Pe de altă parte, cu orice altă variantă (egal sau înfrângere) lucrurile se complică, ecartul se strânge, fiindcă în această etapă ne putem aștepta la victorii și de la Steaua și Vaslui.  Acum avem o „distanță-tampon”, de mai mult de o victorie, de mai mult de un meci și trebuie neapărat să ținem cu dinții de ea.

E drept, nu calculele de clasament joacă în teren. Totuși, ele au impact asupra motivării antemergătoare meciului. Tocmai aici găsesc cea mai mare problemă a acestei partide. Sunt curios cum a resimțit echipa (și jucătorii), valul acesta nou de opinie oarecum generalizată: „CFR a scăpat în câștigătoare”. Cumva-cumva, aceasta idee tot se imprimă în mintea jucătorilor. Vorbăria este suficientă pentru a-ți da senzația de putere, de ușoară relaxare. Mi-e teamă să nu fi reușit cumva să ne adoarmă vigilența, asta cu atât mai mult cu cât pe rapidiști i-am văzut destul de rezervați în declarații. L-au scos la înaintare pe diversionistul Zotta și, în rest, cred că își ascut săbiile.

Sigur, nu sunt primii care ar face asta. Rezultatul poate fi ţinut sub control chiar şi aşa. Dar, să ținem cont de valoarea rapidiștilor. În tur ne-am bucurat mult de acel 1-1 cu ei. Atunci ei erau pe val. Apoi, în ultima vreme au folosit parfumul „Farmec” al Vieții și, din seria de 3 înfrângeri consecutive, au scos fix acele 9 puncte care-s distanța actuală față de noi. Totuși, evaluați aspectul jocului lor. După Vaslui și Steaua, ei ar fi următorii, ca valoare, dar și din punctul de vedere al consistenței jocului. Oricât de urât a fost Rapid-Dinamo, cine s-a uitat sigur tot a remarcat  dominarea rapidistă, felul în care au controlat mijlocul terenului, felul în care au părut mai puternici. De asta trebuie să ținem cont, atunci când vom ajunge la macaz, ca să nu dăm după aceea vina pe „acarul Păun”.

Vin să ne bată cu propriile noastre foste arme. Deac și Surdu pot fi jucători care să facă diferența. Asta, mai cu seamă că vom avea o linie de fundași foarte dezechilibrată, prin absența lui Camora și a lui Cadu. Rămași doar cu Piccolo, avem nevoie esențială ca Nuno Diogo să joace extrem de atent și ca Nicoară să arate că evoluția sa cu Tg. Mureș nu a fost întâmplătoare. Probabil nu ne vom mai avânta atâta, Nicoară va trebui să demonstreze mai multe la recuperare și nu în atac, nu cu mingea la picior.

Cel mai valoros jucător rapidist mi se pare Herea. La el ar trebui să avem cele mai multe măsuri de siguranță. Un jucător mobil, care poate schimba fără probleme părțile și care are și forța de a marca din orice poziție. Dacă despre cei doi foști ceferiști spun că ei pot surprinde, Herea poate doar confirma. De altfel, jocul Rapidului, privit în ansamblu, este foarte mobil și poate destabiliza o apărare nesigură, cum s-ar putea să fie a noastră.

Pentru câștigarea mijlocului, sunt foarte sceptic. Noi nu am reușit să câștigăm zona această nici cu om în plus contra Vasluilui, nici în primele reprize cu Pandurii și Oțelul. Nu prea văd cum vom reuși asta contra Rapidului, unde Alexa chiar nu este un novice. S-ar putea oare să le cedăm mijlocul mizând pe contraatacuri? În cazul acesta, să stați bine cu nervii! Cu cine vom juca la mijloc? Sigur Mureşan şi Peralta. Iar al treilea? Probabil tot Vranjes, probabil vom încerca să avem un mijloc de forţă. Nu cred că vom vedea surprize, nu cred că îl vom avea pe De Zerbi ca om la creaţie (şi în spatele vârfurilor), Celestino este accidentat până la finalul sezonului, Godemeche… (God, no!), din prea mulţi la mijloc, cred că am ajuns în criză de soluţii.  Cum şi Bastos e suspendat, probabil Hora ar putea să fie păstrat ca o soluţie pentru stânga. Măcar Rui Pedro de şi-ar fi revenit, el încă mai are credit.

Iar, în faţă, Kapetanos (doar dacă e complet refăcut), Sougou – titular meci de meci şi… aici e aici. Cine va juca pe stânga? Sub nicio formă sper să nu fie Ronny. Un sistem Ronny-Kapetanos cred că ar fi catastrofal, sunt jucători de acelaşi stil pe care nu-i văd să poată juca împreună. Poate că ar fi timpul ca Liviu Ganea să aibă o şansă cap-coadă, dacă tot a fost transferat, deşi cel mai mult mi-ar surâde soluţia Hora, fiindcă nu cred că ne permitem experimente într-un astfel de meci. Să luăm în considerare că apărarea Rapidului numai naivă nu este. Marcos Antonio îi ţine şi îi coordonează foarte bine pe cei din linia sa, mai e şi Coman – chiar dacă mult mai ruginit ca pe vremuri, este un portar încă de foarte mare experienţă (deci valoare). Uşor n-are cum să ne fie.

De aceea, contrar a ceea ce se spune, consider că singurul nostru avantaj în faţa Rapidului este cel al terenului propriu. Va conta mult tribuna, va conta atmosfera. Voi fi şi eu acolo, fiindcă importanţa acestui meci nu îmi dă voie să stau la distanţă, dar şi pentru că Rapidului şi suporterilor săi le port un foarte mare respect.

Iar dacă este să trag linie la tot ce am zis până acum şi să calculez (iertat să-mi fie eventualul pesimism), prima opţiune spre care tind este 1-1. Nu suntem în formă, nu avem antecedente de jocuri bune care să ne dea speranţe, avem o stare de entuziasm încă prea vremelnic, era cazul ca echipa să fie scuturată din nou, la fel de serios după ce a dat cu piciorul unei şanse enorme la Vaslui, exact ca după partida cu Sportul. Am impresia că nu ne-am trezit, că nu se va schimba situaţia nici la ora meciului, aşadar rămâne soluţia de a ne trezi după.

Măcar biletul spre campionat să rămână la noi.

Share This Article

Related News

Dacă e vineri, batem la Mureş!
S-a rezolvat, nu se poate…
Cum am coborât neplanificat din deal la stână [CFR - Astra 1-1]

About Author

albusibiu

La început a fost cuvântul... Apoi a inceput gâlceava!

(29) Readers Comments

 1. CJ-07-CFR
  Friday, 6 April, 2012 at 20:07

  Tot în data de 7 aprilie, dar alt an (1974): Rapid - CFR Cluj 1-1 *** O linie de fundași alcătuită din Panin, Piccolo, Maftei, Nicoară mi s-ar părea mai sigură.

 2. Flacara Visinie
  Friday, 6 April, 2012 at 20:14

  Nu stiu de ce te mai obosesti, e clar ca va fi un blat imens. Intreaba-l pe agricultor si apoi cere confirmare de la cioban.

  • caneto
   Friday, 6 April, 2012 at 20:48

   Gresesti, a spus Zotta destul de clar ca vor fi facuti de arbitri. Blat va fi in urmatoarele doua meciuri.

 3. cluj_r
  Friday, 6 April, 2012 at 20:15

  maine trebuie sa dam dovada de devotament si sa cantam 90 de minute! HAIDE CFR!

 4. caneto
  Friday, 6 April, 2012 at 20:47

  Nu cred ca vor fi inovatii in echipa, Costa va juca cu Diogo in locul lui Cadu, Nicoara in locul lui Camora si Ronny sau Rui Pedro (in functie de situatia lui Kapetanos) in locul lui Bastos. Am incredere in Costa si jucatori, sper ca se bizuie pe ceva pentru meciul cu Rapidul daca au mers pe egal la Vaslui, nefortand victoria nici cand situatia din timpul meciului ne-a devenit favorabila. Cel putin banuiesc ca planul e de 4 puncte din cele doua meciuri, conform celor scrise despre bonusul promis de conducere.

 5. Corina
  Friday, 6 April, 2012 at 20:55

  Haideti toti maine la ora 20:30 in piata Mihai Viteazu si de acolo sa mergem impreuna catre stadion. Aduceti tot ce aveti cu CFR la voi si haideti sa coloram orasul in VISINIU!

 6. motul_calator
  Friday, 6 April, 2012 at 21:18

  ma tem sa nu joace iar cu diogo, e clar ca solutia cu maftei in centru e mult mai la indemana, iar pe lateral panin si nicoara. rapidul joaca slab in deplasare, insa e ultima lor sansa, in cazul in care pierd vor profita otelul si u, nu cred ca mai prind locul 5. parerea mea e ca avem premisele unui meci spectaculos, desi ambii antrenori prefera sa se apere, vad un joc deschis cu cel putin 3 goluri, eu unul sper sa fie cel putin 2 de partea noastra. BAFTA CFR!

 7. varf_de_lance
  Friday, 6 April, 2012 at 21:49

  Sa fim optimisti : CFR - rapid : 2-0

 8. IQ
  Friday, 6 April, 2012 at 22:27

  Meci foarte greu,ca intotdeauna cand esti obligat sa joci la victorie( vom sti rezultatul dinamo-petrolul,probabil 1),cand intalnesti o echipa solida,cu valori ( atentie texeira si herea!),care isi joaca ultima sansa la titlu si mai ales in conditiile in care jocul tau nu merge,iar antrenorul da semne de lipsa de incredere si de idei...Daca pierdem situatia se complica teribil,un egal ar fi acceptabil doar daca nu castiga dinamo(cel mai periculos adversar,desi deocamdata joaca cel mai slab,dar criza lor nu poate tine la infinit si in plus au cateva meciuri deja castigate: cu u. Cluj,mioveni,astra ,foarte posibil cu petrolul,ceahlaul ,chiajna si in penultima etapa cu nasul gigi).Eu mai sper,in al 12- lea ceas,sa prevenim intrarea in criza printr-o infrangere,prin introducerea lui de zerbi ,iar pedro,vranjes,ganea sa inscrie primul gol,care sa-i descatuseze si sa ne ofere si alte optiuni in atac...Avem nevoie de 4 victorii in urmatoarele 5 jocuri si nu de egaluri cu care vom pierde treptat avantajul,altfel programul ultimelor 5 etape cu 3 derby-uri in 2 saptamani va fi foarte greu de gestionat.

 9. de-a dura lex
  Friday, 6 April, 2012 at 22:41

  Surdu va cădea lângă Diogo și se va da penalti. Va bate Deac și va rata. Marile zerouri vor urla că Deac a făcut blat.

 10. tgv cluj
  Saturday, 7 April, 2012 at 00:22

  La fel ca toti ceferistii, normal si eu imi doresc nespus de mult o victorie in aceasta seara, insa nu va fi deloc usor sa o dobandim. Nu mi-e frica insa nici ca am putea pierde cu Rapidul lui Razvan Lucescu, asa cum nici la inceputul campionatului in curs, nu imi era teama ca aceasta echipa ar putea fi o contracandidata serioasa la titlu. Mi-e teama insa (doar pe jumatate, e drept) ca meciul se va termina la egalitate, ceea ce n-ar fi chiar un dezastru, recunosc, dar nici bine nu ar fi pt noi. De ce egal in acest meci? Pt ca ''Il Luce jr'' imi pare antrenorul croit pt o echipa cu pretentii de cupe europene, nu si pt o campioana. Echipele antrenate de el, sunt bine asezate in teren si joaca foarte tacticizat, insa merg prea mult la egal, motiv pt care la Brasov i se spunea intr-un timp, chiar ''Mister X''. Aceasta tactica la meci egal, la a nu pierde o partida, tactica abordata in general de Lucescu jr., poate fi utila in Cupa Romaniei ori in competitiile europene, unde se joaca de obicei in sistem eliminatoriu, dar se dovedeste a fi una falimentara pe termen lung, cum e un campionat de 34 de etape ca si al nostru. Cred ca asa se explica defapt neimplinirile lui ca antrenor,(ratarea catorva campionate cu Rapid, situarea cu Brasovul pe la mijlocul clasamentului, cu toate ca avea la dispozitie destui jucatori titrati, nedepasirea decat o singura data a fazei grupelor in Cupa UEFA, coincidenta? tocmai cand nu se disputau decat 4 meciuri in acele ciudate grupe si cand a fost pupat parinteste pe frunte de ''Il grande senor'' Luce, toate culminand cu recentele preliminarii ratate de nationala noastra sub bagheta lui. Promovarea la pas cu F.C.Brasov, din B in A, nu se pune, la ce lot de cupe europene avea la dispozitie in esalonul secund).Stiind bine stilul de joc destul de fricos al antrenorului rapidist, dar cunoscand nespus de bine si stilul foarte impiedicat al CFR-ului din acest campionat, eu merg mai degraba pe un meci egal la acest derby feroviar, ceea ce recunosc insa ca nu m-ar multumi mai deloc, chiar daca pe viitor acest punct s-ar putea dovedi unul pretios.

 11. andrei
  Saturday, 7 April, 2012 at 08:53

  eu l-as prefera pe Ronny ca al treilea atacant, chiar si daca Bastos nu ar fi fost suspendat (ceea ce din fericire nu e cazul etapa asta). mi se pare un jucator care depune multa energie in joc si ii si reuseste. am citit in gsp ca s-ar putea ca Hora sa fie cel de-al treilea mijlocas. adevarul e ca si el pare destul de motivat cand intra si in ultima vreme parca ii mai si iese cate ceva. imi aduc aminte cum ma exaspera pe vremea lui Cartu cand juca titular meci de meci si-mi venea sa aruc laptopul pe geam, dar in ultima vreme din postura de rezerva de 10-15 minute si-a facut cat de cat datoria. ma rog, sper ca meciul asta sa jucam mai bine - prea multe meciuri am luat puncte doar pe noroc si ma tem ca nu ne va mai merge prea mult asa daca nu ne inbunatatim si stilul de joc, nu doar rezultatele.

  • FLORINACCIO
   Sunday, 8 April, 2012 at 18:28

   Pe Hora cred ca ar trebui sa-l imprumutam pt.vreun an de zile,la fel cum am facut odata cu Deac.Eu l-as vedea la o echipa care joaca fotbal(gen Pandurii,Gaz Metan),dar in care sa fie si titular etapa de etapa.Altfel nu vad cum ar putea ''invia''baiatul asta.Apropo de Inviere,romano-catolicilor si protestantilor le urez pe aceasta cale SARBATORI FERICITE !Sper sa revina la viata si echipa noastra dupa ''coborarea in infern''de aseara.

 12. b_o_g_d_a_n
  Saturday, 7 April, 2012 at 11:50

  Salut. Am aruncat o privire pe duelurile pereche care s-ar putea forma si cel mai disproportionat mi s-a parut Sougou vs Bozovici. Africanul are si forta de patrundere are si centrare buna, iar Bozovici si-a mai pierdut din forma. Pariul meu e ca C.F.R.-ul aici va fi periculoasa. Cred ca Rapidul cum ai mentionat si tu va incerca sa domine mijlocul si sa presioneze cat mai sus. E interesant daca daca C.F.R.-ul va accepta dominarea oaspetilor asteptand recuperarea si profitarea de spatiile din jumatatea de teren adversa sau va face un meci de care pe care incercand la randul ei sa-si impuna pressingul si forta ofensiva. Personal ca si tine merg pe prima varianta. Liviu Ganea, se intampla sa-l stiu destul de bine, in pozitia de atacant stanga are de departe cel mai bun randament (nu central, nu al doilea varf).Pe acest post a confirmat si la Astra, a avut evolutii bune si la Dinamo. Sunt de acord cu tine ca in lipsa preferatului Bastos, ar fi bine sa i se dea cu ocazia asta o sansa cap coada. Bafta la 1-1:) si s-avem un meci frumos.

 13. albusibiu
  Saturday, 7 April, 2012 at 12:05

  Cred ca cea mai buna referinta pentru meciul de azi o constituie cel din tur. Pe cat de echilibrat a fost atunci, pe atat de egale fortele vor fi si azi. Razvan Lucescu e un antrenor decent spre bun in campionatul nostru, mi-e teama ca mai bun tactic decat Costa. Speranta ramane asadar la valoarea individuala desi... cu toate absentele pe care le avem, e cam greu. Macar cu un egal, am taia Rapidul de pe lista competitoarelor la titlu. Mai raman 3, dintre care una s-ar mai taia singura la meciul direct Steaua-Vaslui.

  • Retardila
   Saturday, 7 April, 2012 at 16:31

   S-o fost taiata singur, la tine acasa!!!!!! Hai CFR!!!

 14. CopyViseu-MM
  Saturday, 7 April, 2012 at 12:27

  Sper sa pregateasca Costa meciul pt.victorie (nu stiu daca si poate...ar fi printre ultimele lui sanse)... in rest, vorba lui Corina: la 18,30 in M.Viteazu... si apoi spre "arde Gruia"... cu peron pe partea stanga (fiecare pe directia lui)... si mai sper sa putem canta "cine e primul loc...CFR" si dupa ultima etapa cu "oile". FORZZA CFR !!!

  • Kruci
   Saturday, 7 April, 2012 at 14:30

   @ CopyViseu-MM - La 20.30 se pleaca din M.Viteazu .

 15. vynkler
  Saturday, 7 April, 2012 at 12:34

  Rog pe toti care vin la stadion ca in aceste meciuri care au mai ramas de discutat pe teren propriu sa INCURAJAM si sa SUSTINEM echipa.Cred ca au mare nevoie de incurajari.Sa fim al 12-a jucator ORICE S-AR INTAMPLA ! HAI CFR

 16. gorgeousroadkill
  Saturday, 7 April, 2012 at 15:51

  3-0 deja Vointa vs fece kukuruzu. De n-as avea urechi, as rade de jur imprejur.

  • Calin Cocora
   Saturday, 7 April, 2012 at 19:49

   Porumboiu n-a zis nicaieri ca l-a facut Paszkany?

  • FLORINACCIO
   Sunday, 8 April, 2012 at 18:35

   Cred ca dupa 0-5-ul nostru miticii rad de jur imprejur cu tot cu urechi...Macar de-ar ramane numai cu atat.

 17. poisonremedy
  Saturday, 7 April, 2012 at 22:21

  panin si hora inexistenti

 18. Virgil
  Saturday, 7 April, 2012 at 22:34

  mda....e pauza si conduce Rapidul cu 1-0...dupa cum jucam sa plangem in genunchi de bucurie daca se termina egal.

 19. poisonremedy
  Saturday, 7 April, 2012 at 23:01

  meritam sa pierdem si merita sa pierdem si campionatul la cum jucam daca nu se va face ceva mai bine pierdeme campionatul decat sa il castigam in halu asta macar asa poate se trezeste cineva la echipa

 20. Saul
  Saturday, 7 April, 2012 at 23:30

  Umilinta maxima!!! O rusine de echipa! Ma asteptam la un asa dezastru,la ce n-am jucat aproape tot campionatul.Daca nici acum nu se trezesc cei din conducere sa ia masuri,meritam sa pierdem campionatul.Prea multe meciuri traite cu sufletul la gura,castigate nemeritat,la limita,cu noroc.Acum macar m-am relaxat si impacat cu gandul ca asta ne e valoarea.Sunt curios sa vad ce scuze mai putem gasi dupa acest joc mizerabil,acestor indolenti. 0-5 Rusineee!!! Continuarea la Ploiesti,in Vinerea Patimilor,cu alti 4 suspendati! Fara cuvinte!

 21. poisonremedy
  Saturday, 7 April, 2012 at 23:35

  eu nu cred ca o sa ma mai uit la meciurile cfr-ului pana se termina campionatul ca nu merita nici macar 1 min din timpu meu

 22. oliboli
  Saturday, 7 April, 2012 at 23:47

  trebuia sa pierdem asa de tare ca Arpi sa se turbeze si out mr. costa... am mai zis Costa era un jucator valoros da ca antrenor zerobarat...

 23. fotbalfan
  Saturday, 7 April, 2012 at 23:48

  asta-i echipa, asta-i clasamentul, astia sunt suporterii....ce facem sa scoatem maxim din campionatu lasta? mai avem 5 puncte avans si 27 puse in joc.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>