Wednesday, Jul. 18, 2018

mai slab ca punctul cel mai slab?

Written By:

|

Sunday, 8 April, 2012

|

Posted In:

|

12 Comments

mai slab ca punctul cel mai slab?

fie că vrei să tai o coardă întinsă, fie că ești general de război, fie că te bați cu cineva pe stradă, fie că ești o companie în luptă cu un concurent, fie că… joci un meci de fotbal, regula de aur a atacului este aceasta:
trebuie să-ți ataci adversarul în punctul său cel mai slab.
și, dacă se poate, folosind punctul tău forte.

corolar:
dacă ești atacat în punctul tău cel mai slab, e musai să ți-l întărești.

probabil că toți cititorii cunosc această regulă.
dacă cineva n-o știe, câteva exemple:

 • vrei să tai o coardă întinsă? nu tai în locul cel mai gros, că te chinuiești degeaba. tai în locul cel mai subțire, că transpiri mai puțin, efectul fiind același: o coardă tăiată. ba chiar s-ar putea ca, tăind în locul cel mai gros, să nu poți tăia coarda.
 • vrei să elimini de pe piață producătorul concurent? nu-l concurezi la produsul său cel mai bun, că n-ai cum să te impui, acolo concurentul „are” piața. dimpotrivă, găsești produsul cel mai slab și încerci să-l înlocuiești cu al tău în conștiința consumatorilor, făcându-te astfel cunoscut.
 • dacă punctul forte al concurentului este calitatea, nu îl ataci în privința calității, ci îi cauți minusuri în alte părți: etica, capacitatea de producție, inovarea ș.a.m.d.
 • joci un joc de strategie, cu armate, online sau pe computer? orice tutorial îți explică acest lucru: trebuie să lovești în armata cea mai slabă a adversarului. jucătorii de Triburile (Tribal wars), Herous, Civ etc. ar trebui să știe foarte bine acest lucru.
 • te bați cu cineva pe stradă sau în ring? îl îngenunchezi/culci/faci KO/etc. dacă îl lovești într-un punct sensibil, nu acolo unde nu-i pasă.

ș.a.m.d.
peste tot e valabil.
inclusiv în fotbal.
trebuie să ataci în punctul cel mai slab al adversarului,
și trebuie să nu lași adversarul să te atace în locul tău cel mai slab.

*

oare Costa de ce nu știe acest lucru?

ultimele două partide au fost, din această perspectivă, absolut de neînțeles.
nu mă interesează acum rezultatele, nu mă interesează scorul – mă interesează strict strategia de luptă.

1. atac: meciul cu Vaslui
punctul slab al Vasluiului este fundașul de pe stânga (dreapta ceferistă).
fix unde acționează punctul forte ceferist, Sougou.
Sougou profită de o ezitare a acelui fundaș (chiar dacă vina îi aparține și altui fundaș, central) și CFR înscrie.
apoi acel fundaș ia roșu.
după care la Vaslui trece fundaș… un jucător (1) eminamente ofensiv și (2) nerefăcut după o accidentare.
deci punctul slab al Vasluiului devine un punct neverosimil de slab.
practic, a fost o invitație la un scor-fluviu.
și copil să fii, îți este clar că pe acolo trebuie să ataci.
dar ce a făcut CFR-ul lui Costa?
a început să atace doar prin stânga și, mai rar, prin centru; dar mai ales a început să nu atace.
ciudat, foarte ciudat.
mai mult decât ciudat.

2. apărare: meciul cu Rapid
Rapid domină clar aripile:
– pe stânga (lui CFR), Deac și Duarte fac ce vor, în timp ce Panin este veriga slabă, neverosimil de slabă.
– pe dreapta, Sougou este inexistent, sub supravegherea lui Boźović, iar Maftei nu are cum să-i facă față tripletei Surdu-Herea-Teixeira (dublajul mult prea lentului Diogo fiind o glumă proastă).
– în centru, Mureșan și Peralta fac cât de cât ceva.
– tot în centru, dar în apărare, Diogo joacă pe dreapta, în condițiile în care, chiar dacă este dreptaci, la CFR a evoluat până acum doar pe stânga (timp de 2 sezoane).
așadar, slăbiciunile ceferiste: aripile, apoi centrul apărării.
și tăria ceferistă: centrul mijlocului.
ce trebuia făcut: întărirea aripilor și a apărării.
ce a făcut Costa: înlocuind fundașul-stânga cu un mijlocaș central, a slăbit și mai mult atât aripile, cât și apărarea.
o invitație clară la un scor-fluviu.
pe care Rapid a și onorat-o.
mai mult decât mai mult ca ciudat.

brr…
în timp ce scriam acest text, am citit ultimele comentarii pe acest sait și am înțeles că Costa a fost înlocuit cu Andone.
înseamnă că nu are rost să-mi mai dau cu părerea despre Costa, am șters ultimele paragrafe.
nu prea mai are rost nici articolul – îl postez, totuși, că nu s-a mai postat nimic de câteva ore :)
mai spun doar un singur lucru:
dacă mișcările ilogile ale lui Costa au fost făcute din nepricepere, probabil că Andone va repara situația (oare?).
însă dacă Costa a mutat în mod intenționat atât de ciudat și de sinucigaș, înseamnă că așa i s-a cerut, deci și următorul va face exact la fel.

notă:
nu-l cunosc pe Andone din perspectiva strategiei de joc.
dar mi-am format o impresie despre el din alte puncte de vedere.
un mic exemplu: l-a umilit pe Culio, introducându-l ca rezervă și scoțându-l puțin după aceea, fără ca Culio să fi fost accidentat (e vorba de un meci cu Rapid, în sezonul de după primul titlu).
iar mai târziu, după clipa de glorie romană a lui Culio, a repetat în neștire că Culio ar fi un prostalău care nici măcar spaniola n-o vorbește corect (probabil c-o vorbește Andone mai mult decât corect, dacă-și permite să spună așa ceva).
nu contează cât de rău juca Culio în era Andone, și nici cât de bine a jucat la Roma, imediat după îndepărtarea lui Andone; contează doar că Andone și-a umilit un subaltern, după care a continuat să-l bălăcărească în presă – acesta NU este un comportament de lider capabil să-și conducă oamenii la victorie.

dar totul ține de percepție.
sper ca a mea să fi fost greșită, deci să mă înșel în privința lui Andone.

Share This Article

Related News

About Author

admin

(12) Readers Comments

 1. CJ-07-CFR
  Monday, 9 April, 2012 at 00:12

  Mie mi s-a părut că au fost momente când ne-am apărat de la egal la egal cu Rapidul...

 2. IQ
  Monday, 9 April, 2012 at 01:10

  Rapidul ne-a aratat ieri ce inseamna o strategie buna,R. Lucescu( sau poate tatal lui...) demoland pur si simplu din punct de vedere tactic un antrenor care desi are un CV impresionant ca jucator,nu a demonstrat aproape nici un moment ca a invatat ceva de la marii antrenori pe care i-a avut.In primul rand au dominat benzile.A fost simplu cand tu joci cu 2 fundasi lenti si la final de cariera,in fata lor pui 2 jucatori tineri( deac si surdu),cu viteza buna ,care isi cunosteau si oponentii ,sustinuti puternic de 2 fundasi cunoscuti pt. viteza si vivacitate( duarte si bozovici) .Acestia i-au dominat net pe ronny si sougou( ultimul total depasit fizic) care aveau indicatii sa joace lipiti de tusa,marind atfel spatiul de manevra al adversarului,concomitent cu marirea distantei de proprii fundasi pe care trebuiau sa- i sprijine .In plus herea pe dreapta si texeira pe stanga au fost foarte mobili si au cautat permanent combinatiile cu cei enumerati pe flancuri.Drept dovada a dezastrului de pe benzi( accentuat de ramanerea din min. 65,cu doar 3 fundasi,fapt ce a confirmat ca " strategul"costa nu a inteles deloc ce se intampla)sunt golurile care au plecat intotdeauna de pe flancuri.La fel de importanta ca strategia de pe benzi a fost blocarea inteligenta prin pressing agresiv si coordonat a mijlocasilor centrali peralta ,hora si muresan dominati net de 4 adversari( grigore,alexa,herea,texeira) extrem de mobili sprijiniti de oamenii din flancuri care au venit in momentul posesiei noastre spre centru,reducand spatiile de manevra si optiunile mijlocasilor nostri.Astfel se explica pasele repetate in lateral si mai ales in spate ale lui peralta si muresan care au fost tot timpul sub presiune,in timp ce hora ( apoi vranjes si de zerbi)nu s-a prea intalnit cu mingea.Atacantii nostri au fost anihilati usor: ronny ( apoi pedro)si sougou pozitionati prea in tusa ,prea departe de coechipieri(de la care mingea ajungea greu)au fost neutralizati usor de mobilitatea ,viteza si forta si decizia superioara a fundasilor laterali.Centrul atacant kapetanos ( apoi ronny) au fost marcati sever de 2 fundasi centrali( m. Antonio impecabil) incercand doar sa devieze mingile inalte aruncate la bataie( in lipsa de idei si de solutii) catre nimeni...sougou si ronny erau lipiti de tusa ,dominati clar in duelurile directe,iar mijlocasii nostri centrali erau mult in spate,incercand aceste lansari disperate,poate iese ceva...Scuze pt. divagatia tactica poate prea lunga,dar ea vrea sa sublinieze inca o data lipsa totala de idei in jocul nostru principalul vinovat fiind bineinteles costa ,care dupa 36 de zile de cantonament si vreo 10 amicale nu a reusit deloc sa arate in vreun meci din acest retur ca avem vreo idee clara de joc.Din pacate andone e cam de aceeasi valoare( plus caracter mic,cum ai sesizat,din relatia cu culio pe care l- am cunoscut foarte bine -e un baiat cu mult bun simt si modestie).Cu regret spun ,acum cand suntem pe locul 1 cu 5 puncte avans,vom rata campionatul!

 3. zeidas
  Monday, 9 April, 2012 at 09:13

  Sunt linistit, au schimbat antrenorul, "tantalaul cu gogomanul".

 4. poisonremedy
  Monday, 9 April, 2012 at 10:48

  pai poate ca acuma cu andone macar o sa il vedem si pe de zerbi in echipa

  • Retardila
   Monday, 9 April, 2012 at 13:31

   Oare chiar vrem sa-l vedem pe DZ??? La Old-Boys, CFR Vs. AJAX peste 15-20 de ani va fi OK......DZ este "iespirat" din pmdvdr...

   • nea_silica
    Monday, 9 April, 2012 at 14:00

    Agreed!

 5. halley
  Monday, 9 April, 2012 at 16:07

  Cred ca De Zerbi poate fi foarte util echipei, mai ales in meciurile in care echipa adversa se apara. E genul de jucator care poate sa dea o centrare, sa dribleze, sa scoata un fault, sa execute o lovitura libera, etc. Mai ales in urmatoarele 3-4 etape, e omul care poate sa faca diferenta. Desi daca ma gandesc ca ne-am aparat si cu Sportul, atunci intr-adevar nu avem nevoie de el. Poate acum dupa umilinta cu Rapid ne trezim...

 6. vdr
  Monday, 9 April, 2012 at 17:08

  De obicei schimbarea antrenorului aduce un mare plus echipei. Cel putin in primele etape asta se va simti ... mai sunt 9 pana la final...cred ca o scoatem cumva la capat.

 7. tgv cluj
  Monday, 9 April, 2012 at 19:57

  Multe felicitari pentru analiza ta pertinenta si completa! Daca inainte Costa mai putea fi oarecum inteles si iertat, la ultimele doua meciuri cu Vaslui si mai ales cu Rapid si-a aratat deplina nestiinta si neputinta in cele ale antrenoratului. Daca aveam intr-adevar antrenor la aceste doua derby-uri, lupta la titlu era transata acum in mare masura. Mai mult, ne puteam chiar ridiculiza cel mai periculos si mai guraliv adversar, pe F.C. Kukuruzu, asa insa noi am fost cei ridicoli in ambele partide. In loc sa fi ucis campionatul cu 4 puncte castigate in aceste doua meciuri, am ''reusit'' sa-i resuscitam si chiar sa-i montam pe toti la maxim pentru aceste ultime 9 partide, meciuri pe care le vom trai cu sufletul la gura toti ceferistii.

 8. Panou
  Monday, 9 April, 2012 at 20:36

  Este foarte greu sa faci schimbari radicale acum. Daca as fi Andone as face urmatoarele mici schimbari: (1) as juca cu Maftei fundas central, langa Cadu (acuma ca va lipsi Piccolo, cu atat mai mult, dar si tactic, vezi 2), (2) as juca pe centru, pe jos, si numai de la 30 de metri inainte de poarta adversa as deschide pe flancuri - pentru asta Cadu sau Maftei (depinde de faza) ar trebui sa iasa din aparare cu mingea la picior (moment in care Muresan s-ar retrage pentru a suplini lipsa lor), (3) as juca cu un playmaker (De Zerbi sau Bastos) in spatele varfului si as evita mingile lungi aruncate pe varfuri de foarte departe, (4) as incepe unele meciuri titular cu Nicoara sau chiar Ganea. As incepe meciul cu Petrolul astfel: Beto - Lionn (Panin), Cadu, Maftei, Camora - Muresan - Sougou, Peralta, Nicoara - De Zerbi (Bastos) - Kapetanos (Ronny).

  • Panou
   Monday, 9 April, 2012 at 20:43

   Acest sistem (4 - 1 - 3 - 1 - 1) este detaliat aici: tacticalvisions.wordpress.com

  • Zsolt
   Monday, 9 April, 2012 at 22:17

   Din echipa ta Panou: Maftei-suspendat, Peralta -suspendat, Kapetanos-accidentat.Diogo-accidentat,usor e drept.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>