Thursday, Aug. 16, 2018

Din cursurile unui “monitor de futbol base” (juniori) Catalunya, Spania 2010 (part1)

Written By:

|

Sunday, 17 June, 2012

|

Posted In:

|

5 Comments

Din cursurile unui “monitor de futbol base” (juniori) Catalunya, Spania 2010 (part1)

În 2010, pentru a-mi îmbogăţi bagajul de cunostiinte legate de fotbal am participat la cursuri iniţiatice de antrenorat (sunt considerate de nivel 0 – practic nu eşti considerat antrenor doar cu atât) în Spania (loc unde locuiesc şi încerc să supravieţuiesc în perioada aceasta de criză). Seria de postări pe care urmează s-o public pe Tribună a mai apărut în 2010 (cred) pe un alt site aflat în perioada aceea într-o evidentă criză de trafic. Pentru că le consider încă actuale şi interesante, m-am gândit să vi le propun citirii şi aici.

În primul rând , ce e un “monitor de futbol base”? E o titulatură oficială oferită de F.C.F. (Federatia Catalană de Fotbal) afiliată Real Federacion Espanola de Futbol, prin care posesorii sunt acreditaţi să desfăşoare activităţi de pregătire a copiilor până la grupele de cadeţi (14-15ani) în disciplina sportivă fotbal.
Menirea acestui curs este în principal de a asigura o minimă pregătire celor care se ocupă de grupele de juniori ale numeroaselor cluburi , asociaţii sportive existente în Catalunya. O altă componentă gândită pentru aceste clase este de a reglementa situaţia unui număr destul de mare de “entuziaşti” amatori care activează mai mult din pasiune în pregătirea şi iniţierea copiilor în practicarea acestui sport , fără o baza legală şi fără o pregătire organizată recunoscută. Aceşti “entuziaşti”(de cele mai multe ori oameni care-şi câştiga existenţă din diferite alte meserii practicate) reprezintă o lume aparte în peisajul fenomenului fotbal. Departe de lumina reflectoarelor ei depun , aşa cum am spus, din pasiune, o muncă despre care se vorbeşte mai puţin, dar care este hotărâtoare în destinul şi cariera oricărui fotbalist. Pentru a vă face o idee şi mai clară despre cine sunt aceşti oameni îmi vine în ajutor un filmulet (in spaniola) despre primii antrenori ai marelui (acum!) Messi. Vă invit să-l vizionaţi: http://www.youtube.com/watch?v=wM0ov5quUgk&feature=fvwrel (min 6-7).
Un curs pentru obţinerea brevetului costă 210 euro şi durează 65 de ore, aproximativ 10 ore pe săptămână. Durată totală este în jurul a 2 luni jumătate-3 luni în funcţie de stabilirea examenelor finale. Condiţii pentru înscriere: certificat medical prin care se atestă că eşti apt fizic pentru activităţi sportive (trebuie eliberat de un cabinet medical specializat pe medicină sportivă).
Practic, oricine este binevenit. Notă: între timp cursurile acestea, din câte am înţeles, sunt disponibile şi în varianta de la distanţă, on-line. Pretul şi orarul sunt la nivelul anului 2010, dar nu cred să se fi schimbat prea multe de atunci.
Orarul cuprinde următoarele cursuri: metodologie, reguli de joc, psihologie, reglementare sportivă, baze biologice, conducători de echipă, pregătire fizica , tehnică şi tactică. La ultimele trei există şi o parte practică făcută pe un teren de fotbal.
Condiţii de absolvire: prezenţa la cel puţin 75% din orele predate şi notă peste 5 la testele date pentru fiecare din clasele enumerate mai sus.
Profesorii sunt angajaţi sau colaboratori ai Şcolii de antrenori a F.C.F., având studii academice (universitare) sau oferite de federaţie. Ca o paranteză, F.C.F. are statut de entitate privată de utilitate publică.
În zilele următoare voi posta o parte! din ideile principale şi comentariile cele mai interesante, în opinia mea, a fiecărui curs în parte.
Câteva informaţii în plus
Fiind în Provincia Catalunya, regiune cu un ridicat (dar nu radical) cult al autonomiei faţa de Spania, cursurile se predau în limba catalană, deşi majoritatea participanţilor (elevi şi profesori) vorbesc spaniola. Cu toate acestea, manualul înmânat cursanţilor e în limba spaniolă şi cuprinde toate temele predate (cu schiţe şi desene), având peste 300 de pagini. Referinţele însă, primite de la profesori pentru această carte nu sunt tocmai pozitive. Mai pe scurt : un manual de care federaţia a vrut să scape, de pus în sertar şi uitat de el , în principal pentru că e depăşit.
În continuare voi prezenta idei şi informaţii care mi s-au părut personal interesante.
Primul curs- Reguli de joc
Comentăm foarte des arbitrajul, dar cât de bine cunoaştem regulamentul?
Dimensiuni teren de joc
Lăţime:45-90(m)
Lungime:90-120(m)
Nu este permis teren de joc pătrat, adică l=90m cu L= 90m, acesta trebuie să fie obligatoriu dreptunghiular.
Poartă: înălţime=2,44(m); lungime=7,32(m).
Steagul de la corner trebuie să aibă 1,5(m)şi nu se permite publicitatea pe el.
Mingea
Greutate: 410- 450 (g)
Jucători
Schimbare jucători: cel care iese o poate face pe unde vrea, cel care intră obligatoriu pe la mijlocul terenului.
Un jucător accidentat poate intra doar pe lungimea terenului.
Un jucător nu poate intra pe teren dacă prezintă urme de sânge sau are tricoul rupt.
Un jucător eliminat (cartonaş roşu înainte de începerea jocului; ex: insultă la adresa arbitrului) poate fi schimbat. E singură situaţie când poate fi schimbat un jucător eliminat.
Echipament jucători: pantaloni sau bluză de pe dedesubtul echipamentului trebuie să aibă o culoare asemănătoare cu acesta (să nu se distingă).
Arbitrii
Întotdeauna se punctează pe foaia de arbitraj accidentările grave.
Ce se notează pe foaia de arbitraj la observaţii:
-informaţii dinaintea meciului,
-cartonaşe galbene şi roşii (autori, condiţii),
-accidentări,
-informaţii după terminarea meciului.
Începerea jocului, reluarea jocului
Loviturile libere se executa cu piciorul (nu mă gândeam că există o astfel de regulă).
La executarea loviturilor libere, cornere, aut de poartă este incorect ca jucătorul să atingă mingea de 2 ori consecutiv. În acest caz adversarul va beneficia de lovitură indirectă din acelaşi loc.
Pentru henţ se acordă întotdeauna lovitură directă pentru adversar.
La aut: distanţa faţa de executant minimă trebuie să fie de 2 (m)
Din aut- dacă portarul o ia în mâna e indirectă pentru adversar.
Off-side
Din aut de poartă nu e off-side.
Mâinile (braţele) nu se iau în considerare pentru off-side.
Faulturi, infracţiuni
Pentru infracţiunile comise de rezerve se da indirectă.
Se dă penalty pentru fault făcut în careu chiar dacă mingea se joacă în altă parte a terenului.
Fără contact se da indirectă.
Dacă în timpul jocului un jucător ridică mingea în aer şi-o trimite către propriul portar cu capul, acesta nu are voie s-o ia în mâna pentru că actiunea e considerată infracţiune.
Eliminare
Comportament violent: bruscarea oricărei persoane fără minge.
Fault grav: intrare foarte dură asupra adversarului în lupta pentru minge.
Lovituri libere
Întotdeauna mingea trebuie să fie statică înainte de executarea loviturilor libere.
Penalty
Condiţii pentru acordare: mingea în joc, jucător titular faultează în careu.
Cel care şutează trebuie identificat.
Alte detalii
Intră adversar în careu înainte de execuţie:
-gol-se validează; ratare-se repetă
Intră coleg în careu:
-gol-se repetă, ratare se da indirectă pentru adversar.
Portarul trebuie să stea cu faţa (nu se permit protestele cu spatele)
Dacă jucătorul trimite în bară şi-i revine mingea şi o atinge se consideră off-side.

Share This Article

Related News

About Author

b_o_g_d_a_n

(5) Readers Comments

 1. caneto
  Sunday, 17 June, 2012 at 13:32

  Trebuie sa fie specificat un raport minim pentru lungimea – latimea unui teren de fotbal. Ar fi culmea o suprafata de 91 x 89 :) Oare exista undeva un teren cu asemenea dimensiuni?

  • b_o_g_d_a_n
   Sunday, 17 June, 2012 at 13:55

   Intotdeauna vor aparea unii cu idei nastrusnice. De aceea regulamentul va fi mereu un camp de plantat noi indicatii. Cine stie, o fi existand si un teren cu dimensiunile pe care le spui tu.Si mai interesant ar fi, sa existe un administrator glumet care sa faca terenul cu "Lungimea" de 85 si "Latimea" de 90. Eu la juniori, ma antrenam pe un teren secundar, despre care aveam motive destul de serioase sa credem ca ar fi in forma de trapez. Culmea e ca pe vreme rea, ca sa protejeze gazonul principal, acolo jucam meciurile ( Aoleoo, iar ne baga asta pe Trapez! :) ).

 2. fox fire
  Monday, 18 June, 2012 at 09:22

  Bogdan, foarte interesant articol, din nou:) Tu esti undeva in Spania, eu in California. Aici women soccer e foarte la moda. De multe ori m-am intrebat de ce. Un prieten sugubat (american) mi-a zis ca e "normal":) American football e un sport de barbati:P Am o fetita de 9 ani, anul trecut am inceput soccer training. Spre surprinderea mea, fetita mea adora acest sport. Toti antrenorii sunt voluntari. Cel mai important motto: "If you don't try the hardest, you will not have fun", asta e ce antrenorul repeta mereu. Sa iti spun ca au facut un egal si au castigat restul meciurilor tot turneul?:P

  • b_o_g_d_a_n
   Monday, 18 June, 2012 at 16:29

   Si aici in Spania, fotbalul feminin e foarte dezvoltat. Din aproximativ 15 cursanti cati am fost in seria mea, doi pregateau echipe de fete. De altfel aici, pana la12 ani (daca nu ma insel), baietii si fetele joaca in aceleasi echipe si competitii, abia apoi se separa. In cautarile mele cu teme fotbalistice pe internet am avut oarecum surpriza, sa obtin mai multe informatii gratuite de la antrenori de soccer din America decat de la unii din Europa. Cauza cred sa fie o mai mare deschidere peste ocean in a impartasi cu ceilalti cunostiintele tale decat pe "batranul continent". Multa bafta fetitei si mentine-te in forma sa-i fii mereu exemplu:) - "antrenament greu, meci usor".

   • fox fire
    Thursday, 21 June, 2012 at 18:40

    Multumesc, mult succes si tie. Aici sunt separati de la inceput, nu sunt echipe mixte. Si da, sunt multi entuziasti aici, ma refer la sport. Sunt si cluburi "profesioniste" de soccer unde treaba se face mult mai serios. Dar in conditiile in care la "voluntari" se faceau doua antrenamente de cate o ora jumate pe saptamana plus un meci am considerat suficient pentru inceput:P

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>