Wednesday, Jul. 18, 2018

Partea a patra. Metodologie

Written By:

|

Sunday, 1 July, 2012

|

Posted In:

|

15 Comments

Partea a patra. Metodologie

Metodologie

Ce este metodologia?
-moduri şi forme de a învăţa;
-aplicaţii practice de cum trebuie învăţat (predat).

Există multe metode. Care e cea mai bună? Cea mai bună nu există, totul ţine de adaptare.
Triunghiul de bază al formării pentru fotbalul juvenil este alcătuit din : copil, antrenor, părinte.

Organizarea unei sesiuni de antrenament
60-90 (min)

Parte iniţială: – partea informativă (importantă).3-4 (min)
- încălzirea. 15-20 (min.), se încheie cu întinderi
Partea principală (40-60min): – urmărirea obiectivelor stabilite.
- trei sau patru exerciţii (analitic, concurs,joc)
Partea finală (10-15min) : – revenirea la calm.
- exerciţii de relaxare ( întinderi).
- parte informativă de final.
Observaţii: partea iniţială trebuie organizată pentru pregătirea celei principale. În funcţie de ce urmează să facă jucătorii, exerciţiile de încălzire se vor focaliza pe anumite grupe de muşchi sau vor fi concepute să nu obosească prea mult.

Erori întâlnite la antrenorii din fotbalul juvenil
- Lipsa unei pregătiri a antrenamentului şi mai degrabă folosirea improvizaţiilor.
- Exerciţii prea puţin motivante: copiii pot avea înclinaţie spre anumite jocuri în funcţie de vârstă.
- Puţin timp de participare folosit: trebuie folosite toate minutele unui antrenament ( profitat maxim), pentru că în general, antrenorii de copii nu dispun de prea mult timp pentru pregătire.
- Puţină intensitate la antrenamente (trebuie transmis un ritm de activitate care se va vedea la meciuri).
- Proastă organizare a muncii.
- Prea multă pălăvrăgeală: explicaţii ample, fără exemple .
- Puţine antrenamente cu şuturi la poartă.
- Activităţi neadaptate nivelului de vârsta al jucătorilor.
- Neevaluarea periodică a muncii realizate (prin observare, nu examen).

Antrenorii trebuie să ţină cont de un anumit aspect: ei aparţin cluburilor şi nu echipelor pe care le antrenează la un moment dat.
În general, în momentul actual antrenorii activează pe categorii de vârsta. Nu se mai foloseşte modelul antrenorului care conduce o echipă de la 10 la 18 ani (seniorat).
Pentru o bună coordonare a activităţii echipelor de juniori în cadrul unui club, este nevoie de un secretar care să facă legătură cu conducerea şi un coordonator sportiv. Acesta din urmă trebuie să realizeze şi sa supravegeheze punerea în practică a unui plan cu bătaie lungă pentru toate echipele de juniori. În felul acesta se poate realiza continuitatea muncii pe parcursul formării fiecărui junior. Astfel, fiecare antrenor în momentul preluării unei grupe va cunoaşte situaţia exactă, cu ce s-a lucrat până la el de către fotbalişti, şi nivelul deţinut de aceştia. Practic, coordonatorul sportiv va deţine o baza de date foarte precisă cu toţi jucătorii legitimaţi şi va putea şti, la momentul oportun, cine trebuie promovat şi când, din rândul copiilor.
Planul propus pentru fiecare sezon trebuie să fie cât mai flexibil cu putinţă (un plan care n-a suferit schimbări pe parcurs, ori a fost excepţional ori mai degrabă prost conceput).
Ex.: Pentru luna noiembrie s-a decis ca două săptămâni să se pună accent pe repetarea şi învăţarea loviturii de cap. Două luni mai târziu, antrenorul observă că jucătorii săi nu stăpânesc această lovitură, şi atunci hotaraste ca săptămâna următoare, deşi avea stabilit un alt exerciţiu (preluarea pe piept, să zicem) decide să-l amâne, şi să reia exerciţiile pentru lovitura cu capul. Important: această modificare trebuie anunţată şi discutată cu coordonatorul sportiv pentru ca acesta să şi-o poată nota în planul sau de pregătire general.
Structura unei sesiuni de lucru (antrenament) trebuie să aibă la baza întotdeauna un obiectiv (nu trebuie lucrat la întâmplare).

De reținut :

Antrenamentele copiilor trebuie sa se facă intotdeauna cu mingea, și intotdeauna alternând ambele picioare!

Trebuie păstrată atenția jucătorilor!

Tehnica este cel mai important element de învățat de către copii (tactica și pregătirea fizica vin abia după ce stăpânesc tehnica).

Viziunea de joc este definita de 3 factori (coordonate):

- minge;

- adversar;

- coechipier.

Orice decizie luata de un jucator trebuie sa tina cont de acesti 3 factori (antrenorul are obligatia sa-l faca sa constientizeze acest lucru).

Recomandat:

-pregătire tehnică si tactică pana la 13-14 ani;

-pregătire tehnică, tactică și fizică începând de la 13-14 ani.

Nota: Acest curs l-am efectuat cu coordonatorul (el însuși antrenor cu experiența) echipelor de juniori a clubului U.E.Figueres (anul acesta a câștigat una din seriile ligii a cincea, dacă nu ma înșel) care are în componenta, în jurul a 15 grupe. Viziunea acestui curs a fost  influențată și prezentata din punctul de vedere al unui astfel de club. Din punctul meu de vedere, acolo unde nu exista o baza umana și materiala atât de ofertanta, încă poate funcționa metoda însoțirii de către același antrenor al unei echipe de juniori pe toată perioada formarii sale. În acest caz antrenorul trebuie sa fie destul de implicat în crearea unui plan propriu de pregătire pe mai mulţi ani și deschiderea aducerii periodice a altor colegi de breasla (în cadrul unui schimb de experienta de exemplu) pentru realizarea unor sesiuni întregi de antrenament.

Share This Article

Related News

About Author

b_o_g_d_a_n

(15) Readers Comments

 1. caneto
  Sunday, 1 July, 2012 at 17:01

  La ce industrie a ajuns fotbalul pe plan mondial, sa duci ca antrenor o generatie de la 10 ani pana la 18 ani e ca si cum o invatatoare ar duce o clasa dintr-a-ntaia pana la terminarea liceului.

  • Retardila
   Monday, 2 July, 2012 at 12:19

   Ar fi o chestie daca invatatoarea ar fi "sprijinita" macar sa urmareasca copii din clasele lor pana la bac, eventual sa mai si "consilieze" dirigintii de la gimnaziu si liceu....Primul antrenor al juniorului III stie mult mai bine ce si cum se poate/trebuie facut, cunoaste "temelia" juniorului....

 2. b_o_g_d_a_n
  Sunday, 1 July, 2012 at 23:10

  Exista multe stiinte care s-au implicat si contribuie la imbunatatirea performantelor fotbalistilor in ultimii ani. Suntem intr-o continua cursa in acest domeniu. N-as spune totusi ca un antrenor dedicat nu s-ar putea adapta si creste odata cu elevii sai. Practic ar trebui sa-si schimbe strategia si obiectivele de la an la an, dar pana la urma flerul poate depasi acest handicap. Implicare si deschidere sa existe.

  • Retardila
   Monday, 2 July, 2012 at 12:24

   B_ogdane: strategiile DA, obiectivele NICIODATA!!! Obiectivul fiecarui/oricarui antrenor si/sau jucator trebuie sa fie VICTORIA in orice meci, in orice competitie... Ca doar asta este esenta oricarui sport citius, altius, fortius sper ca n-am gresit mult in citat (era afisat in subsol la Lic. Cosbuc, unde era dispensarul sportiv acu' 127 de ani)

   • de-a dura lex
    Monday, 2 July, 2012 at 14:11

    „victoria în orice meci, în orice competiție” nu este un obiectiv.

    • Retardila
     Monday, 2 July, 2012 at 17:10

     Ba da!!!

   • b_o_g_d_a_n
    Monday, 2 July, 2012 at 16:23

    Retardila,Obiectivul principal al antrenorilor de juniori este sa ofere o cat mai completa preagatire tehnica ,tactica si fizica juniorilor, astfel incat la sfarsitul junioratului sa aiba sanse cat mai mari de a face o cariera in acest sport. Victoriile din meciuri si competitii ar trebui sa fie obiective secundare. Din pacate din egoism sau nepricepere sau amandoua multi antrenori si parinti isi concentreaza toata atentia pe meciul de duminica preagatirea juniorului fiind astfel foarte mult afectata.

    • Retardila
     Monday, 2 July, 2012 at 17:18

     Pregatirea completa (fizica, tehnica si tactica) nu se poate face fara obiective imediate, cum este victoria in urmatorul meci. Tot ce este sport, si pana la urma pana la un nivel si fotbalul este un sport, este pentru victorie la urmatoarul meci. Poate isi mai aduce aminte cineva de metoda Szoboszlay la meciurile de antrenament? Cu 5-10 minute inainte de final striga: cine baga urmatorul gol castiga!!! Si toti am inceput sa "tragem" de noi ca nebunii....Si nu a fost niciun "pot" de luat, doar a.n. "gust al victoriei". E drept in acelasi timp ca putini din acea generatie au ajuns mari jucatori, dar asta nicidecum din vina lui Laji bacsi!!

     • b_o_g_d_a_n
      Monday, 2 July, 2012 at 18:57

      De acord cu tine intr-o privinta. Totul trebuie facut pas cu pas si stabilite mereu obiective imediate. Dar toate aceste obiective imediate trebuie sa fie puse in slujba celui principal de care spuneam la primul comentariu. Exemplu : anul acesta vreau ca jucatorii mei sa inteleaga si sa puna in practica la nivelul lor principiile sistemelor integrate 4-4-2 si posibile transformari ale sale in 4-3-3, 4-2-3-1 (vorbim de o varsta mai mare) sau in lunile urmatoare voi practica la antrenamente exercitii care sa-i ajute sa fie capabili sa lege periodic mai mult de 5 pase consecutive in jumatatea adversa in timpul unui meci. Victoriile din meciuri, eu le-as incadra la creearea unui spirit de invingator. Un element important, dar care nu trebuie sa ne distraga atentia de la obiectivul principal. Nu vreau sa intru intr-o polemica nesfarsita, dar nu sunt de acord ca pregatirea in fotbalul juvenil se rezuma doar la victoria din meciul urmator(sau ca e cel mai important lucru).

 3. fox fire
  Tuesday, 3 July, 2012 at 03:11

  Victoriile sunt importante. Dar as spune ca si infrangerile isi au importanta lor. Cu cat inaintam in varsta, e mai greu sa pierdem. Este vital dupa parerea mea ca dupa o intrangere copilul sa nu se simta "loser", sa stie ca uneori dai tot ce poti si nu iese cum ai vrea. Totul e sa nu renunti, sa fii disciplinat, sa inveti regulile jocului si victoriile vor veni din nou.

  • caneto
   Tuesday, 3 July, 2012 at 09:38

   Pentru ca copilul sa nu se simta “loser” dupa o infrangere, antrenorul trebuie sa urle, in fata lor, la arbitru, injurandu-l, ca fiind unicul vinovat pentru rezultat :)

  • CJ-07-CFR
   Tuesday, 3 July, 2012 at 11:30

   Ca să nu mai fie loser și data viitoare, părintele trebuie să-și facă datoria și să-l bată cu sălbăticie pe copil. Nu e recomandat să vă dați copii la tenis, baseball și popice, pentru că bătăile sunt mai crunte, în procesul de educare sportivă în spiritul victoriei fiind folosite instrumentele din dotarea acestor sporturi. Când antrenorul se uită la copilul cu simptome de loser debutant cu privirea de ”na, poftim, aici sunt banii Dumneavoastră!”, e timpul acțiunii „eu te-am făcut, eu te omor!”. Succes! Victorie!

   • Retardila
    Tuesday, 3 July, 2012 at 11:48

    07: corect se spune "Cu mana cu care te-am facut te omor!"

 4. fox fire
  Tuesday, 3 July, 2012 at 22:16

  Un fan adevarat: http://www.youtube.com/watch?v=4XK52HUFBBw :) Si pana la urma Miami Heat a castigat campionatul.

 5. b_o_g_d_a_n
  Wednesday, 4 July, 2012 at 16:38

  Simpatic pustiul din clip, asa cum sunt si comentariile din ciclul : Ionica ai bagat gol azi? Nu stiu de ce-ti mai dau sa manaci, ca nici o bucurie nu-mi faci.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>