Monday, Sep. 24, 2018

Partea a cincea. Tehnica

Written By:

|

Sunday, 8 July, 2012

|

Posted In:

|

10 Comments

Partea a cincea. Tehnica

Tactica se sfârşeşte acolo unde nu există suficientă tehnică.
Scopul principal al pregătirii tehnice este acela de a asigura jucătorului cunoștiințele necesare şi baza practică pentru controlul şi jucarea mingii cu suprafeţele corpului permise de regulament.

Aspecte de urmărit pentru îmbunătăţirea tehnicii la nivelul juniorilor mici:
-coordonare;
-echilibru;
-viziune de joc:  >spaţiu  >timp  >opoziţie fizică;
-gesturi tehnice;
-flexibilitate (musculară);
-elasticitate (articulaţii).

Sunt importante de urmărit cu atenţie calităţile motrice de bază:
-coordonare;
-echilibru;
-flexibilitate;
-elasticitate.

Viziune de joc
Orientare în spaţiu în funcţie de :
-minge;
-adversar;
-coechipier.

Orientare în timp:
În funcţie de timpul de care dispune sau de viteza jocului, sportivul trebuie să se adapteze:
-ritmului de joc;
-schimbărilor frecvente ale ritmului de joc.

Opoziţie fizică
Protejarea mingii de adversar folosind propriul corp.

Pentru a putea corecta gesturile tehnice trebuie în primul rând să le cunoaştem şi să ştim să le explicăm. Aspecte de corectat:
-viziunea periferică;
-controlul permanent al balonului-atacarea mingii şi nu aşteptarea ei;
-acoperirea mingii (locul de contact şi partea corpului care trebuie folosită)
-calcularea traictoriei mingii.

Important! E nevoie de un număr foarte mare de repetări ale gesturilor tehnice (niciodată nu sunt suficiente) pentru obţinerea unui automatism. Pentru a evita monotonia e recomandabil schimbarea exerciţiilor.
Recomandare – Nu este utilă specializarea jucătorilor de la o vârstă fragedă, ei trebuie rulaţi pe mai multe posturi (inclusiv portar).

Baza tuturor gesturilor tehnice este alcătuită din:
-control (include driblingul nu numai preluarea);
-pasă;
-şut.

Clasificarea gesturilor tehnice individuale
Ofensive:
-preluare;
-dribling;
-fentă (din corp);
-conducere;
-lovitură de cap;
-şut.
Defensive:
-deposedare;
-dublaj;
-degajare;
-interceptare (simţ al anticipaţiei).

Gesturi tehnice colective
-pasă (include centrarea);
-ieşirea la ofside;
-acţiuni combinate (învăluiri, un-doiuri etc.)

Factori de progresie tehnică

1.Creşterea dificultăţii:
-reducerea spaţiului;
-mai multă opoziţie;
-mai multă complexitate.
Caz practic simplu: măgăruş (toată lumea cunoaşte jocul) – patru copii pasează mingea, unul încearcă s-o recupereze la mijloc.
-reducerea spaţiului – restrângem suprafaţă dedicată iniţial jocului.
-mai multă opoziţie – mai introducem un jucător care să încerce recuperarea balonului
-mai mult complexitate – introducem o regulă care să reducă numărul maxim de atingeri a mingii la două, sau din contră, obligăm fiecare jucător să atingă mingea de cel puţin două ori.

2. Creşterea vitezei:
-a mingii;
-a jucătorului.

3. Creşterea intensităţii
Exemplu: folosirea controlului orientat. În general jucătorii trebuie să preia mingea şi s-o conducă sau trimită în direcţia opusă locului de unde a venit, pentru că teoretic, acolo există aglomeraţie.

Notă: Acest curs a fost transpunerea teoretică a celei mai complicate şi puţin apreciate părți din munca unui antrenor de juniori. Să iei pe fiecare în parte, să-i explici cum trebuie să execute gesturile tehnice, cum trebuie să le corecteze… e o muncă solicitantă care pune de multe ori la încercare răbdarea, atenţia şi mai ales înfruntarea propriilor slăbiciuni ale acestor formatori (nu toţi antrenorii de copii au fost fotbalişti de înalt nivel, asta diminuând din posibilităţile de a oferi exemple prin execuţîi proprii). Talentat sau nu, pentru a ajunge un fotbalist profesionist, în zilele noastre e nevoie de foarte multă practică a gesturilor tehnice. De acest lucru trebuie să fim conştienţi cu toţii. Dovada cea mai bună în acest sens sunt declarăţiile celor din staff-ul Barcelonei care spun clar, că atunci când evaluează un junior, nu iau aproape deloc în considerare călităţile sale fizice, ci aproape exclusiv pe cele tehnice.

Share This Article

Related News

About Author

b_o_g_d_a_n

(10) Readers Comments

 1. Retardila
  Sunday, 8 July, 2012 at 20:51

  Teoria si practica, cel putin teoretic nu au nimic in comun! Practic da..... Adevarul este ca echipa are nevoie de un antrenor! Si inca unul bun.....Andone e perfect pentru cateva etape de criza, dar eu nu-l vad sa aiba potenta construirii unei echipe performante, indiferent de "materia prima" pe care o are. Am fost plecat cateva zile din tara, nu am vazut decat repr. a 2-a de azi si am vazut cum isi arata valentele o echipa de amatori din Austria (copii motivati...ca poate-poate ii cumpara cineva din liga a 2-a austriaca) fata de "echipa" de ChL a Romaniei....si nu mi-a placut... Dar sa vedem primul meci cu "miza", asta in cazul in care vor fi cateva miisoare in joc la Supercupa! Dar eu sunt FOARTE pesimist.....trebe "musai" un antrenor!!!

  • b_o_g_d_a_n
   Sunday, 8 July, 2012 at 23:07

   Posibil ca motivatia tinerilor austrieci, comparativ cu cea a jucatorilor Clujului sa mai fi echilibrat raportul de forte. Legat de Andone, trebuie sa spun ca am fost intr-o oarecare masura dezamagit de rezultatele pe care le-a avut in urma cu doua sezoane la Dinamo. Il asteptasem cu mari sperante, dar singura sa lauda la sfarsit, a fost c-a condus echipa cu cele mai multe goluri din campionat. Ca o parere personala, desi nu vreau sa-mi bag nasul prea mult in bucataria altora, e ca Andone sufera putin de autosuficienta. L-am auzit de mai multe ori atentionandu-i pe altii sa nu-i dea lectii de antrenorat, pentru ca el are 20 de ani de experienta in aceasta meserie. Desigur are dreptate, ce nu inteleg eu totusi e regularitatea cu care repeta: stiu exact unde am gresit sau stim exact unde gresim...trebuie sa remediem (am redat cu aproximatie). Pe de o parte o astfel de atitudine constanta, denota increderea in propria capacitate de observatie, pe de alta parte, as spune ca prin repetare ne indica si o slabiciune in puterea de rezolvare a problemelor (nu e suficient sa le constati si intelegi). In concluzie, am o usoara temere ca Andone are o oarecare lipsa de deschidere pentru diversificarea metodelor de motivare si explicare a propriilor cerinte. Exemplu pentru a ma face inteles: nu e suficient sa le spui fundasilor centrali ca la mingile inalte trebuie sa se pozitioneze unul in spatele celuilat pentru a realiza o buna dublare, trebuie sa si realizezi un exercitiu la antrenament care sa regleze aceasta situatie- la ce distanta se pozitioneaza unul in spatele celuilalt, in functie de situatie cine face acest lucru etc. Desigur scriu la nivelul meu de intelegere si s-ar putea sa fiu destul de departe de adevaratele probleme ale antrenorului CFR-ului. Andone e unul din cei mai buni antrenori din Romania si va avea o buna posibilitate sa demonstreze acest lucru in viitorul imediat apropiat. Practic! :)

 2. mircea
  Sunday, 8 July, 2012 at 21:43

  vreau sa-l felicit pe domnul bogdan pt. ceea ce scrie aici dar cred ca jucatorii actuali de la cfr au cam lipsit de la aceste lectii despre fotbal si cred ca sunt cam repetenti cam cum sunt actualii elevi care si-au dat bac-ul anul asta (pe langa fenomen)avem nevoie de foarte multe lucruri pe langa antrenor ,cred eu si un om competent care sa transfere jucatorii (exclus muresan,zamfir )si sa nu mai faca atatea greseli menegeriale ,astia transfera o multime de petarde cu care semneaza pe 3-4 ani si numai dupa un retur deja nu stiu cum sa scape de ei.

 3. b_o_g_d_a_n
  Sunday, 8 July, 2012 at 23:20

  Transferurile, am spus intotdeauna, sunt o mica loterie. Fara ele insa, e aproape imposibil sa faci mare performanta. CFR-ul are unul dintre cele mai echilibrate si valoroase loturi de jucatori din Romania dupa parerea mea, lucrul acesta datorandu-se si celor care se ocupa de aceasta echipa. N-am idee cine e Zamfir, dar pe dl. Muresan chiar nu-l banuiesc sa urmareasca si sa evalueze fotbalisti (poate doar la pret sa aiba vreun cuvant). Oricum,sigur sunt si persoane(poate mai putin cunocute) care-si fac foarte bine treaba, altfel echipa n-ar fi avut rezultatele bune de pana acum. Imaginea stearsa din amicale tine mai mult de lipsa concentrarii datorate oboselii si a lipsei reglajelor plus numeroaselor experimente. Lucrurile se vor clarifica in oficiale.

 4. caneto
  Monday, 9 July, 2012 at 07:17

  Footballzz il da oficial, de ieri incepand, pe Rondon la CFR. De-acum avem trei de superMario in lot, tre’ sa batem tot ce prindem :)

  • james
   Monday, 9 July, 2012 at 12:54

   deocamdata nu e nimic oficial caneto...se pare ca cer putin cam mult pe Rondon...oricum, din spusele lui Muresan, castigam tot si daca nu se concretizeaza transferul vreunui atacant, ca doar "am dat aproape 60 de goluri sezonu trecut"... viitorul suna promitator:)

   • caneto
    Monday, 9 July, 2012 at 13:58

    Credeam ca astia de pe football.zz consemneaza doar transferuri certe, dar vad ca iar au dat rateu. Si pe M. Nicolae de la Dinamo il dau, de mai bine de o luna, transferat in Turcia la Sivasspor, cand colo se pregateste intens sa fure Supercupa, o proprietate de drept a clubului CFR :) Ii neobisnuit pentru noi ca pe site-ul oficial un club, Nacional Funchal, comenteaza un zvon: “08/07/2012 Anunt: Stiri Ciudate Având în vedere ştiri vin din partea publicului cu privire la un transfer de presupusa Mario jucător Rondon pentru un club românesc, CD Nacional prevede: 1 - Estranhamos ştiri, pentru că nu a existat nici un contact cu CD Nacional, pentru transferul jucătorului. 2 - jucătorul nu este de vânzare, şi, prin urmare, minim prevazut de CD Nacional, pentru un posibil transfer este de 4 milioane de euro.”

   • caneto
    Monday, 9 July, 2012 at 14:10

    Cine stie, daca Rondon vine in locul lui Weldon, poate are si el o clauza de reziliere in contractul cu portughezii, fix de 1 mil de euro :), asa ca cei de la Nacional fac gargara degeaba :)

    • james
     Monday, 9 July, 2012 at 14:55

     sau nu mai vedem niciun atacant... doar "am dat aproape 60 de goluri sezonu trecut".. avem cel mai bun lot... ce imi plac uneori remarcile astea..

  • b_o_g_d_a_n
   Monday, 9 July, 2012 at 16:07

   Cand am citit prima data Rondon am ramas uimit. M-am dus imediat cu gandul la cel de la Malaga. Chiar daca nu e vorba despre el, e cert ca CFR-ul are tinte destul de bune.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>