Thursday, Aug. 16, 2018

O sugestie

Written By:

|

Tuesday, 7 August, 2012

|

Posted In:

|

30 Comments

O sugestie

Eu n-am mai trecut demult pe la stadionul din Gruia. Mai precis, ultimul meci al CFR-ului urmărit pe viu a fost chiar primul meci de după promovarea din 2004, cel încheiat cu victoria împotriva Politehnicii Timișoara (2-1). Iată că au vâjâit în zbor 8 ani plini și o săptămână întreagă de atunci. Cum au fugit atât de repede anii? Probabil numai Usain Bolt știe…

Ei bine, de atunci văd în poze și în imagini video că stadionul Dr.Constantin Rădulescu a fost mărit, s-a construit o tribună nouă, s-a lărgit vitrina cu trofee și s-au plantat chiar și exponate în interior, s-au băgat o droaie de modernitățuri de nivel european în toate zonele, iar recent s-a tras și un gazon sân de pisicuță! Însă n-am o imagine foarte clară, nu ”văd” fiecare lucru la locul lui… se simte că-mi lipsește experiența vizuală directă. Cu riscul de a nu fi primul care vine cu această idee sau cu riscul de a mă face de rahao că de fapt avem așa ceva și nu știu eu, mă gândesc că ar fi un lucru încărcat de simbolistică și extrem de elegant, dacă s-ar investi într-o statuie a Doctorului Constantin Rădulescu! Nu știu exact care ar fi cel mai potrivit loc pentru expunere – geografia locului pare să difere mult față de cea din 2004 – dar ar fi o mare bucurie dacă s-ar găsi o poziție de prim-rang, în fața intrării principale. Nu cred că ar trebui să ne fie frică să-l lăsăm pe domnul Rădulescu afară, în stradă, pradă eventualilor vandali. Cine cunoaște cât de cât istoria fotbalului clujean și înfrățirea la sânge a acestui fotbal cu doctorul bucureștean, ar trebui să-și reprime orice idee nocivă, dacă nu are mintea putrezită. Nici varianta amplasării în interiorul perimetrului care-i poartă numele nu e ceva dezonorabil, ci dimpotrivă: ar fi mai aproape de locul unde și-a trăit o bună bucată din viață și căruia i-a oferit o altă bucată.

De un singur lucru nu mă îndoiesc: Dom’ Profesor o merită din plin! Ar fi simbolul și garanția legăturii indestructibile dintre trecut și viitor, trecând prin prezentul celui care-și trăiește acum în Gruia bucata de viață și-și donează acum porția de viață.

Știu că la CFR par mai urgente investițiile într-un playmaker și un al doilea atacant central de valoare apropiată lui Kapetanos sau chiar mai mare. Nu e grabă. Când se va putea și când vor fi bani. Dar nu-i așa că ar fi superb să putem sărbători victoriile viitoare alături de Doctorul Constantin Rădulescu?

Vă ofer modelul Southampton FC, unde am fotografiat intrarea principală a stadionului St.Mary, pentru că e primul stadion din Anglia unde am remarcat acest mod de elogiere a unei personalități din istoria clubului

În detaliu, statuia lui TED BATES (1918-2003), fost jucător, manager, director și președinte al lui Southampton FC. Ca să vă faceți o imagine despre cât de apreciat era acest om pe acele meleaguri, trebuie să vă spun care era porecla sa: Mister Southampton!

PS – Desigur, cei mai hâtri dintre cititori ar putea să-mi sară în cap și să-mi prezinte ironic ”modelul” Fulham FC, al cărui proprietar și-a plantat relativ recent un Michael Jackson în apropierea stadionului, dar eu zic să păstrăm acest exemplu pentru alte cluburi de la noi, pentru momentul când va deceda prin moarte devastatoare vreun manelist celebru… La CFR ar trebui să mergem numai și numai pe onoare. Mulțumesc!

Share This Article

Related News

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(30) Readers Comments

 1. Razvain
  Tuesday, 7 August, 2012 at 21:52

  Salut ideea, insa mi-e teama ca nu prea avem unde plasa o statuie a domnului Dr. Constantin Radulescu, doarece intrarea principala are acces direct la strada, nefiind niciun trotuar macar intre intrarea la stadion si strada. Eventual pe stadionul nou pe care sper ca ni-l vom construi in 6-7 ani :)

 2. lengyel_attila
  Tuesday, 7 August, 2012 at 22:12

  Absolut de acord cu tine ,dar daca sintem la capitolul remember, cred ca nu ar trebui sa-l uitam pe d-l Pista Nagy ,un om care si-a dedicat toata viata pt a creste viitori jucatori ceferisti.Nagy Pista prin dragostea lui pt copii,prin ambitia lui ,prin optimismul lui insuflat la nu mai stiu cite generatii de tineri ,Nagy Pista care a fost antrnor si la echipa mare in div A parca in sezonul 1973-1974 impreuna cu Ilie Iordache.Deci ideea ta cu Dr Radulescu este binevenita ,eu am venit numai cu aceeasta completare

  • CJ-07-CFR
   Tuesday, 7 August, 2012 at 22:19

   Foarte potrivită completarea. Mulțumesc!

 3. Dantesc
  Tuesday, 7 August, 2012 at 22:30

  Hmmmmm..... mi-ai dat o idee si uite asa mergem din idee in idee :) P.S. 07, mai rar om si ceferist ca tine, dar in orice caz revenind la ideea ta daca reusesc sa misc ceva rotite si sa o punem in practica la discursul de inaugurare e musai sa vii si tu

  • CJ-07-CFR
   Tuesday, 7 August, 2012 at 22:46

   Sigur că da! Ăl mai tare ceferist, care n-a mai fost pe stadion din 2004 (sau n-ai citit tot textul?)!... :)))))

   • Dantesc
    Tuesday, 7 August, 2012 at 22:54

    Nu l-am citit decat pe bucati ,partial color intre orele 20.00-22.00 :) ...si lasa modestia

 4. csaba
  Tuesday, 7 August, 2012 at 23:17

  eu nu am fost de trei ani si jumatate la stadion ptr ca nu mai stau de 23 de ani in Cluj.Vad toate meciurile CFR-ului pe internet live,deja mi-am luat liber ptr maine ca sa vad meciul.Din pacate din cauza decalajului de fus orar am probleme dar fac in asa fel incat sa nu pierd nici un meci.Eu m-am nascut in Cluj inclusiv bunicii mei,am copilarit pe str. Decebal linga gara. Tata m-a dus la primul meci,pe vremea aceea Cfr-ul juca pe stadionul municipal si de atunci tin cu cfr-ul.Asta a fost acum 43 de ani.tata saracul n-a mai apucat sa o vada pe Cfr campioana dar a auzit strigatele noastre de bucurie.Apropo de statuie eu le-as face la toti si aici ma gandesc in afara de Gusti la Szoke ,Lupu,Roman,Visan,Bacos,Moga,Rima(pop mihai)Vatafu,Penzes,Bretan,Nagel,Ciocan,Iepure,Taliba,etc. si lui Nasalean i-as face, atatea satisfacti si bucurii mi-au adus oameni astia in viata incat la toti le-as face statuie, si le-as pune in jurul stadionului.Va pup cu mult drag dragi Cfr-isti din Toronto.

  • isti33
   Wednesday, 8 August, 2012 at 11:55

   Csaba, unde ai crescut pe str. Decebal,sotia mea a stat pe Karl Marx 107, am locuit si eu cativa ani pe acolo, poate ne stim

 5. Flacara Visinie
  Wednesday, 8 August, 2012 at 01:00

  Cred că o idee bună ar fi să fie strânși niște bani din donații de la suporteri (cu condiția ca de acțiune să nu se ocupe un țepar). Un plan bun si o campanie de comunicare inteligentă ar face minuni. A doua idee ar fi ca inaugurarea statuii să se facă la finalul sezonului 2012/2013 când CFR va lua din nou campioinatul + cupa.

  • caneto
   Wednesday, 8 August, 2012 at 09:16

   Intrebarea este daca imbratiseaza clubul ideea, daca da, sa deschida un cont pentru donatiile suporterilor, nu este nevoie de un intermediar.

 6. otto
  Wednesday, 8 August, 2012 at 01:27

  ...si cand se vor realiza si amplasa toate aceste statui, sper sa fie bani pentru a ridica inca o statuie, turnata din metal pretios, pentru cel mai de succes capitan all time al CFR - C a d u - numit si "om cu sange rece", mercenar portughez, dar care trebuie sa admitem, ne-a adus atata bucurie in momente decisive :))

 7. fotbalfan
  Wednesday, 8 August, 2012 at 07:37

  cand pascani va face statuia doctorului radulescu va fi o zi buna pt club! pana atunci, hai sa trecem de slovan!

 8. caneto
  Wednesday, 8 August, 2012 at 09:18

  07, de nota10 ideea, meriti si tu o statuie pentru ea :)

 9. T-Bone
  Wednesday, 8 August, 2012 at 09:33

  Stiti unde putem amplasa statuia?La peluza lipsa dinspre Masinistilor.Nu cred ca mai construim o tribuna si am da o utilitate acelui spatiu gol unde sunt montate dale.Ar arata excelent o statuie de 4-5 metri inaltime(cu tot cu soclu).Deci, 07, idee buna.Cotizez cu 100 lei daca va fi cineva interesat de acest proiect.

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 8 August, 2012 at 11:54

   Chiar mă gândeam la zona aceea! Avantaje: statuia ar fi protejată și ar fi vizibilă și pe durata meciurilor, inclusiv la TV. Iar când în imagini apare o statuie, comentatorii sunt obligați, vrând-nevrând, să explice telespectatorilor ce reprezintă, și, prin asta, să recunoască și trecutul CFR-ului, nu numai prezentul (și viitorul).

 10. fotbalfan
  Wednesday, 8 August, 2012 at 09:35

  Şansele au rămas în continuare egale. Am muncit un an pentru a ajunge în grupe, ar fi păcat să nu mergem în play-off Ionuţ Rada, fundaş CFR Cluj ................. .............. ce face munca in strainatate din om! :)

 11. caneto
  Wednesday, 8 August, 2012 at 09:45

  Statuia lui Mister Southampton pare realizata din bronz. Pe-acolo n-avem conationali specializati in colectarea de deseuri din metale feroase si neferoase? :) Daca bine imi aduc aminte, la Arad, acum cativa ani, a disparut mingea de la statuia lui Petschovsky :)

 12. Clujeano
  Wednesday, 8 August, 2012 at 10:19

  Va avea in scurt timp Ricardo CADU! Asa cum Thierry Henry are una in fata stadionului lui Arsenal (desi nu a murit, desi mai joaca si desi nu e englez! ce dovada mai mare de respect exista?!). Zic ca ar trebui si noi sa-l cinsitim asa pe cel mai mare jucator din istoria clubului!

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 8 August, 2012 at 11:59

   Cadu trebuie să mai ”confirme” încă vreo 30 ani, dacă se poate! :) Dacă Semedo a ratat ocazia să ajungă primul președinte de culoare la CFR și, prin asta, orice șansă la statuie, cred că pe Cadu o să-l vedem și în lojă, după ce termină cu fotbalul. PS - În privat, niște șmecherași ziceau că lui Cadu i s-ar potrivi mai degrabă 2 statui în vale: una pe Ion Moina și una pe Arena Cluj... :)

 13. nea_silica_MS
  Wednesday, 8 August, 2012 at 10:53

  Daca nu exista suficient loc pentru statui, restul celor mentionati ar putea primi plachete-basoreliefuri, care sa fie puse pe zidurile stadionului (un fel de wall of fame). Costurile ar fi suportabile (poate -partial - de catre noi) si asa ar afla si cei tineri crampeie din istoria clubului.

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 8 August, 2012 at 12:01

   Corect! Așa se rezolvă și lipsa spațiului. Însă aceste plachete/basoreliefuri NU pot fi expuse la exterior, pentru că se vor alege cu siguranță cu graffiti!

 14. kiruj
  Wednesday, 8 August, 2012 at 11:03

  poate fi şi un fel de "arc de triumf", cu 6-7 personaje, aşezate în semicerc (="arc"), la mijloc -evident- Dr.Rădulescu. Personaje / legende se mai găsesc, Ţegean, Adam, fraţii Bretan, etc., şi nu numai jucători. Măcar am avea şi noi un Arc de Triumf, ca prietenii noştrii din sud...

 15. dan.f
  Wednesday, 8 August, 2012 at 11:42

  Super idee, 07! Dar ce ne facem cu cei care "vin tare" din urma pentru a prinde un loc pe piedestal in fata stadionului: Ando, Cadu, poate I. Muresan etc? Cred ca generatiilor urmatoare li se va parea oarecum bizar ca langa statuia "veche" a doctorului Radulescu sa nu se regaseasca si cateva "mai noi" ale unor eroi care au umplut vitrina clubului de trofee...

 16. alex
  Wednesday, 8 August, 2012 at 11:51

  ideea cu amplasarea pe locul peluzei lipsa mi se pare cea mai buna , insa sunt de parere ca ar trebui consultat si un arhitect sa ne dea ceva idei... ar arata stupid sa punem o statuie singuratica in acel loc , eventual incadrata de ceva. In rest nu cred ca se poate gasi alt loc , deoarece totul e destul de inghesuit. Odata aprobata locatia ne putem gandi si la finantare...

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 8 August, 2012 at 12:08

   Așa e. În plus, e nevoia și de un sculptor cu suflet ceferist. Dacă iese ceva precum statuia lui Traian, în lupa goală și cu lupul în brațe, o să mă blesteme tot Clujul pentru idee... :) Cred că se înțelege de la sine că amplasamentul ar trebui să ofere și acces vizitatorilor, pentru că ar fi un obiectiv cuprins în programul vizitelor pe stadion.

 17. halley
  Wednesday, 8 August, 2012 at 16:26

  M-am gandit ca poate-i facem o statuie si lui Arpi sau mai bine Muresan... :))))))) Glumesc, idee buna, ma bag si eu la finantare !

 18. ulise
  Wednesday, 8 August, 2012 at 20:47

  Kap-Kape si gooooooooooooool! Golul necesar. Joc insa slabut.

 19. Janos
  Wednesday, 8 August, 2012 at 20:53

  Forza CFR ! Transmisiune - de kkt. Comentariul meciului - de kkt. Mai avem de rezistat 45 de minute (atat noi cat si jucatorii) si apoi, in etapele superioare, poate vor transmite meciurile niste unii putin mai profesionisti.

  • ukeokecsuku
   Wednesday, 8 August, 2012 at 22:39

   Mai are Paszkany de băgat bani pt transmisia unui meci de calitate, dar se pare ca a fost și retransmisie. Comentatorii cam slăbuțe, dar îi prefer pe ei în loc de "specialistii" din sud alde Mironica și alții, cel puțin au comentat cu patos :) Chiar acum au luat Vasluienii al 2-ea gol în 5 minute de la Kuyt.... sincer Îmi pare rău pt ei, se pare ca Porumbei si-a făcut un obicei frumos, după "cadourile" ce le-a dat CFR-ului, acum se pune capra și Turcilor. Așa ne_am făcut śogori cu turcii.....

 20. ukeokecsuku
  Wednesday, 8 August, 2012 at 21:59

  Mă așteptam la un joc mai consistent al CFR-ului cu mai puține pase greșite. Golurile s+au păstrat la final, sa fim noi uzi leoarca. Felicitări CFR pt. victorie (calificare) și felicitări Felgueiras fără de care nu ajungeam aici.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>