Thursday, Jul. 19, 2018

Egali cu MU la notele acordate de experții UEFA! De ce am pierdut?

Written By:

|

Saturday, 6 October, 2012

|

Posted In:

|

6 Comments

Egali cu MU la notele acordate de experții UEFA! De ce am pierdut?

Din punctul meu de vedere meciul a fost corect abordat. Joc închis, cu mulți jucători în spatele mingii, iar când MU avansează excesiv, contră hotărâtă și, mai ales, rapidă, care să-i descumpănească și să-i pună la respect câte un pic, măcar pentru un timp, cât să respire defensiva. S-a văzut, până la accidentarea lui Sougou, cum contrele i-au pus la respect. 1-0 rapid, mult mai rapid decât a crezut fălcosul că se poate. Pregătise bine meciul, dar nu chiar așa de bine. Continuarea? Ando, total lipsit de experiență în competiție, și-a pierdut capul în momentul accidentării lui Sougou. Cine l-a urmărit pe margine i-a văzut lesne surescitarea; ca și consecință… a făcut cea mai idioată schimbare posibilă. Argumentele vin din două direcții: 1) singurul lucru inadmisibil din punct de vedere tactic era pierderea vitezei; 2) mecanismul în zona centrală se rodase, începuse să meargă (atât Aguirregaray cât și Mureșan, dar și fundașii își intraseră în rol și-și creaseră relațiile de joc specifice meciului), introducerea lui Aberto presupunea o schimbare de registru, de roluri. Stabilirea unor noi relații era mult mai dificilă. Presiunea lui MU era mult mai mare, ei nu mai aveau nevoie de tatonarea inițială. A fost ca și când ai fi pus o mașină aflată în rodaj să concureze cu una care avea deja 20.000 km la bord.

Schimbarea nu numai că nu a rezolvat problema Sougou, adică pierderea vitezei, dar a perturbat și mecanismul defensiv. Nu întâmplător a venit repejor golul egalizator (lăsăm la o parte deciziile mai mult decât discutabile: Cadu nu a faultat și Van Persie era în offside; reluările văzute de zeci de ori m-au convins, în pofida unghiului prost de filmare). Important rămâne că, la modul în care ne apăram, Cadu nu trebuia să ajungă  în zona respectivă. Perturbarea mecanismului l-a împins acolo. Aguirregaray încă nu-și intrase cu adevărat în noul rol, nu stabilise colaborarea cu Ivo. Mai mult, schimbarea a scurtat atât de mult echipa încât ne făcea imposibilă tranziția, despachetarea din modulul defensiv. Cum nu aveam jucător avansat nici în banda stângă, nici în cea dreaptă, jucătorii noștri de la recuperare, în special Alberto, erau obligați la pasă scurtă sau degajare la întâmplare. Pasa scurtă era greu de reușit datorită densității mari create de MU în zona mediană. Așa că partitura noastră fără nici un virtuoz pentru fugă era sortită indubitabil eșecului. Pe MU îi puteai ține în frâu doar prin amenințarea vitezei, mai ales după cursa letală a lui Sougou. Când s-au prins că nu mai avem, ne-au călărit metodic.

Colac peste pupăză a venit indisponibilitatea lui Kapetanos. Oare ce schimbare putea face viața mai ușoară oamenilor lui Ferguson? Evident Bjelanović, parcă încă un supliment de lentoare, o schimbare care ne-a ținut în inferioritate în continuare. Omul știe să facă ceva foarte bine, să joace rolul de pivot. Jocul a căpătat o altă față, mingi aruncate pe croat și atât, nimeni nu venea să fructifice devierile. Târziu, tare târziu, intră vitezistul, jocul se schimbă, apar și acțiunile noastre, MU simte o presiune descumpănitoare, dovada, degajările disperate fără țintă. Parcă brusc s-ar fi schimbat tricourile. Evident nu se putea juca tot meciul în acel mod. Nu aveam suflu pentru așa ceva. Putem trage însă concluzia că amenințând constant cu raiduri rapide mai puteam înscrie. Dovadă stau și notele obținute de jucătorii defensivi ai lui Ferguson, toate mici. Normale pentru o apărare lentă și ușor de surprins, păcat că nu a avut cine să o facă. Cine putea a așteptat pe bancă sau a privit din tribună. Surprinde că Andone  a clacat la unul din punctele lui forte, iscusința la schimbări. Probabil că moralul neadecvat unei astfel de competiții, neexersat la nivelul înalt al competițiilor europene, lipsa de maturitate competițională, l-au făcut să trăiască cu o frică paralizantă meciul. A fost o bornă, vor urma altele și… sunt convins că Ando a parcurs un pas, a simțit că se poate mai mult. Că CL e o competiție în care joci cu curaj și nu una pentru care te pregătești an de an. Deșteptarea, Ando, ești în UEFA CL!

Iată notele acordate de experții UEFA jucătorilor ambelor echipe. Veți constata că suntem aproape egali cu MU:

Robin van Persie 8,3; Wayne Rooney 7,3; David de Gea 6,7; Darren Fletcher 6,3; Rio Ferdinand 6; Tom Cleverley 5,7; Anderson 5,7; Rafael 5,7; Jonny Evans 5,7; Danny Welbeck 5,5; Scott Wootton 5,5; Javier Hernández 5,3; Patrice Evra 5,3.  MEDIE 6,07

Pantelis Kapetanos 7; Modou Sougou 6,8; Matías Aguirregaray 6,8; Rafael Bastos 6,8; Camora 6,5; Gabriel Mureşan 6; Ivo Pinto 5,8; Cadú 5,8; Mário Felgueiras 5,5; Luís Alberto 5,3; László Sepsi 5,3; Viorel Nicoară 5; Saša Bjelanović 5; Ionuţ Rada 5; MEDIE 5,9 ; Medie prim unsprăzece – 6,12

Diferențele minore nu fac, din punctul meu de vedere, decât să arate cât de aproape am fost de un rezultat favorabil, unul care ar fi cântărit enorm în economia grupei, constrângând MU să joace la victorie cu adversarele noastre directe. E de semnalat că media titularilor a fost mai mare decât media obținută de MU. Descoperim astfel cât de mult a contat pierderea lui Sougou, dar și cât de neinspirat ne-a fost antrenorul. Sper că vor înțelege și cei care cântă ca într-un cor al surzilor orbi cât de aproape am fost de o performanță. Sper că vor înțelege că o echipă mare crește din curaj și victorii, nu din frică și înfrângeri, dar că, vrând nevrând, mai e un dar, cei puternici, cei dornici de măreție învață din înfrângeri. Sper că am învățat toți, de la fanul umil, la finanțator, de la comentator, la președinte, de la jucător la antrenor.

Tot răul spre bine. Cred că înfrângerea ne dă temei să ne așteptăm la victorie cu Steaua. Ando a fost ambiționat suplimentar, băieții la fel. Și mai e ceva: când Van Persie are nevoie de mult noroc ca să dea gol, la ce ne putem aștepta de la Nicolici, Rusescu sau Roha? Cred că doar la rămânerea în anonimat.

Share This Article

Related News

Dacă e vineri, batem la Mureş!
S-a rezolvat, nu se poate…
Cum am coborât neplanificat din deal la stână [CFR - Astra 1-1]

About Author

admin

(6) Readers Comments

 1. ulise
  Saturday, 6 October, 2012 at 07:31

  Interesante note. Geniul si norocul lui VanPersie par a fi fost decisive. Ando mi s-a parut curajos cu Aquirregaray jucat mijlocas defensiv (si a procedat bine, Matias avea si joc artagos pe faza defensiva si incerca sa combine pe faza de constructie). Mai apoi a mutat prudent, din pacate Alberto a fost foarte sters, departe de jocul solid de la Braga. Infrangerea se citea pe chipul lui Ando dupa dublul impact: accidentare Sougou si gol norocos ManU. Iesirea lui Kape a mai stins un motor. Bastos si-a dorit mult, dar presiunea l-a facut neinspirat, pana si fazele fixe le-a executat gresit. Asta a fost. Sper ca a invatat din erori. Si mai sper sa depasim blestemul accidentarilor.

 2. Virgil
  Saturday, 6 October, 2012 at 08:48

  Notele reflecta obiectiv evolutia jucatorilor. Insa ramane subiectiv gradul de implicare in joc. Eu raman la ideea ca MU a jucat maxim 30% din capacitatea de joc aratata in campionatul englez. Oricat veti bate apa in piua eu raman la convingerea ca nu avem valoare de CL chiar daca mi-o doresc din tot sufletul.

 3. Cata
  Saturday, 6 October, 2012 at 09:41

  Andone nu putea sa riste sa-l bage pe Nicoara pe dreapta inca din minutul 30, pentru ca nu e partea lui, si n-a jucat niciodata acolo. Putea sa faca greseli mari si multe, asa ca mi s-a parut normal sa-l puna pe Aguirregaray in locul lui Sougou. Nu conteaza daca Nicoara a avut o actiune reusita sau doua pe partea aia, pentru ca acestea au avut loc atunci cand Manchester s-a retras si ne-a lasat intentionat sa atacam, pentru ca n-au vrut pur si simplu sa se consume prea mult pentru meciul asta. Aici e explicatia. Nu am prins noi mai mult curaj la sfarsit, ci ne-au lasat ei sa avansam. Atat! Ca era Nicoara acolo din minutul 30 sau nu, tot aia era, pentru ca MU ne-au lasat sa ne mai jucam si noi cu mingea doar dupa ce au avut avantaj pe tabela. Daca n-ar fi dat golul 2 asa de repede, fiti siguri ca nu am fi pupat noi mingea pana cand nu ar fi inscris ei, chiar daca ar fi fost in minutul 92. Nu sunt fatalist, dar a fost evident ca MU puteau sa tot preseze pana cand dadeau cate goluri voiau ei. E irelevant ca golurile au fost norocoase, pentru ca oricum veneau.

  • fotbalfan
   Saturday, 6 October, 2012 at 11:37

   corect ce zici tu insa nu ti-a ifi dorit si tu ca nicoara sa fie pe teren macar vreo 15 minute ?

   • Cata
    Saturday, 6 October, 2012 at 11:50

    Eu l-as fi vrut pe Nicoara, dar pe partea dreapta, in locul lui Camora, si pe Camora fundas, in locul lui Sepsi. Aici cred ca a fost greseala mare a lui Andone, ca a bagat 2 fundasi pe banda stanga, desi MU au atacat doar pe centru. Trebuia ori Nicoara ori Valente acolo, si altfel am fi discutat.

  • kiruj
   Saturday, 6 October, 2012 at 12:16

   de acord cu tine. tot timpul meciului am avut această senzaţie că MU bagă strictul necesar pt victorie. În rest, discuţiile sunt bune, totuşi, nu ajungi "mai sus", dacă nu faci analize serioase şi nu ai spirit autocritic (mă refer în primul rând la Ando, care -totuşi- nu a greşit chiar aşa de mult , a fost prins în "opsaid" de accidentarea lui Sougou, fără un plan-B corespunzător).

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>