Thursday, Jun. 21, 2018

CFR America de Sud

Written By:

|

Saturday, 13 October, 2012

|

Posted In:

|

28 Comments

CFR America de Sud

CD Universidad Católica (Chile)

De voie, de nevoie, Sixto Peralta (33 ani) a dat echipamentul european alb-vișiniu Joma pe cel sud-american alb-albastru Puma (nr.8). Jucând pe un post mai avansat decât la CFR, degrevat în mare măsură de sarcinile defensive, Sixto a reușit o performanță notabilă, marcând 3 goluri în cele 9 partide de campionat în care a evoluat. Ultima dată a reușit să înscrie acum o săptămână, când a deschis scorul într-u meci care se termina cu o victorie în deplasarea de la La Serena (1-3).

Pentru echipa chiliană evoluează sub formă de reîmprumut (de la FC Porto) și un alt fotbalist trecut pe la CFR – din păcate doar meteoric – Tomás Costa (27 ani). Și Costa are tot 9 meciuri la activ în campionat, dar fără gol marcat.

Universidad Católica se situează pe locul 7 în clasamentul Primera División de Chile.

Rampla Juniors FC (Uruguay)

Lui Darío Flores (28 ani) – jucător care, să nu uităm, a marcat un gol Stelei!nu pare să-i fi priit despărțirea de CFR, din urmă cu 2 sezoane. După un împrumut de un sezon la Racing Club de Montevideo, fundașul central (mijlocașul defensiv) a fost cedat la CD Palestino (Chile), iar acum a aterizat în Segunda División Profesional din Uruguay, la o echipă retrogradată din prima divizie. Din cauza unor probleme organizatorice, competiția încă n-a debutat. Darío Flores este chemat să pună umărul la efortul de promovare în prima divizie, după un sezon în care cei de la Rampla se așteaptă la „lacrimi, umilință, muncă și sacrificiu” pentru atingerea obiectivului.

Club Atlético Huracán (Argentina)

Christian Sánchez Prette (27 ani) este, cu siguranță, unul dintre mijlocașii în care ne-am pus mari speranțe la semnarea contractului cu CFR (să nu uităm că a primit numărul 11, cel puțin din punct de vedere psihologic un tricou de titular!). Ceva n-a mers, din păcate, și argentinianul n-a reușit să se adapteze și să confirme în Gruia. Adus în 2008 (700.000 euro?), de la CA Huracán (115 meciuri/13 goluri în 4 sezoane și jumătate!) în perioada în care fotbaliștii ori jucau bine din prima la CFR, ori erau trecuți pe margine și chemat ”next”, Prette n-a beneficiat de șanse decât un tur de campionat. Mai precis, șansa a… 2 partide de campionat! În iarnă a urmat o serie de împrumuturi ale mijlocașului în Argentina (Estudiantes de La Plata, Newell’s Old Boys, Argentinos Juniors) sau Ecuador (Barcelona SC Guayaquil). Se poate spune că Prette s-a readaptat cu ușurință fotbalului din America de Sud, pentru că n-a frecat nici banca de rezerve, nici scaunele de plastic din tribune la cele patru echipe enumerate: 48 partide/2 goluri. Cariera fotbalistică în Europa transilvăneană era însă un capitol încheiat aproape fără să înceapă pentru argentinian, în 2011 fiind cedat definitiv la echipa de la care fusese achiziționat, CA Huracán, în Primera B Nacional.

În actualul sezon, echipa lui Prette nu se descurcă prea onorabil în a doua divizie argentiniană, ocupând locul al 17-lea din 20 echipe. Față de sezonul trecut, Prette nu mai pare un jucător de bază, nefiind inclus în primul 11 la debutul sezonului. Ulterior, se pare că antrenorul a fost nevoit să apeleze la Prette, care a prins un tricou de titular în 4 din cele 9 etape disputate.

Independiente Rivadavia (Argentina)

De Cristian Fabbiani (29 ani) își aduc cu siguranță aminte toți ceferiștii născuți până în anul 2008. Eu îl includ fără ezitare în Top 3 atacanți ai CFR-ului din era Paszkany-Mureșan și încă nu m-am gândit care ar fi ceilalți doi… Dacă Dobrin n-a jucat în Mexic ’70, Fabbiani n-a jucat în „finala” de pe „Ion Moina”, care a adus primul titlu de campioană în deal. Știți deja poveștile, povestirile și baladele cu Fabbiani, nu le mai repet. Poate o să ni le mai spună odată Andone, la bătrânețe. Atacantul a plecat din Gruia după prima etapă a campionatului următor, în care a marcat ultimul gol pentru CFR (CS Otopeni – CFR 0-4) dintr-o serie de 11 în 29 partide de Liga 1, lăsându-i amintiri de neuitat până și masivului Dorin Goian.

Fabbiani a avut un traseu destul de asemănător cu cel al lui Prette. Împrumutat inițial în Argentina natală (Newell’s Old Boys, River Plate – echipa de suflet), nici Fabbiani nu s-a mai întors la CFR, fiind cedat definitiv la CA All Boys, în 2010. Din 2011 evoluează la Independiente Rivadavia, în Primera B Nacional, devenind un „lepros” alb-albastru. Din fotbalistul cu o cotă de 3 milioane de euro, s-a devalorizat cam la o jumătate de milion.

Mărturisesc că nu mi-e deloc clar dacă Fabbiani chiar mai este jucător de fotbal sau doar o fantomă în lotul echipei argentiniene. Nu a figurat nici măcar pe banca de rezerve în cele 9 etape scurse (accidentat încă de la începutul anului, operat și aflat în recuperare prelungită). Unele surse susțin că lui Fabbiani i s-ar fi încercat întreruperea contractului. Până una alta, Fabbiani se pare că încă mai ”dă bine” la TV: video

Oricum, Independiente se descurcă de minune și fără ”El Ogro”. Surprinzător, echipa din Mendoza (care are doar 5 sezoane de prima divizie în istoria de 99 ani) ocupă prima poziție în clasament, fiind singura echipă fără înfrângere.

Argentinos Juniors (Argentina)

Pentru Gustavo Oberman (27 ani), minietapa CFR Cluj (5 meciuri în 2008) probabil reprezintă o experiență (mai degrabă un eșec) deja uitată. De la Argentinos Juniors l-am adus, cu pompă și mari speranțe, la Argentinos Junior s-a reîntors în cele din urmă, unde se pare că-i era locul. Deși la echipa argentiniană poartă tricoul cu numărul 10, nu cred că a rămas cineva cu iluzia că putea ajunge și la CFR acel număr 10 de bază atât de căutat. Deși a prins câteva sezoane bune la Argentinos și a purtat și banderola de căpitan, Oberman are un minus destul de serios pentru un mijlocaș ofensiv: nu se prea lipește de gol (doar 3 goluri în ultimele 85 partide de campionat)! În actualul sezon, Oberman a prins doar 2 partide integrale și a mai jucat în alte 4 meciuri. O fi un semn că steaua lui apune încetișor și în Argentina sau doar efectul unei accidentări din primăvară (când era încurajat de suporteri cu: ”Fuerza Cachete! Fuerza Campeon! Te necesitamos!”)? Rămâne de văzut…

După 10 etape, Argentinos Juniors ocupă poziția a 12-a din 20 în clasamentul Primera División.

Deportes Antofagasta (Chile)

Aici îl regăsim pe atacantul Diego Ruiz (31 ani), din ianuarie 2012. Se făceau 4 ani de când era prezentat la CFR, alături de argentinienii Peralta și Dubarbier. Trecut prin campionatele a 6 țări, argentiniano-germanul e la cea de a treia echipă chiliană din carieră. Chiar dacă nu este atacantul pe care se bazează cel mai tare antrenorul, Ruiz încă se mai lipește de gol, reușind să înscrie 3 din cele 20 goluri ale chilienilor.

După 13 etape, Antofagasta ocupă un onorabil loc 10 din 18 în Campeonato Petrobras (prima divizie din Chile), în fața unor echipe mult mai cunoscute și mai bine cotate.

Oriente Petrolero (Bolivia)

Gualberto Mojica (28 ani) e un caz aparte. Spre deosebire de alți sud-americani aduși cu surle+trâmbițe și plecați în tăcere, despre Mojica nu se poate spune că nu și-a etalat calitățile la CFR! Din păcate, fiind jucător de echipă națională a Boliviei (a adunat 15 prezențe, dintre care 10 exact în 2007), tot ce a putut arăta mijlocașul la Cluj a fost o variantă demo. Mult mai multe ore a petrecut în avioanele ce legau Bolivia de Europa, decât pe teren, în tricoul CFR-ului. Recomandat de o prestație excelentă la Blooming (101 meciuri/31 goluri), Mojica a prins 11 meciuri la CFR în sezonul 2006-2007, dar n-a reușit să marcheze. În cele din urmă s-a produs despărțirea așteptată și Mojica s-a reîntors în țara sa, continuând să-și vadă de fotbal. În următoarele 4 sezoane după întoarcerea în Bolivia, Mojica a adunat un număr considerabil de jocuri în prima divizie – 121, marcând și o remorcă de goluri – 32. Sezonul 2011-2012 la Oriente Petrolero a fost de excepție: 31 partide, 20 goluri!

Se poate spune că, din cauza unei conjuncturi nefavorabile, CFR a pierdut în Mojica un potențial mijlocaș de bază. E posibil ca transferul bolivianului să fi fost și o învățătură de minte pentru sistemul de transfer gândit de șefii CFR-ului, deoarece nu țin minte să se mai fi repetat de atunci această problemă. Doar Aguirregaray ar putea reedita traseul lui Mojica. Chiar dacă uruguayanul e încă departe de un post de titular în naționala țării sale, dacă va continua cu evoluțiile bune de până acum, „riscă” să fie selecționat mereu în lot.

După 11 partide disputate, Oriente Petrolero ocupă doar poziția a 7-a din 12 echipe în  Liga de Fútbol Profesional Boliviano, „grație” a nu mai puțin de 8 rezultate de egalitate. Iată cum poți deschide a doua jumătate a clasamentului cu o singură înfrângere înregistrată, în timp ce liderul are deja 3!

***

Categoria „meteoriți”:

Deportes Tolima (Columbia) – Paolo Frangipane (33 ani)

CA Bella Vista (Uruguay) – Agustín Viana (29 ani)

CD Cobresal (Chile) – Miguel Ángel Cuéllar (30 ani)

EC Cruzeiro (Brazilia) – Anselmo Ramon (24 ani)

Notă: au fost trecuți în revistă numai foștii jucători ai CFR-ului care activează în prezent la echipe de pe continentul sud-american.

Share This Article

Related News

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(28) Readers Comments

 1. Flacara Visinie
  Saturday, 13 October, 2012 at 20:08

  Esti fenomenal! Cred ca ar trebui sa fii numit documentaristul si statisticianul oficial al tribunei. E o placere sa te citesc.

  • Nea_Silica_MS
   Saturday, 13 October, 2012 at 21:36

   Hear! Hear!

 2. caneto
  Saturday, 13 October, 2012 at 20:52

  07, te-ai apucat sa bagi brisca in inima oamenilor :) Mi s-a facut tare dor de Peralta si Fabbiani. Relativ recent, prin primavara, Peralta spunea intr-un interviu ca prietenii de-acasa s-au minunat cand le-a spus pe ce post joaca la CFR. Uite, stie si cu golul :) Footballzz zice ca Prette a fost cedat definitiv de la CFR fix acum 9 zile, in 04.10.2012 :) Si apropos de sud-americani, tot astia de la footballzz o tin pe-a lor ca CFR l-a transferat pe fundasul brazilian Clayton de la Bari.

 3. kiruj
  Saturday, 13 October, 2012 at 22:59

  mi-a plăcut acest "remake", Peralta a fost de departe cel mai bun mijlocaş al CFR-ului în era nouă. Era simpatic şi ca om. Nici acum nu înţeleg de ce l-a mazilit Mandorlini înainte de CL din toamna lui 2010 de n-a ajuns nici pe listă şi se antrena prin parcuri. Bun , să zicem că era incompatibil cu strategia lui vizavi de defensivă (aici jos pălăria, Mandorlini!), dar nici aşa...Cârţu l-a repus în drepturi, parcă, dar în CL era târziu... Apoi anii s-au adunat...A dispărut de la noi discret, un adevărat gentleman, merita mai mult, ca şi Tony...La acest aspect mai trebuie să lucreze conducerea, poate şi noi...

  • CJ-07-CFR
   Saturday, 13 October, 2012 at 23:24

   Nu cred că greșesc dacă încerc să restabilesc un adevăr istoric. Peralta nu a ajuns să se antreneze prin parcuri datorită lui Mandorlini! Dar datorită antrenamentului prin parcuri n-a mai intrat pe lista de CL a lui Mandorlini. Nici Mando n-a mai intrat, de altfel...

   • kiruj
    Saturday, 13 October, 2012 at 23:45

    atunci cum era de fapt ? Chiar mă interesează, se pare că am fost "dezinformat"...

    • CJ-07-CFR
     Sunday, 14 October, 2012 at 01:20

     Sindromul „salariului mărișor”. Erau două rezolvări: ori găsește o altă echipă, ori acceptă reducerea salariului. Dacă bine rețin - dacă nu, rog pe cei care știu mai bine să mă corecteze - Peralta a acceptat reducerea salariului. Însă nefiind inclus în programul de pregătire al lotului, Mandorlini nu avea cum să conteze pe el. Ulterior, când a fost clar că va continua la CFR, a revenit la antrenamente și a prins echipa.

     • kiruj
      Sunday, 14 October, 2012 at 08:24

      Corect, aşa era, Dinule, precizare importantă. Oricum , păcat de el...Dintre cei prezentaţi de tine mi-a mai plăcut de Tomas Costa. HAI CFR !!

     • caneto
      Sunday, 14 October, 2012 at 12:03

      Nu cred ca antrenorul (Mandorlini sau altul) are ultimul cuvant in stabilirea listelor de jucatori transmise la UEFA. Au mai fost si alti jucatori, abia transferati, fara jocuri in picioare, dar pusi pe lista.

 4. Dantesc
  Sunday, 14 October, 2012 at 00:25

  Cum iti spuneam,nu risipesti timpul nimanui...

 5. kiruj
  Sunday, 14 October, 2012 at 08:21

  !!! PUTEŢI DA NOTE PT. MECIUL CU RAPID DIN DEPLASARE (ET6, 3-2 PT.RAPID) PÂNĂ MÂINE DIMINEAŢA (ORA 8.00), S-A REACTUALIZAT ŞI TABELUL . MÂINE DE LA ORA 8.00 URMEAZĂ ET.7, CFR - PETROLUL 2-2 !!!

 6. Retardila
  Sunday, 14 October, 2012 at 10:41

  Intrebare inainte de mic dejun: Oare turcii "stie" ca tzeferu' e echipa ungureasca? Ar trebui informati, nu cumva Galata sa vrea razbunare :))

  • CJ-07-CFR
   Sunday, 14 October, 2012 at 11:53

   Domnu' Retardilă, dacă Galata Serai (nu-i greșit scris!) nu știe, atunci cine? Galata Serai a aflat prima (sau poate nu) unde e Stadionul Orașului din Cluj. Pune ochiul și studiază munca lui CJ-07-CFR + caneto de acum un an! link1 link2

   • Retardila
    Sunday, 14 October, 2012 at 12:09

    Merci mult........Mi-a facut o placere deosebita!

 7. IQ
  Sunday, 14 October, 2012 at 12:41

  Peralta a fost un jucator bun si un profesionist adevarat,in ciuda varstei putea fi in continuare mult mai util decat godemeche,kivuvu sau vass.Costa era un mijlocas promitator,pacat ca a jucat atat de putin.Fabbiani un talent care s-a risipit prea repede.Ruiz ,un jucator cu evolutii decente ,care ne- a ajutat sa obtinem primul titlu.Aportul celorlalti( cumulat!) a fost sub a oricaruia dintre cei mentionati...

 8. nostradamus
  Sunday, 14 October, 2012 at 15:19

  Anselmo Ramon a jucat titular aseara in Flamengo - Cruzeiro, prima liga braziliana.....de unde concluzia logica ca CFR-ul ar castiga la pas campionatul brazilian :)

 9. Virgil
  Sunday, 14 October, 2012 at 17:06

  Incet, incet veti ajunge sa aveti cel mai indragit site sportiv. Excelent articol mai ales ca-n fituicile dambovitene acest aspect lipseste cu desavarsire. Mult succes in continuare.

 10. kiruj
  Sunday, 14 October, 2012 at 20:14

  CANETO, M-AI PRINS ÎN OFFSIDE, L-AM PIERDUT PE GODEMECHE DINTRE TITULARII CU RAPID (ET.6) !! IERTARE, FRAŢILOR !! DEOARECE NU-L MAI POT RECUPERA, PROPUN AŞA : 1..............CEI CARE AU DAT DEJA NOTE, SĂ POSTEZE NIŞTE COMENTARII SCURTE AICI CU NOTA LUI GODEMECHE (de ex. : "kiruj - godemeche 5.5"). 2..................CEI CARE ÎNCĂ NU AU NOTAT, S-O FACĂ (DACĂ VOR) ŞI SĂ POSTEZE ŞI COMENTARIUL SUPLIMENTAR CU NOTA LUI GODEMECHE........... MEDIA LUI GODEMECHE O VOI TRECE ÎN TABEL ÎN BAZA ACESTOR NOTE PRELUATE DIN COMENTARII. AVEŢI O BERE -FIECARE- DE LA MINE, CÂND NE ÎNTÂLNIM UNDEVA...

 11. kiruj
  Monday, 15 October, 2012 at 08:03

  !!! PUTEŢI DA NOTE PT. MECIUL DE ACASĂ CU PETROLUL (ET.7, 2-2) PÂNĂ MÂINE DIMINEAŢA (ORA 8.00), S-A REACTUALIZAT ŞI TABELUL . MÂINE DE LA ORA 8.00 URMEAZĂ ET.8, DINAMO - CFR 0-1 !!! VĂ ROG VERIFICAŢI LISTA, MIE MI-AU IEŞIT IARĂŞI DOAR 2 SCHIMBĂRI, DACĂ A FOST "ALTFEL", SEMNALAŢI-MI , VĂ ROG !!!

 12. alin
  Monday, 15 October, 2012 at 09:30

  Se poate realiza un "upgrade" la site a.i. atunci cand apasam pe un comment in partea din dreapta cu tab-uri Popular/ Recent/ Comments/ Tags sa se deschida articolul la pozitia comentariului respectiv? In prezent se deschide articolul si trebuie sa ajungi tu la comentariu, iar daca acesta nu este la final, in josul paginii, ai ceva de cautat :( Inca ceva: la unele articole, cum e acesta nu mai pot vedea in cuprinsul lui poza atasata titului (harta cu America de Sud in cazul acesta).

  • CJ-07-CFR
   Monday, 15 October, 2012 at 14:14

   Mulțumesc pentru sugestie. Asta-i o problemă veche (și destul de neplăcută), pe care încă n-am apucat s-o remediem. Să vedem dacă specialiștii la care apelăm vor găsi o rezolvare. Referitor la fotografia de front care nu se mai regăsește în interiorul articolului: dacă nu e foarte importantă (iar asta cu America de Sud nu este - ajută doar la identificarea vizuală a articolului în Slider), nu mai punem ilustrația și în articol, ca să economisim din resurse. În trecut am avut probleme cu depășirea traficului alocat.

 13. tibi_cfr_tm
  Monday, 15 October, 2012 at 21:27

  Vand bilete la Tribuna 2 ptr meciurile de acasa cu Galatasaray si Braga . Am cate doua ptr fiecare din cele trei sectoare, 49-50-51 Pretul este cel de cumparare (intre 80-120 lei). Ma puteti contacta la tibi_08@yahoo.com

 14. kiruj
  Tuesday, 16 October, 2012 at 07:58

  !!! PUTEŢI DA NOTE PT. MECIUL DIN DEPLASARE CU DINAMO (ET.8, CÂŞTIGAT CU 1-0) PÂNĂ MÂINE DIMINEAŢA (ORA 8.00), S-A REACTUALIZAT ŞI TABELUL . MÂINE DE LA ORA 8.00 URMEAZĂ PARTIDA TUR CU LIBEREC, ÎN CL !!! AM PUS NIŞTE COLOANE NOI ÎN TABEL, CU MINUTE JUCATE ÎN TOTAL, PROCENTAJUL MINUTELOR JUCATE, ETC.!!!

 15. kiruj
  Wednesday, 17 October, 2012 at 07:47

  !!! PUTEŢI DA NOTE PT. MECIUL DE ACASĂ CU LIBEREC (TUR CL, 1-0) PÂNĂ MÂINE DIMINEAŢA (ORA 8.00), S-A REACTUALIZAT ŞI TABELUL . MÂINE DE LA ORA 21.30 URMEAZĂ PARTIDA DIN ET.12 DE LA CLUJ CU VIITORUL. PÂNĂ MARŢI MAI RECUPERĂM 3 PARTIDE DIN PRELIMINARIILE CL, APOI DUPĂ GALATA MAI RĂMÂNE MECIUL DIN DEPLASARE CU BRAGA !!

 16. Retardila
  Wednesday, 17 October, 2012 at 19:29

  Chiar daca am renuntat din cauza unei enervari pe baza de nervi la a organiza un interviu (sau spuneti-i discutie libera) cu Dl. Lengyel Attila, revin si va anunt ca din nou vreau sa organizez asta, in speranta ca si altii vor putea aduce fosti jucatori cu amintiri, poze, etc... spre placerea noastra, mai ales al celor care nu au prea prins istoria tzferului din perioada in care sa joci fotbal era mai degraba placere decat business..... Pentru asta ii rog pe toti sa inceapa sa formuleze intrebari (care de care mai "idioate") catre primul portar al lui tzefer din divizia A despre ce vrea fiecare sa stie.... Poate va dau si adresa mea de e-mail, desi nu sunt foarte sigur ca vreau asta..poate imi fac unul numai pentru asta....

  • kiruj
   Wednesday, 17 October, 2012 at 20:07

   Întrebări posibile : 1..........În acel an (care este ăla ?) unde erau angajaţi fotbaliştii CFR-ului (concret el unde), 2..........cât era salariul lui lunar primit (în banii de atunci), 3..........dacă axista sistem de premiere, pentru ce partide, şi cât, 4..........dacă exista regulament disciplinar intern, ce amenzi / penalităţi existau şi în ce cazuri, 5..........dacă au avut priorităţi faţă de "proletarii de rând" în privinţa obţinerii locuinţelor şi dacă li s-au rezolvat eventualele solicitări de-a obţine locuri de muncă şi pt. membrii de familie (soţii, etc.), 6..........care a fost meciul cel mai bun / prost în care a jucat şi el şi de ce, 7..........dacă a participat la blaturi (fie în avantajul CFR-ului, fie în favoarea echipei adverse), dacă exista o "recompensă materială" în acele posibile cazuri (concret ce şi cât), şi dacă la "regizarea" lor au contribuit doar jucătorii sau şi antrenorii / conducătorii / organele de partid, 8..........cam cu cât s-a situat (procentual) nivelul lor de trai peste al unui muritor de rând din vremea respectivă din Cluj, 9..........exista în cazul lui (şi al celorlalţi) un ataşament emoţional pronunţat faţă de culorile vişinii, sau era vorba mai degrabă de considerente existenţiale, asigurarea unui trai decent, etc.

  • kiruj
   Wednesday, 17 October, 2012 at 20:09

   PS. nu de alta, dar la toate aceste eventuale întrebări eu pot veni cu date exacte la nivelul diviziei C de atunci şi ar fi un lucru interesant să comparăm datele...

  • caneto
   Wednesday, 17 October, 2012 at 20:42

   Daca a avut ocazia sa puna mana pe o minge de fotbal Adidas (pe un Jabulani original :)) sau Nike de fabricatie recenta, daca da, ce diferenta simte fata de mingile de-acu’ 4o de ani?

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>