Thursday, Jul. 19, 2018

A plecat sănătos

Written By:

|

Saturday, 22 December, 2012

|

Posted In:

|

33 Comments

A plecat sănătos

Cică o dată cam la 3.650 zile se mai uită și Árpád Pászkány în persoană la câte un DVD băgat de poștaș, impresar sau chiar de mânuța jucătorului în cutia poștală a clubului. CFR, nu Obsession. În cazul lui Rafael, se zice că DVD-ul era al naibii de bine piratat, fiind inscripționat pe verso cu cuvintele magice „Bayern” și „München”, promițând un Mesut Bastian Özil Schweinsteiger proaspăt în interior. De altfel, această stratagemă tipic latină se pare că l-ar fi intrigat și determinat pe șeful din Gruia să extragă DVD-ul din grămada de vreo 30 DVD-uri trimise de jucători dornici să scape din Ghencea (unele dubluri sau chiar tripluri). Pászkány, având timpul pentru prostii limitat, a dat cu skip videoclipului de introducere (Oh, If I Get You! – varianta pentru Europa a celebrului cântec brazilian Ai se eu te pego!) și a trecut la compilație. Se pare că a simțit ceva în lichid, chiar dacă nu vedea nimic nemțesc pe LCD, pentru că Bastos a trecut examenul (mai puțin cel de la colivie, peste care s-a sărit) și a ajuns la CFR…

Mai departe cunoașteți cu toții povestea. Multă vreme, Indolenho n-a părut să vrea/încerce să moară pe și să fie îngropat sub gazonul din Gruia. Avea câteva sclipiri rare (îți dădeai seama că o să încerce ceva deosebit după cum se oprea profesionist din mestecat gumă), „desena” frumos cu balonul pe dreptunghiul verde până în momentul când cădea secerat și trebuia să-și ajusteze jambierele, ținea mult capul în pământ și trecea cam o jumate de sezon fără să-și cunoască coechipierii, muncea cumpătat și obosea repede, venea cam 3-4 metri în apărare ș.a.m.d.

După o vreme, oamenii – deși în cea mai mare parte erau ardeleni cumpătați și răbdători – au început să pună întrebări. Ce caută ăsta la CFR? Ce-o fi văzut Pászkány pe DVD? Zicea unul că nu-i de mirare că a frecat banca de rezerve în țara populată cu mulți japonezi mici, care fug mult și repede. Brazilianul părea dintr-o altă telenovelă, pe care ceferiștii n-o mai înghițeau de nicio culoare, pentru că eroul pozitiv colectiv o încasa prea des, iar lui Rafael nu părea să-i pese prea mult de cum decurg filmările. Au început și primele proteste din tribună, s-au auzit primele „urări” (Ai, de eu te pego!…), acompaniate din deget de fluier. Rafael s-a oprit din mestecat, semn că urma ceva serios, și le-a arătat „cenzuratul” suporterilor. A fost o mare cracă de măslin pe care și-a tăiat-o de sub crampoane. Nu prea l-au ajutat nici explicațiile date ochi în ochi cu suporterii supărați pe viață și pe jocul CFR-ului în meciuri precum cel cu Rapid sau Chiajna. Puțini au gustat explicația sa filozofică referitoare la viață și la modul cum trebuie ea trăită. Rafael a pierdut atunci mulți suporteri, iar pe unii n-a mai reușit să-i recupereze vreodată.

La alte cluburi, mai mult ca sigur ar fi urmat finalul apoteotic și expulzarea în șuturi a măselei cariate. Ca să fiu corect, și la CFR s-au mai produs divorțuri neplăcute, așa că nici noi nu eram scutiți de un episod suplimentar de telenovelă. Soarta fotbalistului dotat cu calități (încă din 2007 figura pe listele cu tinere talente), dar cu ceva probleme la mansardă, părea pecetluită. Însă, unde au dat greș alții, a reușit Ioan Andone, în mandatul său. Total surprinzător, dacă ne gândim numai la episodul Culio.

De unde era ca și plecat dintre noi și din inima lui Pászkány, Rafael Bastos a oferit cea mai trăznet schimbare la față (cel puțin) din istoria recentă a clubului! Brazilianul s-a reparat cu capul (el singur a declarat-o!) și a început să facă minuni cu piciorul. Poate golurile de la Braga sunt vârfurile carierei sale, dar are la activ faze și mai demne de ținut minte peste ani și de revăzut pe You Tube, din meciuri poate nu atât de importante. După ce mi-a luat ceva vreme să-l prezint pe Bastos cel negru, vă rog să mă scuzați dacă n-o să insist cu elogiile pentru Bastos cel vișiniu. Driblingurile debusolante, pasele subtile, șuturile, golurile, deposedările prin alunecare în marginea terenului, gâfâitul de epuizare… toate aceste se cer vizualizate, nu se pot povesti. Sub dirijarea lui Andone, Bastos a devenit numărul 10 după care plângeam, la care s-au adăugat uneori chiar și numerele 6, 5, 4. Sub comanda lui Paulo Sergio, Rafael și-a mai adăugat 9 și 11 pe spate. Din candidat la internarea la Neuro, Rafael Bastos a ajuns fotbalist indispensabil la CFR Cluj! Păi nu-i asta minunea secolului?! Când vedeam cum joacă Bastos, cu plăcere, energie, tupeu, imaginație, încredere în sine, mai că-mi veneau regretele că se va sfârși lumea ieri, în 21…

Bastos n-a mai apucat să elimine Interul, Lyonul sau Tottenhamul, deși părea pornit să câștige toată Europe League. Mayașii au avut până la urmă o fărâmă de dreptate, chiar dacă și-au picat bac-ul la mate. Lumea CFR-ului lui Bastos s-a sfârșit în decembrie 2012. CFR rămâne cea mai importantă viață din… viața lui. Aici a jucat cele mai multe meciuri, a avut cele mai mari reușite și satisfacții, ba aici a încasat și singurele cartonașe roșii!

Brazilianul a fost lăsat să plece într-un fotbal mai cald, la apogeul carierei și cu radiografiile la zi, pe o sumă considerabilă. N-a avut nevoie de DVD de prezentare. Nu știu dacă se va adapta la limbă, obiceiurile locale și la jeep-urile pe care le va primi cadou (mai mari decât cele primite de Wesley). Am să-i doresc mult succes și baftă! Pleacă sănătos, Rafael, din toate punctele și organele de vedere! Ultima impresie contează, iar ultima impresie lăsată de tine la Cluj a fost magnifică. Mulțumim pentru tot ce ne-ai oferit (consideră că am și uitat de deget…)!

Share This Article

Related News

La început de nou an fotbalistic
Bârfă Manager 2014-2015 ediţia de vară – partea I – capitolul 2
Bârfă Manager 2014-2015 ediţia de vară – partea I

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(33) Readers Comments

 1. Calin Cocora
  Saturday, 22 December, 2012 at 14:25

  Muncita iesire din scena i-ai facut, muncita si expresiva, jos palaria pentru articol. Pentru ultimele luni Bastos merita pe deplin si timpul ce i l-ai acordat, si elogiile pe care i le-ai adus.

 2. kiruj
  Saturday, 22 December, 2012 at 14:32

  Frumoasă scrisoare de adio, Dinule ! Bastos şi-a câştigat dreptul la această despărţire emoţionantă. De dragul recentelor clipe de extaz pe care ni le-a oferit (şi pe care nu ni le ia nimeni) merită să uităm acele epizoade mai nefericite din trecutul lui ceferist. Mult succes, Rafael, şi mulţumiri !!

 3. Julian
  Saturday, 22 December, 2012 at 14:41

  misto articol

 4. caneto
  Saturday, 22 December, 2012 at 14:56

  Banuiesc ca ai postat articolul pentru ca ai vazut ca amne avuse un comentariu, la articolul precedent, cu 19 minute in urma :) Daca comparam cele doua videoclipuri recomandate recent (romanescu-Cruyff si Calin-Bastos) si stergem din memorie orice amintire legata de prestatia celor doi din meciurile vazute integral, vom incepe sa avem dubii care a fost de fapt mai bun :)

  • amne
   Saturday, 22 December, 2012 at 15:44

   Adevaru-i ca ma plictisisem de articolul precedent, si-am hotarat ca-i momentul pentru o schimbare. Ma bucur sa vad ca 07 ii pe faza, chiar aspirand cu o mana si facand rotocoale-n polenta cu mestecau'n gura.

  • Calin Cocora
   Saturday, 22 December, 2012 at 15:49

   @Caneto, m-ai facut curios, am revazut cu atentie videoclipul Cruyff. Concluzia-i una singura, la selectii parca Bastos il intrece, cu meciurile intregi e alta poveste, parca olandezul nu avea sclipirile brazialianului, juca constant la nivel de sclipire.

   • caneto
    Saturday, 22 December, 2012 at 16:15

    Pentru mine, Cruyff este no.1 intr-un clasament all-time al fotbalistilor. Pe langa tehnica, viteza, explozie, stiinta jocului, constanta, arta de a evita faulturile etc, mai era si un adevarat Cadu :) pe teren, indiferent ca juca la Ajax, Barcelona sau la nationala Olandei. Parca a mai jucat la Cosmos si Feyenoord, dar meciuri de-ale acestor echipe n-au prea fost date la televizor.

    • romanescu
     Saturday, 22 December, 2012 at 20:14

     Si pentru mine, prietene Caneto, CRUYFF este "Balonul de Aur " al tuturor timpurilor !!!!

    • kiruj
     Saturday, 22 December, 2012 at 21:08

     Şi pentru mine el este "number one" all time...E drept, în clasamentul meu Pele e pe doi la 2 paşi, urmează Maradona, dar la ceva distanţă (10 paşi) de ăştia doi. Pe Puskas l-am văzut doar după înregistrări, mare jucător şi el. Messi trebuie să mai confirme la naţională, Ronaldo (brazilianul) foarte bun şi el (atât la ecipe de club, cât şi la naţională), la Ronaldo-lusitanul nu-mi place aroganţa şi neimplicarea la echipa reprezentativă.

 5. dan dan
  Saturday, 22 December, 2012 at 15:07

  Multumim Bastos! Se pare ca incet incet cam pleaca jucatorii "salvatori"... Am auzit azi la tv, nu stiu cat de adevarat e, ca MU a invitat CFR la negocieri pentru Felgueiras...sincer m-as bucura pentru el, dar nu si pentru noi.... totusi ar fi o recunoastere a valorii CFR-ului. Probabil ca va pleca si Sougou si altii.... sper totusi sa aduca inlocuitori pe masura, si sper ca aceste plecari sa nu reprezinte "curatenia de iarna" mult anuntata.... Conducerea trebuie sa se gandeasca ca pleaca exact acei jucatori care au facut diferenta, cei fara care acum eram sigur in a doua jumatate a clasamentului....

 6. vass bela
  Saturday, 22 December, 2012 at 15:12

  Pe pagina precedenta multi critica conducerea, ca vinde jucatorii buni . Eu, care sunt cunoscut ca un critic al conducerii, de data asta nu numai ca le dau dreptate, dar ii si felicit ! ( evident, le dau dreptate conducerii ) . Dupa acesta teribila afacere cu Bastos, sunt convins ca vor mai urma si altele, Mario, Sougou, etc . Dar ca sa fie totul ok, trebuie ochiti altii la fel de promitatori, pana-n 24-25 ani si neaparat si romani ! Si paralel cu asta sa se mai elimine din balast, adica Minca , Diogo, etc . Faptul ca l-am imprumutat pe Nicoara la Pandurii - daca e adevarat - imi sugereaza pista Maxim . Oricum, cu Inter sansele sunt spre zero, trebuie pregatire pt cupa si mai ales pt noua editie de campionat . PS. Succes Bastos ! Felicitari Arpi si Muri !

  • amne
   Saturday, 22 December, 2012 at 15:46

   Muresane, ce-ai facut cu vass bella? Il tii legat fedeles pe-un scaun cu fata-n monitor in timp ce tastezi chestiile astea?

   • Calin Cocora
    Saturday, 22 December, 2012 at 15:57

    @amne eu cred ca e un scaun cu cleste... si strange... si strange. Pe un astfel de scaun nu stiu masochist in stare sa critice... :) Ma tem ca are si dreptate dar tocmai vass bela sa spuna asa ceva nu credeam sa se intample vreodata.

 7. 7burg
  Saturday, 22 December, 2012 at 16:16

  Ma bucur pt Bastos si club. O sa aibe un salariu mare acolo, cred ca undeva pe la 1,5-2 mil $ pe an + alte bonousuri. Campionatul e mai usor si poate sa joace linistit si incasa banii. Iar pt club e o afacere foarte buna - cam 3,5 de Euro, mai avand contract pana in 2014 La ora actuala in forma mare si in ultimele meciuri mi s-a parut Rui Pedro (contract 2014) un jucator decisiv si care o sa mai creasca si cred ca o sa plece la vara. Veniri: pai deja clubul i-a achizitionat definitiv pe Ivo Punto - 1mil Euro si Aguirregaray - 800.000 Euro care erau doar imprumutati cu clauza de activare. Si Weldon se intoarce din China ;) Deci clubul chiar se misca bine si drumul e cel bun. Si in vara au fost adusi jucatori buni..nu mereu toate transferurile sunt o reusita, dar cred ca rata e la noi destul de buna, cimparativ cu alte cluburi.Ccred ca o sa ramana cam 23-24 de jucatori (apti) in lot, restul o sa fie vanduti sau imprumutati, lotul actual conform transfermarkt.de e de 36 de jucatori !! Iar acuma o sa avem nevoie de mai putini jucatori, caci mai e doar campionatul si cateva meciuri in Cupa si EL. Care e urmatorul transfer profitabil, Felgueiras (2016) sau Sougou (2015) ?

 8. ulise
  Saturday, 22 December, 2012 at 17:57

  Bastos pleaca la arabi, Nicoara imprumut la Pandurii, mai sunt pe teava si Sougou si Felgueiras, poate si Kapetanos sau Piccolo, si avem o problema cu EL, caci nu putem face decat 3 modificari. Oricum echipa va slabi, caci e greu de implementat noi jucatori ce vor veni intrun timp atat de scurt pana la dubla cu Inter.

 9. Dantesc
  Saturday, 22 December, 2012 at 19:36

  Parerea mea e ca un jucator ca Bastos CFR-ul nu a mai avut niciodata in ograda,pacat... dar asta e viata. BAFTA RAFA !

 10. Retardila
  Saturday, 22 December, 2012 at 19:49

  La nivel de zvon: cica ar pleca Mario..la MU....pe vro' 6 milioane si ceva.. Mie mi se pare o veste exceptionala, CFR va avea bani sa continue, va mere' vestea ca de la noi se poate pleca pe bani multi si destul de repede. E posibil sa navaleasca impresarii din tata lumea sa-si propuna clientii pe bani putini.....

 11. romanescu
  Saturday, 22 December, 2012 at 20:22

  OO7 ! Sfarshitu' lumii dupa Mayashi este gresit interpretat..... Aia n-or avut destui bolovani sa gate calindaru'.....Ii , ca si cum , tu pui un "calindar " pe perete pe anul 20012 si in 31 Dec se ... 'farsheste...Pui altu , dupa aia , nu? Da' , totusi ii bine ca lumea s-o ' farshit ieri , ashe , putem sa vedem si meciurile cu Inter....Amu, daca Don Baston o plecat , las' ca ramane Diogo Valente.. Io de la asta astept mult !!!!

  • bgabry
   Monday, 7 January, 2013 at 16:57

   Poti sa astepti mult si bine..

 12. halley
  Sunday, 23 December, 2012 at 01:37

  Mult succes Rafa! Nu te vom uita ! Ma bucur pt. jucator, dar sunt si trist, sigur vor pleca si altii, Sougou, poate si Feghe. Raman cei mediocri Vass, Valente, Hora, Rada, Sepsi, Celestino, Stancioiu, Kivuvu etc. Va fi greu, mergem la Milano sa nu ne facem de cacao!

 13. fotbalfan
  Sunday, 23 December, 2012 at 02:46

  e normal sa vindem si s-o facem acum cand cota jucatorilor e ridicata. dupa gsp am luat 2,7 mil euro pe bastos. e prea putin ? ft important e sa se aduca inlocuitori de calitate pt ca sunt convins ca vor mai pleca si altii. cei care aveti info de pe la echipa puteti sa ne spuneti si noua daca 2,7 e suma reala sau jurnalistii abereaza ?

  • Calin Cocora
   Sunday, 23 December, 2012 at 12:21

   Ar fi o greseala sa spuna cineva suma reala chiar daca o stie. Unii spun ca e mult mai mare, un colaborator al lui Cristea Opria, impresarul lui Torje, mi-a spus ca un asa transfer se face de la 5 milioane euro in sus, dupa parerea lui s-a facut intre 6 si 8 si pe un salariu de 1,5-2 milioane euro. Evident si asta e doar o parere. Suma exacta s-ar putea sa fie cea din ziar. Oricum presa a vehiculat sume intre 2,3-3,5 milioane euro. Un lucru il stiu sigur toata sleahta de gazetari de Bucuresti se straduiesc sa minimalizeze orice tranzactie a CFR-ului. Probabil vom afla la un moment dat suma inregistrata in contabilitate, accea va fi oficial suma reala.

 14. halley
  Sunday, 23 December, 2012 at 12:31

  Daca am luat peste 1,5 mil. e o afacere buna, astazi pe criza asta economica orice suma conteaza enorm. Noi suntem o echipa foarte mica cu resurse restranse, insa am reusit sa ne gestionam posibilitatile bine, am avut si mult noroc si nu in ultimul rand exista un management peste ce exista astazi in tara la celelalte echipe. Trecem printr-un moment poate prielnic si trebuie sa profitam, am reusit rezultate imense, poate noi suporterii inca nici nu realizam acest lucru. Va doresc dragi suporteri un Craciun Fericit !

 15. csongi
  Sunday, 23 December, 2012 at 14:51

  O afacere buna. Totusi, imi pare rau un pic pentru el: parca este prea tanar ca sa mearga in cimitirul de elefanti din desert. Sa speram ca vor aduce un inlocuitor pe masura. Sau isi revine Valente cu capul. Sau Martinez cu ce o avea.

  • dan dan
   Sunday, 23 December, 2012 at 15:27

   E o afacere buna! sa nu uitam ca in urma cu un an Bastos era un jucator abonat la fluieraturile tribunei din cauza indolentei, a faptului ca doar se plimba pe teren... Sezonul acesta si-a "revenit cu capul", a descoperit ca alergare nu ii poate face rau, si astfel i-a crescut cota... Totusi in campionat au fost meciuri in care parea ca se "deregleaza" iar cu capul... asa ca e mai bine ca a fost vandut cat timp era vandabil... Noi putem doar spera ca in locul celor vanduti vor fi adusi inlocuitori de valoare.... Conducerea trebuie sa ia in calcul ca daca mai vor campionat, trebuie jucatori valorosi, altfel nu vor reusi sa faca fata Stelei care pe langa ca are echipa buna, i se mai si sufla in panze....

 16. G
  Sunday, 23 December, 2012 at 20:54

  la toti tribunistii si cferistii va urez CRACIUN FERICIT..!!!!! si un AN NOU FERICIT ..!!!!! si la cat mai multe bucurii aduse de echipa draga...!!!!!

 17. ulise
  Sunday, 23 December, 2012 at 22:10

  tactic-zone Sper ca Paulo Sergio a citit si el analiza asta.

 18. Max
  Monday, 24 December, 2012 at 04:45

  Sarbatori fericite CFRisti , sa vad aduca mosul de acum incolo miiiiii de cupe in vitrina CFRului:). Sanatate si fericire va doresc. Doamne Ajuta.

 19. kiruj
  Monday, 24 December, 2012 at 08:58

  Sărbători fericite şi La Mulţi Ani ! Aveţi grijă la "formula de joc" zilnică din această perioadă, eu optez pentru 1-3-1-2-1-3, adică (mic dejun)-(3 cafele+ţigări)-(prânz)-(2 ore de somn)-(cina festivă)-(3 beri), după care pot intra toate cele 7 rezerve de pe foaia de joc, pe post de palincă, vin, etc., şi meciul poate fi prelungit până la...epuizare. HAI CFR !!

  • caneto
   Monday, 24 December, 2012 at 11:54

   Acum vii si tu cu recomandarea privind sistemul de joc, dupa ce la mine lovitura de incepere a meciului a fost data de o rezerva? :) Un Craciun Fericit tuturor!

 20. thedarkside
  Monday, 24 December, 2012 at 13:20

  Un Craciun Fericit tuturor si multumiri celor ce ne-au incantat cu articolele lor de-a lungul anului!

 21. Retardila
  Monday, 24 December, 2012 at 13:54

  SARBATORI FERICITE!!!

 22. Ioan Stanciu
  Saturday, 29 December, 2012 at 21:04

  In orice caz, ce sa mai comentezi. Probabil ca inca este o echipa in constructie. Dar, dupa Braga si, mai ales Manchester (varianta britanica, de la fata locului), eu ma simt mandru. Cred ca si Ardealul, Clujul. Din suflet, doresc CFR-ului nostru un An Nou mai bun, sanatate, inspiratie, putere de fotbal si sa ne fericeasca!

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>