Tuesday, Aug. 14, 2018

Șezi calm și așteaptă ”the next level”

Written By:

|

Monday, 28 January, 2013

|

Posted In:

|

44 Comments

Șezi calm și așteaptă ”the next level”

De unde pornim discuția?

De la trei știri recente, legate de economia fotbalului barosan:

1) Bundesliga a depășit bariera de 2 miliarde euro venituri aferente sezonului 2011-2012! O creștere cu 7,2% față de sezonul anterior. Un profit total (după achitarea de taxe și impozite) de 55 milioane euro. 14 din cele 18 echipe participante la competiție au înregistrat profit. Raport foarte bun  între cheltuielile pentru fotbaliști + personal tehnic și venituri = 37,8 (Deloitte recomandă sub 50%. Prin comparație, cluburile engleze nu prea reușesc să coboare din zona 70-80%) – vezi articolul original aici

2) The Premier League a bătut palma în privința drepturilor de televizare a următoarelor 3 sezoane, care vor depăși colosala sumă de 5 miliarde lire sterline! Vorbim de o audiență fantastică la nivel global (720 milioane „gospodării”, din 212 „colțuri ale lumii” – după cum se laudă organizatorii competiției) – vezi articolul original aici

3) Tot recent (săptămâna trecută), Deloitte a publicat Football Money League (ediția a 16-a), o listă a principalelor 20 cluburi din lume în funcție de veniturile înregistrate. Nume arhicunoscute printre ele, cluburi cu vechime în acest top, care se tot rotesc pe locurile din clasament, dar nu prea au chef să cedeze poziții pentru nou-veniți (de altfel, după cum era de așteptat, singurele apariții din afara „clubului” sunt Chelsea și Manchester City – money buys succes).

Pornind de la această apariție, Stefan Szymanski – socotit un guru în economia fotbalistică – ne împărtășește câteva gânduri referitoare la credința că banii (n-)aduc fericirea fotbalistică – vezi articolul original aici

Ce mi-a atras atenția în mod deosebit  din articolul său, este atenționarea referitoare la limitarea capacității banilor de a ridica nivelul unei ligi fotbalistice față de ligi din alte țări. Autorul vorbește de un termen folosit în economie, compensating differential (nefiind de specialitate, mă scuzați dacă nu risc o traducere în română), care se aplică și în fotbal. Este vorba despre compensarea financiară (banii în plus oferiți la salariu) pe care clubul dintr-un mediu fotbalistic nu prea atrăgător trebuie să-i ofere unui fotbalist după care-i arde buza, pentru ca acesta să-și ia gândul de la un alt club – să-i zicem din liga „Paradis” – și să semneze cu inima deschisă contractul. Chiar dacă Szymanski folosește comparația dintre Anglia (destinație categorisită drept OK, există altele mai proaste) și Barcelona, Milano, München (pe care le vede locuri mult mai atractive de viețuit), eu nu m-am putut abține să nu mă gândesc la la Liga lui Mitică din Grădina din Carpați și la atractivitatea aferentă pentru un eventual tânăr urmaș al lui Messi…

Consider că și o altă observație făcută de autor referitor la piața fotbalistică engleză  se poate aplica fotbalului românesc. Din cauza dificultății de a convinge tinere talente de peste hotare să semneze cu un club englez (românesc) sau a prețurilor care pot deveni prea piperate, aceste cluburi sunt nevoite să se reorienteze spre piața locală, care va oferi astfel jucători supraevaluați. E ușor să pompezi artificial valoarea jucătorilor locali, mai ales dacă majoritatea antrenorilor sunt autohtoni (iar la noi nu-i greu să-l descifrezi pe Mircea Rădulescu, chiar dacă-i greu să înțelegi ce spune: antrenorii străini nu sunt agreați) sau patronii de cluburi vor să-și facă echipa pe baze „patriotice” (vezi exemplul Steaua, de care Paszkany s-a cam ferit).

În concluzie, Szymanski consideră că afluxul mărit de bani ajută la obținerea de performanțe superioare la nivel internațional (de altfel, cred că e limpede că pentru mulți jucători de valoare, nu obligatoriu tinere talente, participarea în competițiile europene e al doilea pol al magnetului, după bani), dar investițiile sporite nu garantează același efect și la nivel național, de ligă domestică.

Unde ajungem cu discuția?

La deja celebrul nivel următor (the next level, în original; n-am găsit traducerea în „șakhtioreză”) la care s-a angajat CFR-ul să ajungă și care a prins ca o molimă la public.

Că ne place, că nu, banul a devenit ochiul lui Scaraoschi și în lumea pământească a fotbalului. Nu departe geografic de halta noastră și nici îndepărtat în trecut, unei campioane a României milioanele de la UEFA i-au luat ochii, iar drepturile de televizare autohtone restul trupului. După ce s-a scăpat de tot ce mai putea aduce ceva parai, Unirea Urziceni a explodat ca o petardă. Bum! Abramovici de Bărăgan și-a îndesat mălaiul în buzunare și a dispărut din prim-plan odată cu Chelsea de Bărăgan. Unirea Urziceni a rămas numai în statistici și în bățoșeala de 8 puncte CL a lui MM, cel care – din păcate – n-a dispărut în explozie.

Să fim serioși! Profitul obținut din viața și moartea doamnei Unirea Urziceni este un mizilic pe lângă ce sume se învârt la etajele superioare. Dacă la nemți 14 echipe din 18 ies pe plus, într-o perioadă în care criza financiară e încă crizată, la noi le numeri pe degetele de la maxim două mâini pe cele care nu sunt pe moarte. În timp ce altora trebuie să le pui căluș fair-play ca să nu investească și mai mult, noi ne batem în liberi de contract. Câți fotbaliști de valoare vin în România să înoate pe terenul de la Mioveni, chiar dacă le spune Piccolo că e un campionat decent?

CFR a ajuns la nivelul următor în limba română (e cea mai bună echipă românească din ultimii 5 ani), dar nici la acest nivel nu s-a proptit încă temeinic; domină Liga 1 doar din doi în doi ani. La the next level în limba engleză mai are probabil mai mulți ani de parcurs decât a oferit Brucan poporului român pentru o altă chestiune. Chiar dacă a bătut Manchester United la ea acasă, chiar dacă a speriat Galatasaray, chiar dacă în iarna asta o intimidează pe Inter, CFR e tot pe casa scărilor, între etaje, pe treapta 67 în UEFA Team Ranking 2013. Legea gravitației spune că e mai ușor de coborât scările decât de urcat. Paszkany și Mureșan par totuși să le urce, tenace, chiar și fără Sougou sau Bastos, și în ciuda unei asistențe la meciurile de pe teren propriu ce nu prea suportă competiția internă. Însă până la nivelul Shaktior e o cale atât de lungă, încât recomand suporterilor să-și facă provizii mari de răbdare. Sunt atât de multe obstacole în drumul perechii amintite mai sus, încât fără schimbări spectaculoase (atragere de noi investitori, creșterea fantastică a atractivității Ligii 1, participarea anuală în Champions League, organizarea unei „fabrici” de titulari pe bandă rulantă la nivel de juniori etc.), ritmul va fi de melc. Nu-l acuz pe Paszkany, mi-e clar că nu-și permite mai mult și sunt prea multe amănunte care nu depind de el, pe care nu le poate controla.

Nu împărtășesc bucuria suporterilor încântați de deschiderea piețelor de export, prin transferarea jucătorilor de bază, pentru că aș mai fi vrut să-i văd în tricoul CFR-ului. Știu, suntem obligați să facem asta pentru că nu suntem o forță financiară. În primul rând ne asigurăm continuitatea. Jucăm prudent, facem sacrificii, nu jucăm la cacealmea. Însă, chiar dacă are legătură cu căile ferate, nu-mi place să văd CFR-ul ca o gară de tranzit, prin care trec și pleacă mai departe jucători precum Renan, Sougou, Dubarbier sau Aguirregaray, lăsând regrete în urmă. CFR, fără jucători care să-i dea coloană vertebrală – gen Cadu, Panin, Gabi Mureșan, Culio – devine o formație al cărui nivel nu mai interesează pe nimeni.

Hai să o lăsăm mai moale cu the next level și să nu ne stresăm pentru „pasul” melcului cu care avem șanse să-l atingem. Dacă nu sunteți în stare să ignorați ideea de next level, ba chiar să uitați de această obsesie, s-ar putea să vă fie greu/incomod în pielea de suporter ceferist. Sunt destui cei care se bucură că, sub comanda lui Paulo Sergio,  parcă s-a reînnodat în sfârșit tradiția CFR-ului care joacă fotbal, întreruptă undeva după plecarea lui Bergodi. Nu trebuie decât să intrați în rândurile lor, fără să cereți cai verzi pe pereți. Dacă se vor găsi pe undeva prin viitor astfel de cai verzi pe pereți puși deoparte și pentru CFR, fiți siguri că Paszkany e cel mai potrivit om să-i găsească și să-i îmblânzească. Doar nu s-o apuca să-i puște, ca pe mistreți!…

Lăsați the next level în plata Domnului! Nu faceți din el un scop în susținerea CFR-ului. Bucurați-vă de echipă, bucurați-vă că există, bucurați-vă că joacă fotbal!

Pentru cei care nu știu, așa arată bucuria, indiferent de adversar și de nivel (dar de preferat cu tribune pline):

PS – Un exercițiu de imaginație pentru a vă convinge că Paszkany, Mureșan & CFR nu pot arde etapele. Dacă Galatasaray nu bătea la Braga, care credeți că erau șansele ca Wesley Sneijder și Didier Droga să semneze cu CFR?

Share This Article

Related News

Uitarea
Contraatacul de noapte
„Speranţa moare ultima” (citat dintr-un banc al lui Retardilă)

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(44) Readers Comments

 1. Flacăra Vișinie
  Monday, 28 January, 2013 at 23:06

  Sansele ca Snejder si Drogba sa semneze cu Galata in cazul in care turcii ajungeau doar in Europa League ar fi fost de 5 ori mai mici (asta e raportul financiar Champions League vs. Europa League).

  Si ca veni vorba de bani, uite inca o informatie pe tema asta:
  [Manchester] United, primul club [evaluat] la 3 miliarde
  http://www.istoriafotbalului.com/united-primul-club-la-3-miliarde/

  • caneto
   Tuesday, 29 January, 2013 at 10:23

   Intrebarea era in legatura cu sansele de-a semna cu CFR. :)

 2. adrian 4
  Tuesday, 29 January, 2013 at 00:07

  oare chiar asa scump este sa formam o academie de tineret care sa produca jucatorii pt prima echipa? chiar nu exista putina rabdare din partea lui paszkany pt asa ceva? o sa ajungem mai rau decat rapidul platim salari uriase unor jucatori precum diogo valenta,hora sau nuno claro mai ales ca nu jucam an de an in ucl iar echipa nu se mai poate autofinanta asa ca singura varianta ar fi sa adunam talente din zona Ardealului , Americii de Sud sau Africa sa ii crestem la centrul de copii si juniori a clubului dupa care sa faca pasul la echipa mare si sa ii vindem la alte cluburi de afara e cel mai bun mod de a face aceasta echipa sa supravetuiasca pt ca paszkany nu va finanta echipa la nesfarsit

 3. gica10
  Tuesday, 29 January, 2013 at 00:29

  Tare de tot articolul,felicitari! ''Lăsați the next level în plata Domnului! Nu faceți din el un scop în susținerea CFR-ului. Bucurați-vă de echipă, bucurați-vă că există, bucurați-vă că joacă fotbal!'' In cateva randuri ai sintetizat perfect starea unui suporter normal....... un neamt,spaniol,englez.Din pacate noi romanii, si-n cazul nostru particular cfristii suntem prea constipati,iar pe fondul asta reactiile ca atare.Exceptiile intro societate bolnava sunt de domeniul miracolelor.Iar miracolele sunt intalnite foarte rar,iar in fotbal ........de aceea titlul de anul trecut si rezultatele din CL trebuie ca au avut atingerea divina. Inca mai este putin timp pana la partidele din EL.Poate ar fi interesant un sondaj cu momentul cel mai emotionant din anul trecut,evident din evolutia echipei.Numai cand ma gandesc la partida cu Dinamo,Sibiul!

 4. kiruj
  Tuesday, 29 January, 2013 at 00:42

  OK, 07, ai deschis cutia Pandorei, ai ridicat discuţia la un "next level", sau -mai degrabă- "high level"...Tot ce-ai scris este ucigător de adevărat, undeva la limita durerii (şi nu ai scris totul, şi bine ai făcut). Întrebarea de baraj sună aşa : e bine să ştim / să înţelegem toate aceste realităţi crude care au tendinţa să ne fure şi acele câteva vise de preamărire ? Cum trebuie să fie un suporter oarecare (ceferist sau nu) : raţional sau emoţional ? Unde este limita de la care "credinţa" (în progresul echipei tale favorite) devine incomodă şi -mai apoi- ridicolă ? O credinţă sinceră - în general- poate deveni ridicolă ? Mă rog, sunt şi alte întrebări. Da, 07, de acord cu tine, ce a făcut CFR-ul în ultimii 6-7 ani este o poveste de succes, având la bază bani mulţi , seriozitate, CREDINŢĂ (!), perseverenţă. Trebuie să urmeze consolidarea acestui nivel, vor trece nişte ani buni doar cu etapa asta, timp în care noi tot suporteri vom fi, cu vise, cu credinţe, cu aşteptări...Îţi fac o mică confesiune, aşa, între patru "biţi" : pe mine mă doare exact în cot de next-level (nu zic că m-ar supăra...), aş ţine cu CFR-ul şi în div.C, şi ştiu foarte bine ce, şi de ce spun. Probabil aşa eşti şi tu şi mulţi alţii de aici. Dar nu-i nicio tragedie dacă omu' mai visează din când în când...mai crede în ceva...HAI CFR !!

 5. Cristi
  Tuesday, 29 January, 2013 at 01:02

  E bine ca discutam un pic si aspectul financiar. Vedem cifre impresionante dar uitam ce sta in spatele lor. Si de aceea este cazul sa fim realisti si sa vedem cit de ramasi in urma suntem in a gasi surse de finantare ale fotbalului. La urma urmelor, singurii bani siguri pe care poate conta un club din Romania in ziua de azi sunt cei din drepturile TV. Banii din Liga Campionilor au luat mintile multora. CFR a cistigat aceste resurse dar nu poti merge la infinit pe aceasta reteta iar altii au supralicitat si au ajuns pe marginea prapastiei (Dinamo in2007, Rapid cu Taher, Timisoara/Bragadiru lui Iancu etc.). Tranzactiile cu jucatori sunt un add on vizibil dar aici apare limita intre performanta vs. buget. Ori zona asta fiind vizibila, toti cer centre de juniori. Dar uitam de subiecte precum strategii de merchandising, vinzari drepturi TV in afara Romaniei, pachete de sponsoring etc.

 6. Calin Cocora
  Tuesday, 29 January, 2013 at 01:54

  IN parte lucrurile pe care le sustii par logice si reale. Probleme mari apar cand masuram level-ul. Din punct de vedere sportiv, CFR a venit de jos, din ligi inferioare, a fost sa zicem level 2, a castigat campionatul, si si-a consolidat pozitia, Level 3, au urmat rezultatele in CL, o calificare in primavara EL, prima, consolidarea acestei posturi s-ar numi Level 4. Ce va urma? Din cat am trait si vazut eu cred ca un Level 5. Din punct de vedere al business-ului, consider naivitate sa crezi ca Arpad Paszkany vinde jucatori doar din dorinta de a face bani pe moment. In aceasta etapa Romania nu intereseaza pe nici un jucator cat de cat cotat, cat de cat serios. IM a marturisit adesea cat de greu a naimit jucatori. Din acest punct de vedere mi se pare ca plecarile de jucatori nu trebuiesc judecate afectiv. Daca clubul demonstreaza ca poate fi rampa de lansare catre cluburi potente, atunci CFR ar putea sa nu mai fie un fel de china, ori arabie catre care alearga fotbalisti chilipirgii. In consecinta cred ca se parcurge o etapa necesara, una in care clubul isi face imagine atractiva, una in care se repozitineaza pe piata internationala a jucatorilor. E un loc in care inca suntem timizi si aproape neimportanti, vezi esecurile in pastrarea lui Aguirregaray si Alberto. Pe mine nu plecarea lui Sougou ma intristeaza, ci impotenta vis a vis de cei doi. Pentru nici unul nu s-a negociat corect la timpul potrivit. Ma intristeaza declaratiile lui Alberto. Ma bucura, in schimb, declaratiile lui Maah, chiar daca sunt trase de par. E semn bun daca pentru unii jucatori din serie B suntem club atractiv, daca ni se lipeste eticheta "echipa mare"(chiar daca mai mult din dorinta de a da bine la fani) iarasi e lucru bun. La nivel de conducere exista tentative de a face din CFR un club de nivel bun (Paszkany o spune peste tot nu doar la televizor, ba chiar jura ca vrea sa ridice nivelul, ca vrea faze superioare in Europa si ca vrea un trofeu EL). Criza pe care o traversam face ca ritmul de crestere sa fie mai lent, dar clubul creste. Finantarea va creste si ea exista si planuri si program etapizat pentru asta, pentru Next Level. Ai dreptate cand atingi problema competitiei interne. Arpad Paszkany crede ca problema poate fi surmontata prin cicluri scurte, ceva de genul castigi campionatul, te expui in Europa si pleci. Am sa detailez intr-un articol de sine statator. Ca umblam pe un level superior ne-o semnaleaza prezenta lui Paun, Daca isi mentine nivelul il vom vedea si titular in unele meciuri din liga lui mitica. Pentru level-ul de acum imi doresc sa mai avem parte de promovari similare.

 7. Cristi
  Tuesday, 29 January, 2013 at 02:22

  Nu am sustinut ca se vind jucatori pentru a face bani pe moment, ci doar ca este o sursa de bani f vizibila publicului larg. Sunt de acord ca iti trebuie cicluri mai lungi, mai putini jucatori luati la gramada si oferite sanse si unor tineri. Se simte ceva in directia asta, dar va mai dura. Eu ma refeream de exemplu la sponsoring, formarea unui brand regional etc. Hai sa vedem meciurile amicale. Pe o raza de 3 ore cu masina ai numai orase cu foste echipe de B sau uitate. Nu am vazut pina acum o actiune concertata in pauzele de meciuri ale echipelor nationale, in care sa se mearga de ex cu rezervele care sa prinda minute jucate si cu citiva titulari care sa dea autografe in orase ca Hunedoara, Resita, Satu Mare, Oradea unde exista traditie fotbalistica si pentru publicul local un meci amical si doua vorbe bune plus un set de tricouri la echipa de juniori ar fi insemnat foarte mult. Ma uit in schimb la Bayern München cum saptamina trecuta a jucat simbata etapa normala iar duminica la amiaza a jucat cu toti titularii un amical la Aachen, pentru a ajuta pe Alemania care are probleme financiare. Nu faci bani rapizi din asa ceva dar iti construiesti un pool serios de simpatizanti, iti cresti activitatea in sponsoring, banii aia in plus iti reduc dependenta de a vinde un jucator in plus etc.

 8. Cristi
  Tuesday, 29 January, 2013 at 02:37

  Si daca tot suntem la analize si luam ca si model Bundesliga, aici este bilantul complet al intregii ligi: link. Ceea ce mi se pare extrem de echilibrat (si vorbim de cifre consolidate pt. intreaga liga, nu pt. un club) este mixul veniturilor, prezentat la pagina 8: 26% drepturi TV, 26% sponsoring si publicitate, 21% bilete, 25% cumulat transferuri, merchandising si alte venituri.

 9. ulise
  Tuesday, 29 January, 2013 at 09:59

  Next level.. inca prea departe. Un next level ar insemna ca iti poti pastra jucatorii. Dar cum clubul merge in salturi, nu-ti poti permite sa nu valorifici cota unui jucator. Acum vad ca si Rui Pedro e dorit de Braga. Din pacate, tot mai dificil cu lista UEFA.

 10. caneto
  Tuesday, 29 January, 2013 at 10:20

  Amu eu ce sa fac? Sed calm si astept. :)

 11. caneto
  Tuesday, 29 January, 2013 at 10:44

  No, am asteptat destul, dar vad ca nu s-a intamplat nimic :) O mica conditie pentru the next level ar fi ca si campionatul sa ajunga la the next level. Nu ma prea pricep, dar ma indoiesc ca disparitia unor echipe si intrarea pe banda rulanta in insolventa a altora e calea de urmat. Este corecta politica pasilor marunti la CFR, trebuie consolidata fundatia, sa fim cu un pas in fata pentru vremea cand lucrurile vor intra in normalitate la celalalte cluburi din competitia interna.

 12. gabriel
  Tuesday, 29 January, 2013 at 11:01

  Daca mentineam acel 0-1 cu Galata la Instambul (multumiri si domnului Aguiregarray pe aceasta cale) puteam vorbii de un next level. Altfel stateau lucrurile, nu mai pleca nimeni, iar meciul din CL ar fi insemnat istorie si ar fi fost egal cu un campionat castigat. Ce inseamna uneori primirea unui singur gol...... Aici trebuie lucrat.

  • Calin Cocora
   Tuesday, 29 January, 2013 at 14:48

   Next level, in joc si rezultate vine doar dupa ce clubul reuseste sa arda etapa din punct de vedere financiar si administrativ. Suntem in pragul unui next level. Argumente sunt destule. Primele cicluri complete de juniori ai epocii New CFR isi termina junioratul, in pofida organizarii slabe poate iese ceva. Nu se mai alearga prin strainatati cu arcanul dupa jucatori. E drept inca, pentru ei CFR e doar rampa de lansare, dar faptul ca vin cu perspectiva schimba lucrurile. Ca nu devenim peste noapte Bayern Munchen, ori MU sau Barca, nu inseamna ca nu ne este accesibil un next level. Am ajuns la stadiul la care putem juca in orice campionat al Europei.

   • Cristi
    Tuesday, 29 January, 2013 at 15:16

    Calin, asta este esenta. Next level nu este un rezultat accidental sau un meci crucial. Vorbim aici de capacitatea de a evolua pe termen lung la un anumit nivel. Eu as defini acest next level foarte tangibil si anume capacitatea de a termina in fiecare an campionatul minim pe locul 3, implicit de a juca in cupele europene si daca vrem on top, a juca in primavara Europa League. Asa cum spui si tu, suntem aproape pentru ca din ce se observa clubul incearca sa isi reduca sincopele. Deja nu mai suntem in faza in care etapele pot fi sarite printr-o infuzie de capital. Sunt multe rotite care trebuie unse si asta cere timp si dedicatie. Evident ca ar fi minunat ca in 5 ani de acum inainte jucatorii "de umplutura" a lotului sa fie veniti din centrul propriu de juniori, ca strainii cu potential sa stea 2 sezoane samd.

 13. Calin Cocora
  Tuesday, 29 January, 2013 at 19:36

  Oare de ce seamana punctele de vedere?--------------------------Iata ce spune Mihai Mironica: "Şi că Liga 1 devine din modestă în pauperă din punct de vedere al spectacolului după ce, alături de Wesley, Teixeira sau Adrian Cristea, alte două nume speciale, Bastos şi Sougou, ne părăsesc lăsându-ne cu un campionat plin de jucători, dar cu tot mai puţini fotbalişti. Când Berlusconi i-a cedat pe Ibrahimovic şi Thiago Silva, magnatul Milanului a fost asediat de suporterii furioşi şi prezentat cu compasiune în presă ca un maharajah ajuns la crepuscul de domnie. În România, Paszkany e elogiat, doar schema „să cumperi ieftin, să vinzi scump” a fost idealul unui popor de bişniţari. Înţeleg raţiunile economice pentru care şeful CFR-ului alege să-şi cedeze jucătorii de top. Şi, până la urmă, cel mai important este faptul că CFR este business-ul său şi poate lua orice decizii doreşte în privinţa acestui club. Ce nu prea înţeleg sunt elogiile. CFR îşi anulează şi puţinele şanse pe care le avea în faţa Interului prin renunţarea la reperele sale de valoare. Astfel de cedări de jucători se puteau face şi în vară, când nu exista iminenţa unei înfruntări într-o fază avansată din Europa League. Şi, oricum, vara te poţi replia mult mai bine pentru resuscitarea echipei după „eviscerare”. Patronii echipelor de fotbal au uneori ceva din politicienii de zi cu zi. Bine, unii chiar trăiesc dimineaţa într-o ipostază şi seara în cealaltă. Când Paszkany a intrat cu CFR direct în Liga Campionilor, el anunţa achiziţii de 8 milioane de euro. Care, normal că n-au apărut în acea vară. Acum, CFR avea o şansă să facă istorie cu Inter, dar, cum s-a încheiat deja aventura în competiţia cu bani mulţi, Liga Campionilor, patronul a lichidat conturile şi nu l-a mai interesat performanţa din competiţia fără bani mulţi, Europa League, dar de prestigiu pentru un club aflat în premieră în primăvara continentală." Oare cum de se aseamana atat de bine punctul tau de vedere, Dinule, cu viziunile lui Mironica? Nici lui nu-i suna bine transferurile, nici lui nu-i este cu putinta un salt al CFR-ului pe nivel superior.

  • fotbalfan
   Tuesday, 29 January, 2013 at 20:04

   tin cu ursU' amandoi. :)

  • CJ-07-CFR
   Tuesday, 29 January, 2013 at 21:04

   Acum sper că nu te aștepți să-ți scriu un alt articol, în care să-ți explic diferențele de vedere dintre mine și Mironică.

   • Calin Cocora
    Tuesday, 29 January, 2013 at 22:59

    Maestre, pentru cei luminati polemica e datatoare de idei, pentru ceilalti, devine simplu, dar bun motiv de aroganta. Stiind asta, imi asum si posibilitatea de a vedea eronat, sau de a intelege eronat, anumite lucruri in ideea ca eroarea e locul de unde, daca ti-o asumi, mergi mai departe intarit. Am gresit cand te-am provocat la polemica inaintea meciului cu MU, atunci iti spuneam in esenta ca victoria poate fi adusa de incredere in propriile forte, de puterea de a visa si de a-ti urma visul, gresesc probabil si acum cand in fapt vorbim de visul lui Paszkany. E mai important sa aplicam doct teorii din fotbalul englez decat sa intelegem lupta pe care conducerea clubului o da intr-un mediu economic ostil, decat incercarile de a urca scara performantei treapta cu treapta. Din punctul meu de vedere, e important sa critici eventuale greseli, e important sa-ti spui parerea, nu mi se par importante verdictele si mi se pare contraproductiva renuntarea la aspiratie, incremenirea in stadiul actual al proiectului. Putem discuta daca strategia actuala e potrivita, daca mijloacele sunt reale, dar, in nici un caz, despre imposibilitatea unui "next level", e adevarat pana la a te compara cu Sahtior e cale lunga, dar optimismul ar trebui sa ne mangaie continuu daca analizam ce au insemnat 10 ani.

 14. zeidas
  Tuesday, 29 January, 2013 at 21:17

  1. Nivelul urmator e deocamdata doar o utopie; 2- Nivelul 5 ? Nu se vad semnele, chiar daca unii sustin "ca sunt planuri"; 3- La zi e la moda supravietuirea si autofinantarea (Finantatorul vrea sa puna cep la finantarea din banii proprii si nu e de condamnat); 4- O mare problema e atingerea nivelului maxim de competente, la next level e nevoie de mai mult de "cumpararea de sticle si borcane". Asta ar putea fi si una din cauzele stagnarii, nu numai banii.

  • Calin Cocora
   Tuesday, 29 January, 2013 at 23:05

   @zeidas, nivelul 5 trebuie raportat la momentul 0, acela este punctul de pornire, punctul de unde New CFR a crescut incet si sigur si, sunt semne, inca e in crestere. Daca pivesti din aceasta perspectiva vei realiza ca nu traim dezastros. E suficient sa ne raportam la precedenta schimbare de garnitura, atunci cand returul, cu Minteoan in postura de dirijor, l-am trait ca pe un cosmar. Acum miscarile de trupe par a fi mai organizate.

   • zeidas
    Wednesday, 30 January, 2013 at 19:23

    Vom vedea in 2014 cand se inchide cercul, ciclul de doi ani, cata crestere, regresie sau stagnare contabilizam.

 15. halley
  Tuesday, 29 January, 2013 at 21:50

  Va fi din ce in ce mai greu sa castigi campionatul cu strategia asta. Primul campionat l-am castigat fara probleme datorita investitiilor masive, al doilea datorita lui Mandorlini, al treilea unei campanii de achizitii foarte reusite si foarte mult noroc. Din pacate pe termen lung vom avea de suferit. Ce se intampla daca (doamne fereste) in vara achizitiile noi nu vor confirma, daca vreo 3-4 ani nu reusim sa intram in grupele Champions League? Dupa un an de exceptie sa nu urmeze un recul...

  • Cristi
   Tuesday, 29 January, 2013 at 22:47

   Tocmai de aceea trebuie sa te consolidezi la un anumit nivel. Participarea an de an in Europa League iti aduce vreo 4 mil de euro in plus fata de campionat, plus o platforma de expunere a jucatorilor. Si banii pentru finantare pot veni cu un concept mai bun de sponsoring, o parte din jucatori mai ieftin de la juniorii proprii etc. Dar last but not least, sa nu uitam ca intotdeauna intern performanta e relativa, iar 'greii' ultimului deceniu au cam toti probleme sau au disparut din peisaj.

 16. IQ
  Tuesday, 29 January, 2013 at 23:56

  The next level ar putea fi atins in 3 moduri : 1) investitii masive 2) o Academie de juniori exceptionala 3) o imbunatatire consistenta a managementului si scoutingului.Primele 2 solutii sunt utopice: intr- o tara saraca cu venit mediu de 350 euro/ luna,la o echipa cu o medie de 6000 de spectatori pe meci,fara miliardari cu zacaminte de petrol ,gaze sau alte resurse naturale scumpe,cine vine sa investeasca 25-30 de milioane pe an pt. a incerca sa ridice capul cu adevarat in Europa...In privinta mult trambitatelor investitii in tinere sperante lucrurile sunt la fel de complicate: cati tineri jucatori romani au confirmat in ultimii ani in Europa? Ce sanse ai sa le sufli altor centre de juniori mult mai titrate tineri jucatori straini?In plus chiar daca ai reusi sa strangi cateva talente ,cu infrastructura si mai ales cu antrenorii actuali si- ar risipi talentul...Deci teoria cu tineri talentati care ii cresti aproape gratis si iti faci cu bani putini o echipa tare,suna bine dar in practica e mult mai greu...Spre exemplu celebra academie Ajax nu a reusit sa produca in ultimii 10 ani o echipa de seniori care sa prinda primavara Champions league sau macar sferturile Europa League...Ramane singura solutie viabila: imbunatatirea managementului .Asta presupune in primul rand sa nu vinzi la jumatatea sezonului ce ai mai bun ( 2011 Culio,Traore,2012 Renan,Weldon,2013 Bastos ,Sougou si altii)sa continui sa investi in fortificarea echipei macar vreo 5-6 milioane pe an(ai de unde in urma participarilor in Ch.League);sa faci asta in conditiile pastrarii nucleului valoric macar vreo 4 ani.In plus trebuie imbunatatit in continuare scoutingul astfel incat macar 70- 80 % din transferuri sa fie reusite(vezi campania vara 2011).In 2 ani vei "curata "lotul de non valori care iau banii degeaba si limiteaza salariile celor care merita cu adevarat si care astfel pot fi tinuti mai mult timp.In plus trebuie gasit un antrenor caruia sa i se acorde incredere pe termen mai lung ( se pare ca l- am gasit) Cu o asemenea viziune strategica puteam aborda sezonul Champions League cu un lot format in perioada 2008- 2012 de genul: Felgueiras,Beto-Pinto,Aguiregarray,Cadu,Piccolo,Perreira,Camora-Muresan,Renan,Costa,Alberto,Deac,Culio,Bastos,Pedro,Sougou,Dubarbier,- Traore,Kapetanos,Weldon.Antrenor Paulo Sergio.Ce spuneti? Parerea mea e ca trupa asta completata cu un fundas central de calitate ne-ar fi facut sa sedem calm avand sperante indreptatite la sferturile Champions League...Dupa aia la vara puteam vinde de pe alte pozitii cu profit superior...

  • Cristi
   Wednesday, 30 January, 2013 at 01:25

   Imi pare rau, dar ideea ta nu este viabila. Si asta pentru ca tu vrei sa aplici strategia unui club cumparator la un club care este obligat sa aiba strategie de revinzare. Vrei ca structura echipei sa fie pastrata 4-5 ani? E solutia perfecta daca vrei sa ai mediocritate- Hora are contract pina in 2015, Minca pina in 2016! Un jucator care are o anumita valoare va veni doar daca pentru el este o etapa tranzitorie si iti va impune ca si club o clauza de reziliere care daca este achitata tu nu mai ai de ales. Un jucator tinut 4-5 ani pleaca apoi gratis ( de unde finantezi costul?) iar daca dupa 1,5-2 ani poate cistiga mai mult si nu ii dai drumul devine frustrat. Ar putea plati CFR acum noul salariu al lui Bastos? Presupundind ca ai face o exceptie, crezi ca ai mai avea putere de negociere fata de restul lotului. Pina si Borussia Dortmund i-au lasat sa plece pe Kagawa, Sahin (acum s-a intors) cind contractele erau pe terminate si nume mai mari ManU sau Real le-au facut cu ochiul. Sa nu uitam realitatea.. CFR este ca buget la nivelul unui club mediocru din divizia a doua in Germania sau Italia sau al unui club fara pretentii de prima liga din Belgia sau Portugalia. Jucatori mai buni poti avea doar daca le 'vinzi' sansa expunerii internationale si a capitalizarii rapide a acesteia.

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 30 January, 2013 at 01:33

   Lotul nu arată rău, chiar dacă discutăm despre el doar la nivel teoretic. Probabil nu ești singurul care și-a imaginat un astfel de lot. Dacă menținem discuția tot la nivel teoretic, aș zice că un astfel de lot ar fi putut obține lejer două titluri de campioană în plus și pe piața internă ar fi rezolvat clar problema supremației. Urma etapa europeană, unde nu mă hazardez să-mi imaginez nici măcar teoretic cât de departe puteam ajunge. La punctul 1) nu sunt multe de discutat. Criza economică a tăiat cheful de investiții masive și riscante (nu exista garanția că aduci 5 de Alvaro Pereira și nu 5 de Diogo Valente, după care tot aștepți să se aclimatizeze). Uite, de exemplu, Sougou (că e la modă). S-a așteptat să se apropie de sfârșitul contractului, ca să fie o investiție cât mai mică, dar acest lucru a afectat și vârsta jucătorului. A trebuit dat mai repede, până nu devenea prea copt. Afacerea a ieșit de minune: și randament extraordinar și profit consistent. Dar oare câți alți jucători de valoarea lui Sougou am ratat? La punctul 2) nu îndrăznesc să mă bag prea tare, că nu știu ce sport/fotbal mai fac în țară copii care nu stau 24/24 și 7/7 la calculator. Probabil o piață mai bună de tineri fotbaliști români va fi oferită în curând de cluburile din Spania și Italia. La punctul 3) e prea mult de comentat... Poate se bagă altcineva. Prefer doar să te asigur că l-am citit. :)

  • Alin
   Wednesday, 30 January, 2013 at 11:41

   Am mai vorbit si eu despre cele 3 solutii de crestere. 1. e clar - niciodata in Romania; magnati de tip ruso-ucrainian nu avem, iar arabi mai vin probabil pt a fi studenti la medicina. Shakhtior nu e un model pt noi. 2. academia e viabila daca incepi un proiect pe termen lung cu tineri nu doar din rom, ci mai ales africani si sud-americani. Desigur, toti cei care coordoneaza academia trebuiesc importati. Ajax a produs mult, dar nici ei nu isi permit sa tina jucatorii. Totusi, chiar fara sa aiba rezultate deosebite in UCL, suntem la ani-lumina de olandezi. 3. pe termen scurt-mediu vanzarea de jucatori la preturi mai mari este solutia. Modelul este FC Porto. Liga portugheza nu e puternica, economia tarii nici atat, insa Porto stie ce jucatori sa cumpere, cum sa ii creasca, cand si cu cat sa ii vanda. CFR pare sa aiba aceasta strategie de la pct. 3, dar nu se vede o crestere semnificativa, ciclurile fiind foarte scurte. Din cate observam un ciclu este de 1.5 ani: construirea echipei in vara, castigarea titlului, participare europeana si vanzare jucatori in iarna. Doar vanzand mai scump, aducand jucatori mai buni pe salarii mai mari putem face un salt fata de ce avem acum (oricum mult mai mult decat visam in 2004 de ex).

 17. CJ-07-CFR
  Wednesday, 30 January, 2013 at 00:55

  @Călin Cocora - Mi-a trecut scârba produsă de faptul că m-ai obligat să-l citesc pe Mironică, deși chiar nu aveam intenția să-i fac rating, și-ți ofer câteva răspunsuri, să nu crezi că mă feresc de tine. El privește totul (probabil) din postura unui iubitor al fotbalului românesc (sic!) și din punctul de vedere al întâlnirii cu Inter, în timp ce la mine nu cred că vezi vreo referire la dubla ce urmează. Mironică vede cu ochi critic transferurile jucătorilor buni (în fapt, Bastos și Sougou) tot înainte de meciurile cu Inter, în timp ce eu regret (din postura suporterului) în principal faptul că n-o să mă mai pot bucura de evoluția lor în echipamentul CFR-ului (am, recunosc, și o temere că postul lui Sougou - campionul eficienței - n-o să poată fi acoperit de noile achiziții; s-a întâmplat asta și în cazul Renan). Nu văd în textul pus de tine unde se referă Mironică la ”the next level” (individul vorbește doar de ratarea ocaziei de a se face istorie cu Inter, un aspect punctual). Singurul aspect unde părem că avem idei asemănătoare este cel al slăbirii Ligii 1. Numai că el susține că de vină sunt plecările de jucători, în timp ce eu susțin că acest fenomen se va produce din cauză că nu prea vor mai veni jucători de valoare (se vor orienta spre campionatele care generează din ce în ce mai mulți bani și asigură un mediu mai atractiv - de ce crezi că am început cu statisticile acelea?). Dacă te uiți în textul meu, vei vedea că undeva precizez că Paszkany nu poate controla anumite chestiuni (nu poate ridica de unul singur nivelul și atractivitatea Ligii 1, în care nu mulți străini de valoare vin să joace dacă nu le oferi salarii mari și, în paralel, șansa cupelor europene). Cam atât despre paralela cu Mironică, cu care ai dorit în mod deosebit să mă onorezi. Iar în încheiere, deși nu-mi place să-mi explic textele, am să-ți spun cui am dedicat postarea mea: celor pentru care CFR, fără succesul în Europa, nu merită susținut (am observat reacții și comentarii extrem de brutale după meciurile pierdute acasă cu Manchester United și Galatasaray). Celor pentru care ”the next level” reprezintă un ”must”, nu un ”dream” (asta ca să păstrez linia engleză). Cred că am fost suficient de limpede în text. N-am treabă (ba dimpotrivă, am respect și admirație) cu cei precum Kiruj, care visează (pe încet sau pe repede, după vis) la nivelul următor, dar nu condiționează susținerea CFR-ului de îndeplinirea visului. Nu cred că am fost exagerat în expunerea mea, în demonstrarea greutății cu care se poate atinge un nivel superior. Paszkany, Mureșan și CFR-ul pot să arate că m-am înșelat (doar am mai făcut-o, nu?, când am zis că nu se poate câștiga pe Old Trafford... He, he, altă postare cu tâlc...). Nu-i supărare. Dar până atunci, visul meu nu e să batem Basel de 3 ori în 4 meciuri în doi ani, ci cum să facem să batem Steaua de mai mult de o dată într-un deceniu! Cine vrea să ardă etapele, este liber s-o facă...

  • Calin Cocora
   Wednesday, 30 January, 2013 at 15:56

   Maestre regret scârba ce ți-am produs, libidinosul individ îmi produce și mie aceiași scârbă. L-am citat nu pentru că ar însemna ceva, ci pentru că și el se leagă de faptul că au plecat jucători. E normal, atât el cât și posesorii dosurilor pe care ades le linge, își doresc ca jucătorii să nu fie vânduți ci pierduți gratis. Dacă-ți amintești, pe Sougou l-am adus după ce el a refuzat prelungirea contractului în Portugalia, pentru a-și putea negocia o primă mare de instalare. Dacă nu-l vindeam acum aproape pot băga mâna în foc că pleca gratis, la fel și Bastos. Dacă nu forțau jucătorii nota o făceau impresarii. In consecință plecarea lor a fost cea mai bună soluție pentru club. Bocitoarele interesului românesc în cupe europene, pot boci cât vor, dar nu pot cere unui club să renunțe la milioane de euro vitale. Asta nu pot cere nici fanii care nu se înghesuie la stadion, nu se înghesuie la cumpărat materiale sportive, nu se înghesuie la nimic ce înseamnă contribuție la bugetul clubului. Acesta este motivul pentru care nu vad sensul precizării pe care o faci: ”chiar dacă are legătură cu căile ferate, nu-mi place să văd CFR-ul ca o gară de tranzit, prin care trec și pleacă mai departe jucători precum Renan, Sougou, Dubarbier sau Aguirregaray, lăsând regrete în urmă” Nici nu vreau să vorbesc despre faptul că Dubarbier a plecat pentru că a vrut și că înainte de a pleca a dat serioase semne de probleme de caracter. Aguirregarai era promițător, generos cu efortul implicat, dar mai slab decât Pinto pe postul lui și cu carențe pe post de mijlocaș, nu cred că merita suma solicitată(trei milioane de euro). Renan da, aici e altă discuție, Renan trebuia păstrat, dar totalul de 4 mil cred că i-a hotărât soarta. Trebuie să înțelegem doar că în momentul respectiv nu eram siguri de participare in CL. Mai mult nimeni nu ne garantează că Renan ar mai fi jucat dacă se refuza oferta, la fel în cazul lui Bastos la care în caz de refuz riscam să se facă rău cu capul. --------------- Dacă vorbim despre next level s-ar putea să ai dreptate dacă, în opinia ta distanta intre level-uri e precum cea de la Tera la Marte. Eu vad distanțe mult mai mici. Un next level este după mine titlu câștigat 2 ani la rând, alt pas prezenta în primăvara EL an de an, etc. Asa încet, încet poate om deveni niște „sahtiorezi” mai mici, iar în timp, poate ne-om face și ”sahtiorezi” mari. Cei care cred că la CFR este un patron care nu are ce face cu banii și repede repede-și înfige mâinile în buzunare și transformă echipa în egala definitivă a Barcelonei nu cred că merită să le dau atenție. Oricum CFR a făcut pași importanți în 10 ani paszkanieni, într-un ritm atât de alert încât, atunci, nu îndrăzneam să visăm de anticipat nici vorbă. De ce n-ar funcționa în continuare? Tocmai ”compensating differential” ne dă dreptul la speranță. Un ”compensating differential” care ne permite să speculăm visul de mărire(financiară) al fiecărui jucător. ------ Incă odată iertare dacă-ți făcui greată cu libidinosul, m-a intrigat și stârnit, îndemnul la neîncredere pe care îl pui în mesaj.

   • caneto
    Wednesday, 30 January, 2013 at 16:25

    Eu, “indemnul la neincredere” l-am inteles un pic altfel: sa nu se apuce nimeni la injurat conducerea clubului daca ratam cumva in acest sezon finala EL, iar la anul trofeul UCL, ci sa ne bucuram ca CFR face pasi mici si sanatosi inainte. “Sunt destui cei care se bucură că, sub comanda lui Paulo Sergio, parcă s-a reînnodat în sfârșit tradiția CFR-ului care joacă fotbal, întreruptă undeva după plecarea lui Bergodi. Nu trebuie decât să intrați în rândurile lor, fără să cereți cai verzi pe pereți. Dacă se vor găsi pe undeva prin viitor astfel de cai verzi pe pereți puși deoparte și pentru CFR, fiți siguri că Paszkany e cel mai potrivit om să-i găsească și să-i îmblânzească.” Mi se pare destul de clar formulat.

    • Calin Cocora
     Wednesday, 30 January, 2013 at 17:10

     Daca ar fi fost doar faza pe care o citezi asa l-as fi inteles si eu. :) Din punctul meu de vedere e prea mult accent pus pe rabdarea suporterului, pe demonstratia cum ca e mult tare pana departe, atat de mult incat n-om trai ani destui ca sa ajungem.

     • caneto
      Wednesday, 30 January, 2013 at 17:50

      Normal sa fie pus accentul pe rabdarea suporterului. Vezi bine, in comentariile mele, ieri am asteptat nerabdator vreo 20 de minute sa ajungem la next level si nu s-a intamplat nimic :) Poate altii au rabdare 5 zile, poate altii 2 ani, dupa care apar nervii :) Nu-i mai bine sa zici 25 ani, cu atat mai mare bucuria daca il vom atinge in 4 ani, 7 luni si 14 ore :) Si indiferent cand il vom atinge, sau daca il vom atinge vreodata, pana atunci, trebuie sa ne bucuram de lucrurile marunte curente. Eu de exemplu am fost foarte fericit azi deoarece Kapetanos a reusit un gol cu capul :) Nu mai tin minte cand a facut-o ultima oara (parca cu Petrolul).

 18. kiruj
  Wednesday, 30 January, 2013 at 01:05

  @Calin Cocora : Articolul lui Mironică (pe lângă faptul că emană frustare şi prostie) este o minunată oglindă a modului "mitic" de abordare a lucrurilor : pui toţi banii la ruletă şi dacă-ţi iese, atunci te-ai scos, dacă nu...atunci de vină îi toată lumea, nicicum tu...Focalizarea excesivă pe dubla cu Inter (în primul rând prin păstrarea tuturor jucătorilor) ar fi fost o veritabilă ruletă rusească, nici cu Bastos şi cu Sougou şansele noastre nu depăşeau 40-45 %, ele fiind cam tot acolo şi în acest moment, în opinia mea. Dacă strălucirea şi imprevizibilul celor doi era o carte câştigătoare cu Braga, cu Basel, etc., nu sunt convins că lucrurile stăteau la fel şi cu Inter, echipă italiană care scârţâie, dar nu lasă spaţii cum făceau victimele noastre "tomnatice". Bun, trecem de Inter, după care vine -probabil- Tottenham, cu şanse de calificare de 35-40%. Adică şansele noastre reale să ajungem în sferturile EL sunt de apr. 14-18 %, şi doar atunci putem vorbi de un parcurs european reuşit, aducător de imagine pentru club şi cu efecte reale în creşterea cotei jucătorilor. Ce avem în schimb "dincolo" de gardul vopsit ? Evident, leopardul, pardon, hoarda de leoparzi, cu ghearele ascuţite, gata să te omoare cât ai zice Bastos...Pentru campionat avem să zicem 5% şanse, la Cupă cam 70-75% (zic eu), iar aceste procente nu ar creşte semnificativ nici cu Bastos, nici cu Sougou. Adică "bilele colorate" rămase pe masa imaginară de snooker pot fi adjudecate şi cu jucătorii rămaşi, în schimb păstrarea "perlelor" era un risc şi mai mare : pierderea turaţiei, randament mai scăzut după probabila ieşire din EL, şi în vară ne-am fi trezit că perlele noastre nici nu mai valorează nimic, nici nu prea mai vor să joace în mocirla mioritică, departe de reflectoarele Europei. Sunt convins că conducerea a analizat "la sânge" acest set de probabilităţi, şi decizia de-a valorifica "producţia de export" este corectă. Şi acum am ajuns în punctul în care îl înţeleg perfect pe Dinu, când dincolo de calculele probabilistice şi raţionamentele economice corecte, dar reci, vrei totuşi ca miracolul să continue, vrei să visezi mai departe, vrei să crezi în ceva...Iar credinţa şi teoria probabilităţii nu prea "se iubesc", ori una ori alta. Ca să închei şi eu cumva : în anii ce urmează (5-6-7) esenţial este CONSOLIDAREA acestei construcţii deja impunătoare, menţinerea echipei măcar la nivelul ultimilor 5-6 ani (care ne-ar garanta oricum titulatura de "regină" în Liga lui Mitică) şi doar după aia să facem asaltul pentru "nivelul şahtiorez", dacă există toate condiţiile necesare în acest sens. Mai bine încet, dar sigur, decât deloc, sau cu faliment / insolvenţă şi altele asemenea, să râdă toată lumea de noi şi de visele noastre...HAI CFR !!

  • Calin Cocora
   Wednesday, 30 January, 2013 at 16:04

   Kiruj, prietene, personal n-am obiectat la transferurile celor 2. Cel care a avut obiecții, ori nostalgii a fost 07, eu mă bucur ca s-a consolidat financiar clubul. In rest, daca consolidarea pe aceasta trapta dureaza 6-7 ani, s-ar putea ca Arpad Paszkany sa se plictisească, nu e omul afacerilor mărunte care răpesc mult timp. CFR ca business e afacere mică, produce puțin. Sunt de așteptat acțiuni care să grăbească ritmul de creștere.

   • kiruj
    Wednesday, 30 January, 2013 at 16:14

    Cam acolo am vrut să bat şi eu. Referitor la "acţiuni", în mare parte ştiu despre ce vorbeşti, am şi discutat ceva pe tema asta, la un moment dat.

 19. caneto
  Wednesday, 30 January, 2013 at 09:24

  Uite, si aceasta declaratie mai veche e o particica din scarile dintre etaje (de-ar exista lift, discutiile despre next level si-ar pierde sensul :)): “CFR Cluj este cea mai cunoscută echipă din România în America de Sud şi mai ales în Uruguay, datorită lui Pereira, dar şi a celorlalţi argentinieni de aici. CFR este populară în America de Sud, dar acum cred că este cunoscută peste tot în lume. Am auzit câte ceva despre Steaua şi despre Dinamo, dar nu prea multe. Nu sunt la fel de populare ca şi CFR, nici pe departe.", declara Augustin Viana pentru ProSport, în momentul transferului la CFR Cluj (ianuarie 2009).

 20. IQ
  Wednesday, 30 January, 2013 at 11:13

  @cristi N-ai citit atent sau n-ai inteles mare lucru din ideile mele;drept urmare le-ai atasat deductiile tale si ai ajuns bineinteles la concluzii eronate.Eu n-am spus sa tii 4 ani aceeasi 25 de jucatori.Am spus ca trebuie sa incerci sa tii doar nucleul valoric de baza la care sa adaugi anual alti 3-4 jucatori valorosi.Daca analizeze lotul propus de mine vei sesiza ca doar 6 jucatori ar fi la echipa din 2008-2009(Cadu,Perreira,Muri,Culio,Deac,Dubarbier)restul venind in ultimii 2-3 ani.Cand am spus imbunatatirea managemenrului am avut in vedere si durata contractelor. Initial as oferi ca perioada standard de contract 2 ani cu renegociere(durata prelungirii + salar)dupa primul an.Prin urmare ai fi evitat contracte paguboase pe termen lung (ex.. nuno,minca,hora etc.).Un jucator cu adevarat valoros confirma de regula in primul an(vezi cei enumerati de mine),singurele exceptii fiind Bastos la care a fost vorba de atitudine si nu de valoare fotbalistica si Pedro caruia nu i s-au dat mai multe sanse in primul an.La restul jucatorilor a fost valabila regula "n-au confirmat in primul an= n-au reprezentat jucatori de valoare nici dupa aia",deci puteai sa renunti linistit la ei dupa primii 2 ani de contract.In ceea ce priveste clauza de reziliere dupa cate stiu n-au avut-o decat Sougou si Weldon,poate si Perreira. In rest cat timp erau sub contract cu tine erau 100%dependenti de vointa clubului care putea alege momentul in care sa-i vanda.Problema cea mare este ca in ultimii ani finantatorii s-au obisnuit sa scoata din club mult mai multi bani decat baga.Intr-un sezon de participare in Ch.League+drepturi Tv+bilete campionat+vanzarea jucatorilor care nu confirma+sponsori mai mici se scot in medie 25 de milioane(fara vanzare de jucatori importanti)in timp ce bugetul real al clubului e de maxim 1o -12 milioane.Prin urmare ai putea tine linistit jucatorii de valoare(mai ales daca scapi de rebuturi)si ai mai putea investi in lot 4- 5 milioane/an fara sa aduci bani de acasa...dimpotriva ai avea asigurat bugetul de baza si pe sezonul urmator.

  • Alin
   Wednesday, 30 January, 2013 at 14:53

   Ce nu inteleg eu, desi vad ca suporterii CFR tot vorbesc depre acest lucru: cum scapi de rebuturi? Mie mi se pare ca se sugereaza aici sa tinem jucatorii care confirma pe salarii de 200 mii, iar cei care nu ne plac ii dam inapoi in stilul Becali. Contract pe 2 ani cu renegociere dupa 1 an inseamna de fapt contract pe 1 an. Sau renegociem doar in favoarea noastra? Daca nu le oferi contracte serioase jucatorii nu vin. In opinia mea ar trebui adusi jucatori mai valorosi din start: sa nu mai luam jucatori cu salarii de 100 mii si noi sa le dam 150 mii, ci jucatori de 200 mii la echipa lor si noi sa le oferim 300 mii. De aceea suntem rampa de lansare pt ca de la un nivel mediu le crestem cota semnificativ. Unii raman la nivel mediu, ba chiar constatam ca au fost supraevaluati, dar acest lucru este compensat de pretul "vedetelor".

 21. dan dan
  Wednesday, 30 January, 2013 at 12:28

  e bine sa ajungem la "next level", dar pana atunci poate reusim si noi sa ajungem la poarta echipei de liga a 4-a cu care jucam acum.... :))

 22. emil
  Wednesday, 30 January, 2013 at 14:04

  Oare ce se intampla cu Ivo Pinto si Camora? Nu au jucat nici astazi cu Malaga.

  • caneto
   Wednesday, 30 January, 2013 at 14:52

   Ivo Pinto are probleme cu spatele, dupa cum zicea si unul dintre comentatorii tv, iar in cazul lui Camora se pare ca Sepsi i-a luat fata si a ajuns rezerva.

   • kiruj
    Wednesday, 30 January, 2013 at 16:08

    Interesant...Îl ştiam mai de mult (încă de pe vremea Bistriţei) pe Sepsi ca un tip serios , dar lent, în mare exact aşa stau lucrurile şi acum. Parcă se pregăteşte mai bine, arată o condiţie fizică şi o determinare superioară celei din toamnă. Cu toate acestea nu cred că va putea ajunge la turaţia demonstrată de Camora în toamnă. Pentru mine rămâne un mister "decăderea" lui Camora, am impresia că mai este ceva care ne scapă (o presupusă bosumflare a lusitanului din cauza unui eventual transfer ratat, probleme în viaţa particulară, ceartă -de ce nu?- cu PS, etc.).

    • emil
     Wednesday, 30 January, 2013 at 16:43

     Astazi (si nu numai) la Panin si la Sepsi nu le-a prea iesit un procedeu de baza pt. un fundas lateral: centrarea; cred ca in a doua repriza au fost vreo patru astfel de situatii

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>