Monday, Aug. 20, 2018

CFR Cluj – Malaga B 4-1

Written By:

|

Wednesday, 30 January, 2013

|

Posted In:

|

12 Comments

CFR Cluj – Malaga B 4-1

Fără discuție, a fost cel mai interesant meci din programul de pregătire de până acum, chiar dacă cel contra lui YB Berna – datorită catalizatorului reprezentat de loviturile la cotoaie – a fost mai aprig. Dacă echipamentul ales de CFR (cel verde-alb) doar sugera o competiție europeană, formula de echipă din debutul partidei indica limpede că acest meci amical este gândit și axat pe pregătirea turului de la  Milano. Din păcate a căzut adversarul inițial, unul net superior cotat (Sparta Praga) și în fața CFR-ului s-a prezentat Malaga B (echipă de liga a patra spaniolă), într-un echipament (negru-alb) ce sugera mai degrabă pregătirea derby-ului local (de altfel, probabil și Cadu a avut această senzație, pentru că urma să marcheze din penalty). Vine meciul cu Inter, altfel era interesant să jucăm cu Man, Păun și Muniru, ca să ne măsurăm în urmași cu clubul spaniol.

Așadar, un sistem 4-4-1-1 (mai degrabă 4-4-2, pentru că Rui Pedro a apărut foarte des avansat, alături de Kapetanos; uneori a mai intrat Deac în locul său, pe centru, în poziție de mijlocaș ofensiv), în alternanță cu 4-2-3-1: Felguieras – Panin (în rolul lui Ivo Pinto), Cadu, Piccolo, Sepsi (în rolul lui Sepsi sau al lui Camora? Nu s-au derulat faze prea importante în zona sa, ca să mă pronunț) – Deac, Mureșan, Godemeche, Diogo Valente – Rui Pedro – Kapetanos (categoric în rolul lui Kapetanos; formula n-a fost gândită pentru Weldon, care preferă să pătrundă în careu, nu să aștepte faza atât de avansat – Weldon se pretează mai bine la stilul de la meciul cu Braga de la Cluj și cred că se apropie mai mult de Rui Pedro decât de Kapetanos).

„Regia” pregătită de Paulo Sergio mi s-a părut foarte ușor de vizualizat grafic, ceva în stilul clarissimo cu care a regizat Spielberg bătălia finală din Save Private Ryan, dar cu mai puține victime (doar Kapetanos – sper că nu grav). S-a mers pe siguranță în fața zonei fundașilor centrali, cu doi mijlocași centrali defensivi care n-au fost lăsați să urce decât rareori și au fost degrevați de sarcina construcției. Foarte puține mingi au „urcat” prin zona centrală și e logic să fie așa. PS a încercat să-și cravașeze extremele, să le supraîncarce cu acțiuni, pentru că aici sunt sarcinile cele mai ingrate din echipa de bază: Diogo Valente trebuie să-i suplinească lipsa lui Bastos, iar Deac are o sarcină parcă și mai dificilă, să se apropie de eficacitatea lui Sougou (Deac are și o concurență pe post mai bântuitoare nopțile – Maah).

În primele 20 minute s-a văzut că adversarii sunt tineri, încă neexperientați, și au nevoie de ceva timp să se adapteze jocului CFR-ului, echipă matură. Dar și când au găsit resurse să ajungă în careul nostru, au reușit să o facă de trei ori în decurs de 5 minute. Și chiar dacă au intrat de trei ori în careu, au deschis scorul din afara lui, printr-un șut perfect plasat lângă bara din dreapta lui Felgueiras (gol pe care Mario se pare că-l va analiza de nenumărate ori, dacă e să ne luăm după un interviu recent).

CFR a revenit rapid în joc și pe tabelă, la prima minge care a ajuns în sfârșit la Kapetanos (majoritatea mingilor expediate în careu n-au fost pentru capul lui Kapetanos, ci pe jos, iar la capitolul mobilitate Rui Pedro e mai fâșneț decât grecul, deci mai des pe recepție). Fault la Kapetanos, penalty, Cadu, 1-1.

În condițiile în care:

- Diogo Valente e mai lent, pare predispus la centrări sau expediere de mingi cu efect care încearcă să prindă colțul „lung”, dar nu are destulă forță de pătrundere în careu, pentru a ajunge în poziție de finalizare (vezi Bastos la Braga);

- Deac are suficientă viteză și energie, dar nu pare (încă) atât de adaptat rolului de vitezist, servant perfect și finalizator (vezi Sougou la Basel și în multe alte meciuri);

- Kapetanos n-a fost găsit în poziții de finalizare decât de 3 ori în fața unei echipe de tineret (la primul penalty, la golul de 3-1 și la faza când a reluat spre poartă, din poziție de ofsaid, și s-a și accidentat) – câte șanse-i va da oare o apărare italiană?

… dacă la Milano se păstrează această formulă de joc, Rui Pedro capătă un rol foarte important în zona porții adverse, atât ca servant, cât și ca finalizator. Astăzi a arătat că are potențial și știe din ce în ce mai bine ce are de făcut. Practic, prin pătrunderea din minutul 47, printre 3 fundași, a rezolvat meciul.

Un alt aspect pozitiv este atenția mai mare cu care se execută loviturile libere indirecte (pe fruntea lui Cadu sau Kapetanos), o bună sursă de pericol pentru un adversar care se presupune că se va bloca eficient la fazele din acțiune (de Inter, normal).

[PAUZĂ! De cronică, nu de meci. Mi-am adus brusc aminte că mi-am uitat copilul la grădiniță! Nu-i grav. N-am întârziat decât un sfert de oră și până la urmă a ieșit foarte bine: cică l-a luat o familie de ruși, mai bogată, reprezentată din madam Gazpromskaia și soțul...]

Să revenim la meciul nostru (copii mai putem face și altădată)…

Tinerii malaghezi au încercat să ne mai pună ceva probleme, au arătat ceva potențial, au mai tras câteva șuturi, mai ales în finalurile de reprize, dar tot n-au fost Sparta Praga (chiar, de ce or fi dat cehii bir cu fugiții?!). Au avut un joc fragmentat, cu perioade scurte de consistență, iar de la 2-1 pentru CFR o cădere destul de evidentă. La 3-1, antrenorul a făcut trei schimbări (ulterior încă patru), în ideea că dacă o „fură” la scor să poată de vina pe caracterul experimental al partidei. Oricum, dacă azi n-a fost să fie Sparta Praga, cred că ar trebui să prindem vreo doi adversari tari până la finalul pregătirii, care să ne întindă și să ne forțeze. Nici cu Malaga B n-am avut chiar puzderie de ocazii, așa că trebuie văzut cum se poate ajunge la poarta unei echipe mai bine cotate. Asta fără să ignor potențialul pe faza defensivă, care va fi principala noastră armă de scos un rezultat pozitiv la Milano, dar pe care îl cunoaștem relativ bine (nu e clar doar care sunt situațiile lui Ivo Pinto și Camora).

CFR Cluj – Malaga B 4-1 (1-1)

Marcatori: 0-1 – Sergi (min.27); 1-1 – Cadu, 11m (min.30); 2-1 – Deac, 11m (min.47); 3-1 – Kapetanos (min.53); 4-1 – Rui Pedro (min.89).

CFR a făcut o singură schimbare, forțată – Weldon (min.68), în locul lui Kapetanos – un alt semn că s-a încercat „sudarea” unei formule de echipă pentru etapa San Siro.

Share This Article

Related News

De la cazacioc la talcioc
Cazacioc
“Днепр” – “Клуж” 2-0 [FINAL]

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(12) Readers Comments

 1. Calin Cocora
  Wednesday, 30 January, 2013 at 17:06

  Spui ca ”Deac are suficientă viteză și energie” si este adevărat, are, numai că faza defensiva, in pofida faptului că se repliaza il prinde static, asa a fost si la faza golului. Daca era activ pe respingere, acea minge trebuia sa-i apartina si sa insemne un cotraatac taios. Problema lui este ca nu intodeauna gandeste atat de repede pe cat aleargă.--------------------------------- Valente e în creastere dar mi se pare ca doar cat sa fie o alternativa la postul de rezerva pe benzi. e si lent, si cum bine spui lipsit de forta, oricum mie mi s-a parut in crestere fata de turul campionatului, dar nu suficient. Pedro s-a trezit dupa pauza, s-a trezit si s-a luat in serios, iar rezultatul s-a vazut. Mi s-au parut si mie interesante tentativel lui Paulo Sergio de a duce mingea in atac prin combinatii pe benzi, pacat ca nu prea avem jucatori de sut, lor li s-ar crea cu adevarat conditii favorabile pentru sut. In rest as completa ca nu stiu daca grecul va fi titularul. Weldon are atuuri in plus, daca se ia in serios brazilianul devine fara indoiala mai potrivit, macar pentru ca poate participa mai cu folos si la faza de constructie, pentru ca are cel putin o viteza in plus și pentru că poate realiza acea forfecare ce aparea cu Bastos varf. Weldon poate juca ce juca Bastos, dar poate juca si ce joaca Pantelis. Despre motivatie nu are sens sa vorbim, sunt convins ca vrea sa mai prinda un contract bun, pentru asta trebuie sa arate ceva.

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 30 January, 2013 at 18:06

   Deși fac pariu că Paulo Sergio încă nu e fixat pe titulari, nici eu nu cred că prima opțiune înclină spre Kapetanos înaintea lui Weldon (mă refer deocamdată strict la meciul tur, de la Inter). Dacă vrea să mențină stilul de atacuri mortale, prin pătrundere, din meciul cu Braga, Weldon e mai potrivit. Astăzi a fost folosit Kapetanos tocmai pentru ca extremele să aibe cui să centreze în careu, contra unui adversar pe care era clar din start că o să-l dominăm. La șuturile de la distanță cred că tot pe Gabi Mureșan o să ne bazăm. Godemeche are mult mai puține încercări decât Luis Alberto, care le mai dădea pe lângă, dar mai și nimerea poarta din când în când, mai ales pe Old Trafford. Unde cred că a scăzut CFR-ul prin plecarea lui Bastos și Sougou este la capitolul oameni capabili de rezolvări individuale. Am rămas doar cu Rui Pedro, (posibil) Maah și - parțial - cu Deac și Weldon. Sper să lucrăm intens la fazele fixe (mai ales cornere), pentru că n-ar strica să ne mărim randamentul. Dacă o să avem mai puține ocazii, măcar să fructificăm cât mai multe dintre ele. Văd că vine meciul cu Dnepr. Sper să nu se schimbe iar adversarul, pentru că ăsta ar fi un meci binevenit.

 2. kiruj
  Wednesday, 30 January, 2013 at 18:32

  Este evident că echipa de start la Milano va fi cea de astăzi (dacă se menţin problemele la spate ale lui Ivo şi problemele "cu capul" ale lui Camora, cum sugerează Călin). Ca şi formulă de joc este un "dute-vino" între 1-4-4-1-1 şi 1-4-2-3-1, prima variantă fiind susţinută de replierea mai în adâncime ale lui Deac şi ale lui D.Valente (omul chiar arată o creştere, e drept, una mai lentă, dar promite). Ca construcţie accentul e pe soliditatea/siguranţa axului central (Felghe- Cadu, Piccolo - Muri, Gode), circulaţia balonului (muuult superioară tuturor perioadelor din 2012) este asigurată printr-un aport mai substanţial (atât fizic, cât şi tactic) al mijlocaşilor laterali (Valente, Deac). Acest regim de joc îi convine -evident- mai mult lui Weldon, în timp ce Kape (care face totuşi eforturi demne de laudă pentru a se plia noului registru tactic) şi Maah (cel puţin din ce-am văzut până-n prezent) fiind soluţii IMPORTANTE pentru un alt regim de joc (să-i zicem planul "B"), cel bazat pe contraatac şi pe o verticalizare mai pronunţată (în locul lui Weldon respectiv Valente). Supărător de-a dreptul această nesiguranţă în alegerea adversarilor (pentru astăzi am pornit de la Videoton, apoi trecând prin "halta" Sparta Praga am ajuns la Malaga B), ciudat şi ora de disputare (12.00), în contextul în care meciul de la Milano se va disputa -probabil- de la 22.05. Un aspect mărunt, dar orice succes se bazează pe multe astfel de detalii aparent nesemnificative. Avem nevoie de măcar 2 meciuri cu adversari tari şi pe cât posibil seara, la ora meciului. Aş mai adăuga : măcar unul dintre aceştia să joace în formula 1-3-4-1-2, cum joacă Inter. Voi reveni cu o analiză a lui Inter cam peste o săptămână, cu sugestii pentru echipa noastră în faza defensivă şi în atac. Foarte pe scurt : în atac profită de obicei de acele greşeli ale adversarului pe care le fac şi ei în apărare, concret : pătrunderi în lateral (undeva la marginea careului sau chiar în careu, mingi întoarse la 11 m sau şutate între portar şi fundaşi, şi...scapă cine poate....HAI CFR !!

  • caneto
   Wednesday, 30 January, 2013 at 18:54

   Presedintele Muresan a declarat, acum vreo saptamana, ca Paolo Sergio dorea jocuri amicale cu ore de incepere si mai matinale, dar nu s-au gasit adversari dispusi la un meci de fotbal in loc de mic dejun :) Eu as astepta cu discutia despre formula de start pana vineri, sa vedem cum va arata noua lista Uefa, sunt sigur ca se duc lupte mari in materie de transferuri, pe ultima suta de ore :) Paszkany a declarat ca mai vrea un mijlocas. Poate se reuseste aducerea unuia care intra in aia trei noi de pe lista :)

   • kiruj
    Wednesday, 30 January, 2013 at 20:20

    Caneto, ştii şi tu foarte bine că nu poţi băga în echipa de bază după 10 zile niciun jucător, numai dacă vorbim de valori peste nivelul ligii 1, iar asta e cam greu, financiar vorbind. Dar aş saluta necondiţionat aducerea unui astfel de jucător (EXCLUSIV mijlocaş ofensiv, sau box-to-box), fie şi pentru "rămăşiţele" din campionat şi -mai ales- pentru slănina destul de grasă (încă) din Cupa-RO, şi -evident- pentru finala EL...:))

    • caneto
     Wednesday, 30 January, 2013 at 20:25

     Luis Alberto la Braga? Au fost mai mult de 10 zile, ce-i drept, vreo 18 :) Poate luam ceva bun de la Inter :)

  • caneto
   Wednesday, 30 January, 2013 at 19:17

   Apropo de analiza lui Inter, m-am uitat la lotul lor, nici ei nu stau prea bine :) Bianchetti, Sneijder si Coutinho s-au transferat, Castelazzi, Alvarez, Samuel si nu mai stiu care sunt accidentati, iar inlocuitori pentru ei ioc: semiaccidentatul Chivu (da, nu a fost trecut pe lista in toamna), Mboye de 19 ani, Rochi 36 de ani, MacDonald 26 si Bessa 20. Astia-s pe lista jucatorilor, de pe site-ul oficial al clubului. Probabil mai au vreo 150 de jucatori imprumutati :)

   • kiruj
    Wednesday, 30 January, 2013 at 20:28

    Marele lor atu este că toţi jucătorii au câte două picioare şi două mâini (pentru orice eventualitate...)...Lotul lor este destul de eterogen, există discrepanţă privind intervalele de vârstă, aducerea lui Rocchi (36 de ani) chiar denotă o anume precipitare , sesizabilă şi în joc, şi în schimbările făcute pe parcursul partidelor, să nu mai vorbesc de modificările nejustificate (cel puţin pentru mine) de la un meci la altul, inclusiv în plan tactic. Cum-necum, sunt acolo pe locul 4, cu şanse chiar pentru titlu...Au noroc că campionatul lor este extrem de echilibrat, nu există meciuri dinainte câştigate, inclusiv Juve şi Lazio mai livrează gafe pe teren propriu. Mai vorbim.

    • caneto
     Wednesday, 30 January, 2013 at 20:36

     Chiar acum am citit ca l-au transferat pe Kuzmanovici de la Stuttgart.

 3. caneto
  Wednesday, 30 January, 2013 at 18:51

  Corecta observatia referitoare la sarcinile mijlocasilor centrali defensivi. Sa ne aducem aminte cat de “sus” a jucat Muresan in campionat, in toamna, dupa venirea lui Paolo Sergio. P.S. Nu inteleg de ce ii zice la unii B (Malaga B, Real Madrid B, Porto B, Sporting B), iar altii II (CFR II, Otelul II, Dortmund II). :)

 4. Panou
  Wednesday, 30 January, 2013 at 19:07

  Eu sunt ingrijorat ca dintre cei de pe banca nu prea vad pe nimeni care sa aduca un plus, daca jocul o cere. Celestino, Hora, Maftei? Sa fim seriosi. Despre Maah si Muniru nu vorbesc, nu i-am vazut indeajuns, si fiind nou-veniti, chiar daca sunt foarte buni, s-ar putea sa nu se adapteze jocului si echipei, deci... Daca vreunul dintre titulari se accidenteaza? si altul e suspendat? Azi am avut noroc ca s-a accidentat Kapetanos, pentru care exista o dublura. Avem dubluri solide doar la fundasi (sau Ivo Pinto e accidentat, ce se stie?)... Cred ca nu ne dam inca seama, dar Aguirregaray, Sougou, Bastos si Luis Alberto PLECATI e prea mult! Echipa e in mod normal in soc. (Inchipuiti-va ca plecau brusc Culio, Peralta, Trica, Dubarbier - ei, astia n-au plecat de-odata, noi ii percepem acum, la distanta de 5 ani, ca au plecat de-odata...) Legat de necesitatea unui meci cu o echipa tare, am inteles ca vom juca cu Anji Makalaka, dar nu stiu cand, si nici daca Traore va reveni pana atunci de la Cupa Africii...

  • kiruj
   Wednesday, 30 January, 2013 at 20:33

   Ar fi bună varianta cu Anji, cu Traore sau fără, ei oricum sunt deja o forţă, cam pe acolo unde se află şi Inter în acest moment. Din anumite puncte de vedere chiar seamănă jocul lor. Ar fi un test util.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>