Tuesday, Jun. 19, 2018

Jucărie sau afacere?

Written By:

|

Tuesday, 12 March, 2013

|

Posted In:

|

154 Comments

Jucărie sau afacere?

Motto: „ADAL MURESAN O DATA SI UN MISLOCAS???? NU VEZI CA NU AVEM!!!!” – mih9

O eliminare absolut surprinzătoare din UEL şi 1,5 rezultate şi jocuri proaste din ROL au canalizat discuţiile noastre spre cât e afacere, cât e jucărie CFR-ul pentru Pászkány Árpád, cât e pentru plăcerea sa personală, cât e pentru plăcerea suporterilor? De ce nu vrea să câştige titlul decât în ani pari? De ce nu vrea Cupa României anul acesta? De ce nu vrea în UEL? De ce vrea în UCL? De ce nu a cumpărat un mijlocaş de valoare? Câţi bani a încasat? Câţi bani a cheltuit? De ce nu a cheltuit bani?

Am urmărit cu interes toate părerile expuse, dar m-am întrebat ce-ar fi dacă aş studia şi nişte lucrări de specialitate despre afacerea ori jucăria numită fotbal? Uşor de zis, greu de gugălit, am dat de mai multe ziceri ale unor oameni deştepţi şi/sau celebri, lucrări, teze de doctorat, referate, unele (de fapt, toate) interminabile şi prea academice. Am selectat, totuşi, câteva idei, pasaje, poate îmi devine mai clar cum stă treaba cu evoluţia asta ondulatorie a clubului nostru:

„Era utopiilor a dispărut. Trăim într-o societate pragmatică în care fotbalul este condamnat a fi o lume a marilor afaceri.” – César Luis Menotti (antrenorul Argentinei în perioada 1974-1982). E clar, avem primul răspuns, cel mai important: fotbalul e o afacere, cu care unii doar par că se joacă.

Fotbalul se deosebeşte de alte afaceri prin câteva aspecte:

1. activitatea depinde de deciziile unui for superior care acordă licenţe, drept de joc clubului şi jucătorilor şi supervizează funcţionarea clubului.

Care  unui for superior? Noi avem LPF-ul, FRF-ul, pe Vasile ăla cu licenţele pentru sezonul următor şi nu de mult a spus Pászkány că aşa control amănunţit şi exigent, făcut de cei de la UEFA, n-a văzut la viaţa lui.

2. activitatea se desfăşoară în lumina reflectoarelor, expusă unui mare interes public. Normal că se desfăşoară la lumina reflectoarelor, ăştia ne programează numai în nocturnă, târziu, să fii numa’ bine buimac a doua zi la serviciu.

Relaţia club – suporteri (fragment din futballmarketing.hu)

„Bărbatul şi femeia, cum ar putea să se înţeleagă când amândoi vor altceva: bărbatul femeia, iar femeia bărbatul?” – Karinthy Frigyes

Relaţia proprietar – suporteri nu de puţine ori este o sursă de conflicte. Obiectivul principal al acţionarilor unui club este realizarea de profit. Însă, atunci când investesc într-un club, achiziţionează şi un public consumator, iar acest public este greu influenţabil. Are particularităţi ce nu se pot modifica, cum ar fi loialitatea faţă de echipă, prioritatea rezultatelor, legătura emoţională, subiectivismul, în general dictează în comportament starea afectivă, mai rar raţiunea. În cazul în care strategia unui club este prost aleasă, suporterul poate deveni un balast nedorit pentru conducere. Un club axat pe vânzări de jucători poate intra în conflict cu suporterii, deoarece aceştia îsi doresc mereu cei mai buni jucători, cel mai bun joc, cele mai bune rezultate posibile. Dacă constată că se vând mereu starurile echipei, apare dezamăgirea, scade consumul, merg mai puţini la meciuri, se vând mai puţine materiale promoţionale, se interesează tot mai puţini de echipă. Afacerea poate fi viabilă, dar clubul este expus unor riscuri majore, în caz că apar perioade mai lungi în care nu se reuşeşte producerea de venituri din transferuri. Responsabilii din club, printr-o comunicare deşteaptă şi activitate de marketing, pot să convingă suporterii de justeţea strategiei alese. Cu promoţii continue şi comunicare trebuie menţinută şi susţinută loialitatea suporterilor, să se evite abuzul faţă de această loialitate, fără a face promisiuni false, fără a evita comunicarea sau a-i desconsidera. Într-o afacere în fotbal aproape orice venit are legătură cu suporterul consumator (drepturi media, drepturi comerciale, merchandise, sponsorizări, încasări din bilete). Fotbalul este pentru suporteri. Acea strategie în care suporterul nu ocupă un loc prioritar este apriori proastă, nu poate avea succes pe termen lung, contrazice orice logică economică.

3. riscul afacerii este peste medie.

Cum să nu fie riscantă afacerea dacă ţi-ai găsit să dai bani pe Hora? Cum să nu fie riscantă dacă ţi-ai pus sediul social la Cluj, departe de chermezele şi pokeraşele conducătorilor forurilor superioare?

4. obiectivele sunt de un tip aparte.

„Constat că aşteptările faţă de echipă sunt să câştige din nou totul. Este imposibil. Succesul este un premiu, nu o condamnare.” - Johan Cruyff (enorm jucător de fotbal, foarte apreciat antrenor/manager)

Aprecierea activităţii unui club de fotbal se face din trei puncte de vedere: rezultate sportive, rezultate financiare şi restul factorilor de valoare care nu pot fi incluşi în primele două categorii: imaginea, valoarea de piaţă, reputaţia etc. Punerea în prim plan a unuia sau altuia dintre aceste trei aspecte poate avea consecinţe negative asupra celorlalte două. Din moment ce, în general, îmbunătăţirea situaţiei financiare are efecte pozitive asupra celorlalte două, conducerea are tendinţa de a pune accentul pe maximalizarea profitului. În funcţie de posibilităţile clubului, trebuie găsit şi aplicat în formă continuuă un echilibru între cele trei. Din păcate rezultatele sportive nu pot fi planificate, ci doar fixate ca obiectiv. Factorii rezultatelor financiare sunt în mare aceiaşi ca în orice altă afacere: mărirea veniturilor, scăderea costurilor aferente, crearea rezervelor financiare, asigurarea lichidităţilor, obţinerea şi menţinerea licenţelor de functionare.

Finanţarea unui club de fotbal este posibilă pe două căi: externă şi/sau internă. Afacerile în fotbal sunt de regulă orientate spre finanţare internă. Sursele clasice sunt: drepturi media, încasări din bilete şi participări în competiţii, merchandising, contracte de sponsorizare şi publicitate, transferuri şi alte încasări (dobânzi, închirieri etc). (după kgk.uni-obuda.hu)

În concluzie, noi, tribuniștii, ne-am învârtit bine cu discuţiile, pe-aproape de cum scrie în lucrările teoretice, dar eu tot nu m-am lămurit cu o chestie: până la urmă, cine suportă salariul lui Bud?

Share This Article

Related News

S-a rezolvat, nu se poate…
Freudisme
Dulceața

About Author

caneto

(154) Readers Comments

 1. Flacăra Vișinie
  Tuesday, 12 March, 2013 at 15:48

  Cred ca tu stii deja raspunsul, doar esti Canetostradamus. In alta ordine de idei, subiectul fotbal-afacere-suporteri i-a aprins pe tribunisti. Am citit peste 100 comentarii, majoritatea la subiect si unele dintre ele lungi cat un articol. Suntem o comunitate mica, dar plina de viata.

 2. kiruj
  Tuesday, 12 March, 2013 at 15:56

  Există, din păcate, şi o a treia variantă (vizavi de întrebările tale din titlu) : "Spălătorie ?" Variantă care predomină fotbalul din balcani şi fostul spaţiu comunist. Cu forma ei perfecţionată : "spălătorie prin trucarea meciurilor". În occident marea majoritate (peste 90%) a cluburilor intră în categoria "afecere", în timp ce la noi acest procent este undeva la 10%. OK, mă gândesc la afacere-afacere, cum scrie la carte, nu "tun" (vezi urziceni), nu altceva. CFR-ul nostru este etalon de afacere, o afacere CURATĂ, dar în contradicţie cu dorinţele noastre, ale suporterilor. Aici e toată buba. Majoritatea dintre noi doresc ca valorile să nu fie cedate, să fie aduşi jucători cu o certă valoare, să câştigăm anual titlu, etc. Poate vei reuşi permanentizarea unor rezultate bune pe termen scurt, dar după 3-4-5 ani "cazanul bugetar" supraîncălzit explodează (vezi cazul clasic al Timişoarei) şi urmează decăderea, eventual dispariţia...Din punctul meu de vedere linia generală (de management al clubului) este bună, apar unele stângăcii / greşeli nu foarte importante în anumite paliere (comunicarea, în primul rând!), dar pe segmentul aspectelor financiare aproape că este imposibil să intuim realitatea ştiută doar de câţiva oameni, care se chinuie să menţină un brand, ridicat din "mocirla" div.C. În opinia mea CFR nicicum nu este o jucărie a nimănui , în cel mai rău caz o pasiune, eventual o "idee fixă", dar mai degrabă o afacere CURATĂ, a cărei "curăţenie" doare şi costă în acelaşi timp. HAI CFR !!

  • Flacăra Vișinie
   Tuesday, 12 March, 2013 at 16:25

   Exista chiar si a patra varianta, se numeste "santajul autoritatilor locale". E ceea ce a facut Iancu la Timisoara. Pe scurt, iei un club cu traditie si cu multi fani dintr-un oras cat mai mare, preferabil cu 1-2 ani inainte de alegerile locale. Bagi niste bani in primul an, echipa creste, fanii se aprind si apoi te duci la primar, consiliul local si consiliul judetean si le ceri bani. Ei te refuza, iar tu incepi sa ii ataci public, cat mai des posibil, evidentiind faptul ca nu vor sa sustina echipa. Evident, te asiguri ca ai o vizibilitate cat mai buna in presa, care nu e greu de obtinut daca faci mereu declaratii scandaloase, la limita calomniei. Iti asiguri "loialitatea" fanilor prin cativa indivizi infilitrati contra cost printre ei si ajungi in situatia ca autoritatile locale nu risca miscari de strada sau pierderea voturilor. Si uite asa obtii banii. Restul e -- binenteles -- can-can.

   • kiruj
    Tuesday, 12 March, 2013 at 18:28

    Observaţie corectă, cu amendamentul că -totuşi- noţiunile de "jucărie", etc. lansate de Caneto sunt posibile răspunsuri la întrebarea retorică "CE ESTE un club de fotbal pt. un patron ?", pe când soluţia ta este un răspuns posibil (şi des utilizat la noi, ca metodă) la următoarea întrebare retorică : "CUM faci rost de bani pt. echipa de fotbal". Iar toate soluţiile prezentate de prietenii noştrii tribunişti în ultimele zile ar fi -de fapt- nişte posibile răspunsuri la a treia întrebare "de baraj" : "CUM POŢI CHELTUI eficient banii obţinuţi în fotbal"...::)) HAI CFR !!

    • csongi
     Wednesday, 13 March, 2013 at 00:00

     Nu cred, că în România sunt cluburi (afaceri) curate. Incluzând și CFR-ul. Putem să dăm cu presupusul până la paștele cailor, dar din moment ce nimeni nu cunoaște cu certitudine datele din contabilitatea clubului, tot cu presupunerile noastre vom rămâne.

     • caneto
      Wednesday, 13 March, 2013 at 09:15

      Indiferent ce fel de artificii financiare se utilizeaza in cadrul unui club, cat timp nu se incalca legea, afacerile sunt curate. Sunt prea in centrul atentiei, deci si in a organelor de control si cercetare penala, plus controale Uefa. Normal, Fecioara Maria nu-i patron de club de fotbal, nici alte afaceri nu cred sa aiba.

 3. vass bela
  Tuesday, 12 March, 2013 at 16:01

  Nu stiu ce-i cu salariul lui Bud, dar ma obsedeaza ce-a scris Cristi despre Vasileguarai, si anume ca s-ar fi platit 800.000 pe el pt un imprumut pe 6 luni. Eu nu cred , dar daca-i adevarat, raman fara replica ! Si daca intr-adevar s-a prelungit contractul lui diogo pana-n 2015, inseamna ca AP il intrece in prostie pe felcer ! Apoi citesc declaratia lui AP ca in vara vor veni 5-6 jucatori, dar, ATENTIE, cele mai importante transferuri vor fi recuperarile lui Sare, Ronny si Vass ! Deci putem fi linistiti, vom avea lot de CL ... Si in incheiere, PRO MEMORIA : achizitiile din vara trecuta : Felgueiras ( descoperit la Brasov ), Ivo Pinto ( daca erau toti ca el ... ), Sepsi ( in oftica porumboului ), Rada ( revenit, dor ne-a fost de el ), Vass ( acostat la aeroputul din Sofia ), Godfred si Lignani ( sa ne ajute in liga judeteana ), Luis Alberto si Vasile ( imprumuturi " eficiente " ) si bomba in atac, inegalabilul si tanarul Bjelanovici ! Inteleptii zic, ca daca vrei sa prevezi viitorulk, trebuie sa cunosti bine trecutul . Eu am prezentat vara trecuta si cred ca lesne se poate previziona vara anului in curs ...

  • Flacăra Vișinie
   Tuesday, 12 March, 2013 at 16:06

   Esti optimist...

  • Cristi
   Tuesday, 12 March, 2013 at 17:16

   Hai sa lamurim niste lucruri : Aguirregaray a costat atit 'pe surse'. Importatn nu e asta, ci faptul ca s-au investit niste bani pentru a face fata in Liga Campionilor. Sa ne aducem aminte citi jucatori erau deja rupti dupa dubla cu Basel si ca mai erau 4 zile pina sa se inchida lista. Nu stiu cit din cele 3,5 mil. de euro cistigate pentru puncte s-au dus in total pe toti transferatii, dar e clar ca cele 10 puncte din grupe ramin. Nu stiu care au fost optiunile sau presiunea de a negocia. Poate ca Aguirregaray nu a putut fi luat cu optiune de cumparare (bine ca totusi l-am luat), de Yazalde stim ca era dorit dar s-a reusit aducerea lui, Bjelanovic a fost clar adus de umplutura pe principiul ca stim cam ce poate si nu are mari pretentii la virsta lui. Despre ceilalti jucatori, macar de am avea asa o medie 1/3 f buni, 1/3 care merg si 1/3 adusi probabil la pachet, ca in anii 80 cind luai Sportul doar cu Scinteia.

 4. zeidas
  Tuesday, 12 March, 2013 at 16:50

  Cine plateste abonamentul sau biletul suporterului si mai ales dezamagirile, trairile lui ? Trebuie inteles ca fac parte din acelasi "film" cu salariul lui Bud si altii si de ce nu chiar profitul "finantatorului".

  • dan dan
   Tuesday, 12 March, 2013 at 17:26

   Am inteles din lucrarile teoretice ca cica fotbalul e o afacere, deci gandindu-ma logic tu esti un client. Cand nu esti multumit cu serviciile primite din partea unei firme, te poti adresa Protectiei Consumatorului. Tu ai platit in avans un abonament pentru niste spectacole de calitate, cel putin asa ti-a promis angajatorul actorilor, ori acum, dupa ce ti-a luat banii(la nivel de spectacole de calitate), ei iti spun ca li se rupe de cum vor arata spectacolele in continuare... Rog ca acest comentariu sa fie tratat ca un pamflet ! Ma gandesc ca nici macar conducerea nu isi doreste ca noi sa vedem fotbalul ca o afacere si sa o tratam ca atare...

 5. Luk2170
  Tuesday, 12 March, 2013 at 16:59

  Fotbalul este o afacere prin care în primul rând se spală bani (nu numai în estul Europei). Într-un oraş precum Clujul această afacere poate aduce profit dacă (pe lângă vânzarea de jucători, dreptulrile de televizare, CL atunci când te califici) aduci pe stadion 20.000 de spectatori. Luarea campionatului din 2 în 2 ani nu e o regulă. Dacă CFR-ul nu ia campionatul anul viitor, din punct de vedere financiar va fi jale mare. Încă un an cu zero spectatori şi vom deveni o echipă de pluton, zero sponsori. Privind realist, lucrurile nu arată bine pt. sezonul viitor. Cei care vor să se îmbete cu apă rece nu au decât să o facă, e dreptul lor. Un lucru e însă foarte clar echipa arată rău de tot, jocul e urât, practic în afară de culorile clubului nu prea ai ce să vezi.

  • Cristi
   Tuesday, 12 March, 2013 at 18:22

   20.000 de spectatori e o previziune foarte optimista. O poti avea la citeva partide pe an, dar nu ca regula. Pe linga divizarea artificiala a publicului intre doua echipe, chestie speculata mai mult politic decit sportiv, e vorba de un oras in care ai echipe competitive si in alte sporturi de echipa. Dar sa iti propui in urmatorii 5 ani sa cresti media spectatorilor cu 1.000 pe an e un obiectiv realist. Daca te vei uita pe statistica, in afara de Steaua care are un sezon exceptional si exista si emulatia stadionului nou si Petrolul unde iarasi e un sezon bun dupa o perioada de seceta, cam tot grupul urmator e undeva la o medie de 5.000 de spectatori.Asta in conditiile in care cu echipele de interes mare sau in forma (Steaua, Rapid, Dinamo, Pandurii) urmeaza sa jucam acasa.

   • caneto
    Wednesday, 13 March, 2013 at 09:12

    In clasamentul prezentei spectatorilor la meciurile de acasa, in perioada 2008 – 2013, CFR se afla pe locul 2, dupa Steaua, cu un total de 590.298 spectatori.

  • kiruj
   Tuesday, 12 March, 2013 at 19:00

   Luk, pesimismul tău este (sau poate fi) de înţeles acum, dar -fără a compune ode şi prognoze rozalii (vişinii ?)- să nu uităm nişte lucruri : 1......managementul financiar, sau "schema financiară" (axată - mai nou- pe autofinanţare) este -de departe- singura soluţie CURATĂ în fotbal -în general-, şi cam singura cale corectă utilizabilă în RO. În mod paradoxal doar la Stână mai putem vorbi de autofinanţare (aici întrebarea esenţială fiind : DE UNDE provin banii ?), restul echipelor oscilează între "spălătorii" , "bugete de stat mascate", "reinvistirea câştigurilor ilicite din pariuri", ca să amintim cele mai des utilizate. 2......dacă acceptăm raţionamentul de la pct.1 (şi implicit superioritatea stilului de management financiar al CFR), atunci nu putem să nu observăm că soluţia aleasă este şi cea mai "GREA" ca sustenabilitate, o primă soluţie este această "programare bianuală" a performanţelor (şi implicit a profitului). Ai dreptate, nu e nimic sigur, Cristi a intuit bine ieri că eficienţa investiţiilor în fotbal este undeva în jur de 20%, deci nimeni -dar absolut nimeni- nu poate garanta titluri dinainte câtigate şi -implicit- profit sigur, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-ţi faci o strategie, unde cel mai important lucru este "ASIGURAREA VENITURILOR SIGURE PENTRU SUPRAVIEŢUIREA / MENŢINEREA ECHIPEI PE TERMEN MEDIU / LUNG" Dacă există o astfel de strategie la CFR, atunci eu deja sunt liniştit, performanţele sunt nişte vârfuri, e bine să le ai, dar numai şi numai dacă ai toate condiţiile îndeplinite pentru a le "suporta" consecinţele acestora. HAI CFR !!

 6. vass bela
  Tuesday, 12 March, 2013 at 20:41

  Kiruj draga, daca asa ar gandi, spre ex. si patronatul de la HC Miercurea-Ciuc, n-ar mai aduce slovaci, ba mai mult, ar face permanent licitatie pt vanzarea jucatorilor crescuti de ei , ca sa mai echilibreze cumva bugetul . Dar ei, care sunt principalii producatori de jucatori, pt a nu fi la cheremul arbitrilor, ca acum cativa ani, mai aduc si 5-6 slovaci pe an, ceea ce costa, nu ? Si participa si la Liga Mol - sunt in finala - competitie care costa si ea, si nu putin ! Singura tinta a investitorilor este de a castiga pe plan sportiv ce se poate, altfel spus e o pierdere asumata pt un scop nobil . La noi multi suporteri nu mai pot de grija problemelor financiare ale lui Arpi, gasind justificari pt toate minciunile afirmate si rezultate slabe obtinute in urma managementului defectuos . Oricum, daca ar fi cum zici tu, adica sa reziste echipa cat mai mult timp, iar pt asta economie cat cuprinde ( chiar si la intretinerea gazonului ! ), eu unul ma dezic de un FC Brasov 2( am preluat ideea de la un forumist ), mai bine disparem din liga 1 ! Dar am impresia ca Arpi stie ca mariajul cu CL s-a dus si va urmari doar eventuale tunuri cu cativa negri mititei intr-o echipa, repet, gen Brasov 2 .

  • kiruj
   Tuesday, 12 March, 2013 at 20:54

   La HC (la hochei) e cu totul altă poveste : alt sport, alt specific, etc. La noi hocheiul este o "religie" locală, iar cu bugetul e mai complicat, nu intru în detalii. Aici dacă vrei să devii primar, promisiunile încep cam aşa : "pentru echipa de hochei voi face..." şi pe urmă drumuri, şcoli şi celelalte...

  • Cristi
   Tuesday, 12 March, 2013 at 21:00

   " La noi multi suporteri nu mai pot de grija problemelor financiare ale lui Arpi, gasind justificari pt toate minciunile afirmate si rezultate slabe obtinute in urma managementului defectuos". Ne spui si noua ce inseamna management defectuos, asa , de vreo 10 ani incoace? Nu cumva confuzi managementul pe termen lung cu o situatie de moment? Eu as vrea sa mai avem vreo 10 ani din astia plin de 'greseli'.

 7. IQ
  Wednesday, 13 March, 2013 at 01:23

  Hai discutam de performante manageriale dupa 2010 ,adica de cand se urmareste strict profitul de moment investindu-se foarte putin in comparativ cu incasarile .Daca nu era norocul chior din finalul sezonului trecut ( adica sapte puncte obtinute in prelungirile ultimelor 4 meciuri decisive+ plus arbitrul croat)nu mai vorbeam de ultimul titlu si de Ch.League.Evident viziune manageriala a fost si " revenirea cu capul" a lui Bastos si forma excelenta vreo 3 luni a lui Kape ( dupa aproape un an de stat pe bara)perfect intuite de conducere care a simtit ca nu trebuie adus un playmaker si ca e suficient ca atacant Bjelanovic.Tot asa,cand nu i- au facut macar o propunere de ramanere lui Beto au simtit ca Felgueiras va fi portarul grupelor din Ch.League.La fel au simtit cand s- a terminat bulanul lui Andone si l-au adus pe P.S. simtind ca pozitia 9 pe lista initiala de antrenori e cea castigatoare...mai ales cand vorba lui Arpi "e mai ieftin decat Andone".Sa fim seriosi, in ultima vreme managementul sportiv castigator a apartinut in primul rand hazardului si catorva evolutii individuale de exceptie si in cea mai mica masura finantatorului.Drept dovada situatia actuala : cea mai umilitoare eliminare din 16-mile Europa League (0-5) ,locul 7 ,un fotbal urat si fara orizont pe plan intern,fara reactie in conditiile in care suntem batjocoriti de arbitraj si mass media; sa continuam: un lot supradimensionat plin de accidentati (care se recupereaza de vreo 6 luni in Turcia pt. a se reaccidenta la primul antrenament)si nonvalori platiti regeste pe termen lung,de care nu poate scapa .Cireasa de pe tort sunt declaratiile idioate despre ce putini bani am incasat din Ch.League si inutilitatea participarii in Europa League.Pentru la vara ni se promit 4-5 jucatori ( of course, liberi sau imprumutati ) si marile reveniri ( dupa aproape uan de pauza) ale lui Sare,Ronny si Vass.Cu astia urmeaza sa suflam titlul stelei care in ultimul an a avut un management prost: campionat castigat de mult, optimi Europa League cu sanse la sferturi,meciuri cu stadioane pline si incasari de 1,5 milioane / meci,antrenor tanar si valoros,echipa tanara in mare crestere,fotbal modern...toate astea cu un patron cioban care nu se plange ca joaca in Europa.

  • Cristi
   Wednesday, 13 March, 2013 at 02:55

   Sustenabilitatea unui proiect nu o vezi scotind o parte care iti convine, pentru a-ti argumenta o pozitie. Eu personal le dau dreptate tutror celor care critica o masura singulara dar ii rog sa vada realitatea pe termen mai lung. In Romania nebunia investitiilor in prima divizie a aparut odata cu mirajul Ligii Campionilor. Ce a ramas din toate proiectele marete ale celor ce voiau acces la banii respectivi? Dinamo a inceput cu 7 actionari, 10 mil investite intr.un an si celebrul 'lasati-ne sa ne pregatim' -o fac si azi cu 12 mil datorii, fara actionarii vechi si pe muchie de cutit. Rapidul a avut 6 luni de glorie tocind 8 mil euro ai lui Taher, peste 2 saptamini nu stiu daca vor mai primi licenta de prima divizie. Joint venture-ul Fulgeru Bragadiru- Primaria Timisoara a tocat citiva ani cite 4 mil de euro/sezon din Banat si a sfirsit in urletele lui Iancu si cu derbyuri actuale cu Nova Mamma Mia Becicherecul Mic. Vasluiul a fortat si el nota in ultimii doi ani, platind cele mai mari salarii din prima liga, acum se inchide robinetul si la Porumboiu, fara sa fi obtinut nici macar un trofeu intern. Urziceniul e mort, Otelul sfisat de interese locale. In toata aceasta perioada Steaua nu a cistigat nici un campionat si a luat odata cupa. Oricite greseli au facut ai nostri,ele sunt per total mai mici decit ale celorlalti. Ce va urma? Liga 1 este in implozie, echipele enumerate de mine mai sus nemaiexistind sau nemaiavind forta revenirii in virful clasamentului pe termen scurt (urmatorii 2-3 ani). Pentru CFR, exista sansa clara de a se consolida ca si clubul nr 2 in Romania (accept ca Steaua este nr 1 ca traditie, potential economic intern, popularitate, influenta, profitoare pe termen scurt in simpatii datorita imploziei celorlalte echipe bucurestene si le respect virful de moment). Adversarele de batut pe termen scurt sunt Astra, Pandurii, Petrolul si eventual Vaslui - toate cu exceptia Petrolului fara palmares tangibil si minate de orgolii locale. Putem avea o echipa mai performanta decit aceste cluburi? Eu zic ca da si fara eforturi marete. Putem sa fim (iarasi vorbim cu bataie de min 5 ani de acum incolo) rivalul pe termen lung al Stelei ? Iarasi este posibil si chiar de dorit, pentru ca ar canaliza preferintele suporterilor din aceasta parte a tarii. Structurile pentru aceasta pozitionare sunt create - indiferent de declaratiile de presa ale patronatului, chiar daca nu vom lua campionatul urmatorii 2 ani samd. Incearca sa te detasezi de lucrurile de moment si sa vezi de unde am plecat si cum au evoluat si asteptarile noastre. Iti dau un exemplu: Dubarbier ca jucator e o mediocritate absoluta. Marcel Puscas a fost primul care a declarat ca de acest calibru gasesti citi vrei in segunda division. Pentru noi cind a venit a fost un superstar, pentru ca il comparam cu aveam inainte- de-alde Oncica, Tilinca si Coroian. Azi daca a venit Maah, tot jucator de liga a doua ( imi permit aici sa consider ligile secunde din Italia si Spania relativ similare) strimbam din nas ca nu joaca dupa 6 saptamini ca Sougou in virf de forma. Poate ca eu, nelocuind in Romania si venind la Cluj de 4-5 ori pe an vad lucrurile dincolo de vacarmul cotidian al presei romanesti si al 'bombelor' ei si traiesc in alta lume,neintelegind 'aspectul local' si cum stau lucrurile. Sau poate reusesc sa filtrez esenta dincolo de chestiile de moment.

 8. adrian 4
  Wednesday, 13 March, 2013 at 02:59

  CFR CLUJ va fi un club de pluton in urmatorii ani, se dau salarii enorme acum unor jucatorii mediocri iar peste sezoane nu vor mai fi bani si e posibil sa retrogradam din pacate titlu nu il vom mai lua niciodata...asta e sa speram ca vin vremuri mai bune

  • adrian 4
   Wednesday, 13 March, 2013 at 03:00

   cateva

 9. fotbalfan
  Wednesday, 13 March, 2013 at 03:56

  greseli au fost si vor mai fi. important e sa se invete din ele si sa mergem in progres. vedem la vara si in urmatorii ani ce si cum, daca traim, binenteles. oricum, CFR a fost, este si, speram, va fi un lucru frumos in vietile noatre. hai ai nostri!

 10. Alin
  Wednesday, 13 March, 2013 at 09:35

  Reiau putin discutia privind jucatorii cu valoare indoielnica din lot: aducand 5 jucatori noi la echipa pe sezon (contracte pe 4 ani) si vanzand 3 e logic ca dupa 4 ani lotul sa fie mai mare cu 8 jucatori. Valoarea echipei per total scade pt ca ii vinzi rapid pe cei care confirma, iar restul asteapta sa li se termine contractul si sa incaseze banii. Astfel profitul generat de vanzari se reduce destul de mult prin plata acelor "salarii imense si nemeritate". Cred totusi ca clubul isi asuma aceasta strategie. Acum suntem in situatia in care ar trebui platiti niste bani pt a scapa de cativa jucatori (rezilieri, cedare gratis, etc). Alternative prea multe nu stiu daca sunt: vanzarea de jucatori e cea mai importanta sursa de finantare. Daca faci contracte pe termen mai mic nu mai poti vinde cu cat vrei, dai salarii mai mici - nu mai vin cei 2-3 jucatori pe care sa ii vinzi. Tinerii ar fi o varianta mai ieftina, dar atunci nu ceri performanta din primul sezon si la cat produce Romania risti sa nu te mai bati niciodata la titlu.

 11. Romanescu
  Wednesday, 13 March, 2013 at 09:40

  Bai, da' , dupa unii pica "comeata" , vine "apoca-lipsa" (fara "n" in fata ). Da' , de ce n-ati facut calculele astea si-n 'nainte de 2003 ??? Hadeti sa le dam un pic de credit si celor care conduc clubul !! Sau , am intrat toti sub "atacul cu unde cerebrale " care l-a simtit si " cantecacia aia de la Eurovision " ??? Io is multumit de evolutia CFR-ului in ultimi zece ani si as fi si mai multumit daca cineva l-ar aduce pe "mih 9 " aici, pe TribunaCFR... Mie imi place foarte mult de "profuzimea replicilor " lui mih 9 ! Si limbajul lui ....imi place, chiar daca se vede ca nu-i de la noi din sat !!! Retardila , Caneto , ce ziceti ???

  • caneto
   Wednesday, 13 March, 2013 at 11:28

   Batem categoric cu 3 la 0 Rapidul, la masa verde, apoi discutiile se vor purta despre sansele la titlu :) Echipele din fata noastra in clasament intra in degringolada, noi batem tot, si iaca titlu in an impar :)

  • Retardila
   Wednesday, 13 March, 2013 at 12:17

   Io-s perfect de acord sa vina Mih9....in felul lui era extra-simpatic.... DAR: mai sunt vesti despre neplata cata Bacau de la echipa a carei nume nu-l rostesc? Ala, hotarat de TAS la care un infractor de drept comun a zis ca nici vorba sa fie platit....

 12. grasu
  Wednesday, 13 March, 2013 at 09:49

  Consider ca este mai bine ca atunci cand faci referiri la anumite surse ca acestea sa fie ori in limba romana fie in engleza. Desi multa lume intelege si citeste ungureste cred ca e mai bine pentru multimea cosmopolita care sustine CFR-ul ca referintele/linkurile sa fie intr-o limba intelesa de majoritatea cititorilor.

  • caneto
   Wednesday, 13 March, 2013 at 10:05

   Nu am avut intentia sa dau link-uri spre materiale, am trecut doar sursa, sa nu creada lumea ca e vorba de “opera” mea :). In limba romana nu am gasit asa ceva, limba engleza nu o stapanesc indeajuns.

   • kiruj
    Wednesday, 13 March, 2013 at 15:30

    Păi dacă chiuleai de la orele de engleză...:)

    • caneto
     Wednesday, 13 March, 2013 at 16:35

     Bine ca tu ai fost sarguincios :) Apropo, daca tot ai pomenit de EBTIDA si ROCE, poate ne explici si termenul de “goodwill”, ca tot vorbim de eficienta si recuperarea investitiei. Nu exclud fortarea autofinantarii la CFR tocmai pentru a face afacerea atragatoare pentru vanzare sau atragerea de noi actionari.

     • Cristi
      Wednesday, 13 March, 2013 at 17:27

      Goodwill e o valoare imateriala, de ex. valoarea marcii.

     • Cristi
      Thursday, 14 March, 2013 at 00:05

      Revin cu explicatia cu goodwill-ul. Scuze dar am avut azi o zi lunga printre avioane intirziate si aeroporturi inzapezite. Valorile imateriale trebuie sa le cuantifici cumva, ele fac parte din partimoniu. Sa zicem acum ca Prodvinalco are o marca, aia face profit de 1 mil de euro si ei o evalueaza la un multiplu de 10. Atunci ei au la categoria 'avere' 10 mil. imateriale. Daca acest multiplu scade(sa zicem ca marci similare se tranzactioneaza la multiplu e 8) atunci le scade si lor 'averea'. Iar daca vor cumpara sa zicem brandul Unirea atunci costul marcii va fi amoritzat ca orice mijloc fix -- asta e amortisation of goodwill. In fotbal poti face asta cu juctori pe care ai platit.

 13. Luk2170
  Wednesday, 13 March, 2013 at 09:57

  Indiferent de părerile noastre contra sau pro conducere, dacă în vară nu se vor lua măsuri adevărate (nu poveşti) de îmbunătăţire a lotului se va duce de râpă tot ce s-a realizat până acum, existând şi posibilitatea ca Paszkany să renunţe la jucărie. Eu recunosc că am devenit CFR-ist abia după accederea în prima ligă, în momentul în care am văzut creşterea echipei de la meci la meci şi s-a demonstrat că e un proiect serios. Am fost un iubitor de fotbal la fel ca mulţi alţi, iar noi la Cluj nu am avut echipă de fotbal până acum. Mă doare când văd cum se duce de râpă CFR-ul şi mă gândesc cu groază că vor reveni vremurile în care eram doar nişte sateliţi ai echipelor Bucureştene, vremuri în care mă duceam în Făget să urmăresc echipe adevărate din Europa. Lipsa de interes a conducerii faţă de suporteri, ideea tâmpită că nu ai nevoie de suporteri pt. buget e foarte gravă. Nu există echipă valoroasă fără suporteri. Lipsa de suporteri se vede foarte clar la echipele din campionat care sunt falimentare (echipe care nu au mai câştigat titlul de ani buni), dacă conducerea clubului nu îşi va reveni cu capul (gen Bastos) asta va fi şi soarta noastră.

 14. levente
  Wednesday, 13 March, 2013 at 11:26

  Degeaba strigam de acuma prohodul, trebuie sa asteptam pana la vara sa vedem ce jucatori vin, ce jucatori pleaca, cum se integreaza, care mai revine cu capul,.... Daca ne uitam la discutiile dupa campionatul din 2010-2011, cu Minteoan, erau similare, chiar si in aceasta vara ne-am plans ca nu au venit jucatorii doriti de noi, si totusi am strans 10 puncte in Cl, si ne-am calificat in grupe CL cu 4 victorii. La fel dupa ultimele miscari se pare ca o sa vedem tot mai multi tineri la echipa in acest retur(sper ca antrenorul sa incerce sa joace cu ei, nu doar sa-i fi luat in lot), lucru care nu este de neglijat, incepe sa se vada si ceva lucru cu tinerii, la juniori(urmatorul pas catre autofinantare). Ok o sa ziceti ca ultimul titlu sa castigat cu noroc in ultimele minute,la mai multe meciuri...., aici as vrea sa contrazic pe cei care leaga succesele numai de noroc(norocul il face omul cu propria mana), un meci este terminat cand fluiera arbitrul, pana atunci este normal daca mai ai sansa sa castigi sa fortezi(cat de mica sa fie sansa), cel mai bun exemplu poate fi Man United, condusi cu 1-0 de Bayern, finala ligii, in minutul 90, iar in minutul 94, a fost 1-2 pt. Man United, acolo a fost noroc? eu zic ca nu, au crezut in sansa lor, si au fortat. La fel poti si zice despre CFR si jucatorii ei in acele meciuri au crezut in sansa lor, si adversarii sa-u vazut cu mata-n sac prea devreme(au incins carbunele, dar iepurele era inca pe camp). In acele meciuri diferenta a fost facuta la nivel motivational. Nici ratatile din acest retur de campionat nu pot pune pe seama ghinionului, le pun pe seama indolentei jucatorilor(majoritatea), din acest motiv cred ca vom vedea mai multi tineri in acest retur, ei nu ar fi la fel de indolenti in asemenea situatii, si chiar daca ar rata asemenea ocazii(lipsa de experienta, precipitare, emotii,...), ar putea fi trecute mai usor cu vederea, decat la jucatori ca Weldone(joaca mai rau ca Bastos inainte de revenire cu capul), Hora(care a primit deja prea multe sanse), eu am dat doar doua exemple dar cred ca lista ar putea continua(sincer l-as include aici si pe Deac, care are capul doar la plecare, el joaca pentru el, nu pentru echipa, l-as tine pe banca pana revine cu capul). Trebuie sa recunosc sunt unele greseli facute de conducere(cele mai multe la nivel declarativ, aici stam prost), dar pana la prohod mai este mult(sper), pana vedem exact directia spre care mergem pot spune doar HAI CFR si la bine si la rau(ca in casnicie) iar pentru Tribuna (unde citesc toate postarile si comenariile fie ele de la critici, de la optimisti) sa continue pe aceeasi directie(singurul site de sport din tara pe care intru cu placere). As vrea sa inchei cu niste"sfaturi" pentru pesimisti(critici) si optimisti, nu tot ce se intampla la CFR este alb-negru, mai sunt si nuante de rosu, albastru,...., pentru critici: nutrebuie sa puna totul pe seama norocului, ar trebui sa vada si vointa echipei care a luptat pana la ultimul fluier, care a jucat impotriva tuturor(arbitrii, foruri interne,...), legat financiar nu are rost sa ne legam de conducere de ce nu investesc toata suma pe care au intrat in club(din liga, tranferuri,...), trebuia sa incepem cu problemele financiare cand au inceput investitia in stadion, cand au venit jucatori de 2 mil de euro(fabiani, pereira, din care unul a plecat gratis), sau cand au investit fiind inca in liga a treia, (majoritatea acestor investitii fiind facute fara a fi jucat in CL, ca sa fie amortizata investitia). Si mie mi-ar placea daca in ar veni jucatori de peste 1 mil euro la CFR dar in acest moment, se pare ca nu este posibil. Nu are rost sa discutam atata vreme cat nu stim exact situatia financiara a clubului, si trebuie sa recunoastem ca au facut si tranferuri bune(jucatori veniti gratis, si plecati pe sume consistente). Optimisti fara limite ar trebui sa recunoasca ca la partea comunicativa este o problema, este o problema promovarea tinerilor din pepiniera proprie, poate fi o problema daca se rateaza transferurile, si nu castigam titlu la anul,sau pentru mai multi ani la rand,...., ce putem face inafara de a da cu parerea despre echipa pe forumuri, sau diferite site-uri, este sa mergem pe stadion sa-i sustinem, sa aratam ca suntem langa echipa si la bine si la rau(in casnicie la prima cearta te si desparti?), nu sa-i fluieram dupa prima preluare nereusita, sau prima ratare,..., in fine HAI CFR

 15. IQ
  Wednesday, 13 March, 2013 at 11:27

  @ cristi Locul 2 in Ro nu inseamna mai nimic,mai ales cand nu vei mai obtine banii din Ch.League si vanzarea de jucatori considerand ca participarea in Europa League e un obiectiv nerentabil.Echipa asta daca in urmatorii 2 ani nu ia titlul e terminata ca afacere;va continua sa existe cativa ani din inertie mizand pe jucatori tineri cu valoare inca nedemonstrata(ceea ce s-a inceput deja)si pe jucatori de mana 2-a care nu vor cere mult.Drept urmare vom deveni o echipa de pluton ,cu buget de maximum 3 milioane ,gen brasov,care va astepta zadarnic un investitor care s-o relanseze,inainte ca patronul actual sa se plictiseasca si sa ceara insolventa.La aceasta involutie lenta fara perspective ,eu spun ca e preferabil acum ,cand ai bani, revenirea la strategia castigatoare initiala chiar daca asta inseamna reducerea profitului pe termen scurt.E necesara o infuzie de capital in intarirea echipei de 7-8 milioane(= 7-8 jucatori de valoare) din cele peste 30 de milioane incasate in ultimele luni ,in paralel cu o curatenie adevarata in lot.Trebuie inteles ca fara bani e foarte putin probabil sa mai iei jucatori cu adevarat valorosi,mai ales in conditiile in care ceilalti stiu cat ai incasat in ultimii ani.Trebuie renuntat sub o forma sau alta(chiar platind despagubiri pt. reziliere) la vreo 15-20 de jucatori care iau bani grei degeaba.In locul lor as aduce 7-8 jucatori cu adevarat valorosi,motivati ale caror salarii le vom plati din economiile facute prin restrangerea lotului.Eu vad un lot de 20-22 jucatori de valoare(12-14 din lotul actual+transferurile mentionate la vara)la care sa se adauge 4-5 tineri de perspectiva.Cu jucatori de valoare si pastrarea lui PS ai sanse reale sa iei campionatul in maximum 2 ani si sa reiei ciclul Champions League.Altfel ,daca vei investi putin si vei pastra o gramada de nonvalori e extrem de putin probabil sa mai joci in Liga .Vei intra in cercul vicios ;investitii reduse-lipsa de valoare-deficit de performanta si bugetar- accentuarea austeritatii bugetare-lipsa de rezultate s.a.m.d.-dezinteres si insolventa.Echipa a ajuns din liga 3-a in Ch.League prin investitii consistente ani la rand,banii s-au intors apoi cu profit ,daca nu vom investi din nou cu adevarat vom reveni treptat acolo de unde am plecat.

  • levente
   Wednesday, 13 March, 2013 at 12:31

   As vrea sa te contrazic, locul 2 inseamna ceva, iar calificarea in grupele EL ar trebui sa fie obiectiv(apropo AP a spus ca: cupa este obiectiv, deci si EL este). Din El nu vine suma din Cl, dar poate consolida bugetul cu 6-7 mil euro(2mil calificare in grupe, 2 mil trecerea de grupe, alte pentru victorii, chiar niste transferuri) daca se reuseste o trecere de grupe, ce nu ar fi imposibil tinand cont de faptul ca pentru calificare in grupe am fi capi de serie, iar in grupe nu am fi in ultima urna valorica, deci teoretic ar fi posibil. Iar daca se aduna puncte pentru Romania ca anul acesta peste cativa ani locul 2 ar duce in CL, deci merita consolidat locul 2 pe tara. Legat de investitii si mie mi-ar placea sa vina jucatrori de peste 1 mil euro, dar toti sa si confirme(sa nu avem surprize gen Fabiani, Valente pentru care s-a platit in jur de 700 mii), pentru ca aceste surprize iti reduc castigul din transferuri(de exemplu cheltuielile pentru transferul lui Fabbiani, au fost recuperate din transferul lui Pereira, in loc sa fie castig pentru club), iar de exemplu din lotul Sougou au fost castiguri mai mari, desi toti jucatorii au venit GRATIS. Din acest punct de vedere mie mi-ar placea mai mult ca transferurile sa fie facute cu cap, nu numai pe cota de piata, si sper ca conducerea a inceput deja urmarirea jucatorilor, iar au inceput si tatonari pentru cei care intra in ultimele 6 luni de contract(desigur de valorea celor adusi impreuna cu Sougou).... Legat de plecari(sunt de acord cu tine ar trebui facut sacrificii sa scapam de unii jucatori) ar trebui sa scapam de multi jucatori, lista este prea lunga, iti mai dau dreptate legat de lot aproximativ 22 jucatori buni, iar pe langa ei sa fie vreo 5-6 tineri cu calitati care sa creasca odata cu echipa.

  • Cristi
   Wednesday, 13 March, 2013 at 18:17

   Eu am spus sa ne consolidam ca si clubul Nr 2 in Romania, nu sa ne abonam la locul secund in campionat. Nr. 2 la nr de trofee cistigate in urmatorii 10 ani, nr de spectatori, grad de simpatie , interes al publicului local la meciurile noastre in deplasare etc. Crezi ca e putin lucru?

 16. halley
  Wednesday, 13 March, 2013 at 11:39

  In legatura cu suporterii sunt de acord. Strategia clubului poate fi dezbatuta si trebuie facuta de catre suporteri, dar un club serios face tot posibilul sa aduca lumea la stadion iar daca i-a adus ii tine in tribune si atunci cand echipa merge mai prost. Suntem campionii tarii si ar trebui sa ne comportam ca atare. Daca suntem de acord ca fotbalul este o afacere atunci nu poti avea o strategie precum a noastra, acumulam foarte mult dupa care pierdem aproape tot. Ar trebui sa existe un nivel decent si dupa un an de exceptie. Urcam la un nivel ireal in CH. League dupa care pierdem cu Viitorul, Otelul si facem egal cu Iasiul si nu reusim sa legam 2-3 pase. In afaceri asa ceva nu exista, ai ajuns la o cota de piata, faci tot posibilul sa-ti consolidezi afacerea, sa te mentii la acel nivel si investesti sa iti cresti cota de piata, sa-ti dezvolti in continuare businessul. Noi ce facem ? Stam cu sufletul la gura si speram ca acei 4-5-6 jucatori care vor veni sa ne salveze la vara. Presupun ca astazi toata lumea este de acord ca suntem sub orice critica si ne facem de cacao cu fiecare etapa, spre deliciul papagalilor

 17. Suporter CFR
  Wednesday, 13 March, 2013 at 11:49

  am primit o veste buna zic eu, Arpad Paszkany a confirmat ca paulo sergio va ramane si din vara pentru sezonul urmator, si ca deja discuta cu el despre transferuri,despre strategia pentru sezonul urmator, ce jucatori vor veni care jucatori vor pleca. Totusi, paulo sergio este un castig pentru noi ca va ramane pentru ca este singurul antrenor dintre toti de la cfr care are filozofie de joc,viziune asupra jocului,strategie etc. Este adevarat faptul ca este cel mai complet antrenor dintre toti antrenorii care au trecut prin gruia. Veti vedea voi cu noi jucatori si cu revenirea celor accidentati, ce echipa va face paulo sergio din vara!!! Nu va luati dupa rezultatele de acum ale lui paulo sergio pentru ca stiti ce probleme sunt la echipa cu accidentatii si suspendatii, cu jucatori noi din vara si cu jucatori ca godemeche si valente plecati, eu zic ca altcumva va arata cfr-ul suub comanda lui paulo sergio din vara.

 18. CJ-07-CFR
  Wednesday, 13 March, 2013 at 12:27

  Conducerea CFR-ului nu va avea niciodată sprijinul necondiționat al suporterilor cât timp nu va fi în stare să alinieze un prim 11 fără umpluturi. Nu e nevoie de 11 staruri (dar sunt importante 4 aspecte: portar de valoare, căpitan de echipă potrivit, coordonator de joc, atacant cu CV), ci doar de jucători care să fie deasupra unui etalon. Trebuie să poți alinia - chiar și în condiții speciale: accidentați, suspendați - o echipă cu jucători considerați din start că „merită să joace la CFR”. Jucători care au demonstrat valoare în trecut, de la care te aștepți din start să joace bine (și să fie o surpriză dacă prind un meci slab), nu în cazul cărora să te miri dacă joacă bine. Asta nu înseamnă că elimin orice posibilitate de a da șanse jucătorilor tineri sau noilor-veniți. Dacă ai 11 jucători peste etalonul „jucător valabil pentru CFR”, poți să încerci și un meci de 10 + 1 speranță sau poți face schimbări de la 2-0 încolo. Însă când începi cu Sepsi mijlocaș defensiv și eterna speranță Hora, nu mai este loc pentru experimente, pentru acordarea de șanse și altora. Iar când echipa începe să se apropie de acel 11 de care vorbesc eu, trosc!, vindem din titulari și ne mândrim cu piețele deschise... În loc să ne uităm la un singur meci - al CFR-ului - și în rest să ne vedem de viață și să ne ducem nevasta la teatru sau la restaurant, stăm cu ochii beliți la ecran, să vedem dacă nu-l bagă Sampdoria și pe Renan, apoi dacă joacă Sougou titular la OM și cum apără Beto la Sevilla. Am scris câteva articole în care am arătat matematic că, dpdv al eficienței, jucători precum Renan sau Sougou sunt foarte greu de înlocuit, dar transferul lor a fost primit cu aplauze. Wow, ce de bani am primit. Bravo, conducere CFR, ce sensibilă ai fost la dorința jucătorilor de a juca în altă parte! Minunat, am deschis piața italiană și franceză; urmează să dăm și la englezi (Felgueiras?)! Păi de aia nu dominăm noi campionatul României, nu că ne opresc arbitrii. Nu suntem în stare să formăm o echipă completă sau să menținem o formulă de echipă mai mult de o jumătate de sezon. Zicea IQ că am avut noroc la sfârșitul sezonului trecut, cu punctele din prelungiri. Da, am avut. Dar cred că am avut un noroc mult mai mare la începutul campionatului, în etapa a 5-a, când au venit Beto și Weldon (cu gol). Imaginați-vă numai ce se întâmpla dacă venea un Weldon în forma actuală! Atunci era antrenor Jorge Costa și suporterii erau mai ocupați să se întrebe dacă avem antrenor decât dacă avem echipă. Sunt convins că fără Beto și Weldon pățeam exact ce am pățit în actualul campionat: mai un egal, mai încă un egal, mai o înfrângere... și ieșeam încă din tur din cărți. Începutul sezonului viitor nu va fi foarte diferit, va fi tot pe muchie de cuțit. Indiferent de valoarea celor 5-6 noi aduși, rezultatele vor veni în funcție de cât de repede se vor adapta la CFR. Câți dintre ei vor fi Valente și câți Beto/Weldon? Să nu uităm că Liga 1 tinde să se polarizeze: câteva echipe care au forță și restul care... mai respiră. Un start ratat poate însemna un campionat compromis. Ne permitem încă un sezon ratat? Câți fotbaliști buni vor vrea să vină la o echipă care nu mai știe drumul spre the next level?

 19. gica10
  Wednesday, 13 March, 2013 at 12:38

  Am o veste cred "buna" pentru cei care spun ca daca echipa nu va lua titlul in urmatorii 2 ani va fi pe butuci......in mare masura imi pare aproape imposibil sa iei titlul dupa modul in care este "tratata " de conducatorii fotbalului romanesc la toate nivelele.Dar pentru mine nu inseamna ca iubirea fata de acest club dispare.Imi vine greu sa cred ca cineva considera Liverpool ca inexistent .......chit ca n-a mai castigat nimic de ani buni.Iar sa tratezi totul ca o afacere nu-ti face bine la moral......ar trebui sa gandim mai mult ca adevarati suporteri ,astfel sa ne putem bucura si sa suferim alaturi de echipa.De aia publicul nostru a ajuns sa fie asa insensibil la momentul actual.Pentru ca un pic din ce se-ntampla acum la echipa are aspect comercial.Ma gandesc sa-mi pastrez locul(de suporter) iar cu stabilirea strategiei sa-l las pe Arpi.....care in ultimii 10 ani a demonstrat ca le-a dat clasa la toata shleahta de profesori in ale fotbalului in romania.

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 13 March, 2013 at 12:48

   Tu cam vrei să nu mai fluierăm în biserică... :)

   • gica10
    Wednesday, 13 March, 2013 at 17:11

    Nu,nu.......tu poti!

 20. Barox
  Wednesday, 13 March, 2013 at 14:35

  Daca-l prind pe Arpi la granita cu droguri si il baga la racoare cativa ani sau ii intra in recesiune afacerile principale (vezi cazul Bucsaru) va mai rezista CFR-ul ca echipa nu ca bussiness? Pun pariu ca in 2-3 ani se va taia si tribuna si va fi dusa la fier vechi..precum marile privatizari din Romania. Pana atunci sa contribuim si noi la mentinerea clubului pe linia de plutire...in caz de...

  • caneto
   Wednesday, 13 March, 2013 at 14:56

   Nu de mult, intr-o postare, cineva s-a referit la drobul de sare. Sunt destule echipe in prima liga care-s cu pick-hammer-ul pregatit pentru tribune. Ale lor nici macar nu-s din metal. Noi cred ca mai avem mult pana acolo.

 21. vass bela
  Wednesday, 13 March, 2013 at 14:47

  Kiruj, asa o fi la hochei, dar la noi cum dracu a fost ? N-a mers AP la autoritati, si in schimbul investitiei ( initial vroia la U, dar a fost respins ) a cerut " mici " ajutoare ? Nu asa a obtinut la un pret penal spatiul pt Polus si parcul feroviarilor ? Sau concesionarea stadionului sau teren in zona 0 pt doua turnuri ? Samd. Hai sa nu-l plangem, ca devenim caraghiosi . Si pana una alta, nemultumirile se manifesta fata de PROMISIUNI, nu fata de unele asteptari desarte . Hegemonie, cel mai bun lot, transferuri de 7-8 mil, atacant valoros, etc, etc . Da , azi politicul nu e poate pro AP , deci nucu pomeni de milioane ! Dar sa fie sincer si sa ne zica, ca in urmatoarea perioada vom fi ceva de genul Arsenal, adica lot tanar si fotbal frumos, si totul ar fi OK ! Dar iar ne inbata cu castigarea campionatului, afirmand totodata, ca cele mai tari transferuri vor fi revenirile accidentatilor( care au ratat un sezon intreg ), si in acest timp se aude ca la vara pleaca crema ramasa, azi fiind vehiculata transferul lui Camora la Catania . PS. Suntem cativa care scriem argumentat, nu suntem contrazisi pe fond, dar se incearca sa ni se taie macaroana cu trofeele castigate, cu bugetul astronomic si alte incercari copilaresti de manipulare . Ii asigur pe toti care fac asa , ca munca lor este inutila, fapt dovedit atat de tribuna goala, cat si de tot mai multi tribunisti care exprima corect starea de fapt la care s-a ajuns .

  • caneto
   Wednesday, 13 March, 2013 at 16:25

   Fata de echipa din returul campionatului trecut, care a castigat titlu, au plecat doar Peralta, Beto si Sougou. Bastos si Nicoara erau “umpluturi”, De Zerbi accidentat, neutilizat. Au venit in schimb, si sunt inca in lot, Felgueiras, Deac, Vass, Valente, Bjelanovici, Martinez, Maah, Muniru, Obiora si Sepsi. Nu se poate spune ca plecarile au surclasat venirile. Faptul ca dintre cei veniti n-a confirmat, pana acum, decat Felgueiras, nu se poate imputa nimanui. Daca dadeau 50 milioane pe Torres si juca precum Valente? In meciul contra celor de la Steaua nu a aratat cu nimic ca ar fi mai bun.

  • zeidas
   Wednesday, 13 March, 2013 at 17:21

   Incearca sa nu fii "pesimist", o rata de 1 la 8 e in grafic (planuri). De ce nu gandesti pozitiv si sa-ti imaginezi ca la vara pe langa cele 7 muraturi vei avea parte de cele mai tari transferuri-accidentatii de azi (Arpy dixit) plus alte 6 transferuri : Batin, Edimar, Lionn, Nicoara, plus altii gen Lignani de la MO, Rubin etc.

 22. AVALON1
  Wednesday, 13 March, 2013 at 15:03

  A inceput ca o jucarie si s-a transformat intr-o afacere, e si normal , unele sunt cheltuielile in div C si altele cele pe care le necesita echipa acum...Wait and see , dragii mei ,ne batem noi capul aiurea sa despicam firul in patru , nu stim ce este in capul lui Arpike .Echipa depinde de un singur personaj, asa ca bucurati-va de fiecare moment , si cu bune, si cu rele , nu de alta , dar daca se trezeste Arpi intr-o dimineatza si zice " I'm done" , well, CFR-ul se va intoarce exact acolo de unde a preluat-o actuala conducere- div C , se va inchide cercul. Sunt curios cati dintre voi vor fi la fel de pasionali pe forumuri atunci...Trebuie sa fi ignorant sa crezi ca Arpi va finantza o echipa care sa se lafaie la mijlocul clasamentului ...E ca la poker, zic eu ----ori te bati la jackpot , ori esti OUT .Asa ca, sa-i uram viatza lunga si succes in afaceri :O) , si sa tina CFR-ul exact asa cum a facut-o din momentul din care a preluat-o si in urmatorii 30 de ani . O, da , si inca un lucru : angajeaza o echipa COMPETENTA de P.R. Trebuie sa se schimbe cu 180 de grade atat relatia cu suporterii , cat si cea cu presa, avem nevoie de cineva sa-i stranga de coaie pe scribalai , ori de cate ori este cazul. Pentru unul care si-a petrecut o perioade din viata in Germania , ar trebui sa stie asta

  • dan dan
   Wednesday, 13 March, 2013 at 17:08

   Sa stii ca mie mi se pare ca critikacii defapt isi doresc foarte tare ca afacerile lui A.P. sa prospere. Asta este unul dintre motivele pentru care unii criticam unele lucruri. Noi vrem ca CFR sa aiba sanse reale la campionat anul viitor! Noi vrem sa vedem cum echipa lupta pentru castigarea oricarui meci, indiferent de adversar sau de competitia in care se desfasoara. Unii sugereaza ca in loc de un lot numeros si echibrat nevaloric, mai bine un lot mai putin numeros si echilibrat valoric. Eu unu de exemplu cred ca bugetul ala de 15 milioane pe euro pe anul asta e o mare tampenie. Cum sa ai asa buget intr-un an in care nu ai nici o sansa la campionat vrei sa eviti locurile de E.L.? Pentru bunul mers al afacerilor lui A.P. eu as vrea sa nu mai arunce banii pe geam, ca sa fie bani si pentru viitor. Cum sa dai atatia bani pe imprumutarea lui Aguirregaray si Alberto si sa nu ai optiune de cumparare stabilita? Cand acum cateva luni strigi ca urmeaza "curatenia de iarna", cum sa alegi sa ii mai platesti lui Diogo salariul pana in 2015? Voua vi se pare ca bugetul de 15 milioane de euro e unu calibrat pentru locul din campionat si pentru valoarea jucatorilor din lot? Eu astept cu interes vara sa vedem ce se intampla, dar eu nu mai prea cred in "curatenii"... tocmai am iesit din cea de iarna si am vazut cu totii cum s-a facut...

 23. IQ
  Wednesday, 13 March, 2013 at 17:02

  @Levente Timpul preseaza ,adversarul( steaua )e mai puternic ca oricand ,nu mai e timp la vara de experimente cu o gramada de jucatori liberi de care te legi prin contract ani buni si sa astepti sa confirme cativa.E drept, sougou si renan au fost 2 mari lovituri( beto ,weldon si pedro au venit in alte circumstante)dar dupa ei pauza ; drept dovada anul trecut au confirmat doar 2 nou veniti ( ambii pe bani - in jur de 500000,e vorba de felgueiras si pinto- coproprietate) restul jucatorilor( inclusiv valente) au venit liberi si nu s- au impus.Deci ,daca mergi doar pe strategia tunurilor vei avea sanse minime,mai ales ca parteneriatul cu porto nu mai e ce- a fost,braga a luat teapa si nu-ti va mai da nimic,cu benfica ai terminat-o de mult ,iar celelalte echipe din portugalia au invatat lectia si vor cere bani pt. oricine care misca ceva.In Italia ai investit doar 300000 si mergi pe imprumuturi,dar italienii nu-s prosti( vezi lignani,godfred,bjelanovic).In concluzie,daca vrei sa revii cu adevarat pe piata si sa incepi sa negociezi pentru jucatori de valoare ,in forma ,cu sanse mari de a confirma( si ulterior cu potential de vanzare)trebuie sa vii cu bani ,nu cu povesti si propuneri de imprumut.P.S. Un prim pas de pregatire a sezonului viitor putea fi facut pe piata interna in iarna asta cand cu jumatate din banii obtinuti pe Bastos puteai sa iei 2 jucatori de calitate ( Fatai si Budescu),tineri ,cu potential,pe posturi deficitare ,care-ti usurau drumul si spre o noua cupa,respectiv Europa League.Puteam lua fata stelei care-i tatoneaza deja ,dar n- are ( inca) lichiditati,insa la vara va fi prea tarziu pt. noi.

  • Cristi
   Wednesday, 13 March, 2013 at 18:28

   Si daca Fatai si Budescu sunt noii Hora si Bud? Daca nu-i luam nu e bine, daca-i luam si nu confirma, cica investim in petarde.

  • fotbalfan
   Wednesday, 13 March, 2013 at 20:09

   unde in romanica a vandut astra pana acum? stii cine e patron la astra si cati bani are? ivo pinto e al cfrului, el a fost transferul din iarna (1 milo OIRO). cei veniti "gratis" inseamna salariu bun + comision la impresar/impresari + prima de instalare frumusica. altfel, am impresia ca vorbim sa ne aflam in treaba. ati auzit ce carnat de impresari existau la vasilegarai si la ce suma s-a ajuns pt transfer? si sa nu-mi ziceti ca suspinati dupa luis alberto!?! da, conducerea are hibele ei, le-am expus toti pe aici si ar fi superb sa imbunatateasca din ele, insa de aici pana la a le da in cap si a ne lega de afacerile lor si chestii de genul asta e cale o tzara mai lunga(nu ma refer la tine in mod special). daca si eu, un pesimist critic, ajung sa ma satur de atata bocit, inseamna ca ii un bai pe undeva. sanatate si numa' bine la toata lumea! Doamne ajuta!

   • Flacăra Vișinie
    Wednesday, 13 March, 2013 at 22:39

    Patronul Astrei e un tip din serviciile secrete romanesti (SIE).

   • caneto
    Thursday, 14 March, 2013 at 09:39

    Cu urechile mele am auzit cand patronul Astrei a declarat la tv ca oricare jucator este de vanzare pentru orisicine care vine cu oferta corecta :)

  • levente
   Thursday, 14 March, 2013 at 09:29

   Nu am zis ca la vara sa aduca jucatori cu gramada, ce am zis era legat jucatori cu cote bune la care s-a terminat contractul, si cu care incepi discutiile de acum, gen Sougou, Renan. Dami un motiv pentru care ai arunca cu bani in aceasta perioada pe un jucator in iarna cand il poti lua gratis in vara? la fel obiectivele pentru acest retur pot fi atinse si cu jucatorii actuali, in plus ai sansa(sper sa se foloseasca de ea) sa incerci jucatori tineri.

 24. Alin
  Wednesday, 13 March, 2013 at 17:51

  Multe "mame omizi" pe tribuna care dau glas celor mai negre cosmaruri legate de fotbal. Poate au dreptate, poate nu, imposibil de prezis. Daca la vara vin 4 jucatori la fel ca in 2011 (Beto, Weldon, Renan, Sougou) ne inchide gura conducerea pt o perioada. Altfel ne vom certa in continuare pe miza "io am dreptate". Nu prea mi-e clar argumentele si contra-argumentele la ce se refera. Ca avem un management de 4 la pesimisti sau 10 la optimisti? Comparativ cu ce etalon? Banuiesc ca 4 este pt un presupus viitor dezastruos, iar 10 pt trecutul glorios. Deocamdata avem reculul cu care suntem obisnuiti, poate invatam in sfarsit ceva din asta. Inainte sa sara criticii pe mine vreau sa mai spun ca lipsa PR-ului si lotul mediocru nu sunt argumente, ci constatari de bun simt. Eu astept in continuare pareri pragmatice: Cum ati face voi in locul lui AP si IM? Putem eventual deschide un nou articol pe tema asta.

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 13 March, 2013 at 18:05

   Ce am face noi în locul lui AP și IM? Asta nu-i invitație la pragmatism, ci la cenaclu SF! :)

   • caneto
    Wednesday, 13 March, 2013 at 20:32

    Ce am face noi daca am fi suporteri Steaua? Probabil, am parcela de-a lungul si de-a latul hectaru’ de teren, am alege culoarea pungilor de nylon port-dolar, am scoate la vanzare palatu’ :)

  • Cristi
   Wednesday, 13 March, 2013 at 18:39

   Eu as face multe, dar grupate pe 5 categorii: - scouting extern - as incerca sa cresc rata de conversie - tineri ( sub 20) proprii si adusi - i-as face structura " de umplutura" in locul batrineilor scumpi si a eternelor talente - venituri suplimentare - marketingul clubului - lobby - in " mediul de fotbal" - relatia cu suporterii Si pe linga toate astea as aplica proverbul " gura bate guru" :)

  • kiruj
   Wednesday, 13 March, 2013 at 19:51

   Aline, să ştii că în linii mari aş face la fel cum au făcut conducătorii noştrii, dacă luăm în discuţie ultimii 10 ani din viaţa CFR-ului. Aş face altfel câteva lucruri : 1......un purtător de cuvânt supercalificat, cu rang de vicepreşedinte (pe linie PR) şi angajarea a 2-3 "lătrăi" de meserie (în calitate de "cal troian" în studiorile dâmboviţene), 2......o comunicare mult mai strânsă cu suporterii (eventual cu organizaţiile existente în acest sens, inclusiv "noi", tribuniştii), şi 3......(ca prelungire sau ca finalitate a ideii de la 2.) depunerea unui efort susţinut, PERMANENT, pentru atragerea unui număr cât mai mare de suporteri, fără aportul cărora totul poate devia într-o direcţie fără "suflet", pur "afaceristă" (să nu folosesc cuvinte mai tari : "tun", etc.). Practic ţi-am răspuns la întrebarea "CE AŞ FACE EU ALTFEL ÎN LOCUL LUI AP+IM". Pe urmă "CUM AŞ FACE" aceste lucruri, aia îi o altă întrebare...HAI CFR !!

 25. ulise
  Wednesday, 13 March, 2013 at 19:32

  In UCL am mers la 70% din potential (4-5 piese accidentate), in turul ligii am mers cam la 50-60%, acum, dupa ce am mai pierdut 5 piese, jocul a coborat la 50% in EL si 35-40% in returul ligii, asta e adevarul. Sa refaci atatea piese, sa gasesti altele noi, sa faci un angrenaj care sa functioneze, nu e usor. Si nici noi, nici conducerea nu are rabdare, asta e adevarul. Pana nu vom avea un plan de continuitate, in care sa crestem si sa promovam jucatori, nu vom ajunge departe. Suntem adeptii salturilor, ori asa pare ca de fiecare data o luam de capat. Pana acum am reusit sa sarim in varf indiferent unde cadeam inainte, dar nu asta e solutia.

  • csongi
   Wednesday, 13 March, 2013 at 22:48

   De acord, ca lipsa celor accidentati altereaza performanta echipei, dar cand ai atatia accidentati, care se recupereaza atat de greu, inseamna ca sunt doua probleme mari: preparatorul si clinica de recuperare. Pe cand mergeam la "vraciul" sarb, ea facea minuni. De cand cu turcii: dezastru.

   • levente
    Thursday, 14 March, 2013 at 09:11

    Csongi draga sa nu uiti cum au fost accidentati jucatorii: Deac, Vass, Ronny, Sare, Muresan, Pedro, "Cadu", daca te uiti nici unul nu are probleme musculare pentru care sa fie de vina preparatorul fizic, ei au accidentari produse de alti jucatori sau teren, iar la Cadu comisii. El nu putea sa intre in teren sa-i opreasca piciorul lui Sanmartean, sau Grigore, sau sa schimbe gazonul, iar legat de vraciul sarb, ea facea minuni pentru probleme musculare, nu rupturi, sau ligamente

   • caneto
    Thursday, 14 March, 2013 at 09:35

    S-ar putea discuta despre responsabilitatea preparatorului fizic in fragilitatea jucatorilor, dar tot Potocknik a fost in functie si in campionatul trecut, fara a exista problemele de-acum. Doar nu si-a uitat meseria in 2-3 luni :)

 26. IQ
  Wednesday, 13 March, 2013 at 20:19

  @cristi imi permit sa-ti rezolv dilema hamletiana citez "daca fatai si budescu sunt noii hora si bud...adica petarde".Raspuns: Kehinde Fatai 23 ani impliniti in februarie 2013, e in al treilea sezon in liga 1 : in primul a marcat 9 goluri ,in al doilea 11 goluri ,iar in ultimul pana-n prezent are 13 reusite ( 10 in campionat + 3 in cupa).Constantin Budescu 24 de ani ,impliniti in februarie 2013,a debutat in liga1 practic in sezonul asta ,desi a fost international under 21 ,a fost blocat de petrolul in liga 2 .Campionatul asta pana acum 10 goluri( 8 campionat + 2 in cupa) .Ca sa vezi si prin ce executii au dat goluri cei 2 iti sugerez sa urmaresti rezumatele Astrei din noiembrie incoace: mai exact meciurile Astra- Pandurii,Astra- Viitorul,Rapid-Astra sferturile cupei,Astra- Brasov si CFR-Astra .Ioan Hora : 2008- 2013 total 9 goluri,la CFR din 2010 ,45 meciuri - 3 goluri.In rest il cunosti la fel de bine ca mine.Cristian Bud pentru mine n-a fost o petarda: si- a facut datoria la al doilea titlu marcand 7 goluri in 15 meciuri ( remember hattrick cu alba iulia ,golul 2 cu craiova in meciuri terminate 3-2 ,gol in victoria decisiva cu inter curtea de arges etc.)in conditiile unui salar de doar 60000/ an.Faptul ca n- a confirmat in sezonul urmator ,dupa care a urmat o grava accidentare e alta poveste! Vom avea ocazia sa-i urmarim pe Fatai si Budescu in dubla din cupa si apoi sezonul viitor (cel mai probabil in tricoul stelei) si vom mai discuta daca era o investitie buna transferul lor acum.

  • Cristi
   Wednesday, 13 March, 2013 at 22:21

   Nu am nici o dilema ca nu ma pricep la scouting. Numele sunt interschimbabile. Ideea era ca noi facem pe desteptii si nemultumitii in majoritatea cazurilor.

 27. kiruj
  Wednesday, 13 March, 2013 at 21:43

  NOTARE !! daţi click aici (sau pe linkul de notare din partea de sus - stânga, notarea cu cei de la Iasi) pentru a nota anumite aspecte privind viaţa ecjipei CFR !!

  • dan dan
   Wednesday, 13 March, 2013 at 22:19

   Buna initiativa! La rubrica "EVOLUTIA ECHIPEI IN TOAMNA ANULUI 2012" cred ca era utila o despartire a notarii pentru competitiile interne si separat pentru Cupele Europene. Daca notezi per ansamblu, nu ai cum sa nu tii cont de cele 10 puncte din grupe plus evolutiile din calificari, dar mi-e greu sa amestec acele evolutii cu cele contra lui Berceni sau Botosani. Hai CFR !!!

   • kiruj
    Wednesday, 13 March, 2013 at 22:26

    Ai perfectă dreptate, mi-am dat seama şi eu. Oricum, ca alternativă, avem chiar notările noastre de atunci , separat pe cele trei competiţii. Asta s-a dorit a fi o apreciere a impresiei generale din toamnă (văzută în martie 2013...) HAI CFR !!

 28. kiruj
  Wednesday, 13 March, 2013 at 22:29

  HAIDEŢI LA O NOTARE "ALTFEL" !! Daţi click aici (sau pe linkul de notare din partea de sus - stânga, notarea cu cei de la Iasi) pentru a nota anumite aspecte privind viaţa ecjipei CFR !!

  • Cristi
   Wednesday, 13 March, 2013 at 23:25

   Felicitari pentru tematica aleasa. Notele de moment ar fi interesant sa le mai notam odata si intr-o conjunctura de maxim, ca sa vedem cum reactionam ca grup si cind e de bal si cind e de spital ;)

   • kiruj
    Wednesday, 13 March, 2013 at 23:36

    Ai avea nişte surprize, te asigur. Şunt curios care-i percepţia de moment a tribuniştilor vizavi de aceste aspecte. HAI CFR !!

    • Cristi
     Wednesday, 13 March, 2013 at 23:54

     Inainte de toate, bine ca vedem incotro se canalizeaza opiniile ca si grup, dincolo de preferintele personale ale fiecaruia. Ce-ar fi sa incercam si o 'strategie' de lot, sa zicem la anul, peste 3 ani, peste 5 ani? Categorii de jucatori ar fi: - adusi pe bani grei (gen Perreira sau Fabbiani) - maturi liberi de contract( Sougou, Kapetanos) - maturi 'umplutura' (celebrul Godemeche) - straini tineri sub 1 mil (gen Io Pinto) - romani tineri sub 1 mil (Hore si Busi) - juniori straini - juniori din curte noastra Daca mai sunt idei.. de ce nu! Ideea e insa sa ponderam in lot sa iasa 100% si sa introducem cumva si limite de investitii, ca altfel vreau si eu vreo 5 Neymari ;)

 29. kiruj
  Wednesday, 13 March, 2013 at 23:40

  DAŢI NOTE CONDUCERII !! Daţi click aici (sau pe linkul de notare din partea de sus - stânga, notarea cu cei de la Iasi) pentru a nota anumite aspecte privind viaţa ecjipei CFR !!

 30. kiruj
  Thursday, 14 March, 2013 at 00:45

  @ cristi : în zona aia găsim şi activele necorporale (brevete, cheltuielile cu dezvoltare, softuri, programe TV, etc). Acum 10-12 ani a venit la mine un tip de la Curtea de conturi să-i arăt chitanţa că am predat la REMAT un soft amortizat...:)

 31. tgv cluj
  Thursday, 14 March, 2013 at 01:07

  Baieti, chiar daca i s-ar termina bani lui Arpike si CFR-ul ar ajunge in B sau in C, eu tot nu as dispera si tot as continua sa citesc si sa postez aici pe tribuna noastra (asta bineinteles daca in acest caz nu s-ar desfiinta si Tribuna CFR :( si ar mai fi cine sa scrie articole si cine sa citeasca ce se posteaza pe aici). Ce sa-i faci, sunt calit cu astfel de meciuri de B si C, cu astea am crescut. E drept insa, dragii mei, ca de Liga lui Mitica nu as mai fi interesat nici pe un sfert de cum sunt acum. Spre bucuria critickacilor de pe aici, azi am si eu de facut un repros conducatorilor nostri. :) Daca tot proclama imnul nostru cu atata emfaza ca CFR Cluj e mandria Ardealului, de ce nu se incearca aducerea la Cluj a tuturor jucatorilor valorosi din aceasta zona a tarii ? Nu inteleg, si probabil nu voi intelege niciodata, cum de ne-au fost suflati de sub nas jucatori promitatori din zona, asa cum sunt azi : N. Stanciu, Grozav, Antal, Balgradean sau Tucudean, de la echipe ca : UTA, F.C.M. Tg Mures sau Unirea Alba Iulia, cu care, din cate stiu eu, suntem in relatii cordiale. Deasemenea consider ca un jucator de superclasa, asa cum e Sanmartean, in urma cu cativa ani, atunci cand a semnat cu Vasluiul, putea fi destul de usor ademenit sa vina la Cluj, asta daca tinem cont ca e originar din Bistrita, deci la doar cativa pasi de casa, si ca la CFR putea intr-adevar sa-si arate clasa in cea mai inalta competitie intercluburi. Ne-am fi acoperit si noi un post mereu problematic la mijlocul terenului si poate aveam si ceva mai multi simpatizanti la tv si in tribune, caci la Sanmartean clasa se observa la aproape fiecare atingere a balonului. De Chipciu nu stiu ce sa zic, poate a fost directionat inspre 5teaua si chiar nu putea fi adus la noi, cu toate ca se vedea inca de cand evolua sub Tampa ca va ajunge departe. Asta zic eu ca e marele minus al conducatorilor nostri, ca isi indreapta privirile doar inspre zarile cele mai indepartate, e drept, adeseori cu folos, neobservand ?!! insa jucatorii valorosi din Ardeal, care ar putea fi ademeniti relativ usor la CFR.

  • Flacăra Vișinie
   Thursday, 14 March, 2013 at 01:13

   Eu as enumera 3 motive:
   1.) Jucatorii au impresari din clanul oilor.
   2.) Pretul cerut pe jucatori e mult prea mare in comparatie cu valoarea lor. Imi amintesc de o declaratie de acum cativa (AP sau IM, nu mai stiu exact) si care era cam asa: "jucatorii romani au un pret, dar daca se intereseaza CFR de ei, pretul devine brusc dublu".
   3.) Nu avem o conducere suficient de experimentata. Dupa propriile sale declaratii, IM a intrat in fotbal fara sa stie nimic despre domeniu. Nu stim exact ce a invatat pe parcurs, dar alaturi de reusite exista si rateuri "glorioase". Nu vreau sa zic ca esecurile ii apartin in totalitate si vorba lui Arpi "numai cine nu actioneaza nu greseste", dar cred ca mai e de invatat.

   • Cristi
    Thursday, 14 March, 2013 at 02:27

    Uite la subiectul asta cred ca se poate face ceva. Realitatea e ca pina acum am luat de la aceste echipe jucatori mediocrii care nu fac bani dati pe ei- Ma intreb daca pe temrne mediu nu s-ar putea creea un fel de drept al primei optiuni. Asta evident daca dam si noi ceva la schimb. Si in curte cred ca exista suficienti de Nuno Diogi, Kivuvi plus junior care tb rodati care ar putea fi imprumutati si pe termen lung toata lumea ar avea de cistigat. Un Paun revenit dupa un an titular la Medias sau Brasov ar fi mult crescut in valoare fata de ce e acum.

   • sonumbitch
    Thursday, 14 March, 2013 at 09:41

    ce inseamna "clanul oilor" ?

    • Cristi
     Thursday, 14 March, 2013 at 14:00

     Tradus pentru tine: grupul de interese cu grade de rudenie si cumetrie format din Ioan si Victor Becali, George Becali, Teia Sponte, Gheorghe Hagi si Gheorghe Popescu.

  • tgv cluj
   Thursday, 14 March, 2013 at 01:16

   n.r. banii cu doi ''i''

  • caneto
   Thursday, 14 March, 2013 at 09:24

   Scria in presa din acea perioada ca Sanmartean, inainte de a ajunge la Vaslui, a fost aproape de a semna cu CFR. Daca bine mi-aduc aminte, transferul a cazut din cauza ca Bistrita a cerut 50.000 de euro, CFR a refuzat, si din considerentul ca Sanmartean avea la vremea ceea multe probleme medicale, era considerat un jucator terminat. A incercat apoi sa semneze cu Rapid, nici aia nu au avut incredere in el si asa a ajuns la Vaslui. Porumboiu a riscat si i-a iesit.

 32. kiruj
  Thursday, 14 March, 2013 at 08:01

  DAŢI NOTE CONDUCERII, PRIETENI !! Daţi click AICI (sau pe linkul de notare din partea de sus - stânga, notarea cu cei de la Iasi) pentru a nota anumite aspecte privind viaţa ecjipei CFR !!

 33. sonumbitch
  Thursday, 14 March, 2013 at 09:39

  problema e asa: daca nu va mai exista marele miraj al potului din ucl, cum va reusi afacerea sa mai fie suficient de profitabila? ea ar fi fost profitabila daca, prin investitii majore, echipele noastre ar fi reusit sa treaca peste bariera grupelor ucl si a victoriilor putine, a punctelor putine aduse-> in consecinta echipele noastre ar fi jucat in continuare direct in ucl, poate cu doua > echipe-> in consecinta ar fi avut in continuare jucatori la preturi bune, prin expunere serioasa pe taraba ucl-> in consecinta si nu in ultimul rand ar fi continuat sa aduca banii uefa acilea. fara ucl, fotbalul nu mai e o afacere. daca pentru arpi fotbalul e o afacere, ce se va intampla cand, soon, nu va mai fi, care e chipul pe care-l va capata afacerea cfr?

  • caneto
   Thursday, 14 March, 2013 at 10:49

   Tot incerta a fost accederea in grupe si in acest sezon, nu cred ca Paszkany e tipul de om care sa nu gaseasca calea spre profit, indiferent de greutatile intampinate :) Nu numai pentru Arpi este fotbalul o afacere, ci pentru absolut toti, chiar si pentru GB sau cei care trag sforile in consiliile judetene sau locale. Depinde ce urmareste fiecare.

   • sonumbitch
    Thursday, 14 March, 2013 at 13:31

    Caneto, stiu, dar eu nu discut in calitate de stelist, ci discut pe un articol despre CFR. Intrebarea mea e legitima. Dar daca vrei sa vorbim despre Steaua, Steaua are un management de un alt tip, bazat pe numarul mare de suporteri (sper sa nu am parte de penibila ironie multi da' prosti) si alte chestiuni.

    • caneto
     Thursday, 14 March, 2013 at 14:13

     Indiferent cati acuza managementul de dupa 2010, eu sustin in continuare ca CFR-ul este in urcare. Steaua este singura echipa din tara care-si poate face o strategie bazata pe suporteri, in rest toate celelalte cluburi trebuie sa-si caute alte cai de existenta. Iar conducerea CFR-ului a demonstrat ca de departe e cea mai competenta din tara. A fost perioada investitiei initiale, s-a ajuns la autofinantare, sunt sigur ca au oamenii un plan bine stabilit si pentru viitor. O cale poate fi atragerea de noi investitori. O alta varianta, clubul si-a facut deja un nume in fotbalul european si cel sud-american, vad cluburile straine, jucatorii straini, impresarii ca se merita afacerile cu CFR, deci aceasta “specula” cu jucatori poate continua chiar si fara a fi expusa marfa pe taraba grupelor UCL. Dar va fi expusa. :)

  • Cristi
   Thursday, 14 March, 2013 at 13:32

   Fotbalul e o afacere, doar amploarea difera in functie in risc/sanse. Totul e sa echilibrezi bilantul. Poti creste si jucatori tineri ca Paun si Muniru si vinde, chiar daca dureaza mai mult.Si evident nu mai arunci bani pe termen scurt dupa jucatori gen Aguirregaray. Nu uita ca toti visatorii de Liga Campionilor au cam dat faliment cu strategie 'bagam anul asta 10 milioane si intram sigur in grupe'.

 34. kiruj
  Thursday, 14 March, 2013 at 09:52

  !! BREAKING NEWS !! Daţi click AICI (sau pe linkul de notare din partea de sus - stânga, notarea cu cei de la Iasi) pentru a nota anumite aspecte privind viaţa echipei CFR !!

  • caneto
   Thursday, 14 March, 2013 at 10:23

   Ce BREAKING NEWS?! Tot asta mi-a afisat si acum o ora: “Multumim pentru notele date. Urmatoarea runda de notare incepe la data de 2013-03-18 !” :)

 35. Retardila
  Thursday, 14 March, 2013 at 13:26

  Uite ca dau si eu cu parerea....ca pietre nu am in casa.....-----"Sistemul miticaresc", subordonat neamurilor de crescatori de mancatori de vegetale (si producatori de cacarai) cauta si gaseste la muuult mai sud de Carpati copii - care din lipsa de orice alta perspectiva de a-si mai schimba putin nivelul si sistemul de trai se apuca de fotbal - si de la o varsta la care 150-160 euro/luna (poate an?) este mult mai mult decat castiga familia llui prin munca/furt/inselaciune/etc....si ii contracteaza...dandu-le cat am scris io mai sus....Inmultiti cu 200 de copii si tot iese mai putin decat o masina modica....(ma rog, noua...). Din astia 200 poate ies 1 sau 2 cu posibilitati de promovare/dezvoltare......Inmultiti cu 15 !! - tot iese mai putin de juma' milion ioroi....Dar asta inseamna 3000 de copii care dau cu piciorul in "lapta"......macar unu din ei se poate vinde la juma' milion....----Na, daca cineva are 3000 de "talente potentiale", si varu'su e batron benal, dar in acelasi timp il cauta un Ardelean pentru 2-3 copii din astia ......ce o sa vrea? Sa recupereze investitia cu un profit de 2-700%....Iacataca....pentru un Ardelean este o investitie foarte riscanta, in timp ce pentru batronu' benalu' e mizilic....Toti "ajentii" sunt grupati in jurul lui batronu' benalu'.....ca o fi Victoras de la orasel, Jovanii de la tribunal, Brodanca dipi centura, chiar Jica Bobescu....si ceilalti asemenea, rezultatul e acelasi.... Tzeferu' trebuie sa ia de afara!!!----- Na, nu stiu daca mi-am dus inca o idee pana la sfarsit, dar il aveti! :)

  • Cristi
   Thursday, 14 March, 2013 at 14:25

   L-ai uitat pe nasul Jica Haji care la cununat pe badron si pentru care badronula mintit la tribunal la divortul de prima sotie. La Jica se aduna jucatorii tineri ca sa li se dea staif si sa fie 6 puncte sigure pe plaja, apoi face liftingul continua cu iechipa nationala unde se rezerva 3-4 locuri pentru 'talente' sa prinda 10 meciuri ca sa aiba palmares. Plus ca prietenul de barbut e baiat bun, stie Oltenia pe de rost si tot ce misca acolo tot la clanul cacarezelor ajunge. Plus punctele de la Pandurii.

 36. kiruj
  Thursday, 14 March, 2013 at 14:13

  !! PUTEŢI NOTA STAFFUL "CFR" !! Daţi click AICI (sau pe linkul de notare din partea de sus - stânga, notarea cu cei de la Iasi) pentru a nota anumite aspecte privind viaţa ecjipei CFR !!

  • Retardila
   Thursday, 14 March, 2013 at 14:37

   iera in Sobociag de Cluj amu's vr'o 15 ani un titlu: "INFOS-os IRSOP-asok".....-----Lasa-ne cu notele la conducere (au pile la mine!!!), oricum e banii lor care este.....si ocupa-te de niscaiva atentate unguresti la London Town, care au facut ca oile lu' XXX sa nu poata pentru ca sa doarma..... Curat lovitura pe dedesuptul la tzintura...:))

   • Retardila
    Thursday, 14 March, 2013 at 14:39

    Scuze: era IRSOP-os...INFAS-sagok...

 37. Suporter CFR-ist
  Thursday, 14 March, 2013 at 17:29

  STATI LINISTITI !!! Din cele 5-6 transferuri anuntate de Arpad Paszkany vor fi pana la urma 9-10 chiar 11 transferuri. In fiecare vara cam acesta este numarul jucatorilor adusi. Intotdeauna sefii declara mai putin si aduc mai mult. La ce lot destul de slabut avem in momentul de fata, nu se poate ca din vara sa vina doar 5 sau 6 fotbalisti noi,e prea putin fata de cat de multe posturi descoperite avem ,pe care trebuie sa le acoperim. Vor fi adusi mai multi decat 5-6 cu siguranta.

  • Cristi
   Thursday, 14 March, 2013 at 19:08

   Avem fix 10 jucatori imprumutati la alte cluburi asa ca numeric de pe acum ai dreptate, chiar daca unii vor veni doar ca sa plece mai departe. Mai sunt si tranferurile virtuale, alea care nu exista dar vin de la infirmierie. Zbatutul materii noastre cenusii este sa vedem cam dupa ce principii vor veni forte proaspete si cam de ce calibru. Evident in jurul recunoasterii calibrului e o intreaga discutie.

 38. kiruj
  Thursday, 14 March, 2013 at 20:06

  !! NOTAŢI MANAGEMENTUL "CFR" !! Daţi click AICI (sau pe linkul de notare din partea de sus - stânga) pentru a nota anumite aspecte privind viaţa echipei noastre favorite !!

 39. caneto
  Thursday, 14 March, 2013 at 21:09

  Na, poftim, cu ce aroganta vorbea in toamna memeul de adversarii de rahat ai CFR-ului in CL. Galata in sferturile UCL, iar Basel in al UEL. Dar nu-i bai, peste 2 ani vom face 15 puncte in grupa, poate atunci se va tine de cuvant si isi va da demisia din fotbal.

 40. csongi
  Thursday, 14 March, 2013 at 22:05

  Ma uitam la un filmulet englez despre Chelsea, in care se spunea ca echipa a fost construita cu obsesia de a cuceri UCL, iar cand acest scop a fost atins, parca nu mai stiu ce sa faca cu ea. La fel, parca nici CFR nu mai stie cum sa continue dupa cucerirea unui titlu de campioana.

  • Cristi
   Thursday, 14 March, 2013 at 22:38

   Legatura nu e logica. Chelsea suplineste orgoliul unui om ( la nivel de valoare emergenta ruso-araba, ca o mica remarca nici un englez nu are nevoie de asa ceva, tine de filozofia de imbunatati 500de ani un gazon) pe cind CFR se vrea un business. Resursele la primul club nu sunt o problema si nu au o logica rationala, pe cind la noi deciziile sunt extrem de cerebrale (vezi vinzari de jucatori) chiar daca emotional greu digerabile.

 41. thedarkside
  Friday, 15 March, 2013 at 00:04

  BEEEEEEEEE Ne-a furat arbitrii

 42. fotbalfan
  Friday, 15 March, 2013 at 01:16

  uitati ce am gasit pe jijisiepie, stiu si strainii adevarul :

  • Cristi
   Friday, 15 March, 2013 at 01:23

   Asta e si o dedicatie pentru cei care admira hegemoniile clubului de linga cimitir.

  • thedarkside
   Friday, 15 March, 2013 at 11:04

   Foarte tare faza :-)

 43. csongi
  Friday, 15 March, 2013 at 08:52

  Niste cifre dintr-un articol din presa maghiara despre campionatul austriac: preturi bilet tribuna intai: Rapid Viena (locul 3, lot de 34 m euro) - 35 euro, Admira Wacker (penultima clasata, lot de 9 m euro) - 21 euro, o bere la stadion: Rapid Viena - 5 euro, Admira Wacker - 3,20 euro. Un tricou in fan shopul Admirei Wacker - 10 euro. Salariul mediu net al austriecilor este circa 2500 euro. Salariul mediu brut al unui fotbalist din liga 1 austriaca este undeva pe la 35000 euro/an, jucatorii de top castiga pana la 2 milioane. Linkuri, in maghiara si engleza, pentru cei interesati. Se pot face niste socoteli comparative, apropo de autofinantare.

  • caneto
   Friday, 15 March, 2013 at 10:12

   Da, interesant articol, la Admira WC-ul e gratis, la Rapid Viena fiecare da cati bani vrea, dar e musai sa pui niste banuti :) Bani putini, nu-i o afacere pentru un jucator roman transferul in cel austriac. Referitor la salarii, am citit recent, din pacate nu mai gasesc site-ul, ca in fotbalul de prima liga din Spania si Anglia majoritatea echipelor au/aveau fondul anual de salarii pentru jucatori mai mare decat totalul incasarilor! Iar normal ar fi max 60-65%. Doar Manchester United si Arsenal aveau sub 50%. Real Madrid, dupa ce si-a vandut o baza primariei (cu aprox juma’ de miliard de euro) ca sa iasa din rahat, iar e plin de datorii.

   • csongi
    Friday, 15 March, 2013 at 11:45

    Pai socoteste, ca si in Austria media de spectatori pe teren propriu este undeva la 7000. http://www.football-lineups.com/tourn/Austria_Bundesliga_2012-2013/stats/home_avg_atte/

    • Cristi
     Friday, 15 March, 2013 at 12:06

     Nu cred ca trebuie s ane comparam cu tarile mici - Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria. toate au probleme la finantarea fotbalului. Chiar si Extraklasa poloneza primeste mai putini bani TV decit Liga lui Mitica. Revenind la numarul de spectatori, exista doua diferente mari: prima este ca meciurile se transmit live doar in sistem pay-tv (drepturile le are Sky) su exceptia ultimului meci al etapei jucat duminica, asa ca principiul'stau acasa si ma uit moca' nu tine. Cu 15 euro abonament lunar finantezi un bilet la peluza. Media de incasari din bilete este undeva intre 1-2 milioane, Rapid Wiena avind anul trecut 2,5 mil ca maxim al ligii (asta la bilete intre 18-35 euro) - hai sa transformam asta in realitatea romaneasca in RON,cu preturi reale de 20-40 RON si vedem ca CFRul ca si club sta relativ mai bine. Nu in ultimul rind, la 10 echipe in liga si numarul derbyurilor este dublu in 36 de etape.

  • Cristi
   Friday, 15 March, 2013 at 12:25

   Apropos de 'autofinantare'.. hai sa vedem si bugetele cluburilor din Austria(iau ca si comparatie sezonul 2011/2012) ca e incheiat...Red Bull 54,6 mil euro (jucaria lui Mateschitz), Rapid Wien (30,2mil), Austria Wien (23,4 mil) Sturm Graz (15,4 mil). Costul echipei ca procentaje din buget: 55% Sturm Graz (inclusiv prime de campioni), Austria 46%, Rapid 45%. Daca ne uitam la banii veniti dinspre spectatorii platitori - Rapid are max. cu 2,5 mil euro , vedem ca ei nu acopera nici macar 10% din bugetele anuale. Banii din TV sunt si ei relativ putini, existind sume aproximativ egale fara discrepante mari. Campionii Sturm Graz au incasa 1,5 mil euro, asta insemnind 10% din buget. Pentru greii cu bugete mai mari, procentual banii sunt si mai putini. Este evident ca liga austriaca traieste de pe urma mecenatului (Red Bull) sau de pe urma formarii unor grupuri de sponsori la nivel local. Aici este de fapt un potential nespeculat inca la CFR, din varii motive.

   • caneto
    Friday, 15 March, 2013 at 12:38

    Stii cumva care a fost cel mai scump transfer (atat la cumparare, cat si la vanzare) din ultimii ani, in campionatul austriac?

    • Cristi
     Friday, 15 March, 2013 at 12:52

     Nu am cifrele 'cele mai cele', dar Rapid Viena a vindut in ultimii 3 ani doi jucatori la aproape 5 milioane de euro. Cel mai mare cumparator e Red Bull Salzburg cu relativ multi jucatori adusi intre 2 si 3,5 mil de euro (cam 2-3 pe an).

     • Cristi
      Friday, 15 March, 2013 at 12:53

      La Rapid ma refeream la pret pe jucator, nu m-am exprimat foarte clar.

     • caneto
      Friday, 15 March, 2013 at 13:07

      Poate daca se axau cei de la Red Bull pe achizitii de jucatori liberi de contract, nu pateau rusinea eliminarii din CL de catre luxemburghezii lui Dudelange :) Asta pentru cei care sustin necesitatea cumpararii de CFR a unor jucatori de 1-3 mil euro. :)

      • Cristi
       Friday, 15 March, 2013 at 13:17

       Salzburg a fost peste 20 de ani un fel de anexa pentru jucatorii de mina a doua pensionabili ai lui Bayern la care mai vedea cite un junior fara perspective. Beckenbauer locuieste aproape la Kitzbuehl, distanta nu e mare si asa au fost mereu in top cu resurse relativ mici. De citiva ani incearca sa se emancipeze dar nu gasesc drumul. O fi si un factor 'de grup', ca firma mama are o echipa la New York si una in divizia a 3a in Germania la Leipzig si poate baga totul intr-o oala.

 44. uncleben
  Friday, 15 March, 2013 at 10:14

  Nu stiu cati ati urmarit meciul de aseara , nu e important , dar sunt convins ca cei care ati facuto , cu toata ura , indiferenta sau simpatia ,nu ati staruit cel putin o clipa la vreo boscoana ,in momentul cand comentatorii il ironizau pe Torres la o ratare din prima repriza . Oare cati dintre voi le-ati "urat" sa fie scosi din competitie de proaspatul receptor de ironii marca MITIC . Nu sunt superstitios , dar ar fi fain de vazut daca totusi are vreo legatura.....Io' unu' I-am spus sotiei, ca daca Chelsea se califica ,o va face doar prin golul lui Torres. Si daca eram parior , pariam o suma mare pe asta. Mi-a placut cum au jucat , au avut atitudine, dar cel mai mult mi-a placut rezultatul.

  • caneto
   Friday, 15 March, 2013 at 10:21

   Trei posturi tv romanesti au transmis meciul, oare toti comentatotii l-au ironizat simultan pe Torres? :) Am vazut mai bine de jumatate din meci, dar, la fel ca la majoritatea meciurilor, cu sonorul pus pe MUTE. :)

   • thedarkside
    Friday, 15 March, 2013 at 11:12

    Puteai lasa linistit sonorul pe PRO-TV. Te-ai fi distrat copios :))))))

    • Ioan Dacid
     Friday, 15 March, 2013 at 12:06

     Sorry, nu am nervi pt ProTV. M-am uitat pe Dolce, si ca fapt divers lui Gradinescu i-a revenit vocea.

   • uncleben
    Friday, 15 March, 2013 at 11:49

    Pacat , pt ca de exemplu , la faultul lui Szukala din min. 70 si ceva , cand io dat cu bocancu' in moaca lui Torres, toti commentatorii de la toate televiziunile au zis in unanimitate ca merita cel putin 9 etape de suspendare.....Glumesc , atunci puteai da volumul la maxim ca tot ca pe mut era:)

 45. Luk2170
  Friday, 15 March, 2013 at 11:16

  Deşi nu e normal, aseară am ţinut pumnii pt. Chelsea. La fel ca mine cred că au fost mulţi CFR-işti. Vina nu e a noastră ci a posturilor mitice care au atacat de ani buni, nejustuificat, clubl nostru. La meciul de aseară am observat multe asemănări cu meciul nostru din deplasare cu Inter (diferanţa a făcut-o meciul de acasă unde pt. noi nu mai exista miză). Există o diferenţă clară de valoare între granzii Europei şi cluburile noastre, la fel ca la Milano a fost impresia iniţială că se poate. Însă pe măsură ce trecea timpul valoarea lotului adversarului îşi spunea cuvântul. Atât Inter cât şi Chelsea au forţat atât cât a trebuit şi când a trebuit. Revenind la echipa noastră e prioritar ca cei din conducerea clubului să trateze fiecare campionat intern cu seriozitate şi să îi intereseze şi locurile 2-3 nu numai locul 1. Cu o astfel de aboradare de până acum (campionat şi prestaţii bune doar din 2 în 2 ani) nu ai suporteri pe stadion. Un an te chinui să îi aduci iar în celălalt îi îndepărtezi cu seninătate. Chiar dacă la noi banii pe care îi cheltuie suporterii sunt departe de cele din postarea lui Csongi, nici un leu nu e de aruncat la coş (nu mai vorbesc de faptul că la noi nu poţi să bei o bere în apropierea stadionului -- altă civilizaţie). Sper ca asemenea lui Bastos, conducerea CFR-ului să "îşi revină cu capul" şi să ne putem bucura din nou de prestaţii demne în Gruia. Nu am pretenţii să batem Chelsea sau Inter, dar am pretenţii să BATEM STEAUA ÎN GRUIA, SĂ SPULBERĂM ECHIPE MODESTE ÎN GRUIA, SĂ TREMURE TOŢI ÎN GRUIA. Momentan în Gruia suntem nişte mieluşei şi asta e grav.

  • thedarkside
   Friday, 15 March, 2013 at 11:29

   Un alt mit a cazut aseara. Se tot vorbea pe la noi de pregatirea fizica exemplara, facuta "nemteste". Unde a fost? La final de meci 5teaua nu mai putea alerga. Nu poti suplini diferenta de valoare doar prin pregatirea fizica. Te alearga adversarul de-ti iese limba de un cot si tot nu poti face nimic.

   • Saul
    Friday, 15 March, 2013 at 14:00

    Poate ca si-au terminat pungile cu "lichid magic",de care toata lumea era asa de extaziata:)

  • caneto
   Friday, 15 March, 2013 at 11:58

   S-or fi inspirat cei din conducere de la Kimi Raikkonen, care a declarat de mai multe ori ca ii este totuna locul 2 sau 15, din moment ce nu-i 1. :) Eu n-as prea acuza conducerea pentru acest campionat. Ghinionul indisponibilitatilor a fost si este incredibil, cei apti de joc puteau duce linistiti echipa pe locul 2 daca ar fi fost capabili (si de ce n-ar fi fost, tot ei au facut 22 de puncte in CL), nu i-a impiedicat nimeni (ma rog, mai putin Viitorul, Balaj, Andone, Tudor, Iasi-ul etc :)), dimpotriva, si primele de joc si le pot lua doar in caz ca echipa e pe unul din primele trei locuri.

  • Radubarbier
   Friday, 15 March, 2013 at 21:03

   Domnilor, va invit luni seara in Gruia la meciul cu Rapidul!

 46. csongi
  Friday, 15 March, 2013 at 11:43

  Am vazut meciul pe net, cu comentariu englez (ITV). E o placere sa ii asculti, in comparatie cu "comentatorii" nostrii, care sunt mai degraba suporteri cu microfon, decat jurnalisti de specialitate. In general englezii au laudat Steaua pentru organizarea jocului, remarcau ca este o echipa bine antrenata si pusa in teren. Deja la golul lui Mata pomeneau de o oboseala vizibila a jucatorilor romani. Diferenta, in opinia lor, s-a datorat valoarii individuale (talentului) jucatorilor lui Chelsea. Imi pare bine ca au fost eliminati dintr-un singur motiv: daca se calificau ajungea ciobanul un fel de Berlusconi :) De altfel au murit frumos, cum as fi vrut sa arate si ai nostri in dubla cu Inter. (PS: notati cum a dat Inter de pamant cu Tottenham, o echipa mult mai puternica decat CFR-ul)

 47. zeidas
  Friday, 15 March, 2013 at 12:20

  Din ciclul "multi vad putini pricepe" dupa Inter-CFR 2-0 argumentul infantil pentru greselile noatre era paralela (tactica, transferuri, management...) : Milan -Barca 2-0. Astept episodul II dupa CFR-INter 0-3 si Barca-Milan 4-0. E greu la "paralele inegale", poti fi paralel dar nici asa...

 48. Saul
  Friday, 15 March, 2013 at 13:58

  N-am avut curiozitatea si rabdarea de a vedea pana la final meciul la care se facea referire mai sus,pentru ca erau alte partide mai nteresante pt mine,la aceeasi ora.Ce am retinut din cele cateva faze urmarite in prima repriza a fost galeria romaneasca, ce domina fondul sonor de pe Stamford Bridge. In rest am remarcat aseara cum cluburi mari din Europa (Inter,Tottenham,Benfica,Bordeaux s.a.), trateaza cu respect EL, competitia saracilor. Pacat ca noi avem alta perceptie vis-a-vis de aceasta competitie.

  • caneto
   Friday, 15 March, 2013 at 14:09

   Daca tratam cu noroc CL si luam fata lui Galata, acum jucam cu Real Madrid. Muniru se putea razbuna pe Mourinho. :) Daca tratam cu respect EL si se respectau si calculele hartiei, adica sa eliminam Inter si Tottenham, acum mai bagam un tur-retur cu Basel. :)

   • Saul
    Friday, 15 March, 2013 at 15:53

    Am inteles ideea....adica ajungeam exact acolo de unde am plecat,sa jucam din nou cu Basel,deci nu era nici o smecherie,nu merita efortul:)

 49. ulise
  Friday, 15 March, 2013 at 15:39

  Prea slabi Basel, de ce trebuia sa mai demonstram asta inca o data? Basel in sferturile ligii B (adica Europa League), dupa ce n-a ajuns (din vina CFR Cluj) in grupele ligii A (Uefa Champions League). Cat despre Real Madrid, fie ca alti galactici romanasi sa-i zdrobeasca sezonul urmator!

  • Cristi
   Friday, 15 March, 2013 at 16:14

   Stai calm si asteapta intii sa ajunga in grupe.Cam ce pot in fata unei echipe adevarate s-a vazut ieri.

 50. Cristi
  Friday, 15 March, 2013 at 16:08

  Hai sa nu mai despicam firul in patru cu Europa League. Toti suntem de acord ca modul de comunicare al patronatului referitor la aceasta competite a fost catastrofal, indiferent de intentii. Asta este, nimeni nu e perfect. Nu cred ca paralelele cu alte cluburi ajuta, pentru ca fiecare este intr-o situatie sepcifica si are prioritati de moment. EL e importanta pentru Tottenham pentru ca in UK sunt o echipa care nu are niciodata sanse la campionat, Chelsea e intern pe locul 5 si in criza plus antrenorul are dinamita sub scaun, Inter sunt si ei pe locul 4 si Stramaccioni vrea sa se impuna ca antrenor etc...La noi a fost momentul sa cistigam bani, situatia putea fi comunicata si mai frumos, acum mergem inainte si vedem ce echipa vom avea la anul si ce rezultate vom avea in cupa anul asta.

 51. tgv cluj
  Friday, 15 March, 2013 at 17:36

  Chiar daca poate nu-mi face deloc cinste ceea ce voi spune, recunosc totusi, ca la sfarsitul meciului de aseara am simtit ceea ce simte ''romanul adevarat'' atunci cand se intampla sa moara capra vecinului sau. In trecut nu puteam sa concep una ca asta, dar din pacate vrajba semanata in timp de ''jurnalistii'' nostri damboviteni isi arata roadele acum, caci, mai nou la meciurile Stelei ma incearca permanent acest sentiment. In trecutul nu foarte indepartat ma straduiam din rasputeri sa tin si eu cu ''stelistii mei '', acum insa am abandonat lupta asta launtrica. Acum la meciurile stelutei stiu una si buna : sa piarda ''ai mei'' si daca se poate la un scor cat mai drastic. La finalul meciului de aseara mi-am regasit si linistea interioara si daca am vreun regret, e doar acela ca infatuatii stelisti n-au incasat-o mai rau, asa cum ar fi fost just dupa ratari si dupa ceea ce s-a jucat. O spune asta un mare sustinator al tuturor echipelor noastre, in trecut chiar si al Stelei. Azi nici nu imi vine sa cred ca in urma cu doar 7 ani eram pe Lia Manoliu la acel meci cu Betis, din aceeasi faza a optimilor Europa League, sustinand echipa ros-albastra. Dar, la fel ca si Uncleben si eu sunt absolut sigur ca vina nu e totusi de partea mea, ci e de partea celor ce reusesc sa ne invrajbeasca unii cu altii. Reusesc asta din plin, prin diversele lor metode de lucru duse aproape de perfectiune, adica prin atacurile permanente la adresa clubului pe care il indragim, prin nationalismul abject pe care il promoveaza in mod sistematic, prin bucuria mult prea ostentativa a sustinatorilor acestei echipe cu un trecut mult prea patat si prin faptul ca nu stiu sa piarda campionate jucate pe teren, prin ingamfarea suporterilor acestei echipe a ceausestilor de ieri si a celor din clanul Becali de azi. Toti acestia au impresia ca lor li se cuvine absolut totul, iar noua celorlalti si mai ales noua ceferistilor, eventual doar farimiturile ce cad de la masa lor, asta in cel mai fericit caz. Bravo, Chelsea Londra !

  • thedarkside
   Friday, 15 March, 2013 at 18:40

   Vezi ca is buni si ei la ceva, "jurnalistii" damboviteni? Sa ne deschida noua, ardelenilor, ochii :))))))))) Abia astept ziua aia cand o sa ne administram singuri Transilvania, cand n-o sa mai trimitem la Bucuresti tot felul de taxe pentru ca ei sa imparta apoi banii "frateste" si sa-i redistribuie in tara.

  • Flacăra Vișinie
   Friday, 15 March, 2013 at 23:33

   Nu ai fost singurul care a trait acest sentiment. La mine nu a fost atat "sa moara capra vecinului", ca pana la urma jucatorii Stelei nu sunt vinovati pentru aberatiile bufonului si ale presei, dar m-am bucurat sincer cand Chelsea a marcat, in special la 3-1.

 52. gica10
  Friday, 15 March, 2013 at 18:33

  Ziaristii cei care spuneti ca invrajbesc sunt doar "mana lunga" .......autorii morali umbla camuflati cu haine de staret in apropierea locurilor sfinte,cu mainile duhnind a hoit.Cel care fugea cu punga de-un leu prin capitala sa castige bunavointa jucatorilor nu se da inlaturi de la nimic.......iar prinderea in flagrant a celor cu valiza a fost doar cireasa de pe tort.Din pacate suntem in romanika si fapta ce avea rezonanta penala pentru oier a fost transformata intro gluma de catre pastorul comisiilor federale Mitica Dragomir . Noi avem obiceiul ca la fiecare partida pierduta sa cautam toti factorii responsabili ,de la magazionerul Albu,trecand la Sandu Matei(care nu-i in stare sa le scoata ochii arbitrilor cu nasoiul lui),la preparatorul fizic(care nu i-a facut maratonisti) si sfarsind cu IM si AP marii dusmani ai fenomenului fotbalistic din gruia.Uitam ca in fiecare mansa jumatate din echipe pierd calificarea si nimeni (sau aproape nimeni )nu este crucificat ca la noi.Si comparatii chiar nu se pot face intre noi si marile forte din europa......nu ne putem compara cu austriecii la buget, darmite cu aia mari.Cred ca mai presus de toate astea sta orgoliul nostru nemasurat de a fi cei mai buni.Da aseara m-am simtit bine,curios de bine avand in vedere ca n-am castigat inca in acest an.Dar timpul nu este pierdut si pana luni seara nu mai este mult. Explicatiile sirului de rezultate nesatisfacatoare din ultima vreme(pe langa plecarile lui Sougou si Bastos,ca ceilalti 2 nu cred ca erau atat de determinanti) poate sa fie si lipsa unui obiectiv apropiat care sa le dea motivatia interioara necesara unei evolutii eficiente.Asta cu next level are ceva de fata morgana in text..........la acest "next level" gandindu-ma la o calificare intro finala de El.Pentru ca rezultatele din toamna au reprezentat un next level fata de anii trecuti.Doar ca au venit asa de repede ca n-am avut timp sa le evaluam la adevarata valoare. Cand citesc colegii de Tribuna vorbind in termeni tehnici de metodele pe care ar trebui sa le urmeze clubul ,imi spun ca poate au dreptate si din ignoranta nu-i cazul sa-i contrazic........dar in acelasi timp imi aduc aminte de parcursul din toamna si realizez ca toate deplasarile noastre (cu exceptia infrangerii cu Inter) au fost terminate cu victorii.......egalul de la istanbul in conditiile date a fost o victorie.Doar in campionatul intern am mai fost arbitrati asa.Italianul a fost setat ca arbitrii nostri dragi.Al 2 lea galben usor acordat lui Aguy ,hent la Sepsi jenant si golul lor la un fault evident la Picolo. Cand in sfarsit antrenorul a jucat ofensiv la Milano (cum avea cerere de la suporteri) am luat-o fara sa ne dam seama ce se-ntampla.Cum zicea penalul de Mitica (de la liga) :i-am dat maimutei briciul in mana.Ne-a executat scurt si la obiect. Echipa in mare este aceeasi,ai lipseste doar starea de spirit si inspiratia.Mai repede sau mai tarziu v-a veni...........din pacate suntem cam depresivi si nu-i ajutam deloc

  • Cristi
   Friday, 15 March, 2013 at 19:10

   Ei, asta e specificul mentalitatii balcanice sa vedem lucrurile ori in alb imaculat ori in negrul cel profund, uitind ca intre sunt o multime de nunate de gri. Acum e faza deprimarilor si considerarii ca managementul baga toti banii la buzunar, in Decembrie toti erau minunati si model de coeficient IQ. Si next levelul de care tot vorbeam acum 6-8 saptamini este o realitate, dar tot in tonul nuantelor de gri si nu de alb-negru. Echipa, chiar daca momentan rezultatele nu sunt multumitoare pentru nici unul dintre noi, arata mai bine ca in precedenta faza de reconstructie din vremea lui Minteuan, de la antrenor pina la jucatori. Sa ne uitam si in jurul nostru, nu exista numai echipa 'Miorita'; un sfert din Liga 1 e in insolventa si nu stim daca vor mai primi licenta, la noi in oras echipa din parc pica in B iar noi ne spargem capul cite milioane ar fi bine sa investeasca AP...

  • caneto
   Friday, 15 March, 2013 at 19:56

   Ar fi bine ca lipsa unui obiectiv apropiat sa fie cauza evolutiilor mai putin convingatoare. In acest caz putem fi mai optimisti pentru meciurile ramase din cupa. Totusi, ma repet, cea mai mare problema o consider a fi acest sir de indisponibilitati (accidentari, suspendari). Dupa ce scoti din lot cativa jucatori pentru ca antrenorul a cerut un lot mai restrans in pregatiri, dupa ce s-a vorbit de imprumutul unora la Medias sau nu stiu unde, sa ajungi dupa 1-2 meciuri jucate sa rechemi jucatorii pusi deoparte si sa fii nevoit sa apelezi la juniori pentru a putea completa o foaie de joc este ghinion curat.

   • nicu
    Friday, 15 March, 2013 at 20:47

    "In acest caz putem fi mai optimisti pentru meciurile ramase din cupa". Intrebarea mea este daca lotul de jucatori, cu valoarea lor, si jocul echipei in teren ne dau motive de optimism pentru cupa, acolo unde vom intalni in doua manse pe Astra Giurgiu o echipa mult mai puternica decat CFR. Locul lor in clasament, numarul de puncte si victoria lor directa in Gruia in tur ma fac sa nu am de loc motive de optimism. Ar fi chiar o minune ca CFR cu actualii jucatori si cu jocul prestat sa o elimine pe Astra si sa ajunga in finala, unde mai e nevoie si de a doua minune. Otelul deja acastigat la Cluj. Petrolul are un joc si un lot mult mai bun decat CFR. Ar fi bine ca eu sa ma insel.

    • Cristi
     Friday, 15 March, 2013 at 21:05

     Datele statistice iti dau dreptate. Sansa noastra e data de datele meciurilor. Ca o mica remarca, dubla trebuia sa aiba loc in toamna, dar a fost reprogramata.

     • caneto
      Friday, 15 March, 2013 at 21:18

      Nu dubla trebuia sa aiba loc in toamna, ci meciul tur :) S-au programat initial meciurile din cele doua manse la aproape juma' de an distanta :)

    • caneto
     Friday, 15 March, 2013 at 21:15

     In fotbal se zice ca nici un meci nu seamana cu altul. Pana la primul meci cu Astra e mai mult de o luna, multe se pot schimba, pot reveni cativa dintre accidentati, poate se imbunatateste jocul, poate vom avea un noroc chior, poate ghinion, poate apar probleme la adversar (jucatori sau joc), poate trecem la pas de ei, dupa cum se poate intampla sa pierdem ambele manse. Uite, noi am castigat la Chiajna, ei au facut 0-0, deci suntem mai buni. :)

     • caneto
      Friday, 15 March, 2013 at 21:23

      Scuze, pe dracu, acum vad ca au batut si ei cu 2-0. :) Is la fel de buni ca noi. :)

 53. levi s.AR
  Friday, 15 March, 2013 at 20:07

  Eu fiind un newcomer intre suporterii CFR(din sezonul 2008-2009),dar un cititor al Tribunei ,imi permit cu voia voastra cateva observatii:1.am devenit suporter al acestei echipe pentru ca UTA e asa cum e,si aveam nevoie de o alternativa cel putin zonala impotriva echipelor din Bucuresti;2.nu sunt adept al conceptiei de,,fan", in sensul taliban al cuvantului ,cu toata rivalitatea asta exacerbata dintre unele echipe,si chiar daca cu invidie,am apreciat daruirea si lupta Stelei.Am citit toate postarile si comentariile voastre de cand exista acest site,unii aduceti argumente de teorie economica,altii faceti scheme si analize tactice,nimic de spus,interesante,dar eu ca un suporter de rand,as vrea sa vad o echipa CFR care joaca fotbal spectaculos,nu chinuiala asta care dureaza de ani de zile,si nu va suparati,dar cu echipe dezmembrate din doi in doi ani ,eu nu vad nicio sansa.Noi tot timpul suntem in reconstructie(stiu exista argumente economice)antrenorul care a castigat,,decat''doua campionate este trimis la plimbare prin elegantul IM,iar la anul vom fi iarasi campioni!Sper sa fie asa,cu toate ca ...Iar despre jucatori,in afara de Felgueiras,Cadu,Muresan si Bastos,plus inca vreo doi care au plecat mai demult,niciunul nu-mi da senzatia ca ar,,muri'' pentru culorile clubului,ca e mandru ca-i ceferist.Daca exista doar implicare financiara,iar cea emotionala lipseste cu desavarsire,asta e,racheta iubeste rampa pana in momentul lansarii...3.Paszkanyi trebuie apreciat pentru tot ca a facut ,eu am mai spus-o,daca cineva ar reusi sa aiba astfel de performante la Arad cu UTA,noi i-am ridica o statuie langa a lui Petschovschi,dar cu ce se intampla in ultimul timp,desconsiderarea EL,jocul echipei etc,nu stiu cati suporteri va mai atrage.Dar astea-s impresii de la distanta,probabil ca voi,cei din Cluj,cunoasteti situatia mai bine!

  • Cristi
   Friday, 15 March, 2013 at 20:44

   Bun venit levi ! Apreciez foarte mult ca esti un suporter cerebral. A-ti iubi echipa nu inseamna a nu recunoaste meritele celuilalt! Daca tot esti in Arad, am fi curiosi sa ne spui opinia ta despre jucatori CFR-ului imprumutati la UTA:in primul rind Ene, apoi Amadio si Adofo.

  • romanescu
   Saturday, 16 March, 2013 at 02:06

   Bine-ai venit printre noi, prietene din Arad ! Ne onoreaza prezenta ta si ne bucura ! Aradul , pentru mine , dupa Cluj ( precum Satu Mare ,Brasov, Sibiu, Oradea , Tg. Mures ) este casa mea (nu si Timisoara !) UTA a fost , pe vremuri (nu stiu daca le-ai prins acele vremuri ) un fel de CFR actual , dar cum spui tu , componentii lotului aratau cu totii ca sunt UT-isti... Mi-l amintesc pe Flavius Domide (flebetea mea din copilarie), Lereter, Gornea , Florian Dumitrescu , Pojony .... Apoi, fratele meu , prin '77 , mi-a povestit de doi baieti de la voi : Coras si Dukadam..cu care s-a intalnit la lotul national de juniori... De-acum , esti fratele nostru si ne-ar bucura mult sa mai aduci aradeni pe site-ul TRIBUNACFR. Eu iti multumesc pentru apreciarea ce ne-o dai !!!!

 54. kiruj
  Friday, 15 March, 2013 at 20:33

  @ CJ-07-CFR : Te salut, 07, ţi-am trimis prin mail un mic rezumat al sondajului ! Am oprit softul că nu au mai apărut note noi, practic s-au adunat 35 de "păreri", apar lucruri interesante (le-am menţionat în articol). HAI CFR !!

  • Cristi
   Friday, 15 March, 2013 at 20:45

   Eu personal iti multumesc anticipat pentru sondajul facut!

 55. saliceanu
  Tuesday, 19 March, 2013 at 16:30

  Dintre toti cei care si'au dat cu parerea pe'aici, fara discutie, eu sunt cel mai nepriceput. Din postura asta, o sa'mi dau si eu umil cu parerea, ca sa ies in evidenta. N'aveti niciunul dreptate! Si vorbiti prostii cand pendulati intre afacere si / sau jucarie. Fotbalul e fara discutie, divertisment. Aseara, ma uitam cu interes la un film pe laptop, nu mai inteligent decat meciul care rula pe televizorul din planul doi, pus pe Digi, in care juca echipa noastra draga, 1907, cu cealalta echipa nascuta din fumul locomotivei, Rapid. De ce spun divertisment? Pt ca rar am avut ocazia sa atipesc si de 3 ori in aceeasi repriza, fara sa fiu deranjat de schimbarile de tonalitate ale comentatorului. Ori a comentat un mut, ori n'a avut pt ce sa ridice tonul, ocazie minunata, repet, pt un somn baban. Tot din cauza comentatorului, nu stiu nici daca s'a tras vreodata pe poarta, nu stiu nici macar daca au reusit mai mult de 3 pase consecutive. Altfel, sunt convins, ma trezea tipul! Cert este ca la terminarea meciului, m'am uitat pe saitul alora de la prosport, cautand rezultatul meciului, ca deh, la televizor rula deja altceva, avand in vedere ca m'am trezit destul de tarziu si am fost foarte multumit ca am mai castigat inca un pretios punct, in compania reputatei echipe giulestene, care altadata ne batea acasa de ne suna apa in cap. In aceste conditii, ma indoiesc ca Arpi bacsi priveste chestiunile astea ca afacere. Io cred ca se distreaza de minune de echipa lui de jucarie!

 56. saliceanu
  Tuesday, 19 March, 2013 at 16:36

  Bai da uei, Caneto: genial motto!

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>