Saturday, Sep. 22, 2018

PER ASPERA AD ASTRA

Written By:

|

Monday, 27 May, 2013

|

Posted In:

|

22 Comments

PER ASPERA AD ASTRA

Nu știu exact care sunt motivele pentru care noi, tribuniştii, suntem privaţi în ultima vreme de cronicile spumoase ale lui CJ-07-CFR, dar dacă din vreo (pretinsă) lipsă de inspiraţie cumva, deşi mă îndoiesc, atunci i-aş spune acum următoarea întâmplare povestită cândva la TV de Andrei Vochin. Se făcea că într-o bună zi, în timpul C.M. SUA 1994, mai mulţi jurnalişti de sport de pe la noi erau în autocar împreună cu Fănuş Neagu sau Ioan Chirilă, nu mai reţin exact. Se întâmpla însă ca respectivul să arunce o mulţime de ciorne pe jos, pentru că numai nu-i ieşea textul aşa cum şi-ar fi dorit. Aşa că, la un moment dat, un ziarist mai hâtru de pe lângă el i s-a adresat: „Maestre, ce nu ţi-e bun dumitale aruncă încoace, că nouă o să ne prindă bine!” :) Aşa că, 07, dacă nu îţi iese nici ţie ceva, aruncă încoace, că nouă sigur ne-a prinde bine!

Știu că la ora aceasta aşteptaţi cu toţii, ca pe pâinea caldă, articolul lui Albu. Vă îndemn însă să mai aveţi puţintică răbdare, „cozonacul” cel dulce de Sibiu probabil că încă e la dospit, iar până va ajunge la fiecare, mulţumiţi-vă cu niţică „ptită” de casă de Satu Mare; drumul până la stelele Tribunei e lung, iar căile-i aspre bătătoriţi-le împreună cu Florinaccio. Un Florinaccio căruia i-ar fi prins bine batăr ciornele aruncate pe jos de către unul dintre cei doi.

Acestea fiind zise, dragi frânari, introducerea cea bombastică făcută, să pornim la drum însufleţiţi de optimism, cu gândul că ne-au mai rămas doar câteva zile de supliciu până la finele acestui sezon de coşmar. Va trece şi ultima etapă, va veni şi finala Cupei și odată cu ea şi primele nume de fotbalişti care vor poposi în Gruia. Mie îmi era foarte clar încă de multă vreme că prea multe nume nu vor „transpira” dinspre conducere înspre noi, asta cel puţin până când vom mai putea spera ceva de la Cupă, pentru că visurile legate de acest campionat s-au preschimbat deja de multe săptămâni într-un coşmar.

Au venit şi aceste meciuri cu Astra, cu ocazia cărora ne-am făcut rost de încă un duşman prin campionat. După ce în ediţiile trecute de campionat (ca să fiu mai exact, în cele „pare”) ne-am făcut „prieteni” cam peste tot prin ţară (Vaslui, Bucureşti, Timişoara, Cluj etc.), pe acest final de primăvară şi început de vară avem toate şansele să ne pricopsim cu încă doi, unul din Giurgiu (Astra, care poate rata Europa în principal datorită nouă) și altul din Ploieşti (Petrolul, dacă îl vom bate în finala de pe 1 iunie). Dacă o vom ţine tot aşa, ni se vor potrivi cât de curând cele mai celebre versuri care au circulat în ultima vreme prin fotbalul românesc şi pe care Ciobanul Jiji, dacă ar fi încă în libertate, ni le-ar azvârli una-două înainte: „duşmăniţi vom fi de toate, fără a prinde chiar de veste”.

Dar să-i lăsăm acum pe alţii şi să revenim la ale noastre, mai exact la meciul nostru de ieri. Primul nume asupra căruia se cuvine să ne oprim după partida de la Giurgiu este cu siguranţă GABI MUREŞAN, fotbalistul care chiar şi în anii „impari” (cum le-ar spune Kiruj) se apropie cel mai mult prin joc de evoluţiile din campionatele „pare”. Cu toate prostiile pe care le-a făcut Gabi în această primăvară, eu nu aş începe niciun meci fără el între titulari, ba chiar cap de listă. Cel care îl preferă pe Muniru în locul său este cu siguranţă inconştient; nu ai cum să-l ţii pe Mureşan pe bancă sau prin tribune dacă doreşti binele acestei echipe. După meciul de aseară eu nu pot să am decât un regret, acela că din cele trei şuturi extraordinare care au pornit din piciorul său niciunul nu a poposit în plasa porții lui Lung. Poate aşa s-ar fi trezit şi ai noştri la realitate şi ar fi înţeles cât de mult a însemnat – şi mai poate să însemne încă – Gabi Mureşan pentru echipa noastră. În orice caz, o eventuală netitularizare a sângeorzanului în finala de Cupă cu Petrolul eu aş trece-o fără să clipesc între păcatele strigătoare la cer făcute de Iuliu Mureşan, Trică, Paszkany – sau cine mai vreţi voi – pe acest Pământ.

Pe lângă Gabi Mureşan, un alt mare câştig al jocului de la Giurgiu ar putea fi ROBERT MAAH. Francezul dă semne că sunt şanse bune ca de la vară încolo să fie, în sfârşit, o soluţie viabilă pentru atacul nostru. Tot la capitolul „plusuri” cred că putem să-l trecem şi pe DIOGO VALENTE (coautor la ambele goluri ale francezului Maah). Cu el mă tem însă că ne purtăm exact ca negresele alea care la întâlnirea cu europenii lui Columb îşi dădeau bucuroase colierele de la gât în schimbul câtorva pietricele viu colorate, dar fără nicio valoare în realitate. Spun asta pentru că a trecut deja un an competiţional de când Albusibiu ne tot spune pe aici că ar trebui să-l vedem pe lusitan pe un post mult mai apropiat de numarul 10 pe care-l poartă pe spate – adică mai în centru, în spatele vârfului – fără însă ca cineva de la club să observe oportunitatea unei astfel de mişcări. Aportul lui Valente de la ultimul gol al lui Maah, ca şi alte situaţii de joc, cred că au darul de a aduce şi mai multă apă la moara sibianului nostru. În orice caz, eu cred că lui Diogo Valente ar trebui să i se facă loc şi în lotul CFR-ului varianta 2013-2014. Valente, Hora, Stăncioiu, Rada, Muniru, Ronny – şi poate chiar Bjelanovic – ar trebui să se regăsească între fotbaliştii cu care vom ataca de la toamnă Europa şi mai ales cel de-al patrulea titlu, dar aceştia după ce primii 22 (titularii plus „dublurile” de pe fiecare post) vor fi fost deja număraţi. Stăncioiu ar fi numai bun ca o a treia soluţie în poartă, la fel Rada ca cel de-al V-lea fundaş central (stopperii nr.3 şi 4 trebuind să fie, în opinia mea, Piccolo şi respectiv Cadu), iar Muniru al V-lea închizător.

Se cuvine salutată apăsat revenirea lui Ronny, un alt fotbalist care cred că nu a fost valorificat la potenţialul său maxim tot din pricina poziţionării nefericite în care antrenorii (J.Costa mai cu seamă) l-au distribuit. Cred că aproape de banda stângă brazilianul a cam fost chinuit mai bine de o jumătate de campionat, şi dacă nu mă înşel eu, intuiţia că Ronny ar da un randament mult mai bun „în gura porţii” tot Albusibiu a avut-o. Ceea ce s-a şi verificat mai târziu, atunci când Andone l-a aşezat acolo mai mult din lipsă de alte variante. În Rui Pedro tot el a văzut un fotbalist atunci când noi ceilalţi cam murmuram împotriva portughezului, iar exemplele probabil că ar mai putea continua. Iată pentru ce-mi spun uneori că Albusibiu ar putea uşor fi „uns” antrenor la echipa noastră (secund, evident, şi bineînţeles că secundul lui Paulo Sergio, a cărui „mână” am observa-o atunci şi noi, nu numai sibianul nostru). :)

Mai departe spun că dacă Paszkany vrea binele acestei echipe, atunci ar trebui să se gândească la modul cel mai serios la modificarea din temelii a organigramei clubului. Caneto pus să apere CFR-ul de răutăţile miticilor (la câte săgeţi are omul ăsta în tolbă şi gloanţe pe ţeavă, cu siguranţă n-ar mai rămâne picior de mitic pe faţa Pământului). Dacă pe vremea liceului un profesor de-al meu ne sfătuia pe toţi prieteneşte să ne mai păstrăm „gloanţele” pentru că vom avea nevoie de ele şi mai târziu, văd că Nostradamus ăsta al Tribunei are din plin pentru toată lumea şi tot nu şi le epuizează niciodată. :)

Pe CJ-07-CFR, Paszkany l-ar putea pune oriunde în club, că se pricepe la toate. Dar dacă tot respiră zi de zi acelaşi aer cu mai toţi marii manageri ai Europei, probabil că un post de manager general i s-ar potrivi cel mai bine.

Ultimul pe listă, dar pentru postul cel mai important din club – cel de preşedinte – ar fi, evident, mister Kiruj. Cu vasta sa experienţă de viaţă, dar şi cu al său stoc nelimitat de pălincă, s-ar putea dovedi a fi esenţial. :) Nu mă refer aici numai la îmbunarea arbitrilor şi a observatorilor sau la contactarea blatiştilor din echipa adversă, dar chiar şi la orchestrarea unor despărţiri cât mai elegante de unii ca Panin, Hora, Maftei etc. Blatiştii din rândurile alb-vişiniilor ar fi uşor mirosiţi, iar nemulţumiţii din lot repede îmbunaţi. De pildă, pe Hora l-ar integra foarte repede printre prietenii care roiesc azi în jurul deja celebrului său stoc de horincă, iar pe Felgueiras l-ar convinge cu argumentul suprem al lui Jean Pădureanu: „Dragul meu, la noi banii sunt puţini, dar nu uita că în Ardeal se mănâncă şi – mai ales – se bea foarte bine!” :) Dacă argumentul acesta a prins foarte bine la Nae Manea, de ce n-ar putea fi util şi cu Super Mario?… Si încă de folcloriste nici n-am apucat să vă spun nimic. Să mă ierte dl.Kiruj pentru că îl trec atât de uşor de la Creangă la Jean Pădureanu (cred că acest al doilea supranume ar fi chiar mai potrivit pentru seniorul Tribunei noastre), dar cred că Jenel ar putea merge liniştit în puşcărie la gândul că fotbalul românesc ar avea cu cine să ducă mai departe bunele tradiţii şi obiceiuri dobândite încă din vremea epocii de aur a celebrei lui Cooperative. :)

În final, doar un cuvânt despre adversarul din Giurgiu, Astra. Sau mai exact despre cel care ne-a pricinuit atâtea dureri de cap, atacantul Kehinde Fatai. Nae Manea spunea recent că singurele care vor plânge în Bistriţa după negroteii lui vor fi curvele, care toată ziua umblau îndoite după întâlnirile cu Romario sau Kanon. Păi oameni buni, vă daţi seama ce-o să iasă dacă de la toamnă încolo se va întâlni Foutai ăsta cu Măciuca? :) Eu dacă aş fi patronul Damilei, aş vinde toată Măciuca (localitatea), numai să-l aduc pe Fatai la echipă. Oltenii de pretutindeni ar putea fi mândri de Măciuca lor, căci ea s-ar întări vizibil. :) La cum s-a jucat nigerianul cu FUNDaşii noştri, sunteţi de acord cu mine că Măciuca ar putea rezista mult şi bine în curva asta de campionat de pe la noi?

Share This Article

Related News

About Author

admin

(22) Readers Comments

 1. Cristi
  Monday, 27 May, 2013 at 20:51

  Florinaccio, in spiritul incheierii tale sustinatoare a unei prime divizii de 18 echipe in care un loc de vaza sa il aiba si echipa din Maciuca (pentru necunoscatori un fel de Pipera a Dragasaniului) as comenta ca momentul este inoportun. Suburbiile Bucurestiului dau deja Chiajna, se pregateste (orasul) Voluntari dar a disparut Branestiul..iti dai seama cum ar fi sunat un reportaj in care autocarul echipei din Maciuca a traversat Bucurestiul si nu strabate ambuteiajul din Fundeni pentru a ajunge la Branesti? Ala Fatai...

  • Florinaccio SM
   Tuesday, 28 May, 2013 at 09:20

   : )) Cred că pe cei din Berceni , care tocmai promovează în B, i-ai uitat. Şi tare mă tem că la anul pe vremea asta ne-om trezi şi cu ăştia prin Ligia I.

   • Cristi
    Tuesday, 28 May, 2013 at 11:13

    Am zis sa nu ma leg de sudul Bucurestiului..ca reinviem Fulgerul Bragadiru, dam de Berceni, Popesti-Leordeniul poate vrea si el 2 echipe ca s-or trezi 'universitari'...si inainte sa dam coltul spre Juventus Colentina ne trezeim cu Negoita care muta Dinamo linga investitiile sale situate chiar la marginea comunei Catelu ;)

    • catalin_cj
     Thursday, 30 May, 2013 at 10:02

     dinamo catelu'?:))

 2. kiruj
  Monday, 27 May, 2013 at 22:10

  L-ai scăpat pe Romanescu din organigramă...Director sportiv (un fel R.Zamfir...) În paranteză fie spus : în ediţiile în care am fost preşedinte (vreo 10 ani) eram "preşcolarul" / naivul acelor vremuri, alţii erau cu 1-2-3 clase peste mine în privinţa "aranjamentelor". Asta pe bune...Ştiu eu multe, dar de făcut am făcut lucruri cu mult sub media existentă la acea vreme. De fapt (şi) din cauza asta m-am rupt de fenomen, şi bine am făcut. Pe lîngă Albu, CJ-07 şi Caneto, şi articolele tale înseamnă un aer curat pentru mine (probabil şi pentru alţii), deci nu te mai da "dispărut", bagă-ne "material", că suntem înfometatţi... Despre Gabi M. mi-am exprimat pdv-ul de mai multe ori, absolut de acord cu tine. Pe Valente şi eu îl văd la mijloc, e singura scăpare a lui să revină cu capul, dar nu-i numai el vinovat, a fost pus unde n-are teabă (e drept, încearcă să impresioneze şi acolo, pe benzi). Cu Maah aş fi mai rezervat, poate ai -totuşi- dreptate. L-aş menţine şi pe Hora. Sunt jucători care explodează târziu. Vă aduceţi aminte de unul Avădanei (parcă) de la Bacău (sau Ceahlăul ?) în anii 90 ? A ajuns în div.A pe la 28 de ani, iar la un moment dat (pe la 30) a ajuns şi în lotul naţional, parcă. La fel ceferistul nostru Jula, care a fost şi el chemat la lot pe la 30-31 de ani. În rest, să vedem ce ne aduce târgul de vară...HAI CFR !!!

  • Florinaccio SM
   Tuesday, 28 May, 2013 at 09:34

   Kiruj, să ştii că n-am uitat de Romanescu. Dacă e vreun norişor pe cerul de deasupra Tribunei mele, acela cu siguranţă a venit odată cu despărţirea lui Romanescu de Tribună. În acest an de când am descoperit Tribuna CFR eu l-am simţit aici ca pe un prieten al tuturor frânarilor. Iar a te despărţi de un prieten, fie şi numai pentru o vreme, înseamnă a muri puţin. De ceva vreme eu tot "militez" pe aici pentru revenirea lui -şi nu numai a lui - "acasă" (Tribuna este - sau ar trebui să fie - "casa" tuturor ceferiştilor) pentru că şi aşa suntem atât de împrăştiaţi prin toată lumea asta mare.

 3. CJ-07-CFR
  Monday, 27 May, 2013 at 22:46

  Vreau și eu ce a băut Florinaccio! Articolul ăsta parcă-i scris din pivnița lui Kiruj, candidatul la președinție. Acum sunt în deplasare în Franțuzia, să depistez frați de-ai lui Maah (am găsit deja un Maaah), în vederea unor transferuri libere de contract la CFR, dar mă întorc în viitor. Păstrați ceva și pentru mine, pe fundul unei damigene de 150 litri. Cu drag, din pitorescul Saint-Mars-sur-la-Futaie, 07.

  • kiruj
   Monday, 27 May, 2013 at 23:14

   Eşti în concediu, Monsieur ? Sau "afaceri" ? Poate "scouting sub acoperire" ? Exclud din start varianta că vrei să-l întorci pe Sougou de la OM...

  • caneto
   Tuesday, 28 May, 2013 at 08:58

   L-am intrebat in particular pe Florinaccio si a recunoscut ca e vorba de sirop de zmeura cu sifon. Propun sa ne intalnim cu totii la o cofetarie si s-o facem lata. Putem servi inainte de siropul de zmeura cu sifon niste prajituri tiramisu, iar discutiile prea aprinse despre explozia cu intarziere a lui Maah, spre a evita degenerarea lor, le vom stinge cu cate o portie mare de inghetata de vanilie.

   • Florinaccio SM
    Tuesday, 28 May, 2013 at 09:22

    Propunerea asta a ta mie-mi aduce aminte de bancul ăla cu cei doi ardeleni beţi criţă care la despărţire se întreabă: "Bă, da când ne întâlnim şi noi odată să tragem o beţie"? :)

  • Florinaccio SM
   Tuesday, 28 May, 2013 at 09:27

   Dinule, ar fi bine prin beciurile lui Kiruj, dar să ştii că nici pe aici n-o ducem tocmai rău. În perioada asta cred că mi se căsătoresc toţi verişorii şi verişoarele, aşa că de pălincă bună nu ducem deloc lipsă nici p-aici. Plus că în Satu Mare e speranţa de viaţă cea mai scăzută din întreaga Românie - dacă nu chiar din întreaga Europă - 68 de ani. Şi nu cred că tocmai întâmplător. Stima noastră şi mândria: slana, ptita şi răchia!

 4. tgv cluj
  Monday, 27 May, 2013 at 23:04

  Florine, vezi ca la Maciuca ai uitat sa-l transferi si pe Mamele. :)

 5. kiruj
  Monday, 27 May, 2013 at 23:10

  Se apropie de sfârşit un retur de campionat de coşmar (cel puţin pentru noi...), la "impresia artistică" prea multe nu se vor schimba, chiar dacă un succes în Cupă ar mai spăla (ar băga sub preş) multe murdării...Nu insist asupra greşelilor (în formă continuată) făcută de PS (începând cu cantonamentul ciudat din Marbella şi continuând cu strategia greşită, aleasă în dubla cu Inter, culminând cu instaurarea unui blocaj psihologic în primele 8-9 etape, toate fără intenţie, evident, dar vizibile pentru oricine). Nu insist nici la greşelile uriaşe ale conducerii (începând cu subestimarea dublei cu Inter -cu urmări iremediabile în motivaţia jucătorilor-, continuând cu clasicele măsuri de îndepărtare a suporterilor de la stadion şi culminând cu aceste măsuri absolut iresponsabile : tratamentul aplicat lui Gabi M., neplata salariilor / primelor promise, etc.). Aş vorbi, mai degrabă despre câteva aspecte pur tehnice, de aşezare, care puteau fi încercate, dar nu s-au făcut. 1......utilizarea greşită a lui Valente, atât în perioada Ando (el l-a mai folosit -totuşi- în centru), cât şi în perioada PS. Cu toate carenţele lui, Trică a simţit nevoia de a-l muta pe Diogo în centru şi evoluţia lui a început să crească, şi mai poate creşte, în opinia mea. 2......Nu au fost folosiţi DELOC aproape o treime din componenţii lotului actual, unii dintre ei (Păun, de ex.) paraşutaţi chiar în cantonamentul din Marbella. Erau suficiente meciuri fără miză (cam toate, de la o vreme încoace...), unde puteau fi aruncaţi aceşti jucători, măcar formal, să vadă şi ei că li se mai dă o şansă. 3......Nici Ando, nici PS, nici Trică nu a încercat o formulă de atac care mi se pare interesantă : un romb compus din Deac şi Hora pe margini, Valente servant în mijloc şi R.Pedro vârf împins (cu multiple posibilităţi de rotaţie, în funcţie de dinamica jocului şi contribuţia fundaşilor laterali). O formulă asemănătoare, cu jucători iuţi, s-a dovedit a fi câştigătoare (bravo, PS!) cu Braga acasă, un "remake" putea fi testat şi în acest retur cu jucătorii amintiţi.

 6. albusibiu
  Monday, 27 May, 2013 at 23:24

  Florinaccio, sunt onorat de nominalizari, doar o mica rectificare. La sustinerea lui Ronny nu am avut mare aport si nici acum nu cred ca voi avea. Vine dupa accidentare, de-abia prin toamna va fi capatat suficienta incredere in fortele proprii. Pana atunci insa vor fi alti titulari, alta atmosfera, nu cred ca va prinde sansa pe care a avut-o Deac. Sustinatorul lui Ronny este insa CJ07, cel pe care si eu il doresc sa se realature mai mult decat o face acum (fiindca, chiar daca nu scrie, el chiar ne ajuta enorm), fiindca tribunacfr fara cj07cfr este doar tribuna, poate tribuna(L).

  • kiruj
   Monday, 27 May, 2013 at 23:39

   Lasă comentariile mon chef, bagă articolul, că stăm aici în faţa laptopului cu nervii întinşi...Nu ne chinui, nu vezi că vorbim pe lângă subiect, aşteptându-te...? HAI CFR !!!

  • Florinaccio SM
   Tuesday, 28 May, 2013 at 09:41

   Îi cer scuze lui Dinu pentru greşeala cu Ronny. Eu reţinusem, se vede că greşit, că tot tu l-ai "propus" şi pe Ronny vârf împins. Nu ştiu ce tot face Dinu prin Insulă, dar ar cam fi vremea să se ţină de cuvânt (ştie el unde "bat"), mai ales că se apropie şi derby-ul Clujului.

 7. tgv cluj
  Tuesday, 28 May, 2013 at 00:05

  Florinaccio, decat sa vad cum joaca Maciuca in Liga lui Mitica as prefera totusi sa o vad cum presteaza in liga a doua, la Satu Mare. Cred ca ar fi memorabila o intalnire a Maciucii cu fundasul nostru lateral, H(anus). :) P.S. Din fericire pentru satmareni, Put, fostul fundas de banda din anii '80, va fi doar spectator la aceasta intalnire de pomina cu ditamai Maciuca Dragasani. :)

  • Cristi
   Tuesday, 28 May, 2013 at 00:33

   la ce scouting avem, le facem la astia o echipa sa ii programeze la meciuri numai dupa ora 23.. au nocturna?

   • tgv cluj
    Tuesday, 28 May, 2013 at 13:32

    In mod sigur acolo se va ajunge daca reusesc ''sa urce'' in Liga 1, daca fac aceste transferuri amintite si daca in vara intra in cantonament in .... , acea statiune atat de celebra de la Marea Adriatica. :)

    • Cristi
     Tuesday, 28 May, 2013 at 19:38

     Aia nu e statiune e oras! Totul e ca ai nostri sa nu stea 5 saptamini mai la sud, in Zadar :)

  • Florinaccio SM
   Tuesday, 28 May, 2013 at 09:44

   Orb trebuie să fie cineva să nu observe că fotbalul românesc e în real progres în ultimii 20-30 de ani! De la Puţ la Măciuca e o evoluţie evidentă, nu-i aşa?

 8. tgv cluj
  Tuesday, 28 May, 2013 at 19:07

  Florine, spui ca in opinia ta Rada trebuie sa fie al 5-lea stoper in sezonul urmator si ca, cel putin in principiu, Piccolo si Cadu vor trebui sa fie optiunule 3 si 4. Sper ca nu te-ai gandit sa atacam Europa si titlul nr.4 cu duetul tragi-comic Maftei - Nuno Diogo ?! :))

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>