Thursday, Jul. 19, 2018

Joc colectiv 4 – Echilibru între linii

Written By:

|

Sunday, 7 July, 2013

|

Posted In:

|

(0) comments

Joc colectiv 4 – Echilibru între linii

Este manifestarea pozițiilor și deplasărilor jucătorilor unei linii în relație cu celelalte linii ale echipei (anterioare și/sau posterioare). Dacă jucătorii diferitelor linii nu se găsesc corect poziționați, nu se va manifesta structura de bază a echipei, împiedicând dezvoltarea corectă a jocului ofensiv, facilitând în plus jocul defensiv al echipei adverse.

 Considerații

1) Jucătorii liniilor anterioare și posterioare  liniei care deține mingea trebuie să mențină o distanță de aproximativ 10-15 (m) față de aceasta;

2) Liniile trebuie să mențină constant distanțele în profunzime în timpul progresiei sau regresiei mingii, evitând reducerea sau creșterea lor în diferitele situații de joc provocate (echipa trebuie sa ramana scurta, sa evite cresterea distantelor intre linii);

3) Jucătorii fiecărei linii se vor menține în diagonală față de colegii lor din linia unde se găsește mingea. În felul acesta jucătorii care se găsesc două linii mai în față sau mai în spate față de minge, se vor găsi într-o poziție verticală față de colegii care sunt în linia ce posedă mingea.

Explicație personală

Să ne închipuim că mingea este în posesia liniei de fundași, iar posesorul său este unul din cei doi fundași centrali. Jucătorii din linia de  mijloc, cu precădere mijlocașii centrali, cei mai apropiați față de posesorul mingii, trebuie să aibă o așezare în diagonală față de acesta. Așezarea aceasta înlesnește preluarea dintr-o atingere spre poarta adversă (destinația finală) și pune în dificulltate închiderea liniilor de păsa din partea adversarului. Să continuăm cu exemplul nostru și să spunem că deci, avem un fundaș central posesor al mingii și un mijlocaș central așteptând o păsa de la acesta bine poziționat, într-o direcție  diagonală față de el. Conform considerațiilor de la punctul acesta, atacantul (cel care se găsește două linii mai în fața posesorului mingii) trebuie la rândul sau să se poziționeze într-o direcție diagonală față de mijlocașul central și verticală față de fundașul purtător de balon.

4) Jucătorii care se găsesc în orientarea jocului trebuie să manifeste tendința spre a primi mingea în progresie/ profunzime, pentru a ocupa spațiile libere existente în linia mai avansată (să ceară mingea în față, în deplasare). Deasemeni trebuie să ajute posesorul mingii pentru creierea superiorităților numerice.

5) Faptul că jucătorii unei linii se mențin în diagonală față de cei din liniile și/sau posterioare/anterioare, va permite apariția de triunghiuri și romburi care să faciliteze dezvoltarea jocului colectiv al echipei, crescând și facilitând posibilitățile de joc ale posesorului mingii.

Postarea apare și pe gsp.ro, secțiunea MySport.
Un video care exemplifică foarte bine principiile echilibrului liniei şi al liniilor este acesta (ca o curiozitate, vă rog să observaţi nu numai echipa purtătoare a balonului, cât şi claritatea cu care se manifestă cele două linii – mai ales distanţele dintre jucători – ale echipei aflate în apărare):

Recomandări alte bloguri: anglofil

Share This Article

Related News

About Author

b_o_g_d_a_n

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>