Thursday, Jul. 19, 2018

Joc colectiv 6 (ultimul :) ) Principii de bază defensive – Poziţionare în apărare/ Pressing

Written By:

|

Wednesday, 24 July, 2013

|

Posted In:

|

33 Comments

Joc colectiv 6 (ultimul :) ) Principii de bază defensive – Poziţionare în apărare/ Pressing

Poziționare în apărare

Sunt acele mișcări de retragere pe care le realizează jucătorii unei echipe ce a pierdut posesia mingii și se întoarce în cel mai rapid mod posibil în zonele prestabilite de antrenor pentru a se organiza defensiv în forma cea mai adecvată.

Retragere intensiva  -Echipa se apăra cedând din terenul său (propria jumătate) adversarului. Este vorba de o apărare în propriul teren de joc.

Retragere medie -Echipa se apăra fiind situată la mijlocul terenului, lăsând adversarul să-și intieze atacul, dar presionand în momentul când acesta ajunge la mijlocul terenului.

Retragere avansată -Echipa se apăra în jumătatea de teren adversă și încearcă recuperarea în cea mai avansată poziție posibilă (pressing total).

Punctul de referință al liniei defensive în fața porții este linia careului de 16 m (câțiva metri în față dacă se poate pentru îndepărtarea zonei de șut). Trebuie evitată apărarea în interiorul ariei de pedeapsă, aceasta intervenind doar în cazuri excepționale (când există o evidentă progresie a adversarului în careu).

Corecții în pregătire:

Acțiunile defensive trebuie să includă toți jucătorii (inclusiv atacanții).

Trebuie făcute cu cea mai mare viteză pentru a nu fi depășiți de adversari.

Trebuie respectate zonele de apărare hotărâte de antrenor.

Trebuie făcute fără a pierde din vedere perspectiva jocului.

 Pressing

Acțiune a jocului colectiv care se realizează în momentul pierderii mingii, asupra unuia, mai mulți sau totalitatea adversarilor cu finalitatea de a împiedica libertatea de lucru și pentru a distruge de la bază jocul ofensiv al oponentului. Pressingul provoacă un consum mental ridicat din partea adversarului obligat să reziste asediului și urmăririi la care e supus.

Tipul pressingului

În funcție de poziționarea defensivă : intensiv , mediu,  avansat (total).

În funcție de criteriile de selecție

Zonal. Pressing exercitat asupra unor zone specifice care se inițiază când mingea e într-o zonă determinată.

Individualizat. Se inițiază când mingea ajunge la anumiți adversari pe care îi alegem pentru slăbiciunile lor în jocul de creație și în fața cărora avem mai multe posibilități de a recupera mingea.

În relație cu forța propriei echipe de a realiza pressing. Se aplică un pressing selectiv în funcție de calitățile propriei echipe (jucătorii care manifestă un nivel mai înalt de eficacitate defensivă).

Caracteristici

Pentru ca pressingul să aibă succes trebuie avute în vedere elemente foarte variate, care se concretizează în asedierea oponentului, impiedincandu-l să joace cu lejeritate. Scopul principal al pressingului este recuperarea cât mai rapidă a mingii.

1. Reducerea spațiilor

-Strângerea liniilor în jurul adversarului.

-Densitatea defensivă în spațiul de pressing crește eficiența defensivă.

-O mai mare apropiere între jucători facilitează acțiunile de acoperire și ajutor între coechipieri.

2. Producerea superiorității numerice în jurul posesorului mingii

-Superioritatea numerică în zona de pressing ne va permite crearea de dezechilibru în rândul adversarului și-l va obliga la greșeli pe posesorul mingii.

3. Evitarrea ca rivalul să găsească ieșiri din presiune

-Tăierea sau obstrucționarea liniilor de păsa ale rivalului.

-Organizarea structurilor defensive în așa fel încât să evite pasa în spate.

-Marcarea cu precădere a jucătorilor cei mai apropiați de posesorul mingii.

4. Luarea de decizii

-Coordonarea în momentul pressingului- toți deodată.

-Asteptatrea momentului oportun pentru luarea deciziei de a face pressing (când adversarul pierde perspectiva jocului sau controlul total al mingii). Exemple: adversarul primește mingea cu spatele la direcția de atac sau adversarul face o preluare largă.

5. Atitudinea mentală

-Atitudinea mentală este o componentă esențială pentru executarea pressingului.

-Decizia, concentrarea, atenția, intuiția, curajul sunt principalele arme mentale ale pressingului.

6. Urmărirea jucătorilor adverși din zonele pasive (în afara zonei de pressing)

-Nu trebuie lăsați nesupravegheați adversarii care nu se află în zonele active (îndepărtați de poziția mingii), dar care pot intră în orice moment în această poziție. În cazul în care adversarul este capabil de ieșirea de sub presiune și mutarea jocului în alte zone, trebuie să fim pregătiți să realizăm cu cea mai mare viteză posibilă: basculări și poziționări defensive.

Că și în cazul principiilor ofensive ale jocului colectiv am omis în acest material  unele capitolele: Marcaj zonal / Tranziția Apărare-Atac. Dacă cineva e interesat în mod special de unul dintre ele le pot prezentă într-o postare viitoare.

În încheierea acestei serii va recomand un blog de fotbal cu foarte multe filmulețe și imagini care descriu unele din principiile enunțate. Este cel mai complet și clar enunțat blog din domeniu întâlnit de mine până acum. Nu va lăsați intimidați de scrierea sa în spaniolă. Imaginile și mai ales secvențele video sunt destul de ușor de descifrat.

http://latecnificaciontacticadelfutbol.blogspot.com.es/

Doar filmulețe (o parte din ele) aici : http://www.dailymotion.com/f519009821#video=x11c4dm

Postarea apare şi pe gsp.ro, secţiunea mysport.

Share This Article

Related News

About Author

b_o_g_d_a_n

(33) Readers Comments

 1. tegean
  Thursday, 25 July, 2013 at 15:22

  Interesant articol, accesibil şi uşor de citit, aerisit şi...la ordinea zilei. Micile polemici şi orgolii stârnite de articolul precedent i-au făcut pe tribunişti să-şi orienteze într-acolo comentariile dar sper că n-au scăpat prilejul da a citi articolul Dvs.

  • b_o_g_d_a_n
   Thursday, 25 July, 2013 at 21:00

   Am triat foarte mult din materialul extrem de stufos pe care-l aveam la dispozitie pana am ajuns la aceasta forma. Sper sa fi preluat ideile cele mai importante, iar daca au fost si usor de inteles consider misiunea indeplinita. Mersi de comentariu.

   • tegean
    Thursday, 25 July, 2013 at 22:29

    E de la sine înţeles că şi celelalte articole postate de Dvs au în spate o muncă similară. Nu voi fi atât de nerecunoscător încât să spun ,,e un standard la care aţi ajuns, un model didactic pt. articolele ce vor urma,, pt. că nu ştiu cât timp a înghiţit aducerea la această formă f.accesibilă şi neavizaţilor dar voi spune sentimentul pe care l-am avut când (cu surprindere) v-am citit prima oară: ,,acest site e pe drumul cel bun,, ,sentiment ce, citindu-Vă din nou, nu m-a părăsit - site-ul e în grafic, încă nu s-a rătăcit de la drumul cel bun.

    • b_o_g_d_a_n
     Friday, 26 July, 2013 at 00:09

     @tegean, Am 32 de ani. Multumesc pentru politetea de care dai dovada in exprimare, dar e prea devreme pentru adresarea cu dumneavoastra in cazul meu. Mi-a facut intotdeauna placere sa postez pe TribunaCfr. E un mic privilegiu pentru care va multumesc: Alex (albusibiu) pentru ca m-a invitat si celorlalti pentru ca m-ati acceptat. Numai bine.

 2. Calin Cocora
  Thursday, 25 July, 2013 at 15:30

  Multumesc b_o_g_d_a_n, am citit si precedentele materiale, pot spune ca stiu si inteleg ceva mai mult din acest joc. Comentarii? E greu sa comentezi textele unor specialisti chiar si atunci cand esti pe picior de egalitate cu ei la nivel de competente, ce sa mai zic cand nu se indeplineste conditia. E oricum o oaza de normalitate aici fata de campul de ineptare de la articolul lui albusibiu. Aici ca-ntr-un concediu pe o insula pustie, nu te mai tulbura muzicantii afoni. Inca odata, multumesc!

  • nea_Silica_MS
   Thursday, 25 July, 2013 at 16:07

   Păi mai îndrăznim noi, muzicanţii afoni, să-ţi tulburăm oaza de linisţe?

   • Calin Cocora
    Thursday, 25 July, 2013 at 20:26

    nea_Silica_MS, n-am facut nici o referire la domnia ta. Am sa te intreb direct, ce vrei? Iti doresti sa nu mai postez pe tribuna? Daca vrei asta spune. Imi sterg toate articolele si postarile, ma dezic de ele ca sa-ti fac pe plac, chiar daca-mi pare ca te cam arunci in fata singur. In comentariu ma refer la mine insumi spunand ca mi-au prins bine materialele lui b_o_g_d_a_n, in cazul in care la nivel de copetente sunt tare departe de stiinta celui care a scris materialele. Daca te simti muzicant afon ma bucur ca mi te alaturi si aici. Iarasi nu ai reusit sa intelegi, la articolul semnat de albusibiu s-a ajuns, cu postarile, la ineptii la un moment dat, culmea sfada era una fara sens, intre oameni pentru care conducerea unui club de talia CFR are tot atat de multe secrete precum muzica lui Mozart pentru o trupa de boxeri. Nu credeam ca va t-ai inceput actiunile de urmarire si aici alaturi de confratele-ti vb, deh cine se aseamana se insoteste.

    • nea_Silica_MS
     Thursday, 25 July, 2013 at 22:06

     Ca răspuns: mă arunc în faţă? Adică cum? Încerc să devin formator de opinie (ca voi)? Greşeşti. Ceea ce scriu eu sunt scurte comentarii. Nu sunt avocatul domnului VBCs, doar că nu-mi plac atacurile la persoană de nici un fel. Nu ţi-am cerut să te retragi, părerea mea e că fiecare îşi are rostul lui pe acest site şi tocmai asta face ca siteul să fie colorat şi viu.

     • Calin Cocora
      Thursday, 25 July, 2013 at 22:33

      Apelativele lu vb la adresa lui IM ti s-au parut mereu corecte? Nu te-am simtit ca ai avea atitudine. Atacul la persoana de care vorbesti nu exista. Nu am atacat nici persoana nici ideile li vb, i-am imputat limbajul. Daca capacitatea matale de intelegere iti permite incearca sa reiei lectura postarilor si vei vedea cine profereaza atacuri la persoana. Ca sa-ti fie clar citeste si postarea lui vb de mai jos. Sa auzim de bine.

 3. Vass Bela
  Thursday, 25 July, 2013 at 19:31

  M-am saturat de invectivele numitului Cocora, vesnic prost informat, dar mai grav, prost crescut ! Ar fi echipier pe cinste cu huliganul meme ... PS . Din partea mea de-acum poti scrie orice prostii te taie capul, mult mi-a trebuit sa realizez ca nu meriti nici cea mai mica atentie !

 4. tegean
  Thursday, 25 July, 2013 at 20:15

  GATA, AJUNGE !!! (,,Gata, ajunge !!! Este inadmisibilă "direcţia" pe care o ia Tribuna asta !! Oameni buni, înţelegeţi-mă, este cea mai mare eroare ce facem noi aici, cu "divizarea" asta ...,,) a decretat ,, kiruj ,, azi 25 iulie 2013 la orele 00,02. Mai sunt 4 ore până expiră ultimatumul pt. depunerea armelor (inclusiv ciorapi) după care se vor lua măsuri drastice împotriva celor care nu se conformează: vor fi trimişi pe gsp.ro ori vor fi declaraţi fani ai unei anumite echipe ori (să nu zic vorba aia...). TREBUIE FĂCUT UN EFORT, începând cu noul articol ce va apărea pe Tribuna, chiar dacă calea cea mai sigură ar fi o mică pauză pt.cei care nu pot îngropa securea contrelor. Se spune că cel deştept (înţelept) lasă de la el, mai rămâne să vedem ce avem în lot pt. acest post.

 5. b_o_g_d_a_n
  Thursday, 25 July, 2013 at 21:36

  @Calin Cocora, Informatiile transcrise si traduse in aceste postari apartin intr-adevar unor specialisti. Eu n-am facut decat sa le impartasesc celor curiosi prin intermediul site-urilor care ma gazduiesc. Cultura fotbalistica si dorinta continua de cunoastere datorata pasiunii poate depasi uneori orice nivel de competenta. Eu de aici am plecat si de aceea sunt convins ca toti putem invata si impartasi idei valoroase. Numai bine.

 6. botizan
  Thursday, 25 July, 2013 at 22:41

  ultimul? ce usurare.

  • tegean
   Thursday, 25 July, 2013 at 22:46

   nu subscriu şi dezaprob

  • b_o_g_d_a_n
   Thursday, 25 July, 2013 at 23:54

   De aceea am si precizat "ultimul", botizan. Sa fac o bucurie unora ca tine.

 7. Retardila
  Friday, 26 July, 2013 at 10:21

  Oare vom putea odata sa lasam cearta la o parte? Cu totii iubim echipa noastra si-i vrem binele, dar certandu-ne ca don'soarele batrane facem un deserviciu total echipei in imagine. Asta nu inseamna ca trebe' musai sa fim la unison, dar oarecare decenta parca ne-ar prinde bine! Hai CFR! Hai CFR! Hai CFR!

  • Calin Cocora
   Friday, 26 July, 2013 at 10:27

   Ca sa nu impietez asupra imaginii CFR, prietene, am hotarat sa ma retrag definitiv de pe site. Un timp luasem decizia sa nu mai scriu si sa nu mai postez comentarii tocmai datorita unor anumit fel de atitudini. Acum cred ca decizia a fost corecta, iar decizia revenirii o idiotenie din partea mea. Zilele urmatoare, la rece, pentru a nu inflama in nici un fel spiritele voi, am sa postez si un articol care sa-mi clarifice pozitia. Doresc mult succes Tribunei. Forza CFR!!!

   • tegean
    Friday, 26 July, 2013 at 12:25

    Nu se retrag alţii, care încurcă cam des borcănaşele (ca să nu zic că au deschis şi ţin deschise mici dar nedorite cutii ale Pandorei,care condimentează site-ul cu un gust amar şi, uneori, excesiv de strident), de ce aţi face-o Dvs.? Oricâte argumente veţi găsi de cuviinţă să aduceţi pt. ,,a Vă clarifica poziţia,, (în sensul unei retrageri), am ferma convingere - ferma convingere că aceleaşi argumente (şi alte nenumărate) sunt valabile pt. a nu Vă retrage de pe baricade. Ştiţi că am dreptate, ştiţi că trebuie făcut în aşa fel încât toţi cei care intră pe Tribuna să se simtă în largul lor iar dacă se mai iscă împrejurări deranjante, pt. unii ori alţii, cine să le contrabalanseze şi cine să ţină cumpăna ? Ce s-ar întâmpla dacă o parte din cei de aici vor aprecia argumentele Dvs. ca justificate şi suficiente pt. a Vă urma exemplul? Îmi voi permite să sugerez o alternativă discursului, hotărârii Dvs.: ,,Iată, vă înşir un număr de argumente, de motive care ar putea determina pe mulţi - şi în primul rând pe mine - să se retragă de pe Tribuna dar n-am s-o fac pt. că mult mai important este să facem, împreună, în aşa fel încât aceste motive să se împuţineze, să dispară (măcar cele câteva asupra cărora am atras atenţia),,.

 8. Retardila
  Friday, 26 July, 2013 at 10:24

  Intrebare intrebatoare: isi mai aduce aminte de "imnul" cu textul scris de mine pe "Yellow submarine" in anii '70?----------"CFR-ul de pe Somes, cu oricine a jucat, a batut orice echipa, si Adam gol a marcat".... urmat de "Smoke on the water" cu "CFR, hai CFR, CFR, haaai" Na, amu'i de vazut!!!

 9. Retardila
  Friday, 26 July, 2013 at 10:27

  Cand faceam din mosorase de ata (alea de lemn) cu oarece cauciuc "sirene" pentru toti, tonul la galerie cu toba de pionier a' lu' pretinu' Kempes....Ioi....ce trece timpurile!

 10. kiruj
  Friday, 26 July, 2013 at 12:46

  Felicitări (din nou), b_o_g_d_a_n !! Ai dreptate, a selecta un material stufos în aşa fel încât "rezumatul" să fie şi inteligil, şi exhaustiv, este un efort intelectula (aproape) la fel de mare, ca şi conceperea studiului iniţial. Referitor la cele prezentate de tine , aş mai adauga un parametru important pentru sistemul defensiv , şi anume "sistemul de joc". În funcţie de acest aspect (4-3-3, 4-2-3-1, 3-5-2, etc.) există variaţiuni ale blocurilor defensive în toate cele 3 cazuri prezentate de tine (intensivă, medie, avansată). Mai mult, prima "ramificaţie" care apare în organizarea defensivei este : "facem marcaj om-la-om sau ne apărăm în zonă ? Sau combinaţia celor două ?" Dacă decizia este marcaj om-la-om, discuţia e simplă : fiecare are un om în primire, răspunde solidar de blocarea adversarului direct şi "au revoir"...Un sistem mai ţărănesc, utilizat mai ales de antrenori mai puţin pregătiţi, dar şi în cazuri excepţionale (scoaterea din joc a unui adversar foarte valoros, de ex.). Discuţia devine într-adevăr stufoasă dacă decizia este "în zonă" (sau măcar mixtă), atunci deja vorbim de blocuri defensive , presing şi capcane în microcompartimente de 2-3 jucători (care în funcţie de circulaţie balonului se tot schimbă), etc., etc. Oricum, felicitări încă o dată, nu renunţa la această iniţiativă, chiar dacă vei primi mai puţine comentarii (aici n-ai ce face, a zis şi Cocora f.bine : un taxt de specialitate nu prea poate fi comentat), dar important este ca fanii echipelor să şi înţeleagă ceva din acest joc. Să nu mai spun, că citind texte de specialitate, nu mai avem timp de discuţii aprinse în contradictoriu...::))

  • Florinaccio SM
   Friday, 26 July, 2013 at 14:38

   :)) Felicitari, Bogdane si multumim pentru efortul depus! Cu atat mai mult meriti multumirile noastre cu cat efortul pe care l-ai facut (si sper ca-l vei mai face si pe mai departe) nu-ti este intotdeauna rasplatit asa cum s-ar cuveni. Bravo Kiruj, mai bine ca tine nu putea nimeni sintetiza ceea ce gandim atunci cand citit postarile dinamovistului nostru. De multe ori, citindu-l pe Bogdan, ma gandeam ca la articolele lui suntem cei mai multi dintre noi ca in fatza perlelor pe care bacalaureatii le fac la fizica si la matematica: nu radem, pentru ca defapt nu suntem in stare sa intelegem ce n-a fost in regula acolo. Ne vine mai usor sa facem haz de perlele de la Romana, pentru simplul motiv ca ne e mult mai la indemana sa radem de cei mai prosti decat noi. :) Stiu, comparatia nu e cea mai reusita, dar alta nu am si sper ca Bogdan va intelege ce vreau sa transmit acum. Ideea e ca dupa cele expuse de el e mai greu sa adaugi ceva fara ca sa pari caraghios. Multumiri inca o data si te mai asteptam!

   • b_o_g_d_a_n
    Friday, 26 July, 2013 at 15:33

    @Florinaccio SM, Iti marturisesc ca scrierea acestor materiale am considerat-o si un exercitiu personal util. In plus, consider ca eu am primit foarta multa informatie gratuita de pe Internet ca sa astept rasplata doar pentru ca si eu la randul meu incerc sa ofer ceva inapoi. Chiar daca fotbalul nu e la nivelul matematicii sau fizicii, in formele sale cele mai rafinate (cu precadere cele teoretice) poate produce discutii extrem de interesante. Nu intru in discutiile voastre de pe Tribuna prea des, dar va citesc cu placere si de multe ori imi oferiti subiecte de meditatie. Asa ca nu pot decat si eu la randul meu sa va multumesc.

    • Florinaccio SM
     Friday, 26 July, 2013 at 16:24

     Stii ceva de sistemul pe care Guardiola doreste sa-l implementeze la Bayern? Citeam in urma cu niste saptamani (cred ca pe sport.ro) ca ar incerca un 3-3-3-1, cu trei fundasi centrali, mai sus un inchizator plus doi jucatori de banda (vechii fundasi laterali Lahm si Alaba), plus alti trei (sa spunem Muller, Gotze si Ribery) care sa-l sustina pe unicul varf de atac. Daca-i adevarat, apoi mie mi se pare foarte indraznet sistemul acesta si-s curios cat de bine ar fi acoperit terenul cu 3-3-3-1-ul asta. Ai citit ceva in acest sens, ori sunt simple fabulatii ale presei? // M-ar mai interesa totodata si cum privesc suporterii din Groapa schimbarile deloc putine din ultima vreme. Din exterior, mie mi se pare ca acest club este pe drumul cel bun de la venirea lui Negoita si ca in vreo doi ani Dinamo va redeveni o forta a campionatului nostru. Chiar si-n acest an eu consider ca are sanse bunicele macar pentru un loc de cupe. Multescu insa nu-mi inspira cine stie ce incredere, am senzatia ca e un antrenor doar pentru echipe mici si clar Dinamo e o palarie prea mare pentru el. In plus, pentru ca toata lumea sa fie constienta cat ii e lui de greu, nu rateaza nici un prilej sa nu se planga pe la tv ba de una, ba de alta. Cred ca antrenor mai ''plangacios'' (si mai antipatic) nu mai exista in campionatul nostru. Poate doar Nae Manea sa-l depaseasca in ''smiorcaieli''. Marturisesc ca pana la plecarea lui Alexe si a lui Nica mie nu mi se parea chiar atat de subtire lotul lui Dinamo pe cat i se tot facea reclama. Nici de titlu nu era, dar nici tocmai atat de slab pe cat voiau unii sa credem. De exemplu, in iarna, atunci cand prin bd.Stefan cel Mare se tot pomenea insolventa, eu mi i-as fi dorit la CFR pe Balgradean, Nica, Luchin, Alexe si Cosmin Matei. Ultimul e febletea mea si cred ca sunt sanse bune sa faca un campionat mare. La chestiunile de mai sus as fi tare curios sa aflu parerea mai avizata a unuia ca tine, care cu siguranta a urmarit cu mult mai multa atentie ceea ce se intampla pe acolo. Mersi fain!

     • b_o_g_d_a_n
      Friday, 26 July, 2013 at 20:57

      Despre Dinamo scriu destul de des si mai detaliat pe mysport. Pe scurt o sa-ti spun ca nu sunt deloc impresionat de politica de transferuri si viitor a lui Dinamo. De ce trebuie sa treaca un jucator pe la Severin (cu care sa retrogradeze) pentru a fi descoperit si considerat o piatra buna de pus la temelia reconstuctiei lui Dinamo? Eu inca mai astept ziua cand se va aduce in Stefan cel Mare un jucator total necunoscut in Romania si care sa-si inzeceasca cota la noi. Pana atunci - scouting zero. Singurul alibi care inca mai tine este plata a milioane de euro din datorii. Altfel ce-a facut conducerea lui Dinamo inaintea acestui sezon e la exact la nivelul a ce puteau face si echipe ca Botosaniul sau Navodariul (aducerea de jucatori liberi de contract cu salarii de 2000-3000 de euro). Legat de Guardiola, imi pare rau dar chiar n-am citit si si vazut nimic legat de acest sistem de joc (mi-ai dat tema, multumesc ). Cert e ca tehnicianul catalan e un cautator al inovatiei in acest aspect al jocului si nu m-ar mira deloc sa vina cu o astfel de propunere. La prima vedere pare un sistem in care lateralii au foarte mult de muncit (mult teren de acoperit). Interesant e de vazut si cum se vor comporta cei trei fundasi centrali. Cheia cred ca o reprezinta lateralii, ei pot stabili stilul ofensiv sau defensiv al sistemului. Trebuie insa sa-l vedem pus in practica pentru a putea discuta mai mult.

      • Florinaccio SM
       Saturday, 27 July, 2013 at 01:24

       Bogdane, si mie mi se pare ca Guardiola e foarte deschis catre inovatii, asa ca nici eu nu exclud din start acest 3-3-3-1. Probabil ca in aceasta asezare Javi Martinez ar fi retras intre ceilalti doi stopperi, si nu exlud ca dintre cei trei, macar unul (in primul rand spaniolul) sa urce in mod constant pentru a ajuta constructia. Poate-ti aduci aminte cam cum juca Parma lui Nevio Scala in anii 90, cu trei fundasi centrali (plus alti doi laterali), dintre care Grun, Minotti sau Apolloni urcau pe rand, pentru a sprijini ofensiva. Cred ca in aceasta asezare ''triunghiurile'' de care aminteai si tu intr-un articol recent (si la care sunt convins ca tine mult Guardiola) s-ar forma foarte usor, ajutand mult jocul combinativ care l-a facut atat de mare pe Pep. Vorba ''prietenului'' Multescu, asta ''tika-taka'', nu ce-a reusit la Barcelona! :) Vom vedea, poate ca noi discutam acum doar pe ce-a visat intr-o noapte vreun jurnalist roman care nu stia cu ce sa-si mai umple randurile cu care era dator.

  • b_o_g_d_a_n
   Friday, 26 July, 2013 at 14:39

   @kiruj,In primul rand multumesc de aprecieri. Apoi...Exista intr-adevar "variaţiuni ale blocurilor defensive" in functie de sistemul de joc folosit si acesta e un parametru de care trebuie tinut seama dupa cum bine scrii. Trebuie facute insa unele distinctii. Sistemul defensiv sau sistemul de joc nu se adauga ci "se supun" principiilor defensive (sau ar trebui). Practic, indiferent de asezarea in teren a jucatorilor (sistem de joc) pentru a avea succes trebuie sa se tina seama de principiile enuntate mai sus (ex. : chiar daca joci in 4-4-2 sau 4-3-3 sau etc...pentru a reusi un presing de calitate trebuie sa: reduci spatiile, produci superioritati numerice, tai liniile de pasa etc.). Despre tipul de aparare folosit in functie de marcaj am scris si eu in primul episod al acestui miniserial si este foarte adevarat ca "zonalul" e cel mai complex si lung capitol de comentat. Foarte bine punctat.

   • kiruj
    Saturday, 27 July, 2013 at 00:46

    @ b_o_g-d_a_n : fără să fac o reclamă deosebită pentru cele ce urmează să spun (oricum îşi spun aşa, între patru ochi...), eu am fost de "de mic" de factură "dinamovistă"...Îţi şi spun de ce : la mine în secuime hocheiul este pe primele 20 de locuri, apoi vine biatlonul, ceva schi-fond+schi alpin şi doar după aia fotbalul...Pe la sfârşitul anilor 60 am jucat şi eu hochei , şi echipa noastră era doar pe locul 3 după Steaua şi Dinamo...(între timp s-au schimbat multe, Dinamo a dispărut, din păcate, iar Steaua o duce din ce în ce mai greu). În acele vremuri la Steaua juca practic toată "floarea" hocheiului ciucan : Varga, fraţii Szabó, Fogarasi, etc., din care cauză toată suflarea ciucană era "stelistă" (ah, era să uit, şi antrenorul lor era tot ciucan, Czáka, un mic dictator, care instaurase o disciplină de cazarmă la stelişti, rezultatele absolvindu-l cu brio, aveau o rată de "absorbţie" la titluri de 2/3, inimaginabilă astăzi...). La vremea respectivă m-am uitat deja şi la meciuri de fotbal , şi -cum necum- tactica dinamoviştilor mi-a plăcut mai mult. Aveam o "slăbiciune" pentru scheme, pentru joc elaborat, şi asta era caracteristica echipei tale de atunci , cu celebrele temporizări ale D.N.Nicuşor, continuate magistral de Lucescu...Din cauza asta am preferat mai mult jocul "dinamoului" (citat din Jenei), iar din cauza asta am ţinut cu "dinamoul" şi la hochei...Era să fiu bătut (fiind în clasa a 6-a) chiar de coechipierii mei, care -evident- ţineau cu Steaua, din motivele prezentate mai sus...Dar ce am vrut să spun de fapt : de aici "mi se trage" interesul pentru acest sistem mai complicat de joc / de apărare (în zonă), ca fotbalist am răspuns "prezent" şi la comenzile preistorice "marcaj om-la-om-până la toaletă", dar m-am simţit în largul meu în postura de libero (un fel de măturător în spatele apărării, fără sarcini exacte, dar cu răspunderi maximale), iar acolo nu mai mergea cu poveşti de adormit bebeluşii : ori făceai jocul, ori nu, ca la portari. Am avut mulţi antrenori, de la fiecare am învăţat câte ceva privind sistemul defensiv (vorbim de nivel div."C" sau judeţ, nu râde, acestea erau nivele "dezvoltate" la vremea respectivă...), apoi fiecare antrenor cu care am lucrat ca preşedinte tot cu sistemul defensiv m-a abordat, deci ştiu cu ce se mănâncă el...Îţi spun sincer : n-am citit nicio carte de specialitate de acest gen, tot ce am adunat e pe "iecsperienţă" (cum ar spune Retardilă), dar cred că am înţeles suficient de bine mecanismele acestui sistem...Îţi doresc să ai cât mai multe satisfacţii (în primul rând personale), evident după ce CFR-ul câştigă campionatul...::))

    • Florinaccio SM
     Saturday, 27 July, 2013 at 01:54

     Kiruj, si eu am o afinitate mai mare pentru jocul asta defensiv, sau mai bine zis pentru antijoc, pentru ca asta am facut de cand ma stiu pe maidan si in curtea scolii. Ca sa intelegi mai exact, ceva asemanator cu ce a jucat Botosaniul cu noi, incat ajungeam sa-i exasperam deja pe toti. Poate de asta nu prea am inteles de ce era Albusibiu atat de revoltat pe antijocul botosanenilor... Primele notiuni de tactica le-am luat de la un vecin, caruia-i placea sa ne vada mereu cu cata incrancenare jucam cu rivalii din blocurile vecine. Ne bateau insa mai mereu, dar asta pentru ca ''dusmanii'' erau mai ''batrani'' decat noi, echipa noastra avea o medie de varsta foarte scazuta, un fel de Viitorul C-ta. Ti-e clar deci ca era un joc tare haotic, nu mai vedeai mingea, atatia roiam in jurul ei. Asta pana-ntr-o zi, cand ''nenea'' Radu ne-a chemat deoparte si ne-a spus ca noi pierdem numai din cauza ca nu ne organizam putin. Pe mine m-a pus ''libero'', pe tgv putin mai in fatza (''inchizator'' :)), iar din ziua aia nu-mi amintesc sa mai fi pierdut nici macar un singur meci cu rivalii nostri, dar nici pe la scoala, acolo unde am dus cu noi noul nostru ''sistem de joc''. :) Uite ca incep si eu cu amintirile din copilarie, semn ca imbatranesc, nu-i asa? Mi-am adus aminte de astea atunci cand ti-am citit referirea la postul tau preferat, cel de libero. Pana la intalnirea cu primul meu ''antrenor'', eu credeam ca libero inseamna sa joci pe tot terenul, ca doar si numele spune asta, nu-i asa?

     • kiruj
      Saturday, 27 July, 2013 at 10:15

      Îmbătrânim cu toţii, Florinaccio, n-avem ce face, veniţi şi voi din urmă...::)) Fără organizare totu-i ceva haotic, inclusiv în fotbal, inclusiv printre blocuri...Eu ca jucător am avut oarecum noroc, în afară de 3-4 meciuri am jucat mai mereu libero, adică ce-mi plăcea mai mult, de fapt. Apropo, şi mie mi s-a părut pe la începuturi că libero înseamnă ceva "atotcuprinzător", îmi plăcea inclusiv rezonanţa cuvântului ca atare...Eram niţel independent de schemele / blocurile defensive create la mijlocul terenului, practic portarul, liberoul şi stoperul (ăla de se ducea la toaletă cu nouarul advers...) erau oarecum independenţi de blocuri defensive. La stoper treaba era simplă, nu trebuia să ai mare inteligenţă de joc, doar ceva calităţi fizice, la portar treaba e clară, iar la libero erai pe cont propriu. Şedinţele tactice (de ordin defensiv) s.au încheiat de obicei aşa : "...şi dacă cumva nu iese cum v-am desenat eu, atunci vine Kiruj şi face el ceva..." Erai şi liber, dar şi cu răspunderi imense în acelaşi timp, era un sentiment fain. HAI CFR !!!

      • Retardila
       Saturday, 27 July, 2013 at 11:54

       Hai s-o iau si azi pe batraneste.... Va mai aduceti aminte de portarul de la BM...parca Speriatu il chema. "Ala" de prelua si sarcini de libero. No, apai - la nivelul meu, bineinteles - pe el l-am copiat. Si o mers, si inca bine!!!

      • Florinaccio SM
       Saturday, 27 July, 2013 at 13:09

       @ Retardila - Din ce mai tin eu minte de pe la celebra emisiune ''Fotbal minut cu minut'' - pe care o ascultam cu religiozitate, pt ca dupa fotbalul asta eu sunt mort de cand ma stiu - Andrei Speriatu juca la FC Arges. Se poate sa fi trecut inainte si pe la Baia Mare si sa nu fi auzit eu, dar nu cred. Din povestile unui unchi de-al meu, de la care am si fost virusat cu fotbalul asta, eu stiu ca la <>din orasul vecin apara, in ''perioada Mateianu'', unu' tot cu nume ciudat - Ariciu. In orice caz, daca ai avut un model ca el cred ca meriti toate felicitarile noastre, cine stie cati copiii nu s-or fi indragostit de fotbal datorita tie?! Inseamna ca avem si noi, tribunistii, un ''Higuita'' al nostru.

 11. b_o_g_d_a_n
  Thursday, 1 August, 2013 at 12:32

  Datorita unei scurte vacante am rarit considerabil accesarea internetului. Observ ca s-a intamplat lucrul acesta exact cand se incinsese aici o discutie draga mie. @Florinaccio, Eram prea mic pe timpul lui Nevio Scala la Parma pentru a intelege amanunte legate de sistemele de joc folosite (inca eram la stadiul- Mama ce gol le-a dat Crespo!! :), daca nu cumva el a venit mai tarziu ). Oricum, aruncand o privire pe net am observat ca Parma preluata de Scala a fost cea lasata de Sacchi, marele inovator al fotbalului italian si mondial. S-ar putea ca la originea succesului sa fie putin si aceast amanunt. Chiar daca folosesti 4 fundasi sau 5 fundasi principiile raman aceleasi si asta e una din marile evidente puse in practica de antrenamentele lui Sacchi. @ Kiruj, Nu pot sa nu remarc, ca si in cazul lui Florinaccio ca fata de domniile voastre sunt un microbist la stadiul de invatacel (pasionat ce-i drept). Va multumesc inca odata de comentarii si ne citim si cu alte ocazii.Numai bine.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>