Monday, Jul. 16, 2018

De ce nu-mi (mai) vii?

Written By:

|

Thursday, 5 September, 2013

|

Posted In:

|

69 Comments

De ce nu-mi (mai) vii?

În ultima vreme, suporterii „de rezultat” ai CFR-ului – adică cei care n-au mâncat salam cu soia și conservă de pește la fiecare masă, ci numai icre vișinii din cupe strălucitoare – sunt din ce în ce mai arătați cu degetul și dojeniți că prea s-au dedulcit la performanțe, trofee și la prea bine, refuzând să fie 101% alături de conducere la niema performanțe, canci trofee și la nasol. Ca de obicei, adevărul este undeva. Undeva unde nu știe nimeni unde.

Convingerea mea convinsă este că spectatorii (sau să le zic suporteri de mâna a doua, că-s prea comozi la greu?) nu (prea) mai vin la meciuri în Gruia mai puțin din cauză că sunt dezamăgiți de discrepanța dintre zis/făcut vizibilă și audibilă la nivelul conducerii și mai ales din cauza diluării valorii jucătorilor ce compun actualul lot. Unii ne îndeamnă să mai așteptăm, să avem răbdare ca jucătorii noi + Hora să se aclimatizeze, să se adapteze la viața de noapte a municipiului și apoi să explodeze la modul pozitiv, nu la cel negativ, ca petardele. Ușor de propus, mai greu de adoptat o astfel de strategie când meci de meci ți se rănesc ochii, dar cum perioada de transferări tocmai s-a încheiat, răbdarea (prăjită sau în sânge) devine inclusă din oficiu în fișa postului chiar și a celui mai nerăbdător frânar. Vedeți voi, în plus față de dependența de trofee, conducerea ne-a „educat” cu bad education și în spiritul și nelegea nerăbdării. Dorsin a plecat după 8 șanse, Sanchez-Prette după 2, Ousmane Viera împrumutat pe coclauri sudiste după o duzină (deși nu era de duzină!), Vitinha considerat prea scund după 2, Hirschfeld după o greșeală (enormă, contra Stelei!), Peskovic după 2 consecutive, Jindra la 2 pași în urma lui Uhrin… ș.a.m.d.

Deci, revin, pentru cine merge gruianul la meci sau se uită la TV (dacă din Spania sau nodul de cale ferată Jibou nu poate urca în Gruia, ori e prea puturos)? Merge să-l vadă pe Zamfir în lojă, lipit de Iuliu Mureșan mai om la om decât umbra acestuia? Merge să dea ochii cu Arpad Paszkany și să-i mulțumească răspicat din priviri pentru performanțele din trecut? Poate și pentru asta, în procent de vreo 5-10%. Mai nimic în comparație cu întâlnirea cu prietenii suferinzi din cauza CFR-ului și spectacolul de pe gazon. Fotbalul din Gruia nu-i în spate – cum te uiți spre verde – ci în față sau în dreapta/stânga (cum bagi mâna în frigider după bere). Ăia care se încălzesc pe gazon înainte de meci și – din păcate – se răcesc brusc în timpul lui, ăia sunt cei care te cheamă în Gruia sau te alungă!

Pentru cine m-aș duce meci de meci în Gruia, și la victorie și la egal și la înfrângere și la întreruperea meciului din cauza ploii torențiale? Pentru Panin, Culio, Beto, Dubarbier, Piccolo, Camora, Didi, Gabi Mureșan, Peralta, Panin, Sougou, Renan, Turcu, Aguirregaray, Rui Pedro cu Braga, Mando, Tomas Costa, Fabbiani, Panin, Traore, PS, Pedro Oliveira, Mijin, Panin, Weldon I, Văsâie, Trică, Anca, Tony, Dani, Felgueiras, Bergodi, Panin, Florin Dan, Cadu, Oncică, Semedo, Coroian, Dorinel Munteanu, Bastos cu cap, Panin, Pereira, Manuel Jose, chiar și Tilincă și alte nepetarde, care nu-mi vin acum pe limbă… Fotbaliștii sunt cei care mă determină să privesc un meci cu sufletul la gură, în timp ce jucătorii de fotbal de carton îmi fac meciurile plictisitoare, fără a necesita implicare emoțională. Accept să-mi intre sub piele și jucători care se autodepășesc sau demonstrează atașament deplin (Tony, Camora, Panin), nu-mi trebuie musai fotbaliști pur-sânge. Atât fotbaliștii, cât și jucătorii de fotbal, sunt aduși/duși de aceeași conducere, azi bună, mâine rea (sau invers). Ghinionul face ca în acest moment – în opinia mea – fotbaliștii să fie înlocuiți în prea mare parte cu jucători de fotbal și sunt foarte curios dacă Grigoraș va reuși să mă contrazică pocnind din bici!

Voi – cei care sunteți diferiți față de mine; și e bine că nu suntem uniformi – pentru cine urcați ACUM în Gruia? Pentru echipă? Pentru simbol? Pentru culori? Pentru aerul curat? Pentru iarba verde de acasă? Să mai scăpați de copii și de nevastă?…

***

Trimiteri și referințe:

1. În prima iarnă a lui 2009, poposea la Cluj (“capital histórica de Transilvania” link) argentinianul de vreo 29 ani Paolo Daniel Frangipane, cu scopul de a-l face uitat pe Trică.

Frangipane: „Colegii mi-au povestit că era foarte iubit la CFR, că era un jucător bun, dar care nu avea continuitate în evoluţii. Exact asta voi avea eu, însă, ceea ce-i lipsea lui. Nu sîntem jucători de aceleaşi caracteristici, nu avem aceleaşi calităţi, dar sper să-l fac uitat şi să fac măcar cît a făcut şi el la Cluj.” (sursa gsp)

Tony: „E greu să-i ia locul lui Trică pentru că el avea o personalitate bună în vestiar. E păcat că a plecat el deoarece pentru mine era cel mai bun jucător de la CFR.” (sursa prosport)

2. În prima iarnă a lui 2013, poposea la Cluj francezul de vreo 27 ani Robert Maah, cu scopul de a-l face uitat pe Sougou.

Robert Maah (ianuarie 2013): „Sougou e un jucător foarte bun şi un tip foarte simpatic. Am văzut că are posibilitatea să semneze cu un club mare, Olympique Marseille. Îi doresc tot binele din lume! Voi încerca să fiu mai bun decît el.” (sursa gsp)

Iuliu Mureșan: „Există o oarecare asemănare între Sougou şi Maah, dar sunt jucători diferiţi. Sigur că şi Sougou dădea goluri, şi Sougou avea viteză, dar Maah este mult mai exploziv şi mai dribleur. Sougou nu era dribleur, deci Maah are şi calităţi în plus faţă de el.” (sursa citynews)

Robert Maah (mai 2013): „Eu am semnat un contract pe o durată lungă cu CFR pentru că ştiam că voi veni la o echipă puternică. La rândul meu, pot să cresc mai mult.” (sursa citynews)

Robert Maah (august 2013): „Mi-ar plăcea să mă întorc în Franța, să le arăt prietenilor ce calități am. Viitorul îmi va arăta dacă voi urma și eu aceeași traiectorie ca cea a lui Sougou. Nu pot să spun la ce club mi-aș dori să joc, dar sper să intru în atenția unor echipe din Ligue I, chiar dacă mă simt bine la actualul meu club. Sper totuși să am posibilitatea de a mă întoarce în Franța, pentru că acolo campionatul e mult mai vizibil acum, odată cu apariția cluburilor mari.” (sursa digisport)

3. Nu cu multe catralioane de ani în urmă, Ciprian Deac se întorcea cu coada între picioare la CFR, după eșuarea „operațiunii Magath 2010/2011”.

Ciprian Deac (iunie 2013): „Îmi pare rău că am dezamăgit multă lume, dar îmi doresc din nou să plec afară, pentru că vreau să demonstrez că a fost o pură întâmplare. Îmi doresc să câştig titlul cu CFR, să fac un sezon bun şi să contribui la asta, iar după aceea să mă transfer în străinătate.” (sursa citynews)

Share This Article

Related News

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(69) Readers Comments

 1. caneto
  Thursday, 5 September, 2013 at 14:47

  Perioada de transferari in Romania nu s-a incheiat inca. Tine pana luni, 09.09.2013. Am convingerea ca niste transferuri la CFR - gen Ozil la Arsenal - abia asteapta sa se materializeze.

  • nea_Silica_MS
   Thursday, 5 September, 2013 at 16:12

   Vise... vise... Nema transferuri, poate vor mai exploda niscai petarde. Gălăgioase, dar fără praf de puşcă...

  • CJ-07-CFR
   Thursday, 5 September, 2013 at 16:17

   Mda... caneto, acest comentariu denotă încrederea ta deplină în lotul actual al CFR-ului...

 2. Dragos
  Thursday, 5 September, 2013 at 15:05

  Problema nu sunt neaparat jucatorii sau lipsa rezultatelor, problema e ca nu ne stim bucura de aceasta echipa. Imi aduc aminte cand am promovat... (toata lumea venea la stadion sa vada fotbal) atmosfera era una de sarbatoare, oamenii veneau neconditionat, pe vremea aceea o victorie era cireasa de pe tort a sarbatorii create de oamenii din stadion. Cred ca oamenii ar trebui sa regaseasca acea placere, entuziasm de a merge la stadion pentru a se simti pur si simplu bine si nu pentru a critica jucatori (de ei se ocupa antrenor/conducere) sau pentru a-i lua familia la rand arbitrului etc etc.

 3. thedarkside
  Thursday, 5 September, 2013 at 15:44

  Dur articolul, dar adevarat. Au fost voci pe aici care au spus ca IM nu se pricepe la fotbal/fotbalisti. Cu Maah a dat-o rau de tot in bara. Iar faptul ca a facut acele declaratii inainte ca Maah sa ne aduca macar jumatate din punctele aduse de Sougou (prin assist-uri si goluri) nu dovedeste decat diletantism. Mai bine tacea din gura, iar daca Maah confirma putea apoi sa ne intepe cu un "v-am spus eu". Cat despre intrebarea ta, chiar daca CFR-ul nu e acum tocmai ce mi-as dori eu sa fie, simt ca intr-un fel ma reprezinta. Intr-o masura muuuuuult mai mare decat U, ca sa iau un exemplu. Sa tii cu o echipa care are fotbalisti de exceptie si castiga meciuri pe banda rulanta nu e greu. Iti alegi Realul, Barca, Bayernul sau MU. Dar oare chiar ar putea sa insemne ceva pt. tine oricare din aceste echipe?

 4. Virgil
  Thursday, 5 September, 2013 at 15:49

  In ultimul an toti intervievatii nostrii dupa meciuri, incepand cu AP, M si altii, spuneau ca... "am facut un meci slab, nu stiu ce se-ntampla cu noi, dar vom face totul... bla, bla, bla", ca sa constat ca erau doar vorbe fara nici o acoperire. Cuvintele astea m-au facut sa nu ma mai duc in Gruia si sa prefer sa stau pe situl lui chefere sau in fata televizorului chiar daca doare. Daca Arpi trateaza echipa ca pe o afacere pe profit, eu nu mai vreau sa cumpar abonamentul. AP promitea ca va face o echipa competitiva care sa se autofinanteze. Ca sa te autofinantezi trebuie sa ai valoare si mai ales continuitate. Toata stima pentru Grig, insa nu poti face echipa cu jucatori de fotbal, ci doar cu fotbalisti. Om trai si om vedea... dar eu doar de la TV, chiar daca ajunge echipa asta in B.

 5. morero
  Thursday, 5 September, 2013 at 15:55

  Ieri am dat in troleibuz peste Augustin Tegean, zis Gusti, mare jucator al CFR in anii 80. Pentru el mergeam la stadion si daca echipa era in B sau C. Cand intra in teren isi dadea sufletul pentru echipa. A fost unul din cei mai mari si mai iubiti jucatori ai CFR-ului din toate timpurile, as spune eu. Din epoca moderna cred ca exemple de vizionat ar fi Dorinel, Trica, Culio, Cadu si Gabi Muresan. Imi propun sa merg in continuare sa vad echipa, indiferent de ceea ce face conducerea, pentru ca tin la echipa mea favorita indiferent de antrenor, patron, jucatori.

 6. Paul
  Thursday, 5 September, 2013 at 15:57

  Eu ma duc in Gruia pentru Ogbu, Tade, Voiculet, Muniru, care ar trebui sa se adapteze si sa isi puna jocul in valoare mai mult. Mult succes echipei.

  • CJ-07-CFR
   Thursday, 5 September, 2013 at 16:13

   Mă bucur că reușești să trăiești în prezent, Paul, și că speranțele tale mai sunt încă îndreptate spre jucătorii actuali, nu spre eventuale transferuri magice. Probabil ești și un mare optimist de felul tău. Tot respectul! Eu mă simt un pic cam ramolit, trebuie să recunosc. Pe mine mă „cheamă” prea tare trecutul.

 7. kiruj
  Thursday, 5 September, 2013 at 16:03

  Click aici pt. sondajul cu jucătorii ! Softul se închide pe la ora 20.00, iar rezultatele vor fi înglobate în tabelul centralizator.

 8. kiruj
  Thursday, 5 September, 2013 at 16:04

  Click aici pt. sondajul cu jucătorii ! Softul se închide pe la ora 20.00, iar rezultatele vor fi înglobate în tabelul centralizator.

 9. Mihai BM
  Thursday, 5 September, 2013 at 16:07

  Indiferent de liga in care va juca, indiferent de cate ori va schimba culoarea echipamentului, cu Paszkany si Muresan+Zamfir sau fara ei, voi tine cu CFR pana ce unul dintre noi (eu sau CFR) vom trece in nefiinta. Hai CFR !!!!

  • CJ-07-CFR
   Thursday, 5 September, 2013 at 16:15

   Cam ăsta ar trebui să fie spiritul CFR-ului. De fapt, nu „cam ăsta”, ci SIGUR ăsta!

  • nea_Silica_MS
   Thursday, 5 September, 2013 at 16:21

   Moi aussi. Dacă măcar aş şti de ce... N-am mai văzut un meci ca lumea de un an. N-am mai văzut un jucător bun de când au plecat Bastos+Sougou. Îmi lipseşte Muri al nostru, vechiul Cadu, jucători care-şi dădeau sufletul pe teren. Nu se aud decât bâlbele doctorului Mureşan şi ale patronului. Mi-e cam ruşine în faţa prietenilor neceferişti (suporteri de rezultat?) care întreabă neîncetat: ce se întâmplă cu CFR? Cu toate astea, iubesc echipa asta.

 10. Vass Bela
  Thursday, 5 September, 2013 at 16:19

  07, mi-a sarit in ochi ca pe Panin l-ai repetat de mai multe ori, am trecut deci la numarare, mi-a iesit 6+1. Nu-i nimic, omul chiar merita pt ce a facut la noi!

  • CJ-07-CFR
   Thursday, 5 September, 2013 at 17:59

   Ți-a sărit în ochi exact ce trebuia să-ți sară. Pe lângă Messi, CR7 și alți extratereștri galactici, mai trebuie și din ăștia ca Panin, cu „onoare muncii grele” an după an după an...

  • thedarkside
   Thursday, 5 September, 2013 at 18:14

   Nu cred ca a trecut anul de cand il faceai petarda. :-) N-o lua ca pe un atac, e doar un mic reminder. :-)

 11. L_CFR
  Thursday, 5 September, 2013 at 16:31

  Eu merg pt culori: "am purtat de cand ma stiu alb si visiniu". Din partea mea pot sa joace si in B (nu imi doresc lucrul acesta, evident), dar eu tot o sa ma duc pe stadion si o sa urlu pana cand nu mai am voce "Hai CFR". Preferatul meu era Beto, dar CFR nu era Beto (si a venit Felgueiras :)). Iubesc prea mult echipa sa nu o sustin si la bine si la greu, indiferent de jucatori. HAI CFR!

 12. click
  Thursday, 5 September, 2013 at 17:02

  Mergem pentru club. Pentru frumusetea lui, pentru ceea ce simbolizeaza si pentru ca indiferent de ce jucator o sa fie pe teren sau indiferent de cine va face transferurile, trebuie pretuit clubul ca un tot unitar. Trebuie intai sa te indentifici cu valorile si spiritul clubului, iar apoi vei avea motiv sa petreci alaturi de club toate momentele care iti vor fi date (bune sau rele).

 13. kiruj
  Thursday, 5 September, 2013 at 19:03

  Mister, eu nu am foarte des ocazia să "urc" în Gruia, ultima dată am făcut-o cu M.U. acasă (toamna trecută), dar la reîntoarcere (cca 240 km) m-au taxat de 2 ori băieţii cu radaru' iar o dată - la o depăşire pe linia continuă - m-am "despărţit" de 3 mil. ca să-mi "protejez" carneţelul... Dar nici una, nici alta, nu mă sperie în mod deosebit (oricum am o colecţie de invidiat din ambele...), cum mai am posibilitate, iarăşi "urc" pe maşină ca apoi să "urc" în Gruia... În toate celelalte cazuri fie urc mansarda de acasă şi mă uit liniştit şi SINGUR la meciurile cefereului, fie fug la căsuţa mea de la munte, ÎNSOŢIT de o haită de "pretini", "ceferişti cu premeditare"... (ţinta fiind - evident - palinca mea vestită...). Referitor la întrebarea de fond: mi-e "ruşine" s-o recunosc, dar eu iubesc echipa asta pentru variantele "simbol" şi "culori", la care aş mai pune de la mine varianta "spirit", "werever are you"... În mod sigur nu voi simţi acest ataşament faţă de nicio altă echipă (am şi o vârstă...), mai exact spus, nu voi renunţa la echipa mea niciodată, nici în B, nici în C (sună ca naiba, ştiu, dar asta-i adevărul), nu de alta, dar cineva trebuie să coordoneze "notarea", ce dracu'... Altceva: Nu cred că va recunoaşte cineva că iubeşte/susţine/idolatrizează/etc. CFR-ul pentru rezultate, dar în realitate există şi această categorie de fani (nu puţini), şi aici eu nu văd nicio tragedie, important e că "au intrat" în casă, apoi vom mai vedea... La un moment dat poate vor deveni şi ei nişte fanatici muţi ca vărul tău... ::)) HAI CFR !!!

 14. martipan
  Thursday, 5 September, 2013 at 19:22

  Nu stiu cum se intampla, dar mai tot timpul jucatorii cei mai slabi ies si dau interviuri in presa. :(

 15. kiruj
  Thursday, 5 September, 2013 at 20:26

  SONDAJUL "cei 20 magnifici" (inspirit din "pariurile" lui Florinaccio) a fost oprit, detalii / analize găsiţi -ca de obicei- în tabelul centralizator (linkul de sus pe site), în foaia nou-creată "S3_cei_20". HAI CFR !!!

  • FLORINACCIO SM
   Friday, 6 September, 2013 at 00:43

   Kiruj, iti multumesc pentru bunavointa si pentru efortul depus! Iti sunt dator vandut, asa ca daca ceferistii aia ''cu premeditare'' vor termina odata tot stocul tau de palinca ... poti sa contezi linistit pe mine: iti vand cata palinca vrei! :) HAI CFR!!!

   • kiruj
    Friday, 6 September, 2013 at 09:31

    Nu-mi mulţumi, Florinaccio, îmi place să fac astfel de sondaje, ele se adună şi vom avea o bază de date destul de valoroasă la un moment dat. În altă ordine de idei, aşa cum am remarcat şi la observaţii, se vede treaba că suflarea "tribunistă" este preocupat mai mult de... CFR, decât de jucătorii altor echipe, asta explică numărul relativ mic de opţiuni. Cu pălinca: ne întâlnim noi undeva, cândva, şi atunci să vezi tu (voi)... HAI CFR !!!

    • FLORINACCIO SM
     Friday, 6 September, 2013 at 14:01

     Am observat si eu, deja de multa vreme, ca atunci cand stai de vorba cu aproape orice microbist risti sa vorbesti singur daca nu pomenesti decat de echipa lui favorita. Recunosc ca pe franari ii „suspectam” candva de mai multa deschidere vis a vis de alte echipe (si chiar de alte subiecte), dar am ajuns si aici la concluzia ca nici acestia nu sunt de fapt cu nimic mai altfel decat ceilalti. Ma tem ca si aici, daca nu pomenesti tot la a doua fraza de CFR, risti sa vorbesti singur, la fel cum a facut-o acum ceva vreme si prietenul Musat, cand a vorbit singur pe Tribuna o noapte intreaga, pornind de la teoria ca noi ceferistii nu mai putem de grija Stelei. :)

 16. Anonim
  Thursday, 5 September, 2013 at 21:11

  Eu ma duc si reduc in Gruia sa vad fotbal. Din pacate, de ceva vreme numai fotbal nu vrea sa imi arate echipa mea. Sunt mereu convins ca la urmatorul meci voi vedea.

 17. FLORINACCIO SM
  Thursday, 5 September, 2013 at 23:44

  Dinule, atunci cand iubesti pe cineva/ceva nu cred ca ai nevoie de motive suplimentare pentru a nu lasa ca intre tine si fiinta respectiva sa survina uitarea. Pentru mine, a urca dealul din Gruia e un act aproape religios, pe care-l pot compara doar cu sentimentul pe care un om il poate avea numai in momentul in care se apropie, dupa ani de zile, de cineva drag, sa spunem de un parinte pe care nu l-a mai vazut de cine stie cata vreme (sau care poate ca nici nu mai e pe aici...). Si atunci, intreb: oare se pune problema ca vreunul de pe-aici sa nu-si mai iubeasca mama sau sa n-o mai caute - doar pentru ca ea a mai imbatranit? Pentru ca s-a micit si nu mai e la fel de frumoasa precum era odata? Pentru ca i-au mai aparut niste riduri? Pentru ca nu mai castiga diplome si medalii precum o facea candva? Se pune problema sa nu o mai caute doar pentru atata lucru? Iata de ce consider ca cei care isi pun problema daca e sau nu cazul sa mai caute stadionul din Gruia n-au fost de fapt niciodata suporteri adevarati. Nu trebuie invinuiti cu nimic, pot fi niste persoane respectabile, insa intre ei si omul care merge sambata la piata sau la supermarket pentru a cumpara cartofi si patrunjel eu nu vad nicio diferenta. Din punctul meu de vedere ei sunt intr-un fel clientii CFR-ului, dar nu suporterii CFR-ului. Ca sa fii suporterul acestei echipe cred ca ti se cere mai mult - oricare ai fi tu acela - decat sa sarbatoresti, alaturi de altii, un nou titlu de campion sau cine stie ce mare victorie de prin Europa. Pentru mine e clar: orice-ar fi sa se aleaga de acest club - indiferent de jocul echipei, de locul din clasament sau chiar de liga in care ar activa - el va ramane singurul pe care-l voi iubi cu adevarat. Iar pe langa dealul din Gruia cu siguranta nu voi putea trece niciodata nepasator. Macar o privire inspre stadion tot voi arunca, ori de cate ori si orice fel de drumuri voi avea prin Cluj.

  • CJ-07-CFR
   Friday, 6 September, 2013 at 01:10

   Florinaccio, tu de obicei ești un poet, dar comparația cu mama mi se pare o țâră cam... E totuși fotbal, for God's sake!

   • FLORINACCIO SM
    Friday, 6 September, 2013 at 13:52

    Ai si tu dreptatea ta, nu neg asta. De fapt eu insumi exageram putin doar pentru a se intelege mai usor ceea ce voiam sa transmit: daca tii cu adevarat la clubul asta nu vei sta departe de el doar pentru ca jocul echipei nu mai este incantator sau pentru ca ultima campanie de achizitii te-a dezamagit foarte crunt. Daca nu acceptam asta apoi ma tem ca suntem cam ca aceia care se supara pe Mos Craciun pentru ca in anul acesta nu le-a mai adus tot ceea ce le poftise lor sufletelul. Asa vad eu lucrurile, dar poate ca gresesc. Totusi, ti-as aminti ceva: „Mama, te iubesc, da' nu ca pe U!”... :) De asta ce zici? Dincolo de tonul (usor) emfatic pe care-l afiseaza cei mai multi la rostirea acestor cuvinte, eu cred ca un sambure de adevar tot e si aici si nu stiu daca toti cei care rostesc mai cu patima propozitia asta sunt tocmai zapaciti de-a binelea. Am cunoscut personal oameni (deloc „poeti” de felul lor, crede-ma!) :) care s-au dus departe de casa parinteasca (deci departe de mama si de tata) intre altele si pentru a fi mult mai aproape de echipa de fotbal pe care o iubeau de mici. Dupa un divort - prin care au trecut mai mult din vina lor - sau dupa alt gen de nereusite, acolo simteau ei ca doresc sa-si refaca viata si sa o ia inca o data de la zero. Acum sunt fericiti, impliniti, se bucura de copii si de nepoti, dar oare pentru ei echipa respectiva nu e aproape ca o mama, mai ales ca in apropierea ei si-au gasit mai pe urma si marea dragoste? Eu n-as fi foarte convins ca nu e asa. Un altul si-a pierdut mama bolnava intr-unul dintre spitalele Clujului, iar acum mersul la un meci de-al CFR-ului e pentru el aproape similar cu o vizita a unui loc sacru. Vreau sa spun doar ca fotbalul e privit de oameni in toate felurile posibile si imposibile. De la opinia (arhicunoscuta noua microbistilor) celui ce in general duce o viata cu totul cenusie - „22 de bolunzi care fug dupa o minge” - si pana la patimasi pentru care cuvintele „Mama, te iubesc, da' nu ca pe U”, sunt aproape un crez de viata, se poate intalni cam toata gama de reactii vizavi de el: ura, dispret, indiferenta, simpatie, dragoste sau chiar patima. Adica exact ceea ce poti sa observi ca zace in oameni si cu privire la cei de langa ei sau chiar cu privire la cei care le-au dat viata.

 18. csongi
  Thursday, 5 September, 2013 at 23:54

  În 2004 nu aș fi crezut, că peste 4 ani vom cuceri titlul. În 2008 n-aș fi crezut că peste 4 ani vom avea 8 trofee. În vara lui 2012 nu credeam că vom face 10 puncte în grupele UCL. Acum poate nimeni nu îndrăznește să creadă, că peste 1-2 sezoane vom fi next level. Hai, CFR!

 19. Cristi
  Friday, 6 September, 2013 at 01:00

  Eu merg la meci, pur si simplu cind apuc sa fiu in CJ, ceea ce nu e foarte des. Nu ma intereseaza ce meci e, poate fi si Basel si Berceniul.

 20. tgv cluj
  Friday, 6 September, 2013 at 01:01

  kiruj, daca tot s-a incheiat acum notarea "galacticilor" lui Florinaccio si daca tot suntem la capitolul 07 "De ce nu-mi (mai) vii?", ce-ai zice tu sa-ti mai dam putin de lucru si tie? Mai exact, cum ar fi sa sondezi putin piata ceferista cu un nou chestionar, de aceasta data legat de locul de resedinta al fiecarui franar. De ce iti propun lucrul asta? Pentru ca una din explicatiile pe care le gasesc eu atunci cand caut sa justific prezenta scazuta de pe stadionul din Gruia e ca destui dintre suporterii ceferisti nu sunt clujeni, ci sunt imprastiati in intreaga Transilvanie si chiar in intreaga lume. De aceea eu propun ca atunci cand vei avea putin timp (sper sa nu ma injuri) sa faci si chestia asta pt noi (mine) si sa intrebi cam in felul urmator: "Momentan, locuiti in judetul Cluj?" Iar raspunsurile desigur ca vor fi DA/NU. Ce zici se poate "kirujule"? P.S. Daca esti de undeva din judet si nu urci in Gruia la toate meciurile cefereului, e clar ca esti doar suporter de rezultat, nu?

  • kiruj
   Friday, 6 September, 2013 at 07:41

   Să ştii că chestionarul propus de tine a fost deja în "proiect" prin mai-iunie, 07 şi Caneto pregăteau ceva, am venit şi eu cu nişte idei la un moment dat, apoi nu s-a mai făcut. Reluăm oricum discuţia, pe lângă întrebarea ta de baraj mai vrem să punem alte câteva întrebări, "neofensive". Mai vorbim. HAI CFR !!!

  • Saul
   Friday, 6 September, 2013 at 08:53

   Asa zici tu, TGV-ule, ca daca locuiesti in judetul CJ si nu mergi la fiecare meci, esti suporter de rezultat?! E simplu sa dai asemenea verdicte cand tu locuiesti in SM. :) Eu te intreb ce ai face daca ai locui la vreo 50 de km de Cluj, ai avea meci sambata seara de la 21,30 (situatie des intalnita), iar dimineata urmatoare ar trebui sa-ti duci familia intr-un loc special si ar trebui sa fii fresh?

 21. ulise
  Friday, 6 September, 2013 at 09:59

  Apropo de tabel, n-ar strica inca o medie, una din care se elimina valorile extreme (cea mai mica, respectiv cea mai mare).

  • kiruj
   Friday, 6 September, 2013 at 11:01

   M-am gândit şi eu la acest aspect, am şi discutat despre el anul trecut. Am convenit că elimin doar opţiunile date "la mişto" (de ex. nişte "pretini" de-ai noştri au dat note de 1 la toţi jucătorii după victoria de pe Old Trafford...). Ne mai consultăm.

 22. dodo
  Friday, 6 September, 2013 at 10:57

  Intru pe Tribuna in fiecare zi, citesc si recitesc comentariile voastre si ma minunez de multe ori de atasamentul de care dati dovada fata de echipa noastra draga. SUSTIN DIN TRIBUNA II toate meciurile CFR-ului de acasa (abonat fiind), necontand daca afara-i frig sau cald, daca ploua sau ninge, ii sustin si din partea de tribuna dinspre Iulius Mall pe terenul de antrenament CUG, atunci cand reusesc sa merg impreuna cu fiul meu care are 11 ani si caruia nu-i lipseste tricoul cu Y.KONE nici macar la antrenamentele CFR-ului. De ce?? Pentru ca iubim CFR. O iubim si daca joaca bine si daca nu joaca. Cand nu joaca, inghitim cu amaraciune si comentam motivele, dar speranta ca la meciul urmator o sa fie mult mai bine, nu trebuie sa ne paraseasca. Hai CFR CLUJ!

 23. CJ-07-CFR
  Friday, 6 September, 2013 at 11:37

  Referitor la chestionarul de care amintește kiruj (cel pregătit de caneto, AlbuSB, 07 - și sprijinit de kiruj - chiar mai devreme de luna mai), vreau să fac o precizare sau chiar două. Chestionarul se anunța chiar interesant (și până la urmă tot o să-l scoatem la mal), însă ne-a pus o problemă tehnică la care creierele noastre de greiere n-au găsit rezolvarea: cum să completeze chestionarul suporterii din familiile în care sunt mai mult de 2 ceferiști (inclusiv), din moment ce softul acceptă o singură intrare de pe un IP?! Dacă unul mai dezghețat la minte dintre voi ne poate recomanda o soluție, chestionarul poate intra destul de rapid în funcțiune. Mulțumiri anticipate ălora mai deștepți decât noi (dacă există așa ceva :) ). PS - Într-un fel, nu-i gravă amânarea. Dacă apărea în perioada Rednic-Cadu, când CFR-ul era varză și lumea era prea agitată, probabil unii nu erau destul de calmi încât să se mai considere frânari și ignorau chestionarul.

  • nea_Silica_MS
   Friday, 6 September, 2013 at 11:44

   Sorry, cannot help. Mă leg de o iespresie de a ta: "când era CFR-ul varză"... E tot varză, din păcate :-(

  • kiruj
   Friday, 6 September, 2013 at 11:54

   MISTER 07: am discutat şi atunci, eu pot rezolva acest aspect cu softurile mele (fie cu "1-10", fie cu "da/nu"), adică pot să anulez restricţia aia de "un singur vot de la un IP anume". Dacă te interesează varianta mea, faceţi chestionarul şi îl adaptez în careva din softurile mele, ne mai consultăm dacă-ţi plac formulările şi logica de construcţie şi am rezolvat-o şi pe asta. HAI CFR !!!

   • CJ-07-CFR
    Friday, 6 September, 2013 at 12:49

    Cotrobăie în căsuța emailată, please!

    • kiruj
     Friday, 6 September, 2013 at 14:09

     Am "cotrobăit" şi ţi-am şi răspuns. Mai cotrobăie şi tu un pic...HAI CFR !!!

  • Flacăra Vișinie
   Friday, 6 September, 2013 at 14:43

   Toata povestea asta cu limitarea voturilor porneste de la necesitatea de a proteja sondajul de abuzuri, fie din partea ceferistilor, fie din partea anti-ceferistilor. Nu exista o solutie perfecta la aceasta problema. Tehnic vorbind, singura modalitate de a permite mai multe voturi de pe acelasi IP este pe baza unor conturi de user cu parola. Dar asta aduce prea multe complicatii si vor fi putini cei care isi fac cont numai pentru a vota, chiar dintre ceferisti, pentru ca neceferistii sigur nu se vor obosi. O alta solutie este de a limita voturile de pe acelasi IP fie in timp (de exemplu 1 vot/IP la 24 ore), fie ca numar (de exemplu maxim 3 voturi/IP, in ideea ca nu prea sunt familii cu mai mult de 3 suporteri ceferisti titulari), fie o combinatie a acestora. Indiferent de varianta aleasa, exista niste riscuri care trebuie asumate si de fapt la asta se rezuma alegerea: ce riscuri vor fi asumate astfel incat sondajul sa sufere o corupere minima.

   • kiruj
    Friday, 6 September, 2013 at 15:26

    Exact despre asta vorbim, FV. Pentru chestionarul lui Dinu voi anula restricţia aia cu un singur IP, mai departe vedem. Soluţia limitării la 3 de la un IP mi se pare mai bună. În altă ordine de idei, "duşmanii" au şi în acest moment "n+1" soluţii de-a perturba notările/sondajele, dar nu vreau să-i învăţ. Oricum, la procesare am grijă să elimin tot ce este în mod evident "miştocăreală". Anularea restricţiei (totală sau limitată la 3) are "pericole" şi dacă vorbim doar de "tribunişti": unii - din conisederentul ca opţiunea lui să aibă o greutate mai mare, "v-am zis eu"... - vor vota cât permite softul (nelimitat sau de 3 ori), iar atunci eu chiar n-am de unde să ştiu dacă a votat acelaşi tip de 3 ori sau 3 ceferişti diferiţi, şi - în concluzie - trebuie să-i accept pe toți. Ceva informaţii pot să extrag din compararea opţiunilor trimise de la acelaşi IP: dacă toate-s diferite, atunci - probabil - au notat oameni diferiţi (nu-i nici asta o regulă!), dacă ele se aseamănă, suspiciunea că cineva "s-a multiplicat" e mai mare (dar nici asta nu e o regulă certă). Ne putem apropia de varianta optimă, dar de atins n-o vom atinge - probabil - niciodată. Oricum nu asta e cel mai important lucru din viaţa echipei, "slavă Domnului" avem destule pe cap şi cu echipa, şi cu conducerea... HAI CFR !!!

    • Flacăra Vișinie
     Friday, 6 September, 2013 at 15:31

     Cum ziceam, nu exista solutie perfecta, totul se reduce la alegerea riscurilor ce vor fi asumate. Si chiar cu riscul de a face niste alegeri mai putin inspirate, actiunea ramane superioara inactiunii. Sau cum ar zice un clasic in viata (AP), "cum sa va spun, numai cine nu actioneaza nu greseste".

     • Cristi
      Friday, 6 September, 2013 at 21:46

      Daca nu incepe cu un "ca sa fiu sincer"... nu e valabila afirmatia. ;)

    • caneto
     Friday, 6 September, 2013 at 16:18

     Unde-s mai multi ceferisti la un IP, sa faca in familie un minisondaj si sa trimita media rezultata la sondajul-mama. :)

     • FLORINACCIO SM
      Friday, 6 September, 2013 at 17:05

      :)) Ca de obicei, solutiile cele mai inspirate vin dinspre Caneto.

 24. PINTEA
  Friday, 6 September, 2013 at 13:44

  Eu tot mai sper ca baietii se vor trezi, sau poate Grig sa-i faca mai treji. Am fost in Gruia la meciurile din CL si mi-a placut mult atmosfera si jocurile. In campionat nu am putut urca in Gruia deoarece sint departe de Cluj... 130 km! In orice situatie, "Hai CFR"!

 25. Flacăra Vișinie
  Friday, 6 September, 2013 at 15:24

  Meciul amical CFR - Gaz Metan Medias din 7 septembrie de la ora 11:00 va fi transmis in direct de LOOK TV si pe net la www.looktv.ro/live. Va fi si emisiune inainte, la pauza si dupa meci, aprox. 15 min. fiecare parte.

  • kiruj
   Friday, 6 September, 2013 at 15:29

   Mersi pt. informaţie, FV ! HAI CFR !!!

 26. gica
  Friday, 6 September, 2013 at 16:45

  Nu merg la meciuri pentru culori, conducere sau jucatori. O data ce se apropie ziua cu pricina, fluturasi in stomac la greu. Emotiile si trairile de acest gen te imping sa urci dealul. Iar pentru suporterii care veneau la stadion dupa promovare, in mare parte erau condusi de speranta. Cei mai noi dintre suporteri sunt si cei mai vulnerabili si-n acelasi timp dejavantajati, neavand repere in trecutul echipei. Astia cfristi de la '70 au trait si marirea, dar si vremurile de restriste, iar actualul moment este doar o etapa din ciclul vietii. Ar fi foarte instructiv sa ne transmita un suporter a lui Liverpool asteptarile lui. O echipa mare, cu un trecut extraordinar, dar cu rezultate modeste in ultimul timp. Oare se gandeste vreo clipa ca nu-i cazul sa mearga la stadion? Ar insemna sa-l lipsesti de esenta vietii, de religia lui (fara sa blasfemiez). Ma intreb ce emotii as trai, tinand cu o echipa care-ti garanteaza succesul? N-ar mai fi niciun farmec...

 27. luis
  Friday, 6 September, 2013 at 20:33

  Pe mine ma deranjeaza foarte mult apelativul de suporter de rezultat. De cand ma stiu mi-a placut fotbalul, am si jucat o perioada. Dintodeauna am avut o afinitate vizavi de echipele din Ardeal, dar tatal meu fiind ofiter si pedeasupra se ocupa si de echipa de fotbal al unitatii, echipa ce juca in rosu albastru + rezultatele Stelei m-au facut sa simpatizez cu Steaua. Din pacate, dupa venirea lui berbecali aceasta echipa s-a degradat usor, usor, ajungand o echipa care traieste doar prin scandal si o mare turma de oite (fani) care o sustin. Din primavara anului trecut am fost aproape la toate meciurile CFR-ului (si in tomna la cateva) si incet incet am inceput sa observ ca primul lucru pe care-l fac cand ajung de la serviciu acasa este sa citesc aproape tot ce are legatura cu CFR-ul,si ca abia astept urmatorul meci. Si uite asa mi-am facut abonament si indiferent de locul pe care-l ocupam in clasament incerc sa vad fiecare meci pe viu, si, credeti-ma, nu-mi este usor, nefiind din Cluj, nici macar din judet. Este greu sa te scoli la cinci dupa un meci+drumul (100 km) spre casa si sa mergi la servici. Ceea ce vreau sa spun este ca cei care au avut privilegiul sa fie aproape de CFR de mai demult sa nu-i desconsidere pe cei ce au devenit de curand CFR-isti, fiindca eu cred ca fiecare conteaza. Din pacate am vazut mai multe commenturi in acest sens.

  • kiruj
   Friday, 6 September, 2013 at 21:04

   Ai mare dreptate, Luis, trebuia să ajungem la un moment dat şi la acest subiect. În opinia mea ceferiştii mai vechi au acelaşi comportament -de înţeles pe undeva- pe care îl au şi "băştinaşii" dintr-un cartier care au un "dispreţ" (mai mare sau mai puţin mare) vizavi de cei nou veniţi în zonă...Există o astfel de tendinţă şi pe tribună (e drept, destul de nesemnificativă, dar sesizabilă, uneori),. În opinia mea (fiind unul care este "simpatizant" din anii 70 ai CFR-ului şi "suporter"/"fanatic" după venirea lui AP) oricine e bine venit, mai mult de atât cei ca şi tine sunt şi mai "bineveniţi", nu de alta, dar ăia vechi (ca şi eu) nu se mai despart niciodată (treaba-i clară), dar de noii-veniţi e mare nevoie dacă vrem să ne "consolidăm" ca bază de suporteri. HAI CFR !!!

  • fotbalfan
   Friday, 6 September, 2013 at 22:07

   Salut luis, bine-ai venit printre franari! Ne bucuram sa te avem printre noi. Ca suntem suporteri de un an, doi, zece, treisprezece, cincizeci sau de la nouasutesapte, nu cred ca are importanta. Discutia asta o "discuta" oile, vecinii handicapato-zgomotosi si alte natii de genul. Ca sunt multi suporteri de rezultat, din pacate, e adevarat. Uite, cum nu mai merge echipa bine si nu mai are rezultate, cum s-au golit tribunele (discutia e mai ampla, cred ca golirea tribunelor poate avea si alte cauze mai mult sau mai putin obiective). Si nu e vorba de cata vreme tii cu CFR-ul, ci strict de rezultate si lipsa suporterilor din tribune. Inca o data: bun venit printre noi, suntem bucurosi ca esti parte din echipa. Hai ai nostri!

   • luis
    Saturday, 7 September, 2013 at 08:19

    La mine nu a fost vorba de rezultate. S-a intamplat ca atunci cand esti prieten cu o femeie frumoasa de foarte mult timp si la un moment dat iti dai seama ca de fapt esti indragostit de femeia respectiva. Si la mine a fost la fel, vazand atacurile (invidia, frica) din toate partile, presa, liga, federatie alti suporteri etc, chiar daca eram pe locul 8/9/10, vazand cata nedreptate si ura au miticii impotriva acestei echipe, pur si simplu m-am indragostit de CFR. Tribuna si Chefere TV au avut si ele o contributie semnificativa in acest caz, reprezentand o alternativa civilizata si culturala fata de ce exista in presa sportiva din Romanica. M-am indragostit intr-un moment nu tocmai fast din punct de vedere al performantei, asa ca nu ma consider suporter de rezultat. Pentru mine CFR reprezinta si lupta impotriva sistemului corupt ce exista in aceasta tara. HAI CFR.

  • CJ-07-CFR
   Saturday, 7 September, 2013 at 09:29

   Păi n-ar trebui să te deranjeze expresia „suporter de rezultat”, pentru că, din cele scrise de tine, ești departe de a te încadra în această categorie. E interesantă trecerea ta de la o echipă lăsată moștenire pe line paternă la CFR, mai ales că nu ești din Cluj! Uite, aici trebuie să-i dau Cezarului ce-i al Cezarului: se pare că Arpad Paszkany - care, fie vorba între noi doi, e un „patron de rezultat” (ex. 0-5 cu Rapid = eject JC, de pe locul 1) - a reușit să facă și fapte bune la CFR, nu numai să aducă trofee...

 28. gyuszi
  Friday, 6 September, 2013 at 20:52

  De cinci ani nu mai locuiesc in Cluj, am lasat multe lucruri si amintiri in spate, dar cel mai mult imi lipseste Gruia!!!... Am suferit din cauza asta ca un "ciine"!!! Din cauza asta mi-am tatuat si sigla ceferista pe brat, ca sa-mi alunge cit de cit suferinta... Suspin si acum dupa aerul din deal!!!

 29. botizan
  Saturday, 7 September, 2013 at 00:25

  O atmosfera ranceda si plictisitoare pe Tribuna in ultimul timp. Apropo, in seara aceasta s-au disputat mai multe meciuri in cadrul preliminariilor campionatului mondial din Brazilia 2014. Printre ele s-a numarat si Romania-Ungaria. Scorul final a fost 3-0 in favoarea romanilor. Felicitari invingatorilor!

  • fotbalfan
   Saturday, 7 September, 2013 at 07:34

   Du-te, bre, pe jijisiepie, ca acolo atmosfera nu e ranceda. Apropo: te potrivesti tiparului comentatorilor de acolo.

   • botizan
    Saturday, 7 September, 2013 at 13:19

    Mda. Mersi pentru apreciere. Si apropo de apreciere: avem pretentia sa fim apreciati si respectati ca echipa si suporteri de catre ceilalti. In timp ce noi nu facem nimic sau aproape nimic in aceasta privinta. Evitam cu nonsalanta contactul cu ceilalti si refuzam de a ii infrunta, crezand ca statul deoparte este benefic si necontagios. Daca nu vrem sa ii facem sa ne iubeasca, macar sa ii facem sa ne urasca. Si tot ar fi ceva. Dar asa, din pacate, momentan le suntem doar indiferenti. Ne complacem sa traim in lumea noastra. In timp ce aceasta pana la urma este o competitie. Iar in aceasta competitie "reprezentantii" nostrii fiind personaje gen: alpin, transilvania.libera, cezarica, etc. Noi ceilalti fiind niste lupi singuratici.

  • CJ-07-CFR
   Saturday, 7 September, 2013 at 09:34

   botizan, scrie sus Tribuna Arena Victor Națională Pițurcă? Nu mă plictisi cu atmosferă proaspătă, te rog...

  • Ioan Dacid
   Saturday, 7 September, 2013 at 12:54

   Intr-adevar, in seara asta tricolorii au jucat foarte bine si au obtinut un rezultat f bun, dar parca nici maghiarii nu au jucat la fel ca la Budapesta. M-a surprins placut si atmosfera f frumoasa din tribune (pacat de unele scandari xenofobe din ambele tabere). Daca invingem si Turcia am avea o sansa uriasa sa fim capi de serie la baraj, deci am avea ceva sanse sa mergem din nou (ALELUIA!!!) la un CM. Sper sa ne calificam si sa am din nou emotii pt un meci al nationalei. Ultimul meci la care am avut emotii a fost cel cu Olanda din 2008 (au trecut 5 ani de atunci), iar ultimul pe care l-am trait cu adevarat la intensitate maxima a fost cel cu Danemarca, in care am fost egalati la ultima faza. Sa vedem ce va fi marti, din pacate mi-e frica rau de tot de Burak Ilmaz (franarii mei stiu ce ce).

 30. dan dan
  Saturday, 7 September, 2013 at 09:44

  MIRACOL: looktv

 31. gica
  Saturday, 7 September, 2013 at 10:25

  Nu dati la gioale, omul a intrebat... Poate nu-i lancezeala, doar se pregateste marea victorie cu biogazul si apoi ne revarsam cu comentarii de exaltare. Putintica rabdare...

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>