Tuesday, Aug. 14, 2018

Dincolo cât era halatul?

Written By:

|

Thursday, 30 January, 2014

|

Posted In:

|

22 Comments

Dincolo cât era halatul?

Zilele trecute, Kiruj și Cristi veneau cu ideea de a urni „Tribuna CFR” spre propriul next level prin diversificarea gamei de articole. Doreau să trateze pe saitul nostru și fotbalul mic - așa cum l-au denumit ei – cu echipele lui mici cu tot. Bună idee, le-am zis eu (fără să am o idee clară despre ideea lor clară), băgați materiale nefecale, dar indicația mea este să trasați câteva paralele și cu Dragă CFR, pentru că saitul nostru este unul strict specializat, de nișă. Dacă nu-i și despre CFR, există riscul ca suporterii împătimiți să dea pagina, dezamăgiți.

Și pentru că nicio idee bună nu rămâne neplagiată, nefurată, neterfelită, mă arunc eu pe calea ferată cu un text despre o echipă mică, pe care încerc s-o „paralelizez” cumva cu Dragă CFR, ca să nu-mi fugă cititorii la gsp în praznic. Trebuie să vă avertizez din prima: nu-i absolut nimic inedit, original, genial în textul meu. Cum nu mă pricep decât la echipa mare (Dragă CFR), fără plural, despre echipele mici am găsit un articol interesant în altă parte (aici). M-a frapat deschiderea către public cu care și-au făcut „țaragalezii” bilanțul financiar, seriozitatea manifestată la nivelul unei echipe mici, din a patra urnă valorică a fotbalului englez. N-am făcut altceva decât să ordonez cifrele (în lire sterline) furnizate de dânșii într-un tabel simplu, pentru o vizualizare mai ușoară.

Apoi, m-am chinuit să trasez paralela cu Dragă CFR, dar n-am reușit să mut ceruza pe hârtie nici măcar un mm. Pe saitul oficial al clubului am aflat că filosofia este „Onoare muncii grele!”, dar n-am găsit niciun capitol financiar sau contabil. Am încercat să gugălesc direct pe net, dar mi-am prins urechile în rapoartele întregului CFR, cel care duce oameni cu trenul, nu la meciuri. Am abandonat ideea paralelei cu Dragă CFR (poate vreunul dintre voi are creierul mai dezvoltat și știe unde să scormonească) și am încercat să trasez una cu echipele de primă scenă din România (deja uitasem de fotbalul mic). Nu de alta, dar tocmai sărbătorim infiltrarea Ligii 1 în Top 10 campionate curate. Ceva ceva apărea în 2013 la ACS Poli, dar n-am pătruns în tainele acelui club. La echipa de pe primul loc am dat, într-adevăr, de cifre concrete, dar valabile pentru anii trecuți, nu și pentru prezent.

Când mi-am dat seama că-s incompetent la geometrie, la găsirea bilanțurilor contabile și interpretarea lor, am abandonat strofocarea. În definitiv, e treaba altor organe decât pixul meu să descopere ce-i cu premierile de milioane de la un club al cărui fost patron avea la un moment dat nu se știe exact câte echipe (plus agenție de voiaj pentru jucători de fotbal pe ruta Cluj-Ploiești, tur) sau cum rulează băieții șmecheri din Carpați jucătorii și banii. Pe plan local („Tribuna CFR”) las fotbalul mic în plata lui Kiruj și Cristi, neplătiți să scrie voluntar despre dânsul. Succes!

Cer scuze pentru timpul pe care vi l-am răpit din viață! Mă retrag în bârlogul meu să analizez mai profund o destăinuire pe care mi-a făcut-o Albusibiu (că tot vă/nu vă era dor de el) în data de 28/01/2014, la ora 12.36: „… și că n-am chef să mai scriu despre fotbal fără să fiu sigur că nu-i teatru.” Noroc că deocamdată habar n-am ce vrea să spună, eu nefiind de la Sibiu…

PS. Temă pentru acasă și pentru viitor. De urmărit bilanțul contabil al clubului galez în cazul în care, peste ani și ani, clubul va părăsi fotbalul mic și va pătrunde în cel mare.

Share This Article

Related News

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(22) Readers Comments

 1. caneto
  Thursday, 30 January, 2014 at 16:46

  Ciudat bilant (sau li s-a stricat televizorul de la club), in 2013 echipa are o promovare la activ si juma’ de campionat joaca intr-o liga superioara, totusi veniturile din TV sunt inferioare anului precedent. E liber Mitica Dragomir, ar trebui sa-l ia, poate le face un contract beton cu bibisisport1. :)

  • kiruj
   Thursday, 30 January, 2014 at 17:58

   Maestre, poziţia respectivă se numeşte "venituri din TV+premieri"...Partea a doua e mai interesantă, maestre, aia cu "PREMIERI"...:) Cine ştie ce sume au încasat cu titlu de "premiere" de la echipele aflate la retrogradare (ei fiind deja promovaţi, să zicem, cu câteva etape bune înainte de finalul sezonului, şi aveau o "rezervă" de aur/de puncte de valorificat...Bibliografie: Gloria Bistriţa, anii 80). Măcar au băgat sumele în contabilitate...:))) HAI CFR!!!

 2. kiruj
  Thursday, 30 January, 2014 at 18:03

  Mister, interesantă initiativă (nu prea-mi iese pierderea lor din cifrele expuse, dar asta să fie problema mea...), chiar o să vin la un moment dat cu nişte comparaţii bilanţiere din fotbalul mic. Acolo majoritatea echipelor mici aveau dublă contabilitate, aia oficială, şi una "neagră", ultima fiind mult mai atent verificată de organe...:) Dar vorbim mai încolo, că -aşa cum ţi-am mai povestit în particular- chiar cu de ăstea mă chinui momentan şi mi-e suficient cu ele...:) HAI CFR!!!

 3. kiruj
  Thursday, 30 January, 2014 at 18:07

  Apropos, şi mai interesantă remarca lui Alex. Fără să intru în detalii (am vorbit cu el pe palierul asta şi pe site, şi în particular), dacă se tine de acest principiu (dealtfel lăudabil), nu va mai scrie cam niciodată despre fotbal (în general), poate nici de CFR (în special)...:)) HAI CFR!!!

  • Cristi
   Friday, 31 January, 2014 at 20:28

   Eu cred ca ar trebui sa revina. Fiind sibian are toate atuurile sa aprecieze un teatru de calitate fata de unul ieftin si in intersezonul dintre doua festivale.

 4. Saul
  Thursday, 30 January, 2014 at 18:08

  In seara asta presedintele I.Muresan isi sarbatoreste ziua de nastere (care va fi peste doua zile) la Ristorante Da Vinci. Va mai bagati careva sau merg singur? :)

  • kiruj
   Thursday, 30 January, 2014 at 20:30

   Cine plăteşte?

   • caneto
    Thursday, 30 January, 2014 at 20:36

    Nu trebuie platit. Ajunge un mic cadou simbolic. Duce fiecare invitat un Bastos, un Sougou, un Traore, care ce poate. :)

    • kiruj
     Thursday, 30 January, 2014 at 21:19

     Pe DVD sau "în natură"?...

 5. milu
  Thursday, 30 January, 2014 at 19:31

  se pare, ca CFR este interesata de Heldon Augusto Almeida Ramos de la Maritimo link abola.pt

 6. Racheta
  Thursday, 30 January, 2014 at 20:43

  La implinirea varstei de 60 de ani, ar putea sa ne faca unele surprize, cum ar fi inregimentarea unor fotbalisti!

 7. nea_Silica_MS
  Thursday, 30 January, 2014 at 23:05

  Prostsport titrează (cu gandul la amicalele Steluţei): "Una caldă, una rece". Care o fi fost aia caldă?

 8. kiruj
  Thursday, 30 January, 2014 at 23:13

  Ei, Silică, şi tu...Egalu-i "cald", înfrângerea îi "rece". Chiar e aşa de complicat? Asta acum. Poate va veni o vreme când "cald" va însemna înfrângere la max. 1 gol, "rece" fiind celelalte tipuri de înfrângeri...:) HAI CFR!!!

  • Nea_Silică_Mureș
   Friday, 31 January, 2014 at 08:13

   Nope. Cald o fi autorul articolului :D

 9. Retardila
  Friday, 31 January, 2014 at 13:23

  Alalta' seara am vazut o stire la una din tilizvighili...ca Paszkany cauta investitori, ca-i bai mare..... Azi o aparut o stire ca Walter e falit si o redus salariile si ca va cauta investitori in Jermania, ca "n" n-a castigat niciun trofeu....(de parca valenii erau fruntasi la trofee...) No, care-i adeveru' cel adevarat? Oare nu e o confuzie la "tzenter" intre "n" si Frana?

 10. Retardila
  Friday, 31 January, 2014 at 13:25

  Iara vad ca mi se modereste comentariul......Oare iara oi fi fost fluierata in beserica?

 11. Cristi
  Saturday, 1 February, 2014 at 01:27

  Apropos, am un deal tocmai anuntat din fotbalul mare - Hertha Berlin, club de Bundesliga ( e drept cam jigarit si care ia repetat ascensorul spre liga a doua si inapoi) a incheiat un deal cu fondul de investitii KKR (detin printre altele prin investitia in AllianceBoots reteaua Boots in UK, Farmexim in Romania sau reteaua de magazine Toys R Us ). KKR le ofera 30 de milioane imprumut la conditii mai bune decit avea clubul la banci si cumpara cu 31 de milioane10% din actiuni, cu optiune pentru alte 15%. Asta ca tot se vehiculeaza prn presa nu stiu ce sume ar cere Arpi etc.

 12. csongi
  Saturday, 1 February, 2014 at 08:51
  • kiruj
   Saturday, 1 February, 2014 at 09:24

   Băiatul ăsta seamănă un pic chiar cu Miri...Nu, nu ca aspect "fizic", ci ca mişcare în teren, cum fuge, cum se poziţionează, chiar cum loveşte mingea. Off topic: pe vremuri chiar mi-a plăcut Miri cum a jucat (mai mult la Dinamo îmi aduc aminte de el), cu ceva bunăvoinţă avea loc şi el în lotul national, dar concurenţa era -într-adevăr- foarte mare atunci. Revenind: băiatul asta nu mi se pare o cauză pierdută din start, din ce-am observat joacă la închidere şi având în vedere "oferta" ceferistă de astăzi, ar cam putea juca acolo după o pregătire ca lumea. HAI CFR!!!

   • milu
    Saturday, 1 February, 2014 at 12:27

    baiatul asta este cu mult sub obiora.

 13. CfrIsti
  Saturday, 1 February, 2014 at 12:00

  La baiatul asta totul depinde de cappacitatea psihica, fizic este ideal, are suficienta viteza este inalt si puternic dar sa vedem ce are intre urechi! :)

 14. Racheta
  Saturday, 1 February, 2014 at 13:24

  Nu pot sa-mi fac o parere prea clara despre "Tibi," dar nu inteleg cum de esti in probe pe la "n" echipe si toate spun ca "nu ne-a convins"? Se pare ca psihic sta prost, iar tactic omul intelege cam pe dos!

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>