Tuesday, Aug. 21, 2018

EUGEN TRICĂ

Written By:

|

Saturday, 22 February, 2014

|

Posted In:

|

14 Comments

EUGEN TRICĂ

Votanții au decis: mijlocașul central cu profil ofensiv al deceniului 2004-2013 este Eugen Trică. Nu se poate zice că e vreo surpriză aici. O oarecare surpriză ar putea fi considerată clasarea lui Sixto Peralta pe locul doi și implicit răpirea unui tricou de titular în echipa deceniului din mâinile lui Rafael Bastos. Lupta a fost strânsă, brazilianul a avut ceva avantaj la început, dar ulterior suporterii argentinianului au făcut diferența. Dar despre Peralta, mai târziu. Lupta strânsă nu mi-a permis să pregătesc povestea sa, mai ales că titlul inițial purta alt nume. În seara asta ne ocupăm de câștigător. Bună treabă, Eugen! Bună treabă…

EUGEN TRICĂ

Legenda spune că președintele „Il presidente” nu s-a jucat niciodată TCM (Total Club Manager – fostul FIFA Manager) până la venirea la clubul CFR Cluj. Dânsul a avut norocul să joace jocul de-a binelea, pe viu și pe banii lui Arpad Paszkany și ai altor darnici, în spațiul real, nu doar în cel virtual. Mulți gameri l-au cam invidiat pe Iuliu Mureșan pentru bafta sa de a câștiga la loto un post care să-i permită să vâneze jucători, să meargă peste ei și țările lor cu arcanul și pe o parte să-i aducă în Gruia. Ce diferență de realism față de TCM 2004, de exemplu, care-mi scotea (în 2003!) Grecia campioană europeană la Campionatul European din 2004, și mă făcea să mă prăpădesc de râs la cât de penibil mi se părea rezultatul și întregul joc… Oooops, nu e nicio diferență de realism! Nu contează. Principalul este că Iuliu Mureșan era un om fericit, chiar dacă se ocupa de un club mic, nu de Milan, Barcelona, Manchester United sau Crewe Alexandra ca loserii din fața desktopului.

Iuliu Mureșan: „De mult ne-am dorit un fundaș nordic.” (mai 2007)

Dorința se numea Niklas Sandberg, fundaș central suedez, blond…

Iuliu Mureșan: „De mult timp mi-am dorit un oltean în echipă, iar acum dorința mi s-a împlinit.” (mai 2007)

Dorința se numea Eugen Trică, mijlocaș central oltean, mingicar, nu pepenar, brunet…

Într-un timp, părea că lui Iuliu Mureșan i se îndeplinesc toate dorințele. Dacă-și dorea un ivorian, venea Ema Koné. Dacă-și dorea alt ivorian – că nu-i mai plăcea primul ivorian – venea Lacina Traoré. Și tot așa. Ce vremuri!…

Dar să revenim la „numărul 10”, extraterestrul ET din Oltenia, cel care a refuzat un club chinez pentru unul din Ardeal, și bine a făcut! Paranteză. [Da, puteți considera că e un apropo la Gabi Mureșan, dar numai dacă doriți... În orice caz, oricât de aproape de familie/casă/țară au dorit ambii jucători să fie, tot prea departe au rămas de echipa națională a României, care le-a dat constant cu flit. Trică bifa 1 minut cu Belarus și 8 minute cu Bulgaria, apoi era ignorat cu desăvârșire. Avea și gura cam mare, spuneau unii, iar cu crampoanele îi călca pe unii pe bătături.]

Iuliu Mureșan: „Sper că va fi acel număr 10 de care avem nevoie, fiindcă nu aveam un jucător pe genul lui. Știam încă din iarnă că va veni. Sper să fie util și să facă diferența.” (mai 2007)

După 4 ani de străinătățuri, Eugen Trică a traversat Dunărea, a trecut Carpații și a aterizat în Gruia într-un moment în care sticlarii nici măcar nu făcuseră geamurile vitrinei inexistente cu trofee inexistente a clubului. Cea mai mare performanță a CFR-ului era parcursul minunat din Cupa Intertoto. Eugen avea deja spre 29 anișori, jucase la Steaua (!!!), lipsise o perioadă din fotbalul românesc și se pregătea să pătrundă într-un vestiar care colcăia de portughezii lui Cadu. Era clar: dacă n-ar fi fost oltean, Eugen Trică urma să fie mâncat cu fulgi cu tot. Dar Eugen era oltean. Și mai presus de a fi oltean, Trică era marfă de fotbalist!

Sezonul 2007/2008, cel mai important din istoria clubului CFR, s-a consumat cu Ioan Andone pe bancă și Eugen Trică lider incontestabil la mijlocul terenului, foarte aproape de rangul de vrăjitor. Olteanul ardelenilor nu glumea. 4 goluri căcate adversarilor în primele 5 etape și fotbalul românesc începea cu stupoare să-și aducă aminte de talentul său, neîmplinit în trecut. Bilanțul său din acel sezon este impresionant: 30 meciuri (2.348 minute) și 14 goluri (hei, juca cumva vârf de atac?!) în campionat. Un fleac, i-a ciuruit! Nu știu în ce relații era cu atacanții propriu-ziși, dar în arhive apare o statistică ciudată, surprinzătoare: nu figurează cu pase de gol în acel sezon. Se pare că nu vedea în fața ochilor decât poarta adversă, pe care o și perfora, de altfel. Gura mare și temperamentul latin-oltean i-au adus 9 cartonașe galbene și unul roșu, plus ridicarea în cap a suporterilor steliști.

Nu știu zău dacă în 2008 CFR punea în noua vitrină și alt trofeu lângă Cupa României, dacă Eugen Trică nu și-ar fi făcut numerele de magie de la mijlocul terenului și mai ales din careurile adversarilor! Olteanul a fost unul dintre cei mai buni, unul dintre cei care au făcut echipa ardeleană din Gruia campioană pentru prima oară în istorie, au fericit un stadion întreg și l-au obligat să lăcrimeze pe Iuliu Mureșan, norocosul ăla cu dorințele îndeplinite…


La debutul sezonului 2008/2009, Eugen Trică era unul dintre favoriții tribunelor. Respectul acordat de fotbalist echipei și fotbalului se reîntorcea înzecit din rândurile suporterilor. Optimismul era în floare, iar gândul la participarea în Champions League făcea toate mințile înfierbântate să zburde pe câmpiile imaginației.

Iuliu Mureșan: „Sunt convins că în acest sezon Trică va vorbi numai pe teren şi va marca cel puţin zece goluri.” (iulie 2008)

E clar că pe atunci nu știa nimeni de blestemul campionatelor încheiate în ani fără soț. Auzindu-l pe Iuliu Mureșan, Eugen s-a executat și a marcat un gol încă din prima etapă, la Otopeni. Apoi, oricât de oltean ar fi fost, ca și colegii săi de echipă, tot s-a lăsat furat de mirajul meciurilor europene și nu i-a mai stat gândul focusat 100% pe competiția internă. 16 meciuri, cu doar 2 goluri și 2 pase de gol. Atât figurează în dreptul lui Eugen Trică în turul unui campionat ce urma să fie compromis. Cu atât mai mult se putea sublinia acum importanța lui Trică în obținerea megasuccesului din 2008!

Eugen a prins 5 din cele 6 meciuri turbate ale grupei de Champions League. I-a dat o pasă de gol lui Culio, la Roma. Pe final de meci, a lovit bara lui Chelsea, în Gruia. A pierdut o minge la centrul terenului și Chelsea ne-a dat golul doi, pe Stamford Bridge. Era decembrie 2008 și idolul tribunelor, Eugen Trică, se gândea să plece la „mai bine”, probabil speriat că vine vremea pensionării și nu mai face față așa cum ar dori cerințelor.

A făcut – probabil – o greșeală atunci când a plecat la Anorthosis. Suporterii l-au regretat, dar l-au înțeles și l-au iubit în continuare. L-au primit cu brațele deschise și speranțe la reîntoarcere, dar Eugen Trică, fotbalistul prin venele căruia curgea sânge oltenesc amestecat cu zeamă de lubeniță și zaibăr, era deja istorie.

A doua reîntoarcere a lui Trică în Gruia s-a produs recent, la demiterea lui Paulo Sergio, în 2013. De data aceasta, Trică era chemat să strige la ceferiști de pe bancă, din postura de antrenor.

Arpad Paszkany: „Vă spun foarte sincer că nu am discutat cu nici un alt antrenor în afara lui Eugen. Aşa mi se pare corect, are credit din partea noastră şi sper din toată inima să aibă rezultate cât mai bune şi să continuăm împreună şi din sezonul viitor. [...] M-aş bucura foarte mult ca linia de rezultate pozitive să rămână aceasta până la sfârşitul sezonului, incluzând şi un trofeu. Ar fi important pentru Eugen, ca tânăr antrenor, ca încă din primul sezon să câştige un trofeu.” (mai 2013)

A făcut cum a crezut că e mai bine, s-a zbătut și consumat pe bancă și în fața ei. Însă Trică a prins din nou blestemul anilor fără soț. A pierdut finala de Cupă de pe Arena Națională și la scurt timp i s-a pus punctul. Eugen a plecat cu gândul să revină. E ambițios și nu bag mâna în foc că și-a spus ultimul cuvânt. Nu știe nimeni ce va fi în viitor. Nici anii cu soț nu mai sunt ce erau odată. Din punctul de vedere al sondajului nostru, deja am pășit într-un alt deceniu. Certitudinile se regăsesc doar în trecut. Fotbalistul Eugen Trică aparține deceniului recent încheiat, pe postul său binemeritat de la mijlocul terenului.

Share This Article

Related News

„Speranţa moare ultima” (citat dintr-un banc al lui Retardilă)
Am stat subiectiv și am judecat obiectiv
Obiectivul Tribunei CFR 2014-2015

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(14) Readers Comments

 1. cfrmures
  Saturday, 22 February, 2014 at 22:19

  Cu sot , fara sot , a devenit indiferent....

 2. gica10
  Saturday, 22 February, 2014 at 23:45

  Un fotbalist care a incantat la CFR prin modul in care a evoluat in teren si a inteles sa respecte clubul pentru care joaca.Din marturiile lui Trica,soacra-sa ajunsese mare cfrista cu imnul pe sonerie(cati dintre suporteri il au ca si ea pe telefon?).A fost nu doar determinant in teren, ci a fost un avocat al clubului si s-a luptat cu dusmanii(tare-n clanta si cu caracter).Putini jucatori pe care i-am avut au facut acest lucru.A fost un profesionist adevarat,iar fara tupeul lui imi este greu sa cred c-am fi rapus bestia inventata de rusi. A fost cu adevarat cel mai bun!Respect Trica......

  • lori
   Sunday, 23 February, 2014 at 00:08

   YEPP !!!

 3. Vass Bela
  Sunday, 23 February, 2014 at 00:12

  Miriuta ni-l propune pe Batin pe acelasi post pe care au jucat laureatii sondajului, adica Trica, Peralta si Bastos . Comparati si meditati ...

 4. Panou
  Sunday, 23 February, 2014 at 09:53

  Cel mai bun inceput de articol de pe Tribuna CFR, ever! Bravo Trica!

 5. Racheta
  Sunday, 23 February, 2014 at 10:21

  La postare mea din 20 februarie am votat 1.Trica-Bastos(alegeti dvs.) si 2.Peralta. Ati ales TRICA,O.K! Ma bucur pt. Eugen; in campionatul nostru un singur jucator de fotbal mai avem( de talia lui),Sanmartean!

 6. kiruj
  Sunday, 23 February, 2014 at 10:25

  Respect etern, Eugen Trică!!!

 7. Dantesc
  Sunday, 23 February, 2014 at 10:39

  Naspa ! Insa asa cum nici Olanda sau Ungaria nu au castigat niciodata CM desi o meritau in anumite momente ale fotbalului si m-am impacat cu asta... asa va trebui sa ma pot impaca si cu gandul ca Bastos nu a fost ales mijlocasul ofensiv al deceniului,desi repet... dupa parerea mea a fost cel mai bun, cel mai talentat jucator care a trecut vreodata prin Gruia...Insa se pare ca nu asta a contat ,talentul.... cat in cazul lui Trica tupeul de a ridica capul si a marai impotriva granzilor fie ca ei se numeau Steaua sau Chelsea sau in cazul lui Peralta munca muta dar atat de folositoare depusa de aceasta atata timp cat a evoluat la CFR...Oricum, frumoase amintiri...

 8. Racheta
  Sunday, 23 February, 2014 at 11:01

  Vineri,20 februarie, Baza Sportiva "Unirea",cart. Manastur; din intamplare am asistat la prezentarea programului de candidat la sefia FRF, a tov.Gheorghe Popescu "et.comp."( Ilie Dumitrescu, B. Stelea,M. Belodedici)prilej, cu care "ocazie", i-am adresat in particular 2 intrebari legitime si presupun "inteligente"( dovada mi-a fost data de raspunsuri de genul : " fiecare se descurca cum poate?!" adica pot sa inteleg, chiar si cu un, sau o ?!) 1.Este corect ca unele echipe din L1 sa fie sprijinite material (stadioane, baze de pregatire,vezi "U", Dinamo,Petrolul,Ceahlaul,Chiajna, Corona, Sageata si mai toate, cu exceptia CFR-ului si Astrei?)si financiar prin tot felul de inginerii-financiare de genul : sponsori, O.N.G-uri, asociatii, actionariate, etc. in detrimentul unori patroni inimosi si cu dare de mana (vezi CFR si Astra)? 2.Vom avea o Liga PROFESIONISTA formata din doar 12(14) echipe?!Dupa alocutiune si raspunsuri evazive la intrebari, mr.Popesco s-a "retras" cu sponsorii-baietii buni- clubului "U"=Banca"Transilvania", reprezentata de presedintele A.J.F.CLUJ,dl.Patritiu Abrudan( unul din directorii bancii si membru al FRF, care a sprijinit acest demers al dl.Gica), pe Cluj Arena pt. deliberari! Suntem rai ,vedem nu-i asa, numai conspiratii!

 9. luis
  Sunday, 23 February, 2014 at 11:23

  Vezi Racheta,atsa ne va astepta sub conducerea tovarasului,fiindca sunt sigur ca va fi votat,sunt interese prea mari ca sa nu iasa Popescu prezidente.Eu am avut discutii contradictorii cu prieteni si colegi referitor la conspiratiile din fotbalul romanesc,mai ales cele indreptate impotriva CFR-ului.Eu naiv fiind nu pre credeam ca exista asa ceva,din pacate n-am avut dreptate ,evenimentele au confirmat ca exista conspiratii in favoarea anumitor echipe,sa vedeti ca anul acesta va fi mazilita si Astra (pe undeva si merita,ca Neculaie a fost si el cu gura mare cand a avut interes).Fotbalul de la noi este bolnav si cu Popescu va intra in coma,asa ca il inteleg pe AP ca si-a pierdut cheful de a investii intr-un fotbal murdar,lacaom si nu in ultimul rand muribund.Na da astazi este meci ,sa ne ocupam de ai nostrii.Pandurii au pierdut ,daca batem echipa porumboului trecem de Vaslui si ne apropiem de pandurii asa ca Hai CFR, si veniti cat mai multi la meci.

 10. caneto
  Sunday, 23 February, 2014 at 11:46

  Trica a concurat singur pe acest post, la fel ca Muri sau Cadu, chiar consider ca a luat prea putine voturi din total. Incepand cu Frangipane, de-atunci si pana in prezent, ii tot cautam inlocuitor. Doar Bastos s-a ridicat pentru o toamna la nivelul lui Trica, doi ani i-au trebuit sa-si revina cu capul. De fapt, cel care si-a revenit cu capul a fost Ando, l-a pus in locul in care a putut da randament. Tin minte ca inca de la primele meciuri ale lui Rafa in Gruia, de-a dura lex tot scria ca-i un jucator foarte bun, dar trebuie jucat central. 4 sau 5 antrenori s-au incapatanat sa-l tina in careva din benzi (chiar daca la sosirea lui in Gruia, Bastos a declarat ca se simte cel mai bine in banda dreapta), poate ca daca era folosit central avea si Trica un concurent serios acum. Pe de alta parte, poate ca tot raul a fost spre bine; daca-si incepea Bastos mandatul la CFR cu capul gata revenit, nu-l mai prindea anul 2012 la CFR. :) Meritat si locul lui Peralta, a fost profesionist si constant pe parcursul celor 4 ani si jumatate, plus ca avem solutii sa jucam in mai multe sisteme de joc cu echipa deceniului. :)

 11. Dantesc
  Sunday, 23 February, 2014 at 11:56

  Epic ! "Pe de alta parte, poate ca tot raul a fost spre bine; daca-si incepea Bastos mandatul la CFR cu capul gata revenit, nu-l mai prindea anul 2012 la CFR. :) " Asta e clar !

 12. Dantesc
  Sunday, 23 February, 2014 at 12:27

  si fiindca tot avem meci azi si fiindca tot am vorbit de Bastos,poate doriti sa revedeti : link

 13. Racheta
  Sunday, 23 February, 2014 at 14:22

  Revin pt. putin la Baza "Unirea", cu trimitere, spre final, la meciul de azi. Pe timpul desfasurarii meciului de pregatire a echipei de fotbal (feminin) Olimpia Cluj, multipla campioana a tarii, antrenor Mirel Albon,care este de felicitat, am purtat discutii cu un fost cfr-ist( a jucat pt. CFR in Divizia "B") si cu inca vreo 3 "chibiti" despre -"contributia" jucatorilor veniti "liberi" de contract si a celor ("liberi") intrati in ultimele 6 luni de contract!? Pe unii din aceasta ultima categorie vom avea prilejul sa-i vedem in aceasta seara; Acestia reprezinta o ingrijorare, pt. noi, in ceea ce priveste daruirea, consistenta si implicarea lor in joc, intucat interesele si sentimentele fata de club scad in favoarea celor strict personale! In aceste situatii, automat, firesc de altfel, la jucatorii "cautati"(care au cat de cat valoare?!) concentrarea scade, gandul le "zboara" la ce contracte vor prinde in viitorul f. apropiat, se vor "feri" pt. a nu fi accidentati, iar randamentul si asa indoielnic, va fi minim ; Jucatorii mai in varsta si mai putin "cautati,"in contrast cu primii, vor incerca sa dea totul pt. a prinde "ultimul tren", doar ca acestia nu vor aduce un plus echipei pt. ca au o "valoare" indoielnica. In concluzie, jucatorii care urmeaza a intra in ultimele 6 luni de contract cel mai bine -i pt, club, pt. ei si pt. noi, sa fie, daca -i posibil, vanduti! O confirmare sau o neconfirmare o vom avea in asta seara. Sper sa fie profesionisti si sa nu ne dea emotii! Hai CFR!

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>