Thursday, Jul. 19, 2018

„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (0)

Written By:

|

Wednesday, 17 September, 2014

|

Posted In:

|

32 Comments

„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (0)

Am reușit cu greu să salvez de umezeală, mucegai, șoareci, reciclare și povara timpului o parte din colecția revistei „Fotbal”, ce apărea săptămânal încă de pe vremea când eu nu apărusem. Țin minte că la vreo 13-14 ani după ce debutasem și eu în viață, ordonasem întreaga colecție pusă deoparte de tatăl meu într-un dulap special. Cred că am răsfoit fiecare exemplar de cel puțin 2-3 ori, ba am și citit o grămadă de articole, nu m-am zgâit doar la poze. Îl certam pe taică-meu că a ratat nu știu care număr, din nu știu ce an, și acum eram nevoit să… deduc ce se întâmplase cu echipele clujene în săptămâna lipsă. Pentru mine, revista „Fotbal” a fost cel mai tare „internet” din parcare pe vremea aia și totodată un fel de telenovelă cu goluri și ratări.

M-am gândit că poate mai există ceva nostalgici prin preajma „Tribunei CFR” și poate n-ar fi rău să salvez pe (adevăratul) internet măcar câteva dintre articolele referitoare la echipa CFR Cluj. Așa… ca să rămână la îndemâna ochelarilor celor care au trăit acele vremuri, iar cei tineri, neliniștiți și curioși să adulmece puțin din parfumul altor timpuri.

Deși am să încerc să păstrez ordinea cronologică a filelor de arhivă – pe care le voi posta printre articolele blogului, ca un fel de umplutură – pentru episodul cu numărul zero am ales un mic salt în timp (și peste Divizia B). Și dacă tot vorbeam despre echipele clujene, iată care era atmosfera în Cluj la un debut de sezon în care CFR și „U” se reîntâlneau pe prima scenă fotbalistică, atmosferă descrisă de cronicarul revistei „Fotbal”. Desigur, vă invit să ignorați îndemnul cu proletarii din sigla revistei și să fiți îngăduitori față de formularea „orașul de pe Feleac” din text…

Share This Article

Related News

„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (29)
„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (28)
„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (27)

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(32) Readers Comments

 1. fotbalfan
  Wednesday, 17 September, 2014 at 03:27

  felicitari pt initiativa, e bine sa ne cunoastem istoria. nu pot sa nu remarc faptul ca si in acei ani costea tot rezerva era. hai CFR!!!

 2. kiruj
  Wednesday, 17 September, 2014 at 07:57

  Iniţiativă foarte bună, Mister! Felicitări! Am şi uitat de cafea, aşa m-ai "încălzit" cu aceste fragmente îngălbenite...N-aş fi supărat nici acum cu scorul de 2-0 (pt. noi) contra celor de la ASA, meci care se dispută la "Murăs", în câteva săptămâni...:) HAI CFR!!!

 3. morero
  Wednesday, 17 September, 2014 at 07:59

  Uau, ce vremuri, ce jucatori! Nagel, Cojocaru, Soo, Roman, Marius Bretan, Petrescu! Multumim pentru articol. Si ciudat pentru frustrati, 15.000 de spectatori! Aveam pe atunci 6 ani si mergeam cu tatal meu la meciuri. Era frumos, asa cum spunea si in comentariu, toata lumea era cu un radio, ca sa asculte si celelalte meciuri, care se jucau la aceeasi ora. Se televiza un meci pe etapa, era de ajuns. Fotbalul era una din distractiile permise din acea perioada. Asateptam noi articole!

 4. amne
  Wednesday, 17 September, 2014 at 09:57

  @07 - pot sa preiau articolul pe mysport? Cu precizarea sursei, evident.

  • CJ-07-CFR
   Wednesday, 17 September, 2014 at 11:47

   Poți prelua și pe piept, dacă ți se pare că merită. Și apropo de merite, toate meritele sunt ale revistei „Fotbal”; io n-am făcut altceva decât să „pontez” (n-am găsit alt termen) din ea.

   • amne
    Wednesday, 17 September, 2014 at 11:49

    Multzam fain.

 5. Bogdan
  Wednesday, 17 September, 2014 at 10:52

  Pe arbitru il chema Florian Pitis?? LOL

 6. thedarkside
  Wednesday, 17 September, 2014 at 11:58

  Ce fericiti erau oamenii care nu erau urmariti de securitate pe vremea aia. Eu cand am fost mic, n-am citit decat Pif si Rahan, da' nici macar in buda bunicilor de la tara pe care nu-i mai am n-am mai gasit nici un numar.

 7. vaj
  Wednesday, 17 September, 2014 at 12:46

  Inaintasii vostri mergeau la meci cu radioul, in timp ce pe alte meleaguri, tot in august '69, se desfasura Woodstock-ul din NY la care participau 500k de hippies. Asa ca, de dragul contextualizarii, puteti serba respectivul debut 'pe prima scena'cu: youtube

 8. csongi
  Wednesday, 17 September, 2014 at 12:56

  Costea, săracul, tot rezervă și pe atunci...

 9. caneto
  Wednesday, 17 September, 2014 at 13:51

  Revista asta era pe pile. :) Pe taică-meu îl durea undeva de fotbal, de revistă nici atât, că nici n-o auzit de ea, aşa că eu trebuia să mă autoaprovizionez. Pile-cunoştinţe-relaţii ioc, a rămas varianta să prind una din cele 2-5 vândute la liber. În fiecare joi, pe la prânz, o tuleam de la ultima oră de la scoală, să fiu pe fază când apare tanti cu legătura de ziare (că mergea pe jos după ele de la chioşc până la poştă :) ).

 10. Racheta
  Wednesday, 17 September, 2014 at 14:07

  Ce vremuri, ce jucatori!;Intr-adevar revista"Fotbal",era atunci pt. noi, "internetul"de astazi; inafara de aceasta -excelenta -revista si ziarul "Sportul"nu mai aveam un alt mijloc de documentare-profesionist, doar decat, la stadion;(la TV,se transmiteau mai tot timpul,doar, "excelentele-derby-uri"bucurestene); acum am sosit de la antrenamentul echipei; s-a jucat si un meci "Scoala"intre prima si a doua echipa(scorul nu mai conteaza); la prima, in locul accidentatului Deac(care pleaca sa se opereze in Germania,la Shalke) am jucat cu Mirko; la rezerve au jucat toti noii veniti(fara Chanturia,care nu a sosit,inca!), plus"internationalul" Costea;aici, s-au remarcat D.Petrucci,Christian si F.Dore;au fost"catastrofe":Jakolis si Muniru-de la titulari si mai multi de la rezerve(pe unul sigur l-ati depistat!);din pacate s-a accidentat(usor),Guima; Hai CFR!

  • fotbalfan
   Wednesday, 17 September, 2014 at 20:35

   catastrofe ca guima sa tot fie. nu ma deranjeaza sa fie petarda 76 de minute, sa dea gol in min 77 si sa fie schimbat in min 78. si asta tot la 2-3 etape. sa fie primit :)

 11. Ioan Dacid
  Wednesday, 17 September, 2014 at 17:01

  Interesante vremuri traim: petardele din sezonul trecut plus anonimii veniti in pauza de iarna chiar joaca fotbal sezonul asta. Drumul e bun, sper sa continuam in directia asta, in alta ordine de idei pornosport vad ca ne toaca marunt DAR in gsp Ioanitoaia a avut 2 articole in care ne-a luat apararea si in plus si Maria Andries incepe sa ii ia la misto pe cei care vad baliverne peste tot.

  • Cristi
   Wednesday, 17 September, 2014 at 23:59

   Varanul e la bulau, drepturile TV la Arpi, alte zone de "presa sportiva" se restructureaza (Sport.ro) sau se inchid (Sport1). In acest context incepi sa iti dai seama ca lumea nu se termina la Chiajna.

   • thedarkside
    Thursday, 18 September, 2014 at 12:14

    din fericire...

 12. Vass Bela
  Wednesday, 17 September, 2014 at 17:37

  Aveam 12 ani, cu " state vechi de servicii " pe stadioane , vizionam si pe U si pe CFR . Ai mai batrani ca mine pot remarca, ca la tineretul nostru evolua Gusti Tegean, iar la mureseni Varadi si Fazekas . Un lucru e cert, pe-atunci, un meci de tineret-rezeve ( sperante ) era mult peste unul de liga a doua de-acum . Dar cu asta nu spun mare lucru, doar ieri la juniori 17 ani, fratii de peste Prut ne-au dat o batuta cu 3-1 la noi acasa, din primul 11 facand parte - se putea altfel ? - 7 jucatori de la academia lui Hagi .

 13. Racheta
  Thursday, 18 September, 2014 at 15:00

  Astazi, la antrenamentul echipei, s-a insistat, pe langa, zilnicul, TRX si pe doua capitole extrem de deficitare:-CENTRARILE(de pe ambele parti), continuate de reluari inspre poarta si SUTURILE de la semi-distanta; daca executiile efectuate cu piciorul de baza au fost mediocre, in schimb, cand s-a trecut la piciorul de "sprijin" 90%din executii au devenit penibile, cu mult sub nivelul Ligii1(!?); e clar ca trebuie exersat mult la aceste capitole, f. deficitare!;pe langa,noi, vreo 10"chibiti"au mai fost I.Muresan(care a confirmat ca a sosit Chanturia, dar se pare ca are ceva probleme?),C.Panin si stafful tehnic;mi-a placut cum s-au miscat baietii, desi multi sunt c-am rudimentari la capitolul TEHNICA!; se pare ca sunt pe aproape a fi aduse la zi si salariile; Hai CFR!

  • thedarkside
   Thursday, 18 September, 2014 at 17:51

   Unde s-a tinut antrenamentul, baza CUG?

  • tgv cluj
   Friday, 19 September, 2014 at 00:29

   Imi plac comentariile astea ale tale legate de antrenamentele echipei noastre. Tine-o tot asa si de acum inainte ! Dovedesti prin asta ca esti un suporter adevarat al CFR-ului si ne ti si pe noi conectati la ceea ce se intampla in jurul echipei. Daca as fi clujean la fel as proceda si eu ori de cate ori timpul mi-ar permite. Felicitari !

 14. Racheta
  Thursday, 18 September, 2014 at 18:05

  In aceasta toamna, tot pe baza"CUG"

 15. Flacăra Vișinie
  Thursday, 18 September, 2014 at 19:06

  Viitorul Axintele - CFR 1907 Cluj, miercuri, 24 septembrie, ora 16:00, in Cupa Romaniei. Nu se stie daca va fi televizat.

 16. Racheta
  Thursday, 18 September, 2014 at 22:42

  Apropos de CENTRARI!; croatii de la D.Zagreb,au centrat de 3ori si au inscris tot de atatea ori, bine`nteles cu largul concurs al unei aparari "Astrale" naive si neomogene, cum am mai constatat si in meciul cu CFR-ul;din nou, delegarea arbitrilor "de casa" au cauzat, inca un dezastru (?);sa mai primesti 5goluri, in total 9 goluri in 5zile,cum mai justificati D-lor,sefi de la Astra(?);sau centralul o fi sosia lui I.Kovacs(?!)

  • luis
   Friday, 19 September, 2014 at 14:31

   Hm.eu cred ca au fost platiti de AP,in vederea demoralizarii astrei.:-))

 17. tgv cluj
  Friday, 19 September, 2014 at 01:26

  Cred ca si eu am gasit cateva astfel de reviste prin podul casei bunicilor mei. Erau niste reviste de pe la sfarsitul anilor '80 in care gaseam toate rezultatele inregistrate atat din prima noastra divizie cat si din cele trei serii de B existente pe atunci. Tin minte, ca in vacantele de vara imi umpleam timpul facand clasamentele acelor competitii, dupa fiecare etapa in parte, pt a analiza parcursul echipei / echipelor mele preferate. De CFR nu imi amintesc sa fi dat in acei ani, erau in div. C in mod sigur. Asa m-am atasat eu de fotbalul mare si mic de la noi, caci si azi numele unor echipe ca : UTA, Metalul Bocsa, Minerul Anina, Minerul Cavnic sau ASA Tg Mures imi trezesc anumite amintiri legate de vremea copilariei si a vacantelor de vara. Bunicii mei aveau impresia ca studiez pe rupte, cand colo eu invatam doar sa fac niste mici calcule matematice, ceea ce nu era totusi chiar putin lucru. Pe cei mai multi elevi de azi sau chiar pe vanzatorii de pe la chioscuri sau magazine, daca ii pui sa calculeze cat e 29 cu cinci, au nevoie de calculator. Pe langa asta, m-am mai familiarizat si cu tot felul de orasele care aveau pe atunci echipa in B, fara sa stiu pe atunci ca lucrurile astea imi vor prinde bine si la geografia din liceu. Atunci cand intreba proful de geogra unde sunt prin tara zacaminte de petrol, luam pe rand toate echipele ''petroliste'' stiute si spuneam pe nerasuflate : Boldesti, Ploiesti, Berca etc. Aur stiam ca se gaseste pe la Brad, iar minereuri printr-o gramada de locuri. Muresul stiam ca trece prin Deva, Ludus ori Arad, iar Somesul prin : Cluj, Dej, Beclean si bineinteles Satu Mare. Azi daca ii spui unui elev absolvent de liceu onorabil ceva legat de Dej, de exemplu, te intreaba : ce e Dejul, comuna sau sat ? Am patit-o pe propria piele odata cu cineva. Cand i-am facut cunostinta respectivei persoane cu cel mai bun prieten al meu, (un dejean) a intrebat nonsalant : '' Ce e Dejul, comuna sau sat ? '' Cel mai mult imi placea ca in timp ce faceam astfel de clasamente, sa ascult si etapa de B la Radio Cluj. Pacat ca azi meciurile astea nu mai pot fi ascultate la radio la fel ca in trecut. Cele din prima divizie nu mai sunt transmise decat separat, asta, normal, din pricina orelor diferite de disputare, iar cele de B probabil pt ca azi nu mai suscita cine stie ce interes. Parca la radio ati ascultat unii dintre voi si inca chiar cu sufletul la gura, finalul meciului dintre Jiul Petrosani si Gaz Metan Medias. Poate pt destui dintre voi, acea amintire de pe vechiul stadion de B, din Gruia, cu urechile pitite la difuzoare ramane si azi cea mai pretioasa dintre toate cele legate de CFR. Mai pretioasa chiar si decat cele de pe ''Olimpico'' sau de pe ''Old Trafford". Hai CFR !!!

  • caneto
   Friday, 19 September, 2014 at 07:45

   tgv-ule, Revista Fotbal, de care vorbeşte 07, a murit înainte de 1980, dacă bine îmi aduc aminte.

   • tgv cluj
    Friday, 19 September, 2014 at 13:12

    Atunci se pare ca revistele descoperite de mine erau altele, tot legate de acest subiect, fotbalul.

  • ADI CFR CLUJ
   Friday, 19 September, 2014 at 08:59

   Tot ce ai scris aici este perfect adevarat,parca mi-ai citit gandurile! La echipele enumerate de tine trebuie sa mai adaug un nume: Chimica Tirnaveni! Toate meciurile jucate cu ei au fost adevarate finale,meciuri frumoase pe viata si pe moarte! Finalul meciului de la Petrosani din 2004 l-am ascultat pe stadion,vreo 4.000 eram,la statia de amplificare a stadionului,iar majoritatea,inclusiv eu si fiica mea,eram in genunchi si ne rugam!! A fost intr-adevar cea mai frumoasa zi ca supporter CFR-ist si va ramane pt mine cea mai frumoasa amintire!! Poate doar ziua in care s-a inaugurat stadionul nostru,in 1973,sa se apropie de asta! Atunci aveam 7 ani,nu-mi vine sa cred cum trece timpul!!

   • tgv cluj
    Friday, 19 September, 2014 at 13:25

    Si pt mine Chimica Tarnaveni ramane un nume de rezonanta, mai ales ca la inceputul anilor '90 am mers cu galeria noastra pana in acest orasel unde trebuia sa castigam in ultima etapa pt a prinde barajul cu o echipa de B, adica tocmai pe ... CFR Cluj. I-am invins atunci pe franari la penaltyuri pe care i-am trimis in C, cu toate ca CFR-ul avea pe atunci chiar o echipa redutabila, cu Alin Minteoan in prim plan. Pe CFR a razbunat-o intre timp Jucu in Cupa Romaniei si tot la penaltyuri. :)

    • ADI CFR CLUJ
     Saturday, 20 September, 2014 at 08:24

     Da,asta s-a intamplat in 1994.Am ascultat la Radoi Cluj transmisia meciului de baraj cu Olimpia Satu Mare,am fost distrus atunci cateva zile.Dar ne-am luat revansa la voi acasa in 2004,cand v-am batut cu 2-1 si am promovat in div.A.Am fost la acel meci in care la scorul de 1-0 pt. voi( a marcat Roszel,care apoi s-a transferat la CFR ),Mosu Paglisan a aparat un penalty,iar apoi ADRIAN ANCA ( CE JUCATOR MARE,L-AM IUBIT SI O SA-L IUBESC O VIATA ) a marcat cele 2 goluri ale noastre!! Amintiri de neuitat!!!

 18. Ery-unicul suporter CFR din mun. Botoşani
  Friday, 19 September, 2014 at 09:51

  Am fost pe vremuri chiar abonat la revista FOTBAL . Era o revistă în care toate echipele erau tratate în mod egal . Ne lipseşte în zilele noastre o astfel de revistă. Nu exagerez dacă spun că acum toate publicaţiile sportive şi comentatorii TV sunt pe principiul STEAUA ŞI ... CELELALTE ECHIPE .

  • caneto
   Friday, 19 September, 2014 at 09:53

   Şi eu am fost abonat pentru o scurtă perioadă, dar am renunţat. Primeam un număr, apoi 5-6 nu, că se fura pe traseu. :)

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>