Wednesday, Jul. 18, 2018

„Fotbal” despre România – file de arhivă (bonus)

Written By:

|

Tuesday, 24 March, 2015

|

Posted In:

|

41 Comments

„Fotbal” despre România – file de arhivă (bonus)

La începutul lui noiembrie 1969 interesul pentru competiția internă scade abrupt. Tot poporul așteaptă „meciul secolului”, „finala” oarecum neașteptată a grupei de calificare pentru Campionatul Mondial 1970, Mexic, România – Grecia! Numărul 181 tratează meciul pe larg, precizează că va fi televizat în direct, ne liniștește că românii au perfect habar ce au de făcut, iar pe ultima pagină publică un interviu – parcă predestinat – cu Ramsey, selecționerul Angliei.

***

Partida disputată câteva zile mai târziu s-a încheiat cu scorul de 1-1, un egal suficient pentru calificare și semnarea certificatului de naștere al primei „generații de aur” din fotbalul românesc modern.

Share This Article

Related News

„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (29)
„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (28)
„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (27)

About Author

CJ-07-CFR

[înmatriculat în Cluj-Napoca] Compasiune cititorilor care nu înțeleg textele lui 07 și lui 07, care nu le pricepe comentariile.

(41) Readers Comments

 1. gica10
  Tuesday, 24 March, 2015 at 12:35

  Agentule 07 ai o viteza ca nu stiu cati te pot urmari.Cu putin efort il ajungi pe maestrul cacareaza fecali,care la fiecare partz mai scrie o carte.........bine la bulau are timp.

  • kiruj
   Tuesday, 24 March, 2015 at 13:09

   Da, Gică, are timp, dar -mai important!- are şi bani să plătească pe cineva (care ştie să scrie...). Ca în filmul ăla (îmi scapă titlul, numele regizorului şi al actorilor, anul, în rest le ştiu pe toate...). HAI CFR!!!

 2. kiruj
  Tuesday, 24 March, 2015 at 12:54

  NOTAREA s-a încheiat, şi-au "iesprimat" părerea 16 tribunişti. Echipa a furat-o cu o medie de 5.6 (Trică cu 5.0), în timp ce la jucători îl avem pe Camora la maxim (6.8), şi pe Mincă dincolo (3.9). Media lui Larie s-a făcut în baza ultimelor 9 opţiuni transmise, primele 7 fiind pierdute din greşeala mea. Ruşine să-mi fie! HAI CFR!!!

 3. kiruj
  Tuesday, 24 March, 2015 at 13:01

  O generaţie bună, într-adevăr, mai juca şi Dobrin, Dembo, ei fiind puşi pe index de voinţa grupului de la Dinamo. Oricum, n-am văzut meciul în direct (eram, probabil, în "vizită" la profesoara de română, sau -cine ştie- poate pe la cârciumi...), ulterior, după mulţi ani am revăzut meciul. echipă bunicică, într-adevăr. HAI CFR!!!

 4. caneto
  Tuesday, 24 March, 2015 at 14:21

  Ce caraghios s-au bucurat la gol. :) Nu tu o alunecare pe burtă, nu tu un biberon scos din jambier, nici un maieu de sub tricou cu mesaj pentru soacră sau pentru conducătorul iubit, habar nu aveau, vai de capul lor. :)

  • kiruj
   Tuesday, 24 March, 2015 at 14:59

   ...la noi s-a rezolvat problema asta...nu marcăm, și nu sunt probleme...:) HAI CFR!!!

   • thedarkside
    Tuesday, 24 March, 2015 at 15:05

    poate de aia nu mai marcheaza

 5. Racheta
  Tuesday, 24 March, 2015 at 18:15

  Şi de astă dată întrebarea- întrebătoare(numai că situaţia este inversă(!); ce note i-aţi fi acordat lui Mincă dacă apăra penalty-ul(?),- am mai subliniat:este varză pe centrări,ieşiri, respingeri şi degajări(din cea mai rămas este f. bun, numai că n-a mai rămas aproape nimic, dar nu avem alţii!); Dobrin şi Dombo, doi jucători fără pereche, dar cu stiluri diferite, ne-au calificat prin golurile înscrise de ei în meciurile cu Cehoslovacia(am învins cu 2-1)şi în acest ultim meci de calificare; au fost singurii jucători titulari care şi-au putut,datorită valorii,face loc printre zecile de ''gioarse'' ale regimului securisto-ceauşist

  • achilles
   Tuesday, 24 March, 2015 at 22:00

   Racheto ! Ce legatura are Cehoslovacia cu calificarea la Mondialul '70 ? Pentru calificari,am fost in grupa cu Portugalia , Grecia si Elvatia. Cu Cehoslovacia am fost in grupa la turneul final , alaturi de Brazilia si Anglia. Poate vrei sa spui ca i-am batut pe cehi, cu 2-1, pentru Campionatul European din '72, calificandu-ne din grupa si apoi am avut meci de calificare cu Ungaria (ce meciuri !)pentru turneul final de 4 din Belgia (unde au participat Belgia, RFG, URSS si Ungaria, castigand RFG-CE ECHIPA !!! Gunter Netzer , favoritul meu) Iar cele doua meciur, cu Portugalia si Grecia din toamna parca le vad si acum aevea .....Amintiri !! Kiruj draga! Tu zici ca n-ai vazut meciu' cu Gretzia...Da' , io te-ntreb prieteneste : aveai televizor ?? GLUMESC ...iarta-ma

   • kiruj
    Tuesday, 24 March, 2015 at 22:51

    Păi am mai spus-o, primul meci de care îmi aduc aminte și acum, este Ungaria-Brazilia (3-1), de la CM din Anglia, 1966...M-am uitat la singurul televizor din sat (Biborțeni, CV), amplasat în școală unde mătușa mea era director (sau unchiul, chiar nu mai știu, se tot schimbau între ei, fiind singurii calificați de acolo. Afacere de familie...). Eram 6 sau 7 persoane, secretarul de partid, preotul, mătușa (a copilărit în București, chiar știa cu ce se mânâncă fotbalul), cârciumarul, părinții și...Kiruj. La CM din 70 nu-mi aduc aminte de multe, finala dintre Italia și Brazilia (repriza a II-a) am văzut undeva prin Sibiu (eram la un cooncurs de gimnastică acolo). HAI CFR!!!

   • caneto
    Wednesday, 25 March, 2015 at 08:42

    Ai mei au avut un Rubin color HD (nu mai ţin minte dacă cu sticlă sau celofan verde) şi am şi acum în faţa ochilor ce fain i-a servit Răducanu mingea lui Şapkovici, în meciul cu cehii. :) Păcat că nu-i în clip şi golul grecilor, un şut la vinclu de la vreo 30 de metri. Oricând mi-ar cere cineva să zic rapid un nume de fotbalist grec, Domazos mi-ar veni întotdeauna primul în minte. :)

    • Retardila
     Wednesday, 25 March, 2015 at 12:28

     Capkovic.... cu figuri din alea peste c-uri... :)

     • kiruj
      Wednesday, 25 March, 2015 at 12:42

      Caneto a scris "Şapkovici" pt. că s-a molipsit de penalii ăia de tot ziceau "Şampion Lig"...:) HAI CFR!!!

      • caneto
       Wednesday, 25 March, 2015 at 13:01

       Ce te miri, am întâlnit în tinereţe o ediţie a romanului lui May în care Winnetou i se adresa lui Old Shatterhand cu “Şarli” (aşa era scris în carte). :)

 6. Retardila
  Tuesday, 24 March, 2015 at 20:18

  Mie imi place mai mult Amadio..pare mai sigur la iesiri pe centrari, stie mai bine cu mingea.... Poate Lengyel Attila da si el cu parerea?

  • kiruj
   Tuesday, 24 March, 2015 at 22:04

   Subscriu. Are și Amadio carențe vizibile la degajări (presărate cu chifle de toată frumusețea), dar iese infinit mai bine pe centrări. Mincă are un anumit plus la capitolul reflexe (chiar îl rog și eu pe Lengyel A. să confirme / să infirme cele spuse de flăcăul și de mine), de aici și o rată evident mai bună la capitolul penaltiuri apărate. În schimb ieșirile lui dincolo de careul mic sunt catastrofale, nu calculează bine continuarea fazei și mișcările viitoare ale adversarului, din care cauză asistăm la faze efectiv de div.C (chiar de județ), de genul penaltiurilor primite la Mediaș și cu Petrolul. Amadio are o cultură (=pregătire prealabilă) mai profundă pentru acest post foarte greu, Mincă e mai talentat dar neșlefuit. La seriozitate nu sunt probleme la niciunul dintre ei, așa văd eu. HAI CFR!!!

   • caneto
    Wednesday, 25 March, 2015 at 08:46

    Cultura şi şlefuirea pe care le are Amadio, le-a adunat la CFR. :) A fost adus din judeţeana italiană de Spinosa, fostul antrenor cu portarii la CFR, care a remarcat fizicul lui Amadio şi a spus că poate fi cizelat. :) Eu votez cu Mincă.

   • Retardila
    Wednesday, 25 March, 2015 at 10:58

    "Boso" precum stii 11 m nu se apara...se rateaza....Inca n-a ajuns liga 1 la nivelul ca antrenorii sa urmareasca unde dau "de regula" jucatorii adversi 11 m. E drept, acum portarul se poate misca pe linie, dar pe vremuri nu era voie si niste jmecheri au calculat ca daca iezecutantul loveste cu toata puterea pana portarul sa faca vreo miscare cat de mica basica e in navod.... Pe de alta parte eu la fiecare degajare de-a lui Minca ma cac pe mine....bine ar fi sa fac asta de ras nu de frica... Din pacate nici Minca, nici Amadio nu comunica sau cel putin asa pare de afara cu fundasii, asta e o mare problema....Dar sa asteptam reactia lui Attila, oricum el a fost un portar cu cateva clase peste mine...

    • thedarkside
     Wednesday, 25 March, 2015 at 11:44

     Eu cred ca Teixeira a stiut ca Minca a sarit la ultimele doua penalty-uri aparate in stanga lui. E un joc de noroc. Daca sarea tot in stanga, apara si sutul lui Teicse :-)

  • Vladimir
   Tuesday, 24 March, 2015 at 22:51

   Am văzut in meciul cu Pandurii cat de bine iese pe centrari =)

   • Retardila
    Wednesday, 25 March, 2015 at 10:41

    L-a deranjat un fundas, parca era Camora.....E drept ca trebuia sa strige "eu", ca asa se practica pe vremuri si fundasulul trebuia sa-l protejeze nu sa incerce sa sara la cap....

    • Retardila
     Wednesday, 25 March, 2015 at 10:42

     iara tastatura asta...:D

  • lengyel attila
   Wednesday, 25 March, 2015 at 13:45

   daca chiar imi cereti parerea,Minca este mai portar, este mult mai mobil, mai greseste adevarat din cind in cind ,dar Amadio mi s-a parut foarte greoi,se misca incet ,un adevarat tanc,dar regula se stie la portari , daca gresesti treci rezerva si apara celalalt pina greseste si el

   • Retardila
    Wednesday, 25 March, 2015 at 14:49

    No, nu 'jaba l-am rugat pe Attila sa comenteze ce o zis un bosorog + eu... E o parere pertinenta, muuulte situatii au fost cand o mica accidentare a dus portarul titular pe banca luni de zile...rezervele de-abia asteapta astfel de situatii (am si eu o iesperienta de nivel "jos" )... Is subiectiv (nu mi-a placut Minca nici cand a fost la Brasov), dar Amadio parca-parca era mai sigur... Ca sa intetesc discutia pt. afirmatiile de mai sus..de ce credeti ca Felghe nici in ruptul capului nu voia sa iasa de pe teren? Din ceferism dus pana la capat? El stia ca sunt rezerve de portari, oricand gata de a-i lua locul..

    • caneto
     Wednesday, 25 March, 2015 at 14:56

     Discuţiile inteţite se desfăşoară ca între secui, tot la 2 ore câte un cuvânt. :) Să nu uităm că-l avem şi pe Vîtcă.

     • Retardila
      Wednesday, 25 March, 2015 at 16:08

      Ala cine este? Ca nu l-am vazut nici la reluari... :)

     • thedarkside
      Wednesday, 25 March, 2015 at 16:11

      Si pe Began link

      • caneto
       Wednesday, 25 March, 2015 at 16:45

       Şi mai zicea Trică că CFR-ul a găsit înţelegere la Dulca să nu-i convoace pe ai noştri (era vorba de Păun şi Veres) din cauza problemelor de lot. Trebuia să găsească înţelegere şi la Tănase, să nu se accidenteze tocmai acum. :)

 7. Racheta
  Wednesday, 25 March, 2015 at 15:28

  Mii de scuze,aşa e Achile(!); pe Cehoslovacia am învins-o cu 2-1 în anul următor- 1970(Neagu,Dumitrache), în Mexic la C.M.gr.aIII-a de la Guadalajara;Erată la 24.03 orele 18:15: ''ne-am calificat prin golurile înscrise de ei(Dobrin şi Dembo)în meciurile disputate cu Portugalia(1-0)şi în ultimul meci de calificare(1-1)cu Grecia''.

  • caneto
   Wednesday, 25 March, 2015 at 16:50

   Şi, totuşi, Dembrovszki şi Dobrin au marcat golurile calificării în meciul România-Cehoslovacia 2-1, decisiv pentru câştigarea grupei, în 1971, în preliminariile CE1972. :)

 8. caneto
  Wednesday, 25 March, 2015 at 16:55

  Oare toată peluza costă 200 de lei sau un singur loc din peluză? :) link

  • Flacăra Vișinie
   Wednesday, 25 March, 2015 at 17:22

   Sa nu uitam ca meciul e de 1 aprilie.

 9. Racheta
  Wednesday, 25 March, 2015 at 18:22

  BANCUL/zilei,etapei,sezonului:Confesiunile unei muribunde(echipa)către soţul ei (Trică):-Dragă, ai fost lângă mine când mi-au tăiat salariul, când m-au dat afară din serviciu, mi-ai fost alături când m-am accidentat, când ne-au luat casa!;(în loc de concluzii): acum,regret că nu am divorţat de tine pt. că mi-ai purtat numai ghinion(!); se pare că trebuie să mergem pe la biserică să ne spovedim pt. alungarea blestemelor şi păcatelor, a ghinioanelor/ori jucăm în inferioritate, ori comitem penalty-uri, ori ratăm incredibil, ori ne accidentăm, sau(şi)ne fac arbitrii, sau trăim într.o altă realitate(!?)

 10. thedarkside
  Wednesday, 25 March, 2015 at 23:20

  Ati avut dreptate in legatura cu Paszkany. Nu-i nici o diferenta intre el si restul care se afla deja dupa gratii. Deci de asta dorea sa votam PSD... link

  • Dantesc
   Thursday, 26 March, 2015 at 18:26

   Incet,incet se strange latul.... link

   • Retardila
    Thursday, 26 March, 2015 at 19:17

    Apuca-te sa strangi bani pentru banchet.... Oricum sclabe sanse sa ti-se indeplineasca singurul tau scop in viata asta...dar apuca-te de pe acum...

  • Cristi
   Thursday, 26 March, 2015 at 20:46

   Si daca intr-o zi va reiesi ca din banii facuti pe proiecte spaguite a dat si el spaga mai departe sa ia cite un campionat, ce faci? Nu traim intr-o lume a imaculatilor si a celor negre de funingine..mai degraba diferenta e la nunata de gri.

   • thedarkside
    Friday, 27 March, 2015 at 09:54

    Cred ca sunt ultimul naiv de pe tribuna :-)

   • thedarkside
    Friday, 27 March, 2015 at 10:23

    Oricum, legea e foarte clara in cazurile astea. Daca nu s-a inceput urmarirea penala impotriva lui pentru dare de mita, scapa prin denuntul facut, insa daca e inceputa, nu-l vad bine...

    • Vladimir
     Friday, 27 March, 2015 at 12:17

     Mita respectiva a fost data acum câțiva ani. Doar nu crezi ca AP s-a dus la DNA sa-l denunte pe Mazare doar asa de plictiseala? =) Plus ca practic s-a autodenuntat. Daca nu e inceputa urmarirea penala, nu vad cum ar putea DNA sa nu inceapa acum. Aaa...ca prin denunt si-a facut viata mai usoara? Poate. Procurorul DNA poate sa ceara pedeapsa cu suspendare. Dar daca judecătorii tin sau nu cont de cererea procurorilor e alta poveste.

 11. caneto
  Thursday, 26 March, 2015 at 12:29

  Ăştia îl amână pe Флорина Костю până îi expiră contractul cu Arsenal. N-am găsit nimic despre el pe google.ru translate this page, în afară de ştirile privind transferul lui şi că apare cu nr. 11 pe site-ul oficial al clubului. La meciul Arsenal – TSKA (1-4) nu apare printre protagonişti, habar nu am dacă are sau nu drept de joc sau aşteaptă hotărârea CNSL.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>