Friday, Jul. 20, 2018

Tranzitii ofensive 1

Written By:

|

Sunday, 12 July, 2015

|

Posted In:

|

27 Comments

Tranzitii ofensive 1

Asa cum scriam si in cazul tranzitiilor defensive, antrenamentul modelului de joc al unei echipe pe faza ofensiva nu trebuie in mod normal sa inceapa direct cu tranzitiile. Daca unii ar fi tentati sa spuna ca din moment ce prima parte a atacului incepe cu tranzitia si deci asta ar trebui lucrat la inceput, le raspund ca pentru a putea obtine o buna tranzitie pozitiva trebuie sa ai bine stabilite si lucrate alte concepte.

De exemplu relatiile de joc in sistemul pe care-l folosesti: anumite miscari se vor realiza pe un contraatac cand joci cu doua varfuri si altele cand exista doar unul. Desigur lucrul acesta se va intampla daca nu lasi deciziile doar in baza imaginatiei si inteligentii jucatorilor tai.

Pentru a nu incarca acest material si pentru ca nu mi-am propus aici sa vorbesc de organizarea ofensiva, voi incadra totusi cateva! din caracteristicile principalelor sisteme de joc folosite in lume ca un punct de plecare in lucrul tranzitiilor. Sper sa vi se para interesante.

Joc ofensiv in sistemul 4-3-3

Avantaje

- Ocuparea rationala si stabila a spatiilor. Un bun echilibru in cadru liniilor si intre ele.

- Ofera posibilitatea jucatorilor sa fie decalati. Pentru a intelege mai usor , sa scriu ca este vorba de un concept care spune ca doi jucatori nu trebuie sa se aseze in paralel, nici pe orizontala nici pe verticala, pentru a nu se gasi ambii pe aceeasi linie de pasa, in acelasi timp. In plus, asezarea decalata  a jucatorilor avantajeaza o buna pozitie corporala  pentru a realiza progresia in atac (primirea mingii cu fata la directia de atac).

- Permite exploatarea cu eficienta a jocului pe benzi.

- Permite un joc bun central, initiativa si evitarea unui efort excesiv in momentul in care jucatorii isi ocupa bine pozitiile marcate.

- Permite o buna tranzitie aparare-atac.

Dezavantaje

- E inclinat spre un joc pozitional care depinde in mod excesiv de actiuni individuale unu contra unu si o mare mobilitate a atacantului central.

- Daca extremele au tendinta sa nu se deschida suficient se produce o mare densitate pe culoarul central al terenului ceea ce favorizeaza apararea contrara.

- Poate produce probleme defensive daca jucatorii nu sunt pregatiti pentru un pressing rapid in cazul pierderii mingii.

- Datorita lipsei de amplitudine a mijlocasilor centrali se pot creea spatii in benzile laterale intre fundasii de banda si extreme.

Alte sub-variante: 3-4-3, 4-5-1…

Joc ofensiv in 4-2-3-1

 Avantaje

- Distributie rationala a spatiului de joc cu o mare concentrare in zona centrala.

- Pune in evidenta jocul intre linii.

- Ofera mari posibilitati de a juca in jumatatea adversa.

- Permite o buna tranzitie aparare-atac si un joc direct eficient.

Dezavantaje

- Concentrarea pe centrul terenului poate provoca inferioritati numerice pe benzi si lasa spatii libere pentru eventualele recuperari ale adversarului.

- Daca cele doua extreme si atacantul se izoleaza de restul echipei se pot crea grave dezechilibre (senzatia de rupere a echipei in doua).

Variante: 4-3-2-1, 4-4-1-1…

Joc ofensiv in 4-4-2

Avantaje

- Ofera posibilitatea unei bune cooperari intre linii si a polivalentei jucatorilor.

- Incorporarea cu usurinta a mijlocasilor si fundasilor laterali in atac.

-  Permite pastrarea unei echipe scurte.

-  Pastrarea mereu a doi atacanti ofera mereu solutii pentru tranzitia aparare-atac.

Dezavantaje

- Cere extrem de multa mobilitate din partea jucatorilor.

- Cerinte ridicate la nivel fizic.

- De multe ori nu se favorizeaza asezarea decalata a jucatorilor (joc prea orizontal).

- Poate exista o inferioritate numerica pe zona centrala.

Alte variante: 4-1-4-1, 3-5-2…

Sursa foto: abseist.at

Postarea apare si pe blogul personal.

Share This Article

Related News

About Author

b_o_g_d_a_n

(27) Readers Comments

 1. Vass Bela
  Sunday, 12 July, 2015 at 21:05

  Bogdane, un sfat colegial : nu publica editoriale ( de altfel, utile si bine scrise ) la nici 24 de ore de la terminarea unui meci de-al nostru . Dupa mine, vreo 2-3 zile dupa meci curg inca comentariile despre aceasta, abia apoi e bine venita o schimbare, respectiv editorialul tau cu aspectele tehnico-tactice de ordin general ( in particular, despre meciul nostru obisnuieste tata Kiruj sa ne explice una alta ) . Iar cu o zi inanite de noul meci, vine colegul Caneto cu mult asteptatele avancronici si uite asa continuam iar sa disecam 2-3 zile partida jucata samd .

  • b_o_g_d_a_n
   Sunday, 12 July, 2015 at 21:21

   Vass Bela, Postarile mele sunt doar o lectura alternativa pe acest site, de aceea timing-ul aparitiei lor n-are mare importanta. Ma gandesc ca pentru cine nu e interesat e foarte usor sa le ocoleasca si nu cred ca incurca cu nimic fluxul de comentarii de la meciurile CFR-ului. Numai bine.

 2. caneto
  Sunday, 12 July, 2015 at 21:37

  b_o_g_d_a_n, îmi pare că 4-4-2 a jucat ieri CFR la Ovidiu şi fix ultimul aliniat, de la dezavantaje, mi-a sărit în ochi - “Poate exista o inferioritate numerica pe zona centrala" – urmărind meciul. Am şi menţionat în comentariul de la 17:53 că “Petrucci şi Roşu (în 2-3 faze defensive mi s-a părut uşor naiv, poate din cauza emoţiei (re)debutului la CFR) au părut a fi în inferioritate numerică datorită aşezării echipelor în teren şi a culorii echipamentului de sub tricoul de arbitru a lui Colţescu.” Cred că am devenit specialist în fotbal. :) ))) p.s. ai uitat să pui titlu la material.

 3. b_o_g_d_a_n
  Sunday, 12 July, 2015 at 21:48

  caneto, Dincolo de teorie tu oricum esti mai specialist decat multe personaje cu diplome si functii din fotbalul profesionist. Comentariul tau imi da posibilitatea sa fac o remarca. Inferioritatea aceasta vine in special in fata adversarilor care joaca in 4-3-3 sau 4-2-3-1. Mersi ca mi-ai spus de titlu, postasem cam pe fuga.

 4. Vass Bela
  Monday, 13 July, 2015 at 09:08

  Bogdane, nu prea ai inteles postarea mea . Nu m-am referit la interesul fata de scrierile tale, ba chiar am amintit ca ele sunt utile si bine scrise . Este vorba de timing, am incercat sa-ti explic ca este mai oportuna pt toti cititorii Tribunei aparitia editorialelor tale la mijlocul perioadei dintre 2 meciuri, publicarea la nici 24 de ore dupa meci neavand impactul meritat si in plus franeaza comentariile despre meci ( nu avem cei mai multi din noi obiceiul de a scrie pe pagini anterioare ! ) . Cum am spus, este un sfat colegial, de care poti tine cont sau nu .

  • b_o_g_d_a_n
   Monday, 13 July, 2015 at 10:58

   In regula, am inteles.

 5. kiruj
  Monday, 13 July, 2015 at 09:47

  Click aici pt. notare! Softul se închide azi în jurul orei 12.00. HAI CFR!!!

 6. csongi
  Monday, 13 July, 2015 at 10:57

  Alea iacta est. Peste două etape va marca deja în poarta noastră: link

  • Retardila
   Monday, 13 July, 2015 at 11:30

   Tulai, Tade va fi un fel de bau-bau? Va pleca de FC FN cu coada intre picioare.....Banii sa vie cat mai repede de la ei...Nu va fi nici primul nici ultimul care-si rateaza cariera oricum inexistenta la FC FN...

  • caneto
   Monday, 13 July, 2015 at 11:33

   Degeaba m-am abţinut cu laudele la adresa lui Tade după meciul de sâmbătă. El a dat gol, a jucat bine, FCSB nu a dat gol şi, probabil – că nu am văzut meciul -, a jucat prost, aşa că era de aşteptat ca GB să gate cu târguiala. Îi doresc toate cele mai bune lui Tade, dar sper să aibă nevoie măcar de1, 2, 3, 4, 5 sau 6 luni de acomodare şi la ei. :)

   • kiruj
    Monday, 13 July, 2015 at 12:01

    Îi doresc baftă lui Tade, merită tot respectul nostru din lume! În schimb, nu sunt convins că va avea aceaşi explozie la mioare ca şi la CFR...Oile joacă (mai exact, vor să joace) altceva, parcă Gregory nu e pe stilul lor. Am avut aceleaşi previziuni mai rezervate şi cu Sulley, şi parcă am avut dreptate şi cu el. Cu Tade "şansa" în plus este caracterul puternic al lui, dârzenia, seriozitatea, spiritul de proletar fără fiţe, care efectiv pune osul tot meciul. Să dea cât mai multe goluri, nicio problemă, cu două condiţii: 1-oile să nu intre în grupe (că vor monopoliza -din nou- câţiva ani buni campionatul), şi 2-să nu joace (sau măcar să nu marcheze) contra noastră, în meciul direct...:) HAI CFR!!!

    • Flacăra Vișinie
     Monday, 13 July, 2015 at 12:16

     Foarte de acord, as adauga doar ca Tade s-ar putea sa aiba o clauza de a nu juca impotriva noastra, iar la calitatea jocului Stelei sa nu uitam cel mai important factor, antrenorul venit ca jucator din campionatul camilelor. Poate e un geniu, dar eu nu as miza pe asta.

     • caneto
      Monday, 13 July, 2015 at 12:30

      La un împrumut, se mai bagă o clauză din asta, dar în cazul unui transfer definitiv este exclus, după părerea mea.

      • Cristi
       Monday, 13 July, 2015 at 14:36

       Si la împrumut poate fi doar un gentlemen agreement, legal nu tine.

 7. kiruj
  Monday, 13 July, 2015 at 12:45

  NOTAREA s-a terminat, cei 11 tribunişti aflaţi pe metereze au văzut o echipă a CFR-ului de nota 6.2 (Feri fiind evaluat la 5.9). Nota maximă o găsim în dreptul lui Tade (7.6, mult succes Gregory, dar nu contra noastră...), la polul opus Păun şi A.Mureşan se luptă "corp la corp" pentru o notă de 5.2. Detalii la "Sondajele lui Kiruj", noua ediţie o găsiţi la "link01", etc. Deocamdată n-am reactualizat tabelul "all-time-11-ani" (care devine "all-time-12-ani"), dar în câteva zile sper să-l finalizez. HAI CFR!!!

 8. Rolando
  Monday, 13 July, 2015 at 13:21

  Eu am citit pe Prosport ca CFR l-a vandut cu 500.000 de euro.Foarte mic pret, comparabil cu cota lui de 1,7 mil de euro.Sper sa nu joace contra noastra, in rest ii urez bafta.Hai CFR ! <3

  • Cristi
   Monday, 13 July, 2015 at 14:42

   Prețul e corect, o treime din cota. Asta e media la jucatori maturi cu un an înainte de terminarea contractului, cind nu sunt șanse la revinzari ulterioare sau creșteri de cota. In iarna ar fi costat 100.000 ca vara viitoare devenea liber. Dacă tragem linie a venit liber si am luat pe el cit a costat ca salarii, bonus de semnătura, comision impresar, chirie etc. Sa nu fim emotionali. Luam jucatori gratis si pe unii ii dam cu ceva bani. E mult mai bine decit aduși pe bani si reziliati moca.

   • kiruj
    Monday, 13 July, 2015 at 16:32

    Preţul pare, într-adevăr, unul corect, dar eu zic că nu este cel real. Poate pe "factură" e trecută suma asta, dar există şi alte metode (suficient de multe) de-a "stinge" datorii, soluţii "nebancare", sau "nefinanciare", dacă vrei, şi nici mioarele, dar nici noi (conducerea CFR-ului) nu e străină de aceste soluţii mai puţin ortodoxe dpdv financiar. Eu presimt că valoarea globală netă obţinută de CFR (bani curaţi, necuraţi, alte "bunuri şi servicii", toate transformabile în euro) este mai mare decât 500 k, dar -aşa cum spuneai chiar tu pe marginea vânzării lui Muniru- interesul clubului aflat în insolvenţă este ca cuantumul "bancar" (facturat şi mediatizat) al tranzacţiei să fie cât mai mic, pentru a nu da apă la moară pt. diverşi creditori ce pândesc în jur...:) HAI CFR!!!

 9. Racheta
  Monday, 13 July, 2015 at 14:35

  Din pacate, l-am dat si pe Tade, tot la mioare si pe f.putini bani;asa-i cand esti calic, trebuie sa te umilesti ca sa supravietuiesti(!);in functie de ce jucator(i) ii va lua locul,de ce calitati vor avea, sunt curios ce sistem(ofensiv)de joc vom adopta(?)

  • Flacăra Vișinie
   Monday, 13 July, 2015 at 14:40

   Eu zic ca a fost cedat la un pret bun pentru Romania si pentru situatia actuala. Din China sau de la arabi deocamdata nu erau oferte.

 10. fotbalfan
  Monday, 13 July, 2015 at 15:14

  trebuie sa reiau o postare de-a lui Vass-Bela de pe articolul precedent pt ca ar fi pacat sa se piarda: "Caneto, in fotbal, si nu numai, totul e relativ . Eu si inca cativa, vedem partea goala a paharului , din dorinta sa fie tot mai plina, altii, mai multi, printre care si tu, va bucurati pt jumatatea plina . Ambele tabere argumenteaza, noi cu greselile vazute, inclusiv la antrenor, voi cu realizarile pe care le-ati perceput . Unde ne intalnim, totusi ? Simplu, la dragostea neconditionata fata de echipa !" Hai CFR!!!

 11. Vass Bela
  Monday, 13 July, 2015 at 18:23

  De Amorim si Alibec au ajuns si ei la steaua pt 1,5 mil euro . Initial fecali a venit cu o oferta de 800 mii, apoi de 1,1 mil . Chiar daca nu va va conveni parerea mea, eu zic ca Astra se pricepe la negocieri, pe cand noi ...

  • achilles
   Monday, 13 July, 2015 at 19:07

   No lasa Bela, ca si noi le-am vandut doi "carlani" pe un pret bunicel! Sa fim multumiti cand incasam pretul cerut de noi pe carlanii de la oile noastre. Ca, celelalte afaceri cu oi , nu ne intereseaza ! Totusi, acum mi se confirma si mai mult caracterul miticesc. Adicatelea,limbaraia din pressa... Am crezut ca in "iepoca da haur" , ziaristii erau fortati cu pistolul la tampla, sa scrie ode si tot felul de limbisme .. Da , io vad ca amu nu-i obliga nimeni sa limbeze toate ziua si-ntr-un mod gretzos pa romancieru' analfabet cu a lui stana ... Blehhh, greatza mi-i !!

   • Cristi
    Monday, 13 July, 2015 at 19:34

    Ii obliga foamea. Brinza e pe bani sau servicii alternative.

  • csongi
   Monday, 13 July, 2015 at 23:49

   Las ca daca prinde FCSB runda de play-off pentru grupele UCL, poate ne scapa si de Camora si Larie la pachet, pentru inca 500 mii. Sau de Minca, oricum n-au portar.

 12. kiruj
  Tuesday, 14 July, 2015 at 12:17

  b_o_g_d_a_n, văd că ai pus formula "4-4-1-1" ca variantă a formulei de bază "4-2-3-1", chiar dacă prima impresie (probabil greşită) este că se trage din "4-4-2", poate şi diferenţei (matematice) de doar "o poziţie" între ele. Dacă alinierea reală este cea prezentată de tine (adică 4-4-1-1 derivă din 4-2-3-1), atunci, probabil explicaţia constă tocmai în diferenţa majoră dintre 4-4-2 şi 4-2-3-1, respectiv jocul între linii (aproape inexistent la 4-4-2, cel puţin la nivel teoretic). Mergând mai departe cu acest posibil raţionament (correct sau nu, te rog să spui tu asta), atunci "naşterea" aşezării 4-4-1-1 (din 4-2-3-1) se obţine în urma poziţionării mai în spate a mijlocaşilor laterali (din linia aia de 3), fără să modifice în mod esenţial caracteristicile principale ale aşezării de bază (poate ea devine un pic mai defensivă). Mergând şi mai departe, "rudenia" lui 4-4-1-1 cu 4-4-2 devine astfel imposibilă, pentru că se schimbă chiar definiţia de bază a lui 4-4-2, cea de joc cu linii orizontale, lucru vizibil şi la cei doi atacanţi (care au roluri identice şi sunt aşezate, evident, în linie orizontală), pe când tandemul de atacanţi "1-1" se compune din doi atacanţi cu sarcini diferite (atât ca sarcini de joc, cât şi ca aşezare în verticală.

 13. b_o_g_d_a_n
  Wednesday, 15 July, 2015 at 17:14

  Kiruj, Un antrenor spunea odata ca sistemul de joc e pozitia pe care o iau echipele in prima secunda a unui meci si care apoi nu se va mai regasi niciodata la fel pana la sfarsit. Daca ai observat, dupa cele 2 exemple de alte variante pe care le-am pus urmeaza puncte, puncte. Asta inseamna ca pot exista o sumedenie de alte posibilitati. 4-4-1-1 poate fi o varianta atat a lui 4-4-2, cat si a lui 4-2-3-1, in functie de filozofia si modelul de joc al fiecarei echipe. De exemplu in 4-4-2 se dezvolta foarte mult schimbul de roluri intre fundasii laterali si mijlocasii laterali ceea ce in 4-2-3-1 nu prea se face (desigur nu e nimic batut in cuie). Asa cum ai observat 4-4-1-1 din 4-2-3-1 se realizeaza printr-o coborare a extremelor care preiau mai multe sarcini defensive. Lucrul acesta se intampla in general cu echipele care in anumite partide decid sa se apere mai jos decat o fac in mod normal. Foarte bine insa 4-4-1-1 poate fi o varianta a unui clasic 4-4-2 in care antrenorul a decis ca unul din varfuri sa coboare mai mult pentru preluarea mingii in timp ce celalalt ramane mai avansat pentru a fixa fundasii. Pentru a putea face aceste distinctii trebuie sa urmarim cu atentie miscarile jucatorilor din timpul meciului in functie de momentele diferite ale jocului. O ultima observatie ar fi ca 4-4-2 nu e prin definitie un sistem orizontal. De altfel una din variantele sale cele mai celebre este 4-4-2 in romb. Intr-un joc pozitional, static are intr-adevar dezavantajul liniaritatii si exista riscul sa devina orizontal (4-2-3-1 rezolva aceasta dilema prin impartirea liniei de mijloc in doua linii, iar in 4-3-3 linia de 3 mijlocasi e de fapt un triunghi). Depinde de dibacia antrenorului si exprimarea echipei ca aceste posibile capcane sa fie depasite.

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>