Monday, Sep. 24, 2018

Dilema

Written By:

|

Wednesday, 26 August, 2015

|

Posted In:

|

11 Comments

Dilema

(sau cum e mai bine?: 1 – jucând frumos și pierzând, sau 2 – jucând prost, dar adunând puncte)

 „Echipa (cu tot cu 2,7 Țînc) = nota 5,8. Dican = 5,3. Să înțeleg că Feri a pierdut meciul?! :)

 … Bună întrebare, Mister… :) O dilemă bine dezvoltată, pe care am tot încercat s-o desfac și eu (fără mare succes), dar văzând-o reiterată și de către tine,am zis să încercăm – în comun – găsirea unui răspuns, care va încurca ițele – probabil – și mai mult…

Pentru început, în loc de alte elemente ajutătoare, arunc pe piață un tabelaș 8/12:

Statistica comparativă a primelor 8 etape ale ultimelor 12 ediții (=”new-CFR”):

tabel3

OBSERVAȚII privind tabelul de mai sus:

 1. Sezoanele sunt sortate după numărul de puncte obținute în primele 8 etape.
 2. Cu cele 12 puncte agonisite, Dican & co ocupă locul 10 (din 12) privind eficiența realizată în primele opt etape ale edițiilor new-ceferiste. Din cele 24 puncte „existente pe masă” la începutul sezonului (pentru primele 8 etape), Feri și gașca au adunat 12, adică eficiență 50%. Notă de trecere, la limită, dar de trecere… :)
 3. „Octetul” cel mai eficient s-a consemnat în 2007-2008 (cu Ando, pe care tot căutându-l – la propunerea lui Caneto – m-am rătăcit de-a binelea și am ajuns chiar în Varna… :) În loc de Fălcosu’, m-am întâlnit chiar cu nepoțelul… :) ): eficiență 83,(3)%! Dar nici Miri nu stă rău cu cele 19 puncte de anul trecut, cu eficiență 79,16%.
 4. Unul dintre cei doi (de fapt trei…) care au prestat sub Feri, este Dorinel (2005-2006, loc 5 în final; aș fi de acord chiar acum cu acest loc în 2015-2016…), iar pe ultimul loc îi găsim pe Rednic+Grig (cu o contribuție de câte 4 etape în 2013-2014), doar 10 puncte, eficiență 41,(6)%…
 5. Interesant este (printre altele) faptul că în cazul primelor două locuri s-a folosit – preponderent, evident – formula de joc 1-4-2-3-1. Asta ca să trecem ușor-ușor și la formule… :)
 6. Pe locul 3, la egalitate de puncte (câte 16) vedem sezonul 2009-2010, cu Tony Conceicao (și cu o formulă interesantă, 1-4-1-4-1), și sezonul 2011-2012, cu Jorge Costa (cu formula lui standard, 1-4-3-3). În ambele ediții am terminat, în final, pe locul 1, e drept, în ambele sezoane cu alți antrenori decât cei care au început lupta… :)
 7. Îmi place și formula folosită de Șunda, în primul sezon new-CFR (2004-2005), 1-5-3-2…
 8. Primul indiciu, care ne poate ajuta în dezlegarea dilemei din subtitlu, este eficiența redusă în ambele sezoane în care – în primele 8 etape – am folosit 4-4-2!!! Cu Rednic (2013-2014) treaba era clară, el nu se dezminte de acest sistem indiferent unde, când și cu cine lucrează (având, totuși, și rezultate cu el).
 9. Oare sistemul e de vină? Există – pur și simplu – o vină anume, și dacă DA, a cui?

Despre 4-4-2 (în general) nu trebuie să vorbim mult (prezentarea lui b_o_g_d_a_n a fost destul de cuprinzătoare în acest sens). În ciuda percepțiilor,  sistemul a fost folosit și la cele mai mari (și tari) echipe, cu succes. Da, când coborâm ștacheta, el devine, într-adevăr, unul de „protejare” a echipei (și de agonisire de puncte). Evident, nu sistemul în sine e de vină, ci lotul / jucătorii care-l pun în practică, antrenorul care îl adaptează la calitățile fotbaliștilor existenți.

Da, în condițiile date (ale CFR-ului), ținând cont de insolvență, de restricțiile valorice ale fotbaliștilor, sistemul 4-4-2 pare unul anost, nespectaculos, dar cam singurul aducător de ceva rezultate. Și, până la urmă, orice sistem de joc permite să abordezi partida mai ofensiv sau mai defensiv, cele două noțiuni (așezarea și abordarea) nu depind una de cealaltă.

La Chiajna am văzut o cu totul altă abordare, una ofensivă din start, mai mult de atât, una sufocantă, cu aceeași așezare 4-4-2, modificată parcă un pic spre 4-4-1-1 (cu Cristian Lopez poziționat ceva mai în spate față de Beleck). Echipa a jucat frumos, încântător (în primele 10 minute, cel puțin), dar abordarea ofensivă – în cazul echipelor mai modeste – e cu două tăișuri: sunt șanse să nu dai golul/golurile mult dorite, apoi intervine o relaxare („meciul ăsta îl vom câștiga și alergând în spate”), nu mai există plasa aia de siguranță la mijloc (ca în cazul unei abordări mai defensive), și echipa adversă te taxează. Scurt.

Rămâne – în continuare – întrebarea/dilema: cum e mai bine pentru acest CFR? Jucând la siguranță (4-4-2 defensiv) și aducând ceva puncte, sau jucând ofensiv (deseori spectaculos), dar înecându-ne la mal, ca știți voi cine?

Evident, discuția doar despre formule nu este (și nu poate fi) exhaustivă, mai mult de atât, ne poate duce la concluzii greșite. Intervine și calitatea jucătorilor, intervine și arbitrul, și norocul etc.

În privința jucătorilor, per global, consider că avem lot de play-off. Am avut (și mai am) încredere și în Feri, în ciuda unor greșeli (unele destul de evidente). La el problema e alta: returul trecut nu a avut presiunea actuală pe umeri, din care cauză a încercat mai multe formule, mai multe abordări, multe dintre ele reușite și bine gândite (= aducătoare de puncte, și – în final – de loc 3). Teoretic și – repet – fără presiune, poate lucra în mod eficient, dar în condiții de obiectiv de realizat, devine mai fricos, alegând ariciul sistemului cel mai potrivit pentru a închide poarta.

O altă problemă este evoluția din ce în ce mai instabilă a apărării, atât ca bloc, cât și ca individualități. Larie, Camora, Tiago Lopes sunt pe pantă descendentă, iar Tînc mi-a contrazis așteptările: într-adevăr nu prea e de Liga 1, cel puțin în acest moment. Are calități (totuși are deja o vârstă), dar tocmai poziționarea lui (lăudată contra mioarelor) l- trădat luni, ca să nu mai vorbesc de celelalte greșeli, unele servite în lanț. Problema și mai mare este că prea mare încredere nu am nici în Goian, pe care îl consider cu dificultăți de apreciere și de poziționare și mai mari (la golul doi al sătenilor, Pena s-a distrat cam 20 de secunde cu el în careu și în afara lui, fără să fie măcar talonat, așa, cât de cât).

Ca și în trecut, apărarea ceferistă devine vulnerabilă (lucru valabil și în era Cadu), când linia de mijloc nu o protejează suficient. În toate cazurile în care am obținut titluri (sau măcar jocuri bune), a existat o protecție a liniei de fund de către mijlocașii de închidere (exemplul standard: Gabi Mureșan), astfel fundașii centrali au fost preocupați exclusiv de „curățirea” suprafeței de pedeapsă, la care mai mereu s-au priceput. Buuun, frumos zis, dar (re)apropierea mijlocașilor de linia de fund ne aduce (din nou) acel joc „urât”, defensiv, cu cu…l la poartă.

Așadar, cum e mai bine, fraților? Jucând urât, dar organizat și adunând puncte, sau uitând de rigorile defensive, jucând fantezist, frumos, dar fără eficiență? Să nu-mi spuneți că soluția este „și frumos, și eficient”, că în acest moment e cam imposibil asta pe termen lung. Da, știu, alte echipe, și ele aflate în insolvență (Dinamo cu Rednic, de ex.), joacă – parcă – și frumos, și eficient. Nu sunt convins, însă, că vor defila așa și în continuare.

Pentru a trece măcar la un ”next-level-insolvent”, e nevoie fie de un antrenor cu carismă (gen Miri) și atunci lotul actual e bun și așa (evident, un fundaș central de picior stâng ne trebuie; indiferent ce și cum, e prioritatea absolută!), fie rămâi cu Feri, care trebuie să scape de frica asta ciudată din primele 8 etape, și să mai primească 3-4 întăriri (din care evident, pe primul loc e fundașul central de picior stâng).

Ei, fraților, jucăm și noi cum putem, cu cine putem, când putem… Mai ales lunea. Da, se poate discuta despre A.Mureșan că îi slăbuț (mie mi se pare OK, dar numai ca închizător). Poate merită încercată poziționarea lui lângă Larie (în primul rând trebuie să epuizezi soluțiile avute la dispoziție, doar după aia să insiști pentru jucători noi). Vedem și noi că perechea Cristian Lopez+Beleck nu prea formează un cuplu de 4-4-2, poate unul de 4-4-1-1 (dar rolul mai retras distribuit „arcașului” nu prea-i convine, asta se vede de la o poștă). Apoi vedem că Voiculeț confirmă teorema conform căreia se simte bine doar în 4-2-3-1 (acolo la construcție, cu sarcini defensive mai puține). Mai știm că e nevoie de revenirea lui Roșu, care ar aduce un plus de combinatorică la îndemâna lui Feri…

În final, ce propun eu, dacă tot am debitat aici niște prostii, fără vreo concluzie clară? Ce să spun… Acasă aș merge pe un 4-2-3-1, dar precedat de acel 4-4-2 în primele 50-60 de minute (cât să obosească, să macine echipa adversă), apoi introduși mai fanteziștii Voiculeț (poate și Păun), care să schimbe placa și tabela (vezi partida cu Petrolul)… În deplasare aș merge numai pe 4-4-2 defensiv, dar nerefuzând contraatacurile, ori de câte ori se ivește ocazia. Să nu uităm, ”new-CFR” (parțial și ”old-CFR”) a fost și este cu gena contraatacului în sânge, păcat să te debarasezi de o caracteristică tradițională, care – în plus – a și fost mai mereu eficientă…

HAI CFR!!!

Share This Article

Related News

Dacă e vineri, batem la Mureş!
S-a rezolvat, nu se poate…
Cum am coborât neplanificat din deal la stână [CFR - Astra 1-1]

About Author

kiruj

(11) Readers Comments

 1. Hakana
  Thursday, 27 August, 2015 at 00:34

  ... link ...

  • kiruj
   Thursday, 27 August, 2015 at 07:36

   ...fiecare cu dilema lui...:) HAI CFR!!!

  • CJ-07-CFR
   Thursday, 27 August, 2015 at 11:24

   „Felice uno di noi!!” (la comentarii) Tot nu pricep de ce s-a încercat la CFR umilirea unor jucători precum Piccolo sau Peralta.

  • CJ-07-CFR
   Thursday, 27 August, 2015 at 12:10

   Interesant sondaj pe pagina lui Spezia (în dreapta). Fanii sunt invitați să voteze sistemul care se potrivește echipei: 4-2-3-1 (58%), 4-3-3 (25%), 4-3-1-2 (17%). Deocamdată conduce „autobaza”, iar 4-4-2 foarte ofensiv (adică 4-3-1-2 - de exemplu: Mincă - T.Lopes, Larie, „Piccolo”, Camora - Jakolis, Petrucci, Păun - Roșu - C.Lopez, Beleck)) e pe ultimul loc. 4-4-2 clasic nici nu e băgat în seamă.

 2. dilivio
  Thursday, 27 August, 2015 at 09:45

  apropo de nelut rosu, a pus aseara pe pagina de facebook o poza cu piciorul imobilizat ... speram ca-si revine mai repede, acum cateva zile l-am vazut umbland pe picioarele lui. stue cineva mai precis care e starea lui defapt ? ca tare bun ar fi sa lege mijlocul de atac, altfel vad ca iar incepem sa bubuim mingi...

 3. caneto
  Thursday, 27 August, 2015 at 12:04

  Nu-i nici o dilemă. Vom juca în continuare urât şi eficient, obţinând victorii sau egaluri ori suferind egaluri sau înfrângeri. :) Cred că am stabilit odată, CFR şi-a asumat de mult stilul de joc direct, fără posesie, unul mai puţin plăcut ochilor, indiferent de numele antrenorilor şi jucătorilor de la un moment dat. Singura diferenţă e că jocul urât al lui Piccolo sau Sougou a fost altfel decât jocul urât al lui Ţânc sau Jakolis. :)

 4. Racheta
  Thursday, 27 August, 2015 at 14:22

  Pe Nelut Rosu,din pacate nu mai putem conta,este cu piciorul in ghips;a trecut pe la antrenamente si era in carje(!)

  • dilivio
   Thursday, 27 August, 2015 at 19:32

   pacat de el, ai idee ptr cat timp ?

 5. Racheta
  Thursday, 27 August, 2015 at 17:55

  DA,am clamat necesitatea unui psiholog,din varii motive(!): pt. ca prestatia majoritatii jucatorilor la antrenamente difera f.mult de modul cum se manifesta pe timpul partidelor,care este diametral opusa, in rau; normal, veti spune majoritatea,numai ca discrepanta mi se pare mult prea mare;e firesc sa ai emotii, la-nceput de meci ,doar ca trebuiesc risipite imediat,sau sa te pripesti,uneori,sa nu ai aceiasi luciditate pe tot parcursul jocului( la abordarea unor faze complicate), dar diferenta mi se pare ca este enorma, chiar exagerata;la meciuri,baietii par ca nu se mai pot controla,nu mai pot gandi,sunt fricosi de nereusita, devin apatici,confuzi,unii,irascibili,rudimentari,fac greseli,in lant,neprovocate,nu se pot concentra, gafeaza uluitor, ba mai apare si stresul, urmate de degringolada,in locul echilibrului si dispare unitatea de grup(!);aceste fenomene nedorite, nu sunt izolate si nu sunt intamplatoare;ele ar putea fi mult reduse, in urma unor sedinte de psiho-analiza; majoritatea antrenamentelor se desfasoara cu dezinvoltura,cu mult elan,fara trac,cu concentrare,cu incredere, si angajament fizic,iar de aici, urmarea fireasca, sa apara unel executii,firesti, reusite(chiar de exceptie);din pacate,aceasta abordare si atitudine, nu se mai regaseste si in meciurile oficiale;un argument ar putea fi,ca atunci,ne luptam cu alti adversari:jucatori necunoscuti,publicul si arbitrajele ostile(!)-ei,tocmai pt.asta nu suntem pregatiti si este imperios necesar un psiholog,pt. a"regla"aceste anomalii ciclice,care ne pun mari piedici si pe care la antrenamente, nu le gasim, si atunci nu le percepem corect si nici nu stim sa le evitam, cu usurinta(!);altfel,s-ar putea ca pe la jumatata campionatului sa fim nevoiti sa jucam cu juniorii,din cauza cumului de cartonase;la unii tracul si inhibitia nu dispar pe toata durata partidei;justificarea vine si de la o precara pregatire fizica,tehnica,dar mai ales psihica,care in mod negativ isi pun amprenta pe slaba evolutie a jucatorilor,care si asa nu sunt tocmai pregatiti pt.marea performanta;retoric,ma intreb,i-a invatat cineva cum se abordeaza o partida:- in criza de timp;- in inferioritate(in superioritate,nu-i prea cazul!) numerica(?),-cand conduc(sau esti condus);-sau cum sa minimalizezi greselile individuale(sau colective)la care sunt predispusi(?);si multe altele,pt. care antrenorul nu-si(poate)rezerva timp suficient,in a le iradica;Hai CFR!

 6. gica10
  Thursday, 27 August, 2015 at 23:35

  Pentru mine este foarte clar,imi prieste doar victoria........obtinuta prin orice mijloace.Este cu atat mai pretioasa si mai dulce cu cat este mai greu obtinuta.O infrangere imi creeaza in general o indispozitie de-o zi.Ultima infrangere(venita dupa un joc bun) mi-a indus o stare proasta din care n-am iesit nici astazi.Deci nu mai vreau sa aud de infrangeri venite pe fond de joc bun ci doar de infrangeri meritate si rusinoase.In care, ca si-n fabula celebra stim care-i subiectul,stim de asemenea care-i boul........ Kiruj la golul 2 al satenilor ,in prima faza Camora nu stie unde-i adversarul direct,apoi se opreste si-i faciliteaza vacarului centrarea in careu!Imi pare ca-i din alt film Camora.In timpul jocului a parut deranjat vadit de niste decizii ale centralului.Amintind de central sa spun ca acest arbitru(Cojocaru) parea marcat ca CFRul n-a pierdut niciodata cu el la centru.Sa speram ca de-acum inainte,o data cu aceasta infrangere,sa-si depaseasca complexele. Confirmare in cazul lui Thiago........a fost din nou decisiv,din pacate doar la faza penaltyului satenilor. S-a mai depasit un complex ,cel al invincibilitatii in fata Chiajnei.........sper sa nu mai bifam saptamana viitoare inca unul contra razesilor de la Botsheni.Ca vad ca am inceput cu serbarile campenesti de toamna.........parca suntem mama ranitzilor,pe toti -i ajutam doar pe noi ne siluiesc toate ovinele.

  • kiruj
   Friday, 28 August, 2015 at 07:38

   Sunt de acord cu tine Gică, mai bine înfrângere clară, decât iluzii din ăstea...Dealtfel, apreciabilă evoluția aia de început, dar când ea ține doar 10 minute, mai bine interpretezi pe aia știută, a ta, proletaro-țărănească, așa cum e ea, dar relativ eficientă. Pentru moment n-are sens să ne amăgim cu dominări cvasi-totale ale adversarilor, pentru aia ne-ar mai trebui niște jucători, poate și ceva curaj+pricepere de A1...Mie mi-a plăcut echipa aia simplă din primele etape, fără fițe, 4-4-2 țărănesc văzut chiar și de pe Marte, măcar știam un lucru, ăștia suntem, îi iubim așa cum sunt și gata. HAI CFR!!!

Leave A Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>